Sfinks Mixed 2008 - zondag

Sfinks Mixed 2008 op zondagSfinks Mixed 2008Een festivalverslag en een weerbericht hebben soms meer gemeen dan u zou willen, maar het zou zonde zijn om u niet te vertellen dat net zoals op zaterdag ook op zondag de weergoden Sfinks bijzonder gunstig gezind waren. Vorig jaar bleken een stel laarzen het aangewezen Sfinks-schoeisel, maar goddank mochten die dit jaar op stal blijven. Het werd dus wederom een waar genoegen om onder een tropische Boechoutse zon verder te neuzen in de uitgebreide en dit jaar multi­disciplinaire line-up van één van tropicalidad.be's favoriete festivals. Men volge ons uitgekiend festival-spoor (geplaveid met een niet onaardig aantal foto's) langs de betere wereld­muziek­concerten op Sfinks Mixed.

Lees verder

Sfinks Mixed 2008 - zaterdag

Sfinks Mixed 2008 op zaterdagSfinks Mixed 2008Ondanks de weerberichten en de pijnlijke weer-traditie werd het Sfinks festival, dat dit jaar omgedoopt werd tot "Sfinks Mixed: het andere festival", gezegend met een broeierig zomerweertje. Het zonovergoten terrein in Boechout herbergde dit jaar een slordige 30.000 open-minded bezoekers, waaronder logischerwijze uw trouwe frontstage reporter. Voor het Balkan-festijn Gypsy Queens & Kings™ op vrijdag moest ik noodgedwongen passen — tim heeft die dag daarentegen enkele prominente artisten op de rooster kunnen leggen, waarover later meer — en zette daarom met veel graagte mijn tanden in het kleurrijke aanbod van de overige twee festivaldagen. Hoewel de vernieuwde Sfinks formule een hele waaier disciplines in de spotlight zette, gingen wij voor­namelijk in het muzikale aanbod snuisteren.

Lees verder

Interview met Omar Perry in Café Metteko

Interview met Omar Perry in Café MettekoMet de release van zijn debuutalbum Man Free en een stomende live-set op de jongste editie van Couleur Café bewijst Omar Perry wat we eigenlijk al lang wisten: ook België heeft een reggaetalent van wereldklasse op haar grondgebied. Hoog tijd dus voor een gesprek met een Jamaicaan die via Londen en Gambia zowaar in Brussel terechtkwam!

Lees verder

Antilliaanse en andere tropische feesten

Polé Polé (Gent)
Nu Polé Polé te midden van het feestgewoel van de Gentse feesten officieel uit de startblokken is — zonder de handige live video-streaming trouwens, iets dat vorig jaar tot twee luie zetel rapporten leidde — kijken we reikhalzend uit naar toekomstige tropische festiviteiten en dat zijn er aardig wat.

Reggae Geel
Esperanzah! (Namen)
Folk Dranouter
Als trouwe bezoekers staat het nieuwe Sfinks Mixed (25-27 juli, Boechout) uiteraard op onze planning. In het daaropvolgende weekend (1-3 augustus) reppen alle rechtgeaarde rasta's zich naar Geel voor de (jawel) dertigste editie van Reggae Geel. Op de affiche enkele stevige reggae-helden waaronder Alpha Blondy, Horace Andy, Omar Perry en een jonge snaak als Alborosie. Het Naamse wereld­muziek­festival Esperanzah! wist ook weer een boeiende affiche ineen te knutselen met ondermeer Orchestre International du Vetex, Mala Vita, Vieux Farka Touré, Rokia Traoré, Takana Zion & Manjul, Victor Démé en Amparanoia. Tijdens hetzelfde weekend vallen er op Folk Dranouter (naast hopen folk) ook enkele tropische acts mee te pikken waaronder het Gabriel Rios trio, Grupo Fantasma, DJ Dolores en Mala Vita. Aan u de keuze!

Antilliaanse feesten (Hoogstraten)
Op 8 en 9 augustus gaat het er in Hoogstraten even heet & sensueel aan toe als op uw favoriet Caraïbisch vakantie eiland. Daar waar menig zomer­festival steeds breder programmeert zet de Antilliaanse feesten ongegeneerd de crème van de Caraïbische muziek-scene in de spotlight. De headliners van het weekend zijn ongetwijfeld de Puerto Ricaanse rakkers Wisin y Yandel die met Rakata onmiskenbaar hun reggaeton-stempel op Latijns-Amerika gedrukt hebben. Verder kijken we ook uit naar Grupo Galé (salsa pura uit Columbia), Manolito y su Trabuco (Cubaanse timba die we vorig jaar nog op Polé Polé proefden), Rocola Bacalao (punk-ska uit Ecuador) en Carimi (compas uit Haïti). Na onze passages in 2005 en 2006 kunnen we getuigen dat de genres al even kleurrijk zijn als het publiek en dit jaar zijn we er zelf opnieuw bij — hou die frontstage rubriek dus maar in de gaten.

