Quarter Street - Quarter Street

Quarter_StreetDe voorbije jaren bereikten ons al uitstekende Australische afrobeat-producties van bands als The Liberators of Shaolin Afronauts, en Quarter Street doet nu hetzelfde voor de Nuyorican salsa dura. Dit titelloze 8 tracks tellende album is meteen het langspelerdebuut van deze negenkoppige band uit Melbourne. Quarter Street liet zich naar eigen zeggen inspireren door salsa-grootheden als Eddie Palmieri, Ray Baretto en Willie Colon en de stem van lead-vocalist Sergio Botero roept dan weer herinneringen op aan legendarische salsa-stemmen als Hector Lavoe of Ruben Blades. Onze persoonlijke favoriet op dit album is zonder de minste twijfel het opzwepende Tumba La Caña Jibarito, maar ook op de rest van de tracks is het moeilijk stilstaan. Azucar!

www.quarterstreet.com | www.hopestreetrecordings.com

Nabil Baly Othmani - Tamgarth In

Nabil Baly OthmaniTamgarth In is een heruitgave van het debuutalbum van Nabil Baly Othmani, een Toeareg-muzikant uit Djanet (een stadje in het uiterste zuidwesten van Algerije, de regio van de Ajjers of Kel Ajjer, waaraan Nabil mooi eer betoont in opener Djanet). Tamgarth In verscheen oorspronkelijk in 2010, maar de 13 nummers tellende tracklist werd voor deze heruitgave uitgebreid met drie bonustracks. Het Toeareg-recept is u ondertussen wellicht al welbekend, maar Othmani kruidt zijn woestijnblues hier en daar toch bij met enkele persoonlijke toetsen: zo schakelt Nabil voor nummers als Toi Désert en Elle M'a Dit niet alleen op het Frans over maar klinken in dat eerste nummer invloeden uit de Amerikaans-Mexicaanse frontera-muziek door en doet laatstgenoemde dan weer denken aan Frans chanson.

www.re-aktion.com | www.xmd.nl

Les Ambassadeurs - Rebirth

Les AmbassadeursHet toepasselijk getitelde Rebirth luidt de muzikale wedergeboorte van één van Mali's meest legendarische supergroepen: Les Ambassadeurs du Motel de Bamako. Amadou Bagayoko (Amadou & Mariam) is er op dit comeback-album blijkbaar niet meer bij (al stond hij in een recent verleden nog wel live met de band op het podium), maar met Salif Keita en Cheik Tidiane Seck telt Les Ambassadeurs nog steeds een reeks zwaargewichten uit de Malinese muziek-scene in de rangen. Met vier tracks is deze Rebirth eerder een EP dan een volwaardig nieuw album, een voorsmaakje van wat er hopelijk nog staat aan te komen, en wat dat betreft klinken deze vier nummers alvast meer dan veelbelovend! Wie zich dit uitstekende schijfje aanschaft steunt bovendien ook nog eens de Nantenin, een organisatie, opgezet door Salif Keita en zijn dochter Nantenin, die zich het lot van de albinos in Afrika aantrekt.

www.lesambassadeursfondationsalifkeita.com | www.worldvillagemusic.com

Monsieur Doumani - Grippy Grappa + Sikoses

Monsieur DoumaniMonsieur DoumaniMuzikaal gesproken is Cyprus voor ondergetekende vooral dat eiland dat tijdens het jaarlijkse Eurovisiesongfestival steevast de maximumscore krijgt toebedeeld van grote broer Griekenland. Dat er ook interessante dingen gebeuren op muziekgebied bewijzen de heren van Monsieur Doumani. Deze driekoppige band uit Nicosia bracht met Grippy Grappa al een eerste langspeler uit in 2013, nu gevolgd door deze Sikoses. Voor hun repertoire ging het drietal spitten in de Cypriotische folktraditie, waarbij ze oude folknummers van een nieuw tintje of actuele teksten voorzien. Ook Sikoses, de titel van hun nieuwste langspeler, kadert in die benadering. De term "sikoses" komt uit het Grieks-Cypriotische dialect en verwijst naar de laatste dag voor de vastenperiode aanbreekt; traditioneel ook de periode van het carnaval, een moment waarop mensen zich graag even verschuilen achter een masker. Monsieur Doumani gebruikt de term nu allegorisch om aan te geven dat het tijd is om het tