Temenik Electric - Inch'Allah Baby

Temenik ElectricTemenik Electric is een project rond de Frans-Algerijnse vocalist en gitarist Mehdi Haddjeri. Die creëerde een eigen muzikaal universum waarin westerse rock en electro naadloos overlopen in ritmes en melodieën uit de Maghreb; een wereld zonder de beperkingen die genres, culturen en talen (hoewel op Inch'Allah Baby Arabisch te horen, schakelt Mehdi voor Kifech'n Dir even over op het Engels) kunnen opleggen en waarin iedereen op zijn minst een stuk van zichzelf zou moeten herkennen. Voor de opnames van dit album trok Temenik Electric naar de Real World Studios waar de werden bijgestaan door Justin Adams (JuJu) en Tim Oliver. Ons deed het geheel wat denken aan de rock-'n-raï van Rachid Taha of Mehdi Haddab's oed-op-speed experimenten met Speed Caravan.

Lees verder

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra - Balkan Reunion

Barcelona Gipsy Klezmer OrchestraNa de release van hun debuutalbum Imbarca in 2014, vertrok Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra op tournee, een tournee die hen naar tal van plaatsen bracht waar ze kennismaakten en musiceerden met lokale artiesten uit het zigeuner- en klezmergenre. In plaats van gewoon aan een tweede langspeler te beginnen leek het de band dan ook een uitstekend idee om enkele van die collega's (de Macedonische saxofonist King Ferus Mustafov, de Sloveense muzikant Vlado Kreslin en de Turkse sopraan Nihan Devecioğlu) uit te nodigen om hen in Barcelona te komen vergezellen om samen een aantal klassiekers opnieuw onder handen te nemen. Het mag dan ook niet verbazen dat Balkan Reunion toch iets authentieker klinkt dan Imbarca, dat een hoger cross-over gehalte had.

www.bgko.org | www.satelitek.com | www.xmd.nl

Meridian Brothers - Los Suicidas

Meridian BrothersLos Suicidas ("de zelfmoorden"), de nieuwe langspeler van het Colombiaanse Meridian Brothers is het eerste deel van wat uiteindelijk een drieluik moet worden, opgedragen aan en geïnspireerd door het werk van de Colombiaanse pianist en Hammond-organist Jaime Llano Gonzalez. Die verwierf naam met zijn ambient-versies van traditionele Colombiaanse genres als pasillo, bambuco en, natuurlijk, cumbia. Het psychedelische getingel van Meridian Brothers zal wellicht nooit helemaal ons ding worden, maar de band zorgt in ieder geval eens voor een ander geluid uit het Zuid-Amerikaanse subcontinent.

www.meridianbrothers.com | www.soundwayrecords.com

Cheikh Lô - Balbalou

Cheikh LôHet was alweer van het uit 2010 daterende Jamm dat we nog eens van de Senegalese bard Cheikh Lô hoorden. Deze Balbalou ("praten" in het Wolof) is het eerste album waarvoor Lô niet meer samenwerkte met Nick Gold van World Circuit, maar de Zweedse producer Andreas Unge vult diens schoenen met verve. Op Balbalou vooral eerder ingetogen mbalax ritmes (opener Bamba, Doyal Naniou, Lutax…) aangevuld met Latijns-Amerikaanse (Baissons Les Armes) en Congolese invloeden (Suzanah). Om het geheel wat meer kleur te geven nodigde Cheikh Lô voor Balbalou ook enkele gasten uit: Flavia Coelho zorgt samen met accordeonist Fixi voor wat Braziliaanse vibes in Degg Gui, De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf geeft titelnummer Balbalou dan weer een jazzy tintje en voor Doyal Naniou, een nummer waarin hij de talrijke staatsgrepen op het Afrikaanse continent veroordeelt, inviteerde Lô dan weer de Malinese diva Oumou Sangare. Een van de Afrikaanse aanraders voor 2015!

www.cheikhlomusic.com | www.chaptertworecords.com

Various Artists - 10 Years Eastblok Music

10 Years Eastblok MusicIn 2005 richtten Alexander Kasparov en Armin Siebert in Berlijn Eastblok Music op en dat label mag dit jaar dus 10 kaarsjes uitblazen. Met hun label wilden beide heren de rijke waaier aan acts en genres uit Oost-Europa een platform bieden en verschillende van de bands uit hun ondertussen goed gevulde catalogus (Skazka Orchestra, Shazalakazoo, Markscheider Kunst, La Minor, Figli Di Madre Ignota…) hebt u de afgelopen jaren ongetwijfeld ook op deze pagina's voorbij zien komen. Om hun verjaardag wat extra in de verf te zetten is er nu deze 10 Years Eastblok Music, een dubbel, 35 tracks tellend, verzamelalbum dat een mooi overzicht biedt voor wie eens wil terugblikken en het perfecte visitekaartje vormt voor diegenen het label alsnog moeten leren kennen. Eastblok Music: al 10 jaar lang Balkan & beyond!

www.eastblok.de | www.xmd.nl

'Midden In Mali' met Salif Keita @ CC De Warande

Salif Keita (De Warande) — foto © Bart Van Der MoerenHet Turnhoutse cultuurhuis De Warande baadt nog tot half januari in Malinese sferen met een hele hoop workshops, lezingen, concerten en een dubbeltentoonstelling. Wij waren er voor u bij tijdens de openingsavond op 11 november en zagen naast twee mooie maar sobere ten­toon­stellingen ook een grandioos semi-akoestisch concert van de Malinese meester Salif Keita.

Lees verder

Vivalda Dula - Africa

Vivalda DulaDe Angolese singer-songwriter en percussioniste Vivalda Dula begon haar podiumcarrière als danseres bij de Minessa Dance Company, waarna nog onder andere Manésema (2006) en het door Dula zelf opgerichte Karapinha Dura (2009) volgden. Dula woont en werkt tegenwoordig in de Verenigde Staten waar ze zich gaandeweg op een solocarrière ging focussen. In 2013 verscheen al Insanidade Mental, een eerste solo-EP, nu gevolgd door Africa, een album waarop Vivalda afwisselt tussen Kimbundu, Portugees en zelfs een enkele keer Engels, en dat ons muzikaal gezien vooral aan het werk van West-Afrikaanse zangeressen als Dobet Gnahoré of Sayon Bamba deed denken, maar waarin net zo goed echo's van neo fado acts als Deolinda of Oquestrada doorschemeren (Sem Intenção, Negro De Desejo). Een nummer dat zeker uw aandacht verdient is Mázui ("stemmen") waarin Dula aandacht vraagt voor problemen als kinderarbeid, moderne slavernij en mensensmokkel, die vooral de allerzwaksten en stemlozen treffen.

www.vivaldadula.com | www.xmd.nl

Nostalgique Egypte: Chansons D'Amour, De Charme et Improvisations 1925 - 1960

Nostalgique EgypteIn het Egypte van net na de val van het Ottomaanse Rijk gingen de ontwikkeling van de populaire muziek en de film een tijd lang hand in hand. Voor deze Nostalgique Egypte verzamelde Buda Records een aantal pareltjes uit de periode 1925 - 1960, de glorieperiode van de Egyptische muzikale cinema. De zogenaamde taqtuqa werd gespeeld door takht orkesten en groot gemaakt door figuren als Umm Kulthum en Mohamed Abdel Wahab, maar op deze compilatie zijn net zo goed nummers van minder bekende namen als Mohamed Fawzi, Mahmoud Choukoukou, Laure Dakkache of Sekinah Hassan, waarbij het ondergetekende vooral opviel hoeveel nummers in het genre blijkbaar rozen als thema hebben (Al Ward Gamil (Les Belles Roses), Al Ward (La Rose), Ward Aleih (Des Roses Sur Toi)…). De compilatie besluit met twee instrumentale nummers of taqsims. Mooi stukje nostalgie voor wie zich wil laten meevoeren naar de sprookjeswereld van Duizend-en-een-nacht.

www.budamusique.com | www.xmd.nl

Tom Fire - Low Fidelity + Soom T - Free As A Bird

Tom FireHoewel gasten als Winston McAnuff, Linval Thompson en Soom T wellicht anders doen vermoeden, zijn er op Low Fidelity, de nieuwe langspeler van Tom Fire, een pak minder reggae-invloeden te horen dan op voorganger The Revenge. Zelf omschrijft de Franse doe-het-zelver zijn muziek nog het liefst als "bass music" en dat kan blijkbaar net zo goed dubstep (de instrumentale opener Hoo Ver, Drive), Daft Punk-achtige electro-pop (Little Cake met Mélissa Lavaux, Tomorrow) als electro-dancehall (het opzwepende Original) of electro-funk (The Good Love met Soom T) zijn. Het meest in de richting van een traditioneel reggaenummer gaan nog No Food, de samenwerking met Linval Thompson en Cool It met Winston McAnuff op vocals (opgenomen midden in de nacht nadat McAnuff na een optreden in Parijs besloot om nog eens snel bij zijn vriend Tom Fire te passeren).

Soom TTom Fire produceerde ook Free As A Bird, het nieuwe album van Soom T, en ook hier zullen reggaefanaten een beetje op hun honger blijven zitten. Voor wie de muzikale veelvraat Soom T een beetje kent zal dit echter niet als een verassing komen. Eerder dit jaar verscheen trouwens ook al Bullets Over Babylon, een samenwerkingsproject met Monkey Marc waarvoor ze grotendeels de hip-hop toer op ging. Net zoals op Tom Fire's Low Fidelity, zult u ook op Free As A Bird een waaier aan genres terugvinden, gaande van funky soul (opener City Zoo, I Pray) over electro-pop (Black Butterfly, Take A Walk ook terug te vinden op Low Fidelity) tot electro-disco (Broken Robots, een titel die waarschijnlijk niet toevallig naar Daft Punk knipoogt) of drum & bass (Hard Time), met de snelle raps van Soom T als enige constante. Helemaal bevreemdend wordt het met afsluiter en titelnummer Free As A Bird, dat klinkt als een country ballad uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Wie toch op zoek wil naar een streepje reggae, zal genoegen moeten nemen met het weliswaar uitstekende Politic Man'. Niettemin een uitstekend album waarmee de Schots-Indische underground prinses zich wel eens een enkeltje richting mainstream zou kunnen aanschaffen.

www.tomfire-lowfidelity.com | www.soom-t.com | www.chaptertworecords.com