Sergio Mendes - Encanto

Sergio Mendes - EncantoWie deze zomer de betere strandbar induikt om verkoeling te zoeken bij mojito's en caipirinha's, loopt behoorlijk wat kans om daarbij het muzikale gezelschap van Sergio Mendes te mogen smaken. De populaire Braziliaan weet als geen ander Beatles en andere popdeuntjes van een jazzy samba-outfit te voorzien die uw barbecue of cocktail-party een ongemeen zwoel cachet meegeven. Voeg daarbij het sexy stemgeluid van Black Eyed Pea Fergie en de productiecapaciteiten van Will.i.am en je hebt de perfecte zomerhit. Wie bovenstaande omschrijving toch net wat de suikerig vindt klinken, kan ik geruststellen. Mendes is een degelijke jazz-muzikant die zijn piano en Fender Rhodes orgel moeiteloos beheerst. Door de kitch van de cover en de overdosis aan paginagrote foto's in het boekje van een breed smilende Braziliaanse zestiger in hagelwit maatpak, klinken immers boeiende, eigentijdse versies van samba- en bossaklassiekers.

Lees verder

Interview met Habib Koité op het Wereldfeest

Wereldfeest Leuven 2008Interview met Habib Koité op het Leuvens Wereldfeest 2008Van alle West-Afrikaanse muzikanten moet de Malinees Habib Koité zowat de Belgische publiekslieveling zijn. Jaar na jaar blijven de tickets voor zijn concerten verkopen als zoete broodjes en ook op de zomerfestivals is hij een graag geziene gast (op zondag 20 juli staat Habib alweer live op het Polé Polé podium in Gent). Zelf omschrijft hij België wel eens als zijn tweede thuis en meer hints hadden wij alvast niet nodig om de man eens nader aan de tand te voelen. Op de jongste editie van het Leuvens Wereldfeest kregen we de man voor de microfoon.

Lees verder

Omar Perry - Man Free

Omar Perry - Man FreeOp tropicalidad.be durven we het talent van eigen bodem wel eens in de schijnwerpers zetten. Van de Skyblasters en Savana Station tot Campina Reggae, de vlaamse klei (of de kempense zandgrond) blijkt een dankbare voedingsbodem voor reggae riddims. Of dat lokale talent er mee voor gezorgd heeft dat het nageslacht van Bob Marley's mentor zijn muzikale hoofdkwartier in de Brusselse Dansaertstraat zou opslaan is een open vraag, maar wij rouwen er niet om. Pieter kreeg de vibes van Omar Perry al voor zijn lens op Couleur Café en wie hem daar miste krijgt nog een handvol herkansingen, van Sint-Niklaas tot Reggae Geel. Wij doen het ondertussen met Man Free, 's mans eerste solo-album.

Lees verder

Sfinks Mixed: het andere festival

Sfinks Mixed 2008 — Het andere festivalSfinks anno 2008 klutst alle disciplines ongegeneerd door elkaar en herdoopt "Sfinks festival" tot "Sfinks Mixed: het andere festival". Daar waar vroeger het accent overduidelijk op muziek uit alle uithoeken van onze planeet lag, komen dit jaar ook circus, straattheater, stand-up comedy en cinema aan bod — dit alles uiteraard met een mondiaal karakter. Het herboren festival gaat nog steeds door op het bekende Molenveld terrein in Boechout en dit jaar is dat op 25, 26 en 27 juli.

Khaled (De Roma, 2007)Aan de formule van de eerste festivalddag werd minder gesleuteld. Op vrijdagavond staat de Balkan centraal en het Roemeense Fanfare Ciocarlia in het bijzonder, die onder de noemer Gypsy Queens & Kings™ zo'n twee dozijn muzikanten bij elkaar rondselde. In de line-up van zaterdag & zondag bespeuren we geen al te hoge uitschieters, al heeft Sfinks' neus voor talent ons al meermaals verrast. Toch een pak bekend volk op de Sfinks affiche zoals The Garifuna Umalali Project uit Belize (het project van wijlen Andy Palacio), het eigenzinnige Mexicaanse Nortec Collective, de Burkinabees Victor Démé en uiteraard "Le roi du raï" Khaled die we eind vorig jaar nog in De Roma mochten aanschouwen.

