The World Ends: Afro Rock & Psychedelia in 1970's Nigeria

The World EndsToen in 1967 steden als Londen en San Francisco werden ondergedompeld in de Summer of Love, werd Nigeria verscheurd door een burgeroorlog (Op 30 mei 1967 riep rebellenleider Chukwuemeka Ojukwu Oost-Nigeria uit tot de republiek Biafra. Hierop kwam er een oorlog die duurde tot januari 1970. Een van de belangrijkste oorzaken van die oorlog was de vondst van olie in Biafra. De schatting van het dodental door deze oorlog lopen sterk uiteen, tenminste een half miljoen mensen stierven, maar door sommige waarnemers worden 2 miljoen slachtoffers genoemd, red.). De psychedelica en grooves van het einde van de jaren zestig bereikten het land pas aan het begin van het volgende decennium. Voor deze compilatie verzamelde het Soundway label 33 tracks die de afro-rock en psychedelica uit die periode perfect illustreren. Enkele previews vind je op hun webstek.

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Interview met Ozomatli @ Festival Mundial

Interview met Asdrubal Sierra van Ozomatli (Festival Mundial 2010)Festival Mundial 2010Op het eerste gehoor lijkt Ozomatli één van de vele bands uit de Barcelonese musica mestiza scene, maar schijn bedriegt. Ozomatli, Nahuatl voor "aap", is on­los­ma­ke­lijk verbonden met de Ameri­kaanse westkust en meerbepaald Los Angeles waar ze zowat vijftien jaar geleden onstonden op de nog narokende puinhopen van een vakbondsconflict. Asdrubal 'Asdru' Sierra wou ons te woord staan na hun concert op Festival Mundial (Tilburg).

Lees verder

Sfinks Mixed 2010 - affiche

Sfinks Mixed 2010Dezer dagen moet een mens moeite doen om niét tegen een podium op te lopen waar tropische muziekjes welig tieren. De wereld­muziek­festivals en -concerten zijn alom tegenwoordig tijdens de zomer­maanden en daar is onze agenda stille getuige van. Tegen het eind van de maand zijn alle rechtgeaarde wereld­muziek liefhebbers (uw tropicalidad.be reporter incluis) op het Boechoutse Molenveld terug te vinden alwaar Sfinks Mixed voor de 35ste keer zijn gezellige zelf kan zijn. Hoogtijd dus om uit te vissen of er tijdens het weekend van 30, 31 juli en 1 augustus muzikaal evenveel te beleven valt als vorig jaar.

Lees verder

Afro-Latino festival 2010

T-Vice (Afro-Latino festival 2010)Afro-Latino festival 2010Tijdens het zonovergoten weekend van 25, 26 en 27 juni werd niet enkel in Brussel genoten van muziek uit alle windstreken, ook in het Limburgse Bree stond een sma­ke­lij­ke portie wereld­muziek ge­pro­gram­meerd. Op twee plaatsen tegelijkertijd zijn behoort niet tot de capaciteiten van uw trouwe frontstage reporter, dus moesten we hart­ver­scheu­ren­de keuzes maken en lieten we tijdens drie kleurrijke Couleur Café dagen de affiche van Afro-Latino festival aan onze neus voorbijgaan. Gelukkig konden de sympathieke mensen van Afro-Latino een aantal verslagen en foto's bijeen sprokkelen die we hier met plezier publiceren. Met dank aan Timmy Haubrechts, André Lambeck, Christof Rutten (tekst), Bart Henseler en Michel Engelen (foto's).

Lees verder

Salif Keita - La Différence

Salif Keita / La DifféranceMet La Différence, opvolger voor Moffou uit 2002 en M'Bemba uit 2005, besluit Salif Keita zijn akoestische trilogie voor Universal. Met de titel van het album en het gelijknamige titelnummer onderstreept Salif zijn anders zijn als albino, maar La Différence slaat ook op het verschil dat je als individu kan maken. Inzake milieuproblematiek bijvoorbeeld, iets wat hij aankaart in de nummers San Ka Na (over de zwaar vervuilde en steeds meer uitdrogende Niger rivier, de levensader van Mali) en Ekolo D'Amour (over de ecologische rampen die Afrika teisteren). Op dat laatste nummer, opgenomen in Beiroet, hoort u trouwens de trompet van de voor tropicalidad.be-getrouwen bekende Ibrahim Maalouf en ook Habib Koité's balafonist Keletigui Diabate en cellist Vincent Segal maken hun opwachting. La Différence klinkt als classic Salif Keita en dat is misschien deels te wijten aan het feit dat de bard een aantal van zijn oudere nummers voor het album in een nieuw jasje stak (Papa, Folon, Seydou). Met deze boeiende videomentary en de video-clip van La Différence kun je alvast de sfeer opsnuiven van Salif Keita's nieuw album.

www.universalmusic.fr

Elektropik #1 (DJ RKK)

