Ray Barretto - Guayacan - Internationals

Ray BarrettoWeinig wereldschokkend nieuws in de wereldmuziekscene de voorbije week, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niets gebeurt. Hierbij een aantal newsflashes die we u niet willen onthouden:

- Vorige week (17 februari) stierf Ray Barretto op 76 jarige leeftijd in New Jersey. De Puertoricaanse percussionist genoot dan misschien niet zoveel bekendheid bij het grote publiek, maar hij is ongetwijfeld een van de belangrijkste en invloedrijkste latino-percussionisten uit de jazzgeschiedenis. Hij combineerde jazz improvisatie technieken met afro-caraibische ritmes en drukte zo zijn stempel op platen van een hele rits salsagrootheden als Celia Cruz, Tito Puente, Ruben Blades, Johnny Pacheco en Willie Colon. Ook op talloze jazzplaten is hij te horen, onder meer met niemand minder dan Dizzy Gillespie. Daarnaast maakte hij een ontelbaar aantal soloplaten, onder meer met het onvermijdelijke summertime.
- Orquesta Guayacan, daarentegen is springlevend. Dat heeft de Colombiaanse salsaband verschillende keren bewezen op de Antilliaanse feesten en wie ze toch mocht gemist hebben, of nog eens wil nagenieten, kan dat nu doen met de opname van club tropical.
- En ook Belgisch talent laat zich niet onbetuigd. Onze eigenste Internationals geven u de kans om uzelf te verzuipen in overdosis steamin' ska 'n' reggae in de ABBox op 1 april. We krijgen er ineens ook de Internationals in South Africa documentaire bij, alsook de New Yorkse Slackers en Twilight Circus Dub Sound System. En dat voor 16 €. Jawadde...

Twee maal nief gerief van Tony Allen

Tony Allen, de drummende kracht achter afrobeat pionier Fela Kuti heeft de laatste jaren wat stil gezeten. Wat plaatjes uitbrengen ten minste, want vorige zomer nog zagen we de oude knar van 65 nog in volle actie op Sfinks bij Seun Kuti, de jongste telg van Fela. Maar nu komt de oude man ons verrassen met twee nieuwe plaatjes :-).

New Cool Collective / Trippin'Eén van die twee plaatjes staat niet op naam van Tony Allen, maar hij fungeert als "special guest" op het laatste werk van New Cool Collective. Op Trippin' (zo heet het plaatje) valt niet zo makkelijk een etiket te plakken, dus laat ons proberen het te omschrijven als swingende big-band jazz met een latin touch. Op de vijf nummers van de tweede CD van deze dubbelaar heeft Tony Allen zijn stempel gedrukt en dat valt duidelijk te horen — toch zeker voor afrobeat adepten waar ik mijzelf met graagte bij reken. Op de website van deze groep noorderburen kun je van elke track een fragmentje vinden.

Tony Allen / Lagos no shakingLagos no shaking (Pidgin English voor "Lagos is doing OK") wordt het nieuwe solo-album van Tony Allen. De CD is pas twee dagen geleden officieel gereleased, dus fragmentjes zijn nog moeilijk te vinden. Maar na lang snuisteren hebben we hier toch iets weten te vinden voor u. Ik ben ten zeerste benieuwd of Tony Allen een authentiek en swingend afrobeat album weet neer te zetten zonder de vocalen van Fela. Zodra we het plaatje in handen krijgen, hoor je het wel van ons ;-). Nog dit: we kwamen het u vorig jaar al vertellen, maar volgende maand komt Tony Allen in hoogst eigen persoon Lagos no shaking in België voorstellen en wel live op het podium van Het Depot in Leuven. Niet te missen!

Tráfico on tour

Think of One / TráficoOm het lange wachten op de release van Tráfico (de nieuwste Think of One) wat te verzachten, hebben we wat interessant agenda-voer voor u weten op te diepen. Morgenavond al bijt Think of One de spits af van hun Tráfico tour op het Brazilliaanse Porto Musical — een ongetwijfeld zonovergoten festival, ver weg van ons regenland :-(. Daarna blijft het tot in april wachten op de belgische première in de AB. Beitel alvast de volgende data in uw agenda:

22 februariPorto MusicalRecife (Brazilië)
19 aprilABBrussel
21 aprilPetrolAntwerpen
28 aprilVooruitGent
11 meiHet DepotLeuven
13 meiTen VredeDiksmuide
14 meiMano Mundo festivalBoom

Hun nieuw plaatje wordt uitgebracht door Crammed discs (die ook ronkende namen als Zuco 103, Konono N°1, Bebel Gilberto, DJ Dolores en Suba in hun stal hebben staan). We mogen het hebbeding op 20 maart in de rekken verwachten.