Onder de noemer "onbekend maar veelbelovend" vinden we Babani Koné (diva uit Mali), Werrason (Congolese superster met soukous-roots), Ba'ponga uit Gabon (klinkt gewoon lekker) en The Gladiators zullen naar alle waarschijnlijkheid een niet onaardig reggae-feestje bouwen. Nog dit: als je naar Boechout afzakt vergeet dan niet even te passeren in het Sfinks Café alwaar de tropicalidad.be foto-expo nog steeds loopt. Tot in Boechout!

Interview met Mahala Raï Banda in de Botanique

Interview met Mahala Raï Banda in de BotaniqueBotaniqueVoorlopig wordt Mahala Raï Banda, de nobele bende uit het getto, nog vaak gezien als het kleinere broertje van Taraf de Haïdouks, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen, want met hun unieke mengeling van taraf- en fanfaremuzikanten tillen ze de Roemeense zigeunermuziek naar een heel nieuw niveau. Nu zaterdag (12 juli) te ontdekken op het Leuvense Colora festival, maar wij spraken alvast met bezieler Aurel Ionita en Michel Winter van het Brusselse Divano Production, het management achter Mahala.

Lees verder

Cameleon festival 2008

Affiche Cameleon festival 2008Cameleon festival 2008Tijdens de recentste twee weekends kregen we ellenlange line-up's en een tsunami aan concerten voor de kiezen en dan komt een laid-back festival als Cameleon in de groene Kempen bijzonder gelegen. Dat er maar één podium is, maakt het muzikale gebeuren lekker overzichtelijk en tussendoor heb je nog wat tijd om te socializen bij een met liefde getapte pint. De perfecte plek om de derde tropicalidad.be verjaardag te gaan vieren, al wou het weer niet zo mee. Uiteraard is er veel meer nodig dan enkele regendruppels voor we onze frontstage post zouden verlaten. Na een geslaagde wintereditie eerder dit jaar karden we afgelopen zaterdag met veel plezier terug naar Turnhout voor de alweer vierde zomereditie van de Open Tropen erfgenaam.

Lees verder

Dengue Fever - Venus On Earth

Dengue FeverAls rariteit kan de nieuwste release op het Real World Records alvast tellen, want zelfs wij krijgen niet elke dag een dosis Cambodjaanse psychedelische rock voorgeschoteld. Als niet al te grote liefhebbers van de muziek uit het verre oosten schoven we dit schijfje dan ook met het nodige voorbehoud in onze cd-speler. Dengue Fever (dengue, ook bekend als knokkelkoorts, is een virale infectieziekte die voornamelijk wordt overgebracht door beten van de muggensoort Aedes aegypti, red.), opereert weliswaar vanuit California, maar inspireerde zich voornamelijk op Cambodjaanse pop uit de jaren zestig (blijkbaar kende Cambodja, dat tijdens de Vietnamoorlog zeer in trek was als ontspanningsoord voor G.I.'s met verlof, een korte maar bloeiende popcultuur die abrupt werd beëindigd toen de Rode Khmer het bewind overnamen) voor hun sound. Daarvoor hadden de Amerikanen (Zac Holtzman - gitaar/vocals, Ethan Holtzman - Farfisa, Senon Williams - bas, Paul Smith - drums en David Ralicke - sax) natuurlijk een authentieke stem nodig en die vonden ze in Chhom Nimol. De muziek van Dengue Fever, die ze zelf ook wel eens Mekong Delta groove noemen, lijkt net uit de soundtrack van Apocalypse Now te komen. Hoewel Dengue Fever in de States al aan hun derde langspeler toe zijn was Real World-baas Peter Gabriel zo onder de indruk toen hij hun sound hoorde dat hij Venus On Earth absoluut ook op Real World wou uitbrengen. Laat dat alvast een referentie zijn!