Elektropik #1Bij een long hot summer hoort een gepaste compilatie en deze Elektropik #1, samengesteld door de stem van het Franse Radio Nova DJ RKK a.k.a. Rémy Kolpa Kopoul, zou, in combinatie met een margarita, caipirinha of mojito, wel een de perfecte inloper voor de komende Antilliaanse Feesten kunnen zijn. Van Braziliaanse baile funk (Black Alien, Tejo & Speed's Follow Me Follow Me) over Argentijnse cumbia digital (Para Bailar) tot New Yorkse latin-hop (Aqui Llegamos van Tres Coronas feat. Rocca), Elektropik #1 heeft het allemaal en ook een aantal vertrouwde tropicalidad.be-gezichten passeren de revue (Gotan Project, El Hijo De La Cumbia, Zuco 103). Op amazon.com vind je alvast enkele samples.

www.naive.fr

Cheikh Lô - Jamm

Cheikh Ló - JammMet Jamm (Wolof voor "vrede", red.) laat de Senegalese troubadour Cheikh Lô voor de eerste keer in vijf jaar nog eens van zich horen. Lô is een trouw aanhanger van de leer van Cheikh Ibrahima Fall (zelf een volgeling van Cheikh Amadou Bamba — oprichter van de Broederschap der Mouriden, een afsplitsing van de Islam in Senegal — richtte Fall de Baye Fall op met als primaire waarden werk en toewijding aan Cheikh Amadou Bamba. De Baye Fall vallen op door hun lange dreadlocks en de kleurige patchwork gewaden die ze dragen, red. ), iets wat hem ook in zijn muziek beïnvloed, want over Jamm zegt hij zelf het volgende: "De jarasse is het veelkleurige lapjeskleed dat de Baye Fall en dus ook ikzelf dragen. Net zoals onze boubou is ook dit album opgebouwd uit verschillende lagen en invloeden, maar als je die op de juiste manier samenbrengt krijg je terug een harmonisch geheel."

Lees verder

La Caravane Passe - Ahora In Da Futur

La Caravane PasseOp hun vorige album leidde het Franse La Caravanne Passe ons nog trots rond in hun imaginaire dorp Plèchti; voor Ahora In Da Futur (de hoes heeft iets van Jules Verne meets Balkan beats) nodigen ze ons uit aan boord hun teletijdmachine. Buiten de crew van La Caravanne Passe blijken er trouwens nog enkele verstekelingen aan boord (Marko Markovic, Rachid Taha, Erika Serre, etc) en samen zorgen ze voor een nog grotere mengelmoes van stijlen (ook rock, electro, dub en drum & bass krijgen nu een plaatsje) en talen. Voorsmaakjes vind je op amazon.fr.

www.makasound.com

5 jaar tropicalidad.be

Zulu 9.30 (Polé Polé Beach 2007)wereldmuziekEen dikke vijf jaar terug, in een niet nader­genoemd café in het Leuvense, kregen twee wereld­muziek­liefhebbers het naïeve idee om een blog uit de grond te stampen die de wereld­muziek wat extra in de verf ging zetten. Op 5 juli 2005 — vandaag exact vijf jaar geleden — verscheen de aller­eerste, ietwat amateu­rische post. We hadden toen geen flauw idee van wat er ging volgen, maar dankzij de noeste arbeid en enthousiasme van wouter, tim en mezelf heeft tropicalidad.be een kleine 1.000 posts later duidelijk z'n plaats verworven in de wereld­muziek­scene van ons land.

Dit is dan ook het uitgelezen moment om al onze lezers en fans te bedanken voor hun on­op­hou­de­lijke interesse, reacties, commentaren & mailtjes, alsook de de sympathieke mensen uit de wereld­muziek­scene die ons in afgelopen laatste jaren getrakteerd hebben op ontelbare promo-cd's, persdossiers, backstage-, frontstage-, foto-, pers- en vip-pasjes. Obrigado!

Interview met Gotan Project in de AB

Gotan Project (Couleur Café 2007)Anciènne BelgiqueCristoph H. Müller, Eduardo Makaroff en Philppe Cohen Solal hebben met Gotan Project eigenhandig voor de heropleving van de tangocultuur gezorgd. Zoals de titel van hun laatste album, Tango 3.0, al aangeeft, zijn ze ondertussen al aan hun derde studio-album toe en ook dat is weer a joy to the senses geworden. Voor hun uitverkochte show in de Brusselse AB vonden de drie heren nog de tijd om ons uitgebreid te woord te staan.

Lees verder

Gotan Project - Tango 3.0

Gotan Project - Tango 3.0De titel van dit nieuwe album van neo-tango collectief Gotan Project maakt een recensie bijna overbodig. Tango 3.0 staat symbool voor de drie-eenheid Philippe Cohen Solal, Eduardo Makaroff en Christoph H. Müller, is het derde studioalbum van Gotan Project en geeft de verdere ontwikkeling van hun mix van traditionele tango-elementen met moderne elektronica aan.

Lees verder