Radio Mukambo #277 Satijnen Grooves

Radio MukamboThe Bongo Hop is een van de mooiste verrassingen van het jaar, een Afro-Latino project rond de Franse trompettist Etienne Sevet met Colombiaanse muzikanten. Op hun debuut 'Satingarona Pt. 1' staat een heerlijke mix Afro-Colombiaanse ritmes, Caribische grooves en afrobeat, cd van de week op Radio Mukambo.
Verder kondigen we de cd-lancering van Terrakota in Brussel en de twintigste verjaardag van Jaune Toujours aan. We luisteren ook naar nieuwe tracks van Vox Sambou (Haiti), IFÁ (Braziliaanse afrobeat, Salvador), Seekaman (reggae), Alma Afrobeat Ensemble, Vaudoo Game (Afro-funk), Renegades of Jazz (broken afro-beat) en Ozferti (Afro-grime).


Lees verder

Radio Mukambo #276 Renegades of Groove

Radio MukamboRenegades of Jazz komt zaterdag naar Groovalicious om zijn nieuwe album 'Moyo Wangu' voor te stellen, onze cd van de week, een heerlijke mix van traditionele Afrikaanse ritmes op een hiphop- of breakbeat. Daarnaast luisteren we naar wat Latin groove van The Bongo Hop, Haïtiaanse rap van Vox Sambou, een nieuwe single van Batuk (Afro-bass) en kondigt Radio Mukambo de concerten aan van Shabaaz (urban griot), Vaudou Game (afro-funk) en Ogun Afrobeat.


Lees verder

Bounty Radio #26 Cheat & Start A Fight

Radio Mukambo Met ons Album van de Week 'Cheat & Start A Fight' door Black Market Brass laten we enkele stomende Afrobeat nummers op je los, samen met wat essentiële nieuwe Caraïbische disco en tropische elektronica.

Lees verder

Nakany Kante - Naka

Nakany KanteMet Naka zorgt de in Barcelona gevestigde Guinese singer-songwriter Nakany Kante voor een opvolger voor haar uit 2014 daterende debuut Saramaya. Wie de afro-pop meets wassoulou, soukous, m'balax en reggae op Saramaya kon appreciëren, zal ongetwijfeld ook van de nummers op Naka houden, al klinkt dit nieuwe album toch iets intiemer. Nakany is zich ondertussen meer gaan toeleggen op de akoestische gitaar en dat instrument krijgt op Naka dan ook een prominente plaats toegewezen. Top tracks: het swingende Dya (vrij vertaald: "pluk de dag"), N'torola, waarin ze de ongelijkheid tussen de seksen bekritiseert, het aangrijpende Kanakasi, over de plotse verdwijning van Nakany's jongere broertje, en de feestelijke afsluiter N'dakan ("mijn lot"). Voor Tougna ("de waarheid"), een nummer dat stilistisch wat afwijkt van de rest van de tracks op Naka, kreeg Kante versterking van Macaco-frontman Dani Carbonel en Juanlu Leprevost bassist en bandleider bij Calima. Met Naka bewijst Nakany Kante het vertrouwen dat wij na Saramaya al in haar hadden gesteld waard te zijn.

www.nakanykante.com | www.slowwalkmusic.com | www.xmd.nl

Nilza Costa - Roots

Nilza CostaVoor de opvolger van het uit 2014 daterende Revolution, Rivoluzione, Revolução plooide Nilza Costa terug op haar Afrikaanse roots (Ya Ti Aye) en ook het lot van de vele vluchtelingen die Italië blijven binnenstromen - Nilza leeft en werkt in Bologna - laat haar duidelijk niet onberoerd (Clandestino, Viagem). Maar natuurlijk blijft ook de candomblé-religie een grote bron van inspiratie (opener Atoto, Onissaure, Triade, Adupé). De invloeden uit reggae en samba lijken verdwenen en in de plaats krijgen we vooral jazz (Ya Ti Aye, Triade).

www.nilzacosta.com

Kottarashky & The Rain Dogs - Cats, Dogs And Ghosts

Kottarashky & The Rain DogsMet Cats, Dogs And Ghosts neemt Kottarashky ons mee naar het imaginaire Sofia district in New York waar de soundtrack een mix van Balkanmuziek, rock, blues en jazz is. Voor het vocale gedeelte van het album deed de producer beroep op de Bulgaarse beatpoëet Dimitar 'Nufry' Vassilev (Once, Mission Completed) en het resultaat is een album dat wellicht iets minder Balkan-invloeden bevat dan zijn voorgangers, maar niettemin alweer voor een fascinerende luisterervaring zorgt. Kottarashky blijft de grenzen van het Balkan-genre verleggen. Top tracks: het instrumentale Fuga en afsluiter Maze, dat het hele album lijkt samen te vatten.

www.asphalt-tango.de

Radio Mukambo #275 Afrobeat Zonder Grenzen

Radio Mukambo'We Used To Be Africans' is het manifest van de zoektocht naar een culturele identiteit zonder grenzen. Op zijn tweede album, onze cd van de week, vermengt Cacique'97 uit Lissabon/Maputo Fela Kuti's nalatenschap met funk en Afro-Lusofone grooves om te komen tot hedendaagse afrobeat zonder grenzen.
Verder luisteren we naar Latin afrobeat van The Bongo Hop, Haitiaanse afrobeat van Vox Sambou, zogenaamde afrokraut van David Nesselhauf en zelfs een afrobeat-cover van Red Hot Chili Peppers!
Radio Mukambo kondigt ook concerten aan van Boubacar Traoré (Mali blues), Black Flower (Ethio-grooves) en de allereerste Groovalicious party in Ghent, bij Trefpunt!

Lees verder

Gaye Su Akyol - Hologram Imparatorluğu

Gaye Su AkyolHologram Imparatorluğu is de tweede langspeler van de Turkse singer-songwriter Gaye Su Akyol (dochter van schilder Muzaffer Akyol). Als invloeden noemt Akyol, die haar sound graag laat omschrijven als Turkse artrock, zowel de traditionele Turkse muziek die op de radio en televisie hoorde, maar ook de grunge van Nirvana en vooral de psychedelische rock van Jefferson Airplane. In haar teksten vind je de poëtische romantiek en melancholie die de Turkse muziek vaak kenmerkt, maar ze schuwt ook de kritiek op het politieke regime in haar land niet ("You sold us out well!/You have a palace, but it's just empty four walls./Possessions mangle mortals."). Wij zouden daar zelfs aan durven toevoegen dat ook de titel van het album, Hologram Imparatorluğu of het "holografische rijk", eigenlijk een steek is naar Erdogan's Turkije waar veel berust op schone schijn.

www.gayesuakyol.com | www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

Knky Reggae + Kass Pa - K-lédonienne… Yagga

Kass PaKnky ReggaeHet zal de meesten waarschijnlijk weinig zeggen, maar Nieuw Caledonië, één van de Franse overzeese gebieden in een uithoek van de Stille Oceaan, heeft een bloeiende reggaescene. Het lokale Mangrove Productions verzamelde nu een aantal songs van de belangrijkste protagonisten op de eilandengroep voor deze Knky Reggae. Die titel is natuurlijk een knipoog naar Kinky Reggae van Bob Marley, maar verwijst tegelijk naar de Kanaken, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Caledonië. De nummers op deze compilatie, soms in het Frans dan weer in Drehu, halen jammer genoeg niet allemaal hetzelfde niveau. Het orgeltje in opener One Love van Edou deed ondergetekende meteen aan het oeuvre van Lucky Dube denken en dat zelfde geldt voor Tanama van Makyhab. Seredridr maakt voor Hna Ureiye teveel gebruik van de Vocoder (al maakt de aanwezigheid van singjay Small Jam de track toch nog enigszins genietbaar). Wij hadden het vooral voor Hie Hen Koi Theen van een zekere Cada en Prayer van Poin Mou Dja, het enige Engelstalige nummer in de tracklist.

Een van de namen op Knky Reggae is Kass Pa, een band uit Hienghène op Grande Terre en die hebben met K-lédonienne… Yagga na Espoir uit 2009 en Attitude Yagga uit 2012 een derde langspeler uit waarvoor ze de handen ineensloegen met producer DJ Liamz uit de Salomonseilanden. Top tunes: het eco-anthem Soldat Vert, de reality tune Les Guerres en het upbeat ska-nummer RDV Pour Un Taf over de strijd om aan een degelijke job te geraken.

www.mangrove.nc | www.xmd.nl

Bounty Radio #25 Gunfan Yellem!

Radio MukamboEpisode 25 van Bounty Radio neemt ons mee naar Afrika met elektronica uit de 80's en enkele andere boeiende heruitgaven. Meer Afrika met de Ethiopische grooves vanop ons Album van de Week, Gunfan Yellem! door Damakase.

Lees verder

Radio Mukambo #274 Get in the Groove!

Radio MukamboDe Angolese zanger en percussionist Bonga lever het album van de week, Recados de Fora. Radio Mukambo laat je nog meer Lusofone muziek ontdekken, van de hand van Simba & Milton Gulli, Batida en een nieuwe Kafundó compilatie.
We reizen ook naar Haïti met Vox Sambou, Ethiopië met Arat Kilo, Colombia met Ondatrópica (nieuwe single!), Istanbul met BaBa ZuLa en terug naar Afrika met Renegades of Jazz (binnenkort op Groovalicious).

Lees verder

Jah9, Ken Boothe & Horace Andy @ Vooruit

Horace Andy (Vooruit)VooruitMuziekclub Democrazy pakte afgelopen zondag uit met een Jamaicaans drieluik in de Gentse Vooruit. De affiche blokletterde Horace Andy, Ken Boothe en Jah9: niet minder dan twee reggae legendes én een jonge leeuwin. Veel meer hebben we niet nodig om op een druilerige herfstavond af te zakken naar Gent voor een portie tropische muziek. En of u er óók had bij moeten zijn doen we met plezier uit de doeken.

Lees verder

Oum - Zarabi

OumDe Marokkaanse singer-songwriter Oum el Ghaït Benessahraoui, kortweg Oum, mengt westerse jazz en soul met gnawa en hassani ritmes. In 2013 was er al Soul Of Morocco en nu is er dus deze opvolger Zarabi. Voor de opnames van Zarabi trok Oum naar M'hamid El Ghizlane, een Marokkaans dorp aan de rand van de Sahara. Zarabi is Arabisch voor "tapijt", een titel die ze ook in M'hamid El Ghizlane vond alwaar de lokale vrouwen bekend staan om hun tapijtjes. Die tapijten worden samengesteld uit oude kledingstukken van de opdrachtgever, en net zoals die vrouwen het vestimentaire verleden van hun klanten in een tapijt verwerken, duikt Oum in het muzikale verleden van haar land om met die invloeden haar eigen muziek te creëren.

Oum komt Zarabi live voorstellen in Espace Senghor in Etterbeek op 14 december.

www.oum.ma | www.music-mdc.com | www.xmd.nl

Alsarah & The Nubatones - Manara

Alsarah & The NubatonesOndergetekende leerde de Soedanees-Amerikaanse Sarah Mohamed Abunama-Elgadi aka. Alsarah in 2013 kennen dankzij Aljawal, een eenmalig samenwerkingsproject met de Franse producer Débruit. Ondertussen heeft Alsarah in The Nubatones een vaste begeleidingsband gevonden. Dat leverde in 2014 al een eerste album Silt op, nu gevolgd door deze Manara. Alsarah, etnomusicologe van opleiding, omschrijft haar muziek - een mix van Nubische "songs of return" (veel Egyptische Nubiërs moesten verhuizen na de aanleg van het Nassermeer, waarbij de Nijl werd afgedamd bij Aswan), traditionele Soedanese muziek en jazzinvloeden - zelf als Oost-Afrikaanse retro-pop. Met albumtitel Manara, Arabisch voor "vuurtoren", verwijst Alsarah dan weer duidelijk naar de huidige vluchtelingenproblematiek: "Sometimes we leave home willingly, sometimes we are forced out, sometimes we plan to go back, and sometimes we don't know if we will ever see our loved ones again. But one thing we always know is that we don't want to forget, or be forgotten. As the sea takes us, Manara is the lighthouse anchoring our journey, and the keeper of our secrets. Not a destination, but rather a marker along the way."; en ze spreekt uit ervaring, want op haar achtste verhuisde ze, op de vlucht voor het regime in Soedan, vanuit Khartoem naar Taiz in Jemen, maar toen het in 1994 ook daar te heet werd omdat er een burgeroorlog uitbrak, moest Alsarah's familie nogmaals veiligere oorden opzoeken en kwam ze in de Verenigde Staten terecht.