Habana blues in de Belgische zalen

Habana BluesCubaanse muziek blijft filmmakers blijkbaar inspireren. Na onder meer Buena Vista Social Club en de wat ontgoochelende zelfverklaarde opvolger Musica Cubana is er nu Habana Blues, van de spaanse filmmaker Benito Zambrano. Bijna een jaar na de première in thuisland Spanje, is de film nu ook in een aantal Belgische zalen te zien, onder meer in Leuven. In vergelijking met Wim Wenders tapt Zambrano wel uit een steviger vaatje: we mogen ons verwachtenaan een forse scheut Cubaanse alternatieve rock, pop, punk en funk, of, met de woorden van de producer van de soundtrack: this is the Buenavista Social Club of the Cuban fusion rock. Samen met een nominatie van het filmfestival van Cannes klinkt dat veelbelovend!

Wanted: Belgisch talent voor Couleur Café 2006

Couleur CaféDe organisatoren van Couleur Café zijn op zoek naar vers bloed van eigen bodem. Niet alleen valt er op Belgisch grondgebied qua wereldmuziek heel wat te beleven, menig landgenoot brengt ook zelf tropische muziekjes ten berde en daar is CC niet in het minst vies van. Vorige editie (waar we op zaterdag en zondag aanwezig waren) programmeerde 31 acts, waarvan 9 uit ons belgenland.

Opzet van het spel? Een kans op een plaatsje in de "fiesta stage" op de 17de editie van Couleur Café. Een heuse springplank want vele grote namen van vandaag (Zap Mama, Think of One, Gabriel Rios, Internationals, etc) zijn als onbekenden op CC podia begonnen. Ambitie? Voorwaarden en inschrijvingsforumulier vind je op couleurcafe.be. Men zegge het voort!

Mistery Show Gabriel Rios

Voor de (heel) snelle mensen in de buurt van Leuven: Gabriel Rios geeft nu woensdag 15 februari een apart concert in Leuven als officiele vooropening van Kulturama 2006. De volksheld en rasperformer zal de eerste maanden niet meer op een podium staan. Wil je hem dus nog eens graag met full live band aan het werk zien dan is dit exclusief concert je laatste kans. Tickets voor de mistery show kan je helaas niet kopen, enkel winnen! Het Depot geeft de laatste 10 duotickets weg. Mail dus snel jouw perfecte excuus om Gabriel te zien naar info@hetdepot.be en wie weet krijg jij morgen een mailtje met een speciale accreditatie en info over de geheime locatie!

Uit de nieuwbrief van het Depot.... Ondanks het feit dat ik zelf niet zo zot sta van (de muziek van) de volksheld ken ik genoeg (vrouwelijke) fans die aan zijn voeten liggen ;-). Reden genoeg om dus wat reklame voor te maken...

Cheikh Lô en Belgique

Cheikh LôCheikh Lô, exporteur van de Senegalese m'balax én protégé van Youssou N'Dour heeft lang stil gezeten, maar hij kan de laatste tijd op redelijk wat media aandacht rekenen. Zo belandde ook zijn recentste plaat Lamp Fall onlangs nog op onze testbank. En nu mogen we de man ook op belgisch grondgebied verwelkomen en wel op 2 maart in Het Zuiderpershuis (Antwerpen) en een dagje later in L'Espace Senghor (Etterbeek). De tropicalidad.be crew zal helaas moeten passen voor deze concertjes, maar voor wie er wel geraakt: laat ons zeker weten wat we gemist hebben!

Mélange Continental 2 met Afro Celt Sound System en Zuco 103

Binnenkort vieren de Oxfam Wereldwinkels hun 35e verjaardag, en dat geeft aanleiding tot een multicultureel feestje in de AB op 29 april. 't Is niet enkel muziek maar ook comedy en allerlei live acts van bekende koppen als Herman Brusselmans, Luc De Vos, Tom Lanoye en weet ik veel wie nog allemaal.

Uiteraard is het de muziek die ons het meest interesseert, en daar zijn een paar leuke dingen mee te pikken. Over Urban trad en A Contrabanda ga ik niet veel zeggen, want de eersten liggen met niet echt (al doen ze, toegegeven, flink hun best om de folk van zijn geitewollensokken imago af te helpen) en de laatsten zijn me eigenlijk volslagen onbekend. De flamboyante Lilian Vieira en haar gevolg, daarentegen, hoeven we niet meer voor te stellen, noch ons enthousiasme over Zuco 103 (we kregen Lilian hier trouwens hoogstpersoonlijk op bezoek, weehee!!): voor wie hen ondertussen nog niet gezien heeft: vliegensvlug naar het ticketloket!