www.realworldrecords.com | www.denguefevermusic.com | www.xmd.nl

Yerba Buena - Follow Me

Yerba Buena - Follow MeEen vraag voor de betere wereldmuziek-kwis: wat hebben Carlinhos Brown, Celia Cruz, Gogol Bordello, Orishas en George Dubya Bush met elkaar gemeen? Goed, zonder spieken in het boekje had ik ze er ook niet zo direct uitgehaald: de New Yorkse Red Hot + Riot lead producer Andres Levin kreeg ze allemaal de studio in voor zijn explosieve latin-fusion project Yerba Buena. (Hoewel, of de laatste daadwerkelijk in de studio zat durf ik te betwijfelen). Zelf zagen we de bende voor­bij­komen op Sfinks en Afro-latino (voornamelijk de frontladies dan toch). Follow Me is een bloemlezing van hun eerste twee albums, President Alien en Island Life, gereleased voor de Europese markt en met enige vertraging op de tropicalidad.be platenspeler beland, die op dit moment wat ondergesneeuwd is door foto's en perspasjes.

Lees verder

3 jaar tropicalidad.be

tropicalidad.beVandaag is het is exact drie jaar geleden dat de eerste niet-onzinnige post op tropicalidad.be verscheen. Een slordige 600 posts later mogen wouter, tim en mezelf aldus drie verjaardags­kaarsen uitblazen: hoezee! Een uitgelezen moment om in de eerste plaats al onze lezers en fans te bedanken voor hun onophoudelijke interesse, reacties, commentaren & mailtjes, alsook de de sympathieke mensen uit de wereld­muziek-scene die ons in de laatste jaren getrakteerd hebben op ontelbare promo-cd's, persdossiers, backstage-, frontstage-, foto-, pers- en vip-pasjes. Waarvoor feestelijk bedankt!

Omdat drie jaar in internetland een eeuwigheid is hebben we voor de aardigheid een overzichtje van de tropicalidad.be geschiedenis ineen geknutseld, dat ook op onze about-pagina is terug te vinden.

timelinejuli
2005
in een bui van naïef enthousiasme zetten wouter & pieter tropicalidad.be op poten en op 5 juli 2005 verscheen de allereerste, ietwat amaturistische post.
timelinejuli
2006
een jaar later heeft ons dapper wereldmuziek-geblog geen zoden aan de dijk gezet want we worden voor het eerst als pers uitgenodigd op het Sfinks festival. pieter krijgt de frontstage smaak te pakken en ontpopt zich als vaste concert-fotograaf.
timelineaugustus
2006
tropicalidad.be evolueert van een louter visueel medium naar een waar audio-visueel spektakel: op 19 augustus ziet de steamin' tropical radio het levenslicht.
timelineoktober
2006
het heeft lang op zich laten wachten, maar op 10 oktober 2006 introduceert tropicalidad.be de eerste én enige wereldmuziek concert en festival agenda van België.
timelinezomer
2007
na Sfinks volgt elk zichzelf respecterend wereldmuziek festival en er worden duchtig pers-, frontstage-, backstage- en foto-pasjes onze richting uitgegooid — met een indrukwekkend zomerfestival parcours als gevolg.
timelineoktober
2007
tim vervoegt de rangen van tropicalidad.be en introduceert de eerste in-depth interviews.
timelinenovember 2007 na dik twee jaar bloggen wordt tropicalidad.be van een nagelnieuw design voorzien: le nouveau tropicalidad.be est arrivé.
timelinenovember
2007
MetaTale publiceert een lijstje met de 100 meest invloedrijke Vlaamse bloggers waar tropicalidad.be op nummer 23 staat genoteerd.
timelinemei
2008
een concert-foto van pieter's hand verschijnt op de cover van Mixed/Beyond en Sfinks café opent eind mei haar deuren voor een heuse tropicalidad.be foto-expo.
timelinevandaag
2008
wie weet? kijk eens op onze frontpage...

Bloemen noch kransen, maar felicitaties in de reacties kunnen we zeker appreciëren.

Couleur Café 2008 - zondag

Couleur Café 2008Couleur Café 2008Derde en laatste festivaldag op Couleur Café. Op zaterdag en vrijdag zagen we een indruk­wekkend aantal concerten voor onze neus (en lens) passeren en ook op zondag gaat de queeste naar tropische klanken on­ver­stoord verder. Wegens de wederom tjokvolle line-up kwam er van een lazy sunday bijzonder weinig in huis, maar gezien het alweer prima weertje gelukkig wel een sunny sunday. Ondanks de uitnodigende randanimatie, exotische markt­kraampjes, pikante art-expo's en de verlokking van de grote en kleine Rue de bien manger en kon u ons als rechtgeaarde fanatiekelingen bijna uitsluitend frontstage vinden.

