Ahl Nana - L'Orchestre National Mauritien

Ahl NanaHet Belgische Radio Martiko liet ons eerder als kennismaken met het muzikale universum van de Egyptische auteur, dichter, muzikant, componist, regisseur, acteur, journalist, radioproducer en politiek activist Abderrahman El Khamissi en zijn collega, toetsenist Hany Mehanna, de Afro-Latin vibes van het Congolese Ry-Co Jazz, en trokken ze naar Colombia om het werk van cumbia-pionier Lucho Bermudez opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Keer op keer sterke staaltjes archiverings- en restauratiewerk of "crate digging" zoals dat in vinylkringen heet.

Ook deze L'Orchestre National Mauritanien van het Mauritaanse familieorkest Ahl Nana is opnieuw het resultaat van veel research, toevallige ontmoetingen en gelukstreffers. Een verhaal dat leest als een ware avonturenroman of schattenjacht!

Lees verder

Atse Tewodros Project - Maqeda + Fendika & K-Sanchis - Gojo

Atse Tewodros ProjectHet is hier alweer een poosje wat stiller wat Ethiopische muziek betreft en dus zijn we maar al te blij dat we jullie in één klap twee authentieke maar zeer verschillende projecten mogen voorstellen.

Atse Tewodros Project is een initiatief rond de naar Italiė uitgeweken Ethiopisch-Italiaanse schrijfster en vocaliste Gabriella Ghermandi, dochter van een Italiaanse militair en een Eritrese moeder. Het project werd vernoemd naar Atse Tewodros II, die als Ethiopisch keizer van 1855 tot 1868 een einde bracht aan de periode van onrust die in de Ethiopische geschiedenis bekendstaat als Zemene Mesafint of Era van de Prinsen en algemeen beschouwd wordt als de vader van het moderne Ethiopiė.

Lees verder

Joćo Selva - Passarinho

Joćo SelvaOndergetekende maakte in 2021 voor het eerst kennis met het werk van de uit Rio afkomstige maar naar Lyon in Frankrijk uitgeweken Joćo Selva toen Underdog Records met Navegar voor een "sprankje vrolijkheid en positivisme" zorgde tijdens de donkere COVID-19 pandemie. We bevalen dat album toen aan als een absolute aanrader en opvolger Passarinho ("vogeltje") moet daar zeker niet voor onderdoen.

Lees verder

Payadora Tango Ensemble - Silent Tears: The Last Yiddish Tango

Payadora Tango EnsembleHerinnert u zich Yiddish Glory - The Lost Songs Of World War II, het album uit 2018 waarvoor Anna Shternshis, Professor Jiddische taalkunde en studie van de Joodse Diaspora aan de Universiteit van Toronto, de Russische singer-songwriter en professor Slavische literatuur Dr. Pavel Lion aka. Psoy Korolenko en violist/componist Sergei Erdenko de teksten van een verloren gewaande collectie Jiddische liederen uit het Rusland van de Tweede Wereldoorlog nieuw leven inbliezen?

Wel op hetzelfde Six Degrees Records label is nu ook deze Silent Tears: The Last Yiddish Tango van Payadora Tango Ensemble verschenen. De achtergrond van dit album is zo mogelijk nog schrijnender en verschrikkelijk als bij 'Yiddish Glory' al het geval was, want de muziek op 'Silent Tears' is gebaseerd op gedichten, getuigenissen en geschriften van vrouwen die het slachtoffer werden van verkrachting en marteling tijdens de Holocaust.

Lees verder

Driss El Maloumi - Aswat

Driss El MaloumiMet Aswat ("stemmen", "geluiden" of "klanken") komt voor Driss El Maloumi, waarschijnlijk de bekendste oed-speler in ons landje, een langgekoesterde droom in vervulling om eindelijk ook eens met een strijkerskwintet, een kamerorkest of zelfs een heel symfonisch orkest samen te werken.

Lees verder