En tenslotte zijn er de magiers van Afro Celt Sound System die Britse folk op een eigenwijze manier mengen met kora, westafrikaanse ritmes en een stevige scheut electronica. Toegegeven, ik ben ze een beetje uit het oog verloren na hun derde album (dat trouwens een BBC award kreeg), maar ondertussen zitten ze al aan hun vijfde. Een gevestigde waarde in fusion land dus, zeker met namen als Peter Gabriel, Robert Plant en Sinead OConnor op hun CV. Hierbij alvast een voorsmaakje.

Zamu Music Awards 2005

Zamu Music Awards 2005Eergisteren werden de meest verdienstelijke muziekpersoonlijkheden van eigen bodem bekroond op de Zamu Music Awards 2005. Niet zo direct het mekka voor wereldmuziek, al zijn er heel wat landgenoten die (mét succes) smaakvolle afro- en latinoklanken te berde brengen. In de categorie "Live-act" ging de Gentse Puerto-Ricaan Gabriel Rios met de pluimen lopen en liet daarbij kleppers als dEUS en Arsenal achter zich. Het moet gezegd, meneer Rios was in de zomer van 2005 op zo goed als elk festijn aanwezig: van de kleinste pensenkermis tot het grotere festival. En toch zijn we erin geslaagd hem niet tegen te komen in onze grote festival-trektocht van vorig jaar — toegegeven, geen toeval ;-).

De categorie "Roots" leunt dan weer iets beter aan bij onze dierbare blog. Helaas moest Wawadadakwa (die hier al meermaals de revue gepasseerd zijn) in deze categorie het onderspit delven voor Roland Van Campenhout. Ik zag 'm vorig jaar nog samen met zijn "Great Atomic Power" op Een weekje feest, al kon het concept mij toch niet echt boeien. Tenslotte nog dit: Dani Klein (van Vaya con Dios) kreeg de award met de ronkende titel "Lifetime achievement" — Wouter zal het graag horen want hij ging ze vorig jaar nog opzoeken op Marktrock.

AB digitaal

De Brusselse AB gaat, naar het voorbeeld van het Nederlandse Fabchannel, beginnen met het digitaal streamen van concertopnames. Gezien het grote aantal interessante optredens belooft dit heel wat werelds beeldmateriaal op te leveren. Benieuwd! Voor een voorsmaakje kan je op Fabchannel alvast genieten van Reggae legende Morgan Heritage. Ondanks de belofte op de voorpagina is Madness uit hun archief ontsnapt :-(...

Babylon circus schiet terug in gang

De Franse punk-reggae-ska groep Babylon Circus, waar we vruchteloos naar uitkeken op Krakrock, en die we daarna schaamteloos aan ons voorbij lieten gaan op het Cactus Festival is terug op tournee! Spijtig genoeg staat België niet op de lijst. Het dichtsbijzijnde optreden is op 27 april in de 013 in Tilburg. Gelukkig is dat maar net over de grens, en kennen we de weg dankzij het fijne (en democratische) Festival Mundial, elk jaar in juni. Voor de mindere enthousiaste skafanaten nog een paar highlights uit het wereldmuziek aanbod van de volgende maanden:

African Diva's Night in Ha'

African Divas NightHandelsbeurs GentHet moet ongeveer zeven jaar geleden zijn toen ik geheel toevallig op Urban Zulu stootte, een van de weinige plaatjes die de Zuid-Afrikaanse Busi Mhlongo heeft uitgebracht. En tot op heden is het plaatje een van de betere uit mijn lijvige CD collectie (een "uit de oude doos" CD-review zou hier zeker niet misstaan, maar dat is voor een andere keer). Jarenlang bleef het stil rond de Zuluiva, tot we van de African Diva's Night hoorden, een duo-concert samen met de (voor mij althans) onbekende Nigeriaanse Yinka Adesina. Een niet te missen concert in mijn geval, dus trokken we gisteren vol verwachting naar Gent.

Lees verder

Antilliaanse feesten Indoor

Antilliaanse feesten IndoorIn de zomer van vorig jaar konden we op de festival versie van de Antilliaanse feesten ons te buiten gaan aan talloze caraïbische muziekjes, inclusief de reggaeton-gekte van Don Omar. De broeierig drukkende warmte frontstage is ver te zoeken met de huidige vriestemperaturen, maar daar proberen de organisatoren van de Antilliaanse feesten iets aan te doen: volgende maand (18 maart) wordt er in het Antwerps sportpaleis voor de negende keer een indoor caraïbisch feestje gebouwd.

En de podiumgasten zijn niet van de minste: de Cubaanse salseros van Los Van Van, Kassav' brengt zouk uit Guadeloupe en dé headliner van de avond is niemand minder dan Elvis Crespo, de bekende merenguero uit de Dominicaanse Republiek die met zijn wereldhit Suavemente menig westers hart wist te veroveren. Daarna gaat het feest verder onder de naam "El Palacio de la Salsa" met verschillende dj-sets. Kortom, het belooft er aardig warm te worden. ;-) Tickets en info vind je hier.