Lees verder

Puerto Plata - Mujer De Cabaret

Puerto PlataBij de Dominicaanse Republiek denkt ondergetekende spontaan aan ultrasnelle digitale merengue, niet meteen ons favoriete genre in de Latijns-Amerikaanse muziek, maar blijkbaar werd in een verder verleden op het eiland ook nog son en bachata gespeeld. Die traditie werd bruusk onderbroken onder het dictatoriale bewind van Rafael Trujillo, die een grote fan was van de merengue-tipico en de Dominicaanse Republiek van 1930 tot 1961 in een ijzeren greep hield. Een van de legendarische soneros uit die pre-Trujillo periode is José Manuel Cobles ofte Puerto Plata (zo genoemd naar zijn geboortedorp San Felipe de Puerto Plata, red.). En het moet gezegd, de nummers die hij verzamelde voor deze Mujer De Cabaret kunnen zonder schaamte naast die van Cubaanse collega’s als Compay Segundo of Ibrahim Ferrer. ¡A descubrir!

www.iasorecords.com | www.xmd.nl

Felix Baloy y su Cuban Son All Stars - Un Solo Amor

Felix BaloyFelix Baloy, de grote stem van Afro-Cuban All Stars, timmert nu al enkele jaren solo aan de weg en de son-veteraan levert met Un Solo Amor, alweer het derde album dat hij voor Tumi Music opnam, puur Cubaans vakwerk af. Dit is het soort album dat in populaire salsacafés de godganse dag kan opstaan zonder vervelend te worden. Baloy kreeg de son dan ook met de paplepel binnen; als kind woonde hij vlakbij de legendarische Ali Bar in Havana waar Beny Moré regelmatig optrad. Om van te genieten op een zwoele zomeravond bij een frisse mojito!

www.tumimusic.com | www.xmd.nl

Balla et ses Balladins + Bembeya Jazz National - The Syliphone Years

Balla et ses BalladinsBembeya JazzIn het bekende format dat we ondertussen van het label gewend zijn (dubbel cd met daarbij een bijna encyclopedisch begeleidingsboekje, red.) focust het Sterns label met hun recentste releases op de postkoloniale muziek­geschiedenis van Guinee-Conakry. Het betreft hier opnames uit de periode 1968-1980, destijds op vinyl uitgegeven door het nationale Syliphone label. Vlak na de onafhankelijkheid gingen verschillende Afrikaanse landen terug op zoek naar een eigen identiteit. In Guinee gebeurde dat onder invloed van het "Authenticité" programma van de socialistische president (en helaas latere dictator) Sekou Touré.

Zowel Balla et ses Balladins als Bembeya Jazz National hoorden bij een select groepje door de staat geselecteerde orkesten die de herwonnen identiteit van Guinee moesten vertegenwoordigen. Toen kolonel Lansana Conté in 1984, amper enkele dagen na de dood van president Touré, met een coup een einde maakte aan bijna drie decennia van terreur, beëindigde hij daarmee ook abrupt het bestaan van de door de staat gesponsorde nationale orkesten en de glorieperiode van Syliphone Records. Muzikaal gezien hebben zowel Balla et ses Baladins (onder leiding van trompettist Balla Onivogni) als Bembeya Jazz National (aangevoerd door gitarist Sekou "Diamond Fingers" Diabate) Afrikaanse muziekgeschiedenis geschreven in hun geheel eigen stijl die ze ontleenden aan lokale Malinke en Fula tradities en vermengden met invloeden uit de Cubaanse muziek en de jazz.

www.sternsmusic.com

Couleur Café 2008 - zaterdag

Vuurwerk op Couleur Café 2008Couleur Café 2008Net zoals op vrijdag bleef Couleur Café ook op zaterdag gespaard van festival-onvriendelijk weer. Toen Couleur Café in de namiddag haar deuren open zette trakeerde de zon de kleurrijke festival­gangers op tropische temperaturen: het ideale kader voor een dik belegde boterham multicultureel vertier. Wegens het ontbreken van een extra paar ogen & oren moesten we op zaterdag noodgedwongen passen voor het programma in Electro World, maar ons concertspoor slingerde onverwoed verder tussen de Titan, Univers en Fiesta tent met alweer enkele bekende en onbekende gezichten op de planken. En zoals u dat van ons gewoon bent, zorgen we achteraf voor onze ongezouten mening en een handvol foto's.

Lees verder