Een avondje samba & beats op een weekje feest

Een weekje feestOndanks de aanhoudende lage opkomst zet Een weekje feest in Leuven dapper door. Hoewel de line-up van gisteren (donderdag) een ruimer én jonger publiek aanspreekt, koos de kersverse lading studenten resoluut voor de Oude Markt. Jammer, want die lieten Electro Côco en Sven van Hees aan hun neus voorbij gaan.

De binnenkoer van de Romaanse Poort was dus ook donderdagavond schaars gevuld en voor een handjevol kijk- en luisterlustigen stak Electro Côco van wal. Het vijftal uit Amsterdam weet op de juiste wijze verschillende Braziliaanse genres met elektronische beats te rijmen.

Lees verder

Eindelijk: Los de Abajo in belgenland

Los de AbajoVergeet het euvel van Krakrock van afgelopen zomer: nog vóór Jingle Bells uit alle winkelketens klinkt kunnen we Los de Abajo live bewonderen in ons eigen belgenland! Mekka van dienst is de handelsbeurs in Gent. De olijke Mexicanen van Los de Abajo doppen (mét succes) hun salsa in andere sausjes als ska, rock en hiphop. tropicalidad.be trakteerde u al eerder op een review van een vrij onbekend live album van Los de Abajo mét een downloadbaar voorproefje!

Beitel dus al vast in uw agenda: Los de Abajo, Handelsbeurs Gent, 20 november 2005. Tickets en andere info vind je hier.

Een avondje soukous op een weekje feest

Een weekje feestEen weekje feest is al aan zijn derde dag toe. De zaterdag- en dinsdag editie hebben we gelijk aan onze neus laten voorbijgaan. Geen probleem, 'cause frankly my dear, wereldmuziek-gewijs valt er meer te beleven op woensdag, donderdag en vrijdag. Gisterenavond (woensdag) mochten Viva la musica en Roland Van Campenhout & The Great Atomic Power aantreden op het 7-daags openingsfeest van het vernieuwde Leuvense cultuurcentrum, 30CC. Een vreemde combinatie leek mij, maar daar heb ik mij schromelijk in vergist: de Congolese soukous vierde de hele avond lang hoogtij.

Lees verder

Salif Keita in Brugge en Turnhout

Salif Keita Het festivalseizoen mag dan al op zijn laatste benen lopen; wereldmuziek kent uiteraard geen komkommertijd. Wie de desert blues genegen is, verheug u, want niemand minder dan Salif Keita komt naar Brugge en de pas vernieuwde Warande in Turnhout. Een vroegere lid van de geweldige Super Rail Band de Bamako, waar onder meer nog Mory Kante en gitaarfenomeen Djelimady Tounkara hun sporen verdiend hebben. Na multiculturele experimenten met andere groten der aarde keert hij terug naar zijn roots: de Malinese griot muziek. Wellicht krijgen we een uitgebreide bloemlezing uit zijn laatste, schitterende album Moffou, in 2003 genomineerd voor een BBC award. Woestijnstof in neus en oren, en dat in het putje van de winter...

Wunmi Live

WunmiWat doet de voormalige zangeres van Soul II Soul op een wereldmuziek blog als deze? Een terechte vraag, maar die excentrieke madam schijnt Nigeriaanse roots te hebben en die komen de laatste tijd meer en meer tot uiting. Een goede zaak dacht ik zo. In de Londense underground dance scene doen Wunmi's african grooves het naar 't schijnt bijzonder goed.

Zonder het te weten heb ik een paar electro-afro compilaties liggen waarop Wunmi te horen is: African Travels (in samenwerking met Masters at Work) en Red Hot + Riot (tribute to Fela Kuti), twee uitstekende verzamelplaatjes. Een full-album is er (nog) niet, maar haar naam prijkt al op uiteenlopende plaatjes (een overzicht is op haar site te vinden).

Lees verder

Fiesta Mundial

Fiesta MundialIn Balen gingen we het festivalseizoen afsluiten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van Fiesta Mundial gehoord had, hoewel ze ondertussen al aan hun negende editie toe zijn. Het blijft een mini-festival, maar wat ze aan grootte inboeten (de ene kleine tent doet zowel dienst als concert- en dranktent) winnen ze aan gezelligheid (en best handig, zo'n combi-concert-drank-tent ;-)).

Hun zaterdagprogrammatie stond dit jaar bol van de reggae van eigen bodem: Blakkahill Soundsystem, de Splifftones en niemand minder dan de Skyblasters.

Lees verder

Jaojoby live

JoajobyAl zijn er nog een paar leuke festiviteiten in het vooruitzicht (zoals Fiesta Mundial en Een weekje feest) moeten we de harde realiteit onder ogen durven zien: het festivalseizoen loopt op zijn laatste benen. Gelukkig houdt Club Tropical ons nog wat op de been met concertfragmenten. Deze week zijn de Malagassiërs (jawel, zo heten de inwoners van Madagaskar en ik kan het zelfs bewijzen) van Jaojoby aan de beurt. Jaojoby is de culturele ambassedeur van de salegy: opzwepende 6/8 ritmes met soukous-achtig gitaar- en drumwerk. Ideaal voor de liefhebbers van never-ending african dance music.

Geheel in de kantlijn nog dit: deze week valt er op Club Tropical ook nog een fragment van Gabriel Rios' concert op Cactus te beluisteren. Laat ons ook gelijk bijvertellen dat de tropicalidad.be-crew niet echt warm loopt van deze "ideale schoonzoon" van het vlaamse zomerfestival. Veel plezier met Jaojoby!

De jongste telg van Fela: Seun Kuti

Seun KutiWie is die man uit de Nigeriaanse Kuti-clan die met Fela's begeleidingsband "Egypt 80" deze zomer talloze concerten in Europa afschuimde? Zeker na zijn memorabele concert op Sfinks dit jaar ben ik even gaan rondsnuisteren wie die illustere Seun Kuti wel mag zijn: hij is de jongste zoon van de afrobeat schepper Fela Kuti (maar eigenlijk heet Fela simpelweg Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti) en staat sinds zijn negende al op de planken.

Lees verder

Roy Paci en vele anderen in Leuven

Een Weekje FeestHet cultuurjaar en het academisch jaar worden in Leuven - hometown van de Tropicalidad-crew - ongeveer tegelijkertijd in gang gezet. De KULeuven doet het met haar traditionele openingsplechtigheden; 30CC, het vernieuwde Leuvense cultuurcentrum met een weekje feest, een week vol muziek. En daartussen zitten ook een aantal fijne wereldmuziekjes. Blikvangers zijn onder andere Roy Paci en Aretuska en Viva La Musica. Er zullen ook een aantal Braziliaanse ritmes te horen zijn: daarvoor zorgen Bloco Brazil Fusão, Celso Fonseca en Electro Côco. Het overige programma is op zijn minst gevarieerd te noemen: van vaste waarde Roland over Sven Van Hees tot Salsa Celtica. Het belooft een week te worden om naar uit te kijken!

Meer gringo afrobeat

Antibalas Afrobeat Orchestra (Polé Polé 2005)Net gespot op de website van Het Depot: Antibalas Afrobeat Orchestra zou op 25 oktober naar Leuven komen. Vreemd genoeg staat er niets van op hun eigen website. Als het klopt is het in elk geval goed nieuws voor wie ze (zoals ik) gemist heeft op Polé Polé. De afterparties van Het Depot worden trouwens nogal eens verzorgd door Club Bugalu, op zich al niet te versmaden!

Live: Orishas & Tinariwen

Vlug naar de Club Tropical website, want de volgende lading concertmateriaal is gearriveerd. Deze keer krijgen we Orishas op Cactus festival 2001 en Tinariwen op Roskilde 2005 voorgeschoteld. De rappende Cubanen van Orishas hebben weining introductie nodig. Tinariwen daarentegen is iets minder bekend. De Touaregse groep brengt een soort desert blues die af en toe aan Ali Farka Toure doet denken.

Buzuki Orhan Osman

Buzuki OrhanOok al was het niet meteen de reden waarom we voor 3 weken door Turkije gingen trekken, toch hield ik mijn oren gespitst om wat van de lokale muziektrends mee te pikken. Viel dat even tegen. De reggaeton bleef ons achtervolgen. Het feit dat 2 nummers (Gasolina van Daddy Yankee en Dale Don Dale van Don Omar) de invasie domineerden doet me vermoeden dat het om niet veel meer dan het jaarlijkse zomerhit fenomeen gaat, en eerlijk gezegd, ik zou er niet rouwig om zijn. Desalniettemin viel het op dat, zeker in Istanbul, spaanstalige muziek (van het goedkope electronische soort) alomtegenwoordig is.

Maar bij toeval kom je wel eens een parel tegen. In ons geval was dat het Likya - Kas Culture & Arts Festival. Het jaarlijkse festival is een samenwerking tussen het Turkse Kas, een toeristisch havenstadje ten westen van Antalya, en het Griekse eiland Meis, dat er vlak voor de kust ligt. We zagen er Buzuki Orhan Osman, door mij niet gekend maar wel gesmaakt.

Lees verder

Reggaeton in de gazet

De reggeaton-mania begint stilaan in onze streken wat voeten in de aarde te krijgen. Begin deze zomer kwam De Morgen ons over het fenomeen berichtten, en afgelopen maand haalden Het Nieuwsblad en de Volkskrant (Nederland) hun achterstand in. Dankzij de gloednieuwe vlaamse reggaeton portal (reggaeton.be) kunnen we u verblijden met de scans van die artikels. De kwaliteit van de scans laat wat te wensen over, maar met een beetje moeite valt het best wel te lezen:

Reggaeton (Het Nieuwsblad) Swing met sex (de Volkskrant)

Don Omar dubbel

Don OmarNa het memorabele concert van el don de reggaeton op de Antilliaanse feesten heb ik gelijk de volledige discografie van Don Omar in huis gehaald, zijnde de twee plaatjes The Last Don en The Last Done: Live. Het was hoogtijd om eens te polsen of die plaatjes in mijn collectie gedijen...

Lees verder

Zap Mama Live @ CC

Zap MamaClub Tropical van Radio 1 blijft ons verrassen met live fragmenten van Couleur Café, onze natuurlijke biotoop begin juli. In de jongste aflevering van Club Tropical kwam Zap Mama aan de beurt: helaas slechts een kwartier lang, maar mét klassiekers als Rafiki en African Sunset. Op naar de Club Tropical website!

En voor wie naar nog meer van dat lekkers snakt: op de website van Zap Mama zijn een paar video clips van hun recentste plaat Ancestry in Progress te vinden: Sweet Melodie en Bandy Bandy (in QuickTime formaat).