www.alsarah.com | www.wonderwheelrecordings.com | www.xmd.nl

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra - Del Ebro Al Danubio

Barcelona Gispy Balkan OrchestraBarcelona Gipsy Klezmer Orchestra is niet meer, leve Barcelona Gipsy Balkan Orchestra! Niet dat het allemaal zoveel verschil maakt: op klarinettist Robindro Nikolic na is de line-up van de band ongewijzigd gebleven, al konden de bandleden voor Del Ebro Al Danubio wel rekenen op de muzikale ondersteuning van David Pastor (trompet), Yannis Papaioanou (oed), Dani Carbonell (clarinet) en Ivan Ilic (gitaar). Zoals de titel al aangeeft, verkent Barcelona Gipsy Balkan Orchestra op Del Ebro Al Danubio ("van de Ebro tot de Donau") nog steeds alle mogelijke facetten van de Oost-Europese muziek, maar op dit album zijn net zo goed invloeden uit de Catalaanse (Pau, titelnummer Od Ebra Do Danuva, de Servische vertaling van de albumtitel) en Arabo-Andalusische (afsluiter Bint Al Shalabiya) muziektraditie te horen. Het oog wil soms ook wat en voor het al genoemde titelnummer sloeg de band bovendien de handen ineen met producer Jordan T. Caylor en illustrator en designer Raúl Lucas die een steampunk-achtige animatie video in elkaar boksten waarin het verhaal van de bandleden en de muziek die hen zo fascineert prachtig wordt samengevat.

Lees verder

Orkesta Mendoza XL @ De Casino

Orkesta Mendoza XL (De Casino) — © Sven DullaertWe mogen hier bij tropicalidad.be nu al een hele poos tickets weggeven voor de wereld­muziek­concerten in De Casino, toch heeft het tot afgelopen vrijdag geduurd eer we de zaal in Sint-Niklaas ook zelf eens gingen verkennen. De prachtig verbouwde balzaal uit de negentiende eeuw blijkt zowaar een verborgen Vlaamse parel te zijn! Wij zijn naar "de stad van de Sint" afgezakt voor Orkesta Mendoza, het passieproject van de Mexicaans-Amerikaanse multi-instrumentalist Sergio Mendoza.

Lees verder

Shikor Bangladesh Allstars - Soul Of Bengal

Shikor Bangladesh AllstarsOmdat Rishon Kahn, de man achter Lokkhi Terra, ook de traditionele Bengaalse muziek eens voor het voetlicht wilde brengen, ging hij te rade bij zijn goede vriend, dhol-speler Nazrul Islam. Die zocht en vond de geschikte muzikanten (Jalal Ahmed - bansuri fluit, Mokaddes Ali - dotara, Bappi - dupki/tablas, Biju - ektara, Baul Rob Fakir, Labik Kamal Gaurob en Dewan Baby Akhtar - vocals) en stelde zo de Shikor Bangladesh Allstars samen. Op Soul Of Bengal vooral interpretaties van het werk van de negentiende-eeuwse poëet en mysticus Lalon Shah, die radicaal al onderscheid in kaste en religie verwierp. Fascinerende blik in de weinig bekende wereld van de traditionele Bengaalse muziek.

www.xmd.nl

Radio Mukambo #273 Never Stop Jammin'

Radio MukamboZondag wordt een hoogdag voor reggaefans met Ken Boothe, Horace Andy en Jah9 in Vooruit (Gent). Jah9, de rijzende ster van Jamaicaanse muziek, levert het album van de week, 9, vol conscious reggae music of 'jazz on dub' zoals ze het zelf noemt. Radio Mukambo raadt ook Jam'in Jette indoor aan, zaterdag met Afla Sackey & Afrik Bawantu (uit Ghana/Londen) en Supergombo (Frankrijk). We luisteren ook naar de nieuwe single van IFÁ Afrobeat en naar remixes van AkizzBeatzz, Ozferti, C Kane & Batida.

Lees verder

Çiğdem Aslan - A Thousand Cranes

Çiğdem AslanVoor de opvolger van het bejubelde Mortissa uit 2013 verlegt Çiğdem Aslan de focus enigszins van Turkije naar Griekenland, alwaar ze ging opnemen in de legendarische Antart studio's in Athene waar ook groten als Mikis Theodorakis en Manos Hadzidakis veel van hun werk opnamen. Titel A Thousand Cranes verwijst naar de kraanvogel: "Mostly portrayed as messengers in songs, poems and stories, the cranes are the bearers of teachings, culture and tradition; their longevity standing as a symbol of family, good fortune and eternal youth, their dance a celebration of love and joy. But the cranes will also stand as partners to those missing their homelands and loved ones in the sadness of their exile. Cranes are lovers of freedom, represent prosperity and beauty, but above all, they stand as a symbol of peace!". Een muzikale grensoverschrijdende boodschap van hoop en verbondenheid dus, waarmee Aslan lijkt te willen onderstrepen dat de regio die nu dagelijks het wereldnieuws haalt vanwege de alles verwoestende burgeroorlogen die er woeden, ooit net floreerde dankzij de uitwisseling van invloeden uit verschillende culturen en geloofsovertuigingen.

www.cigdemaslan.com | www.asphalt-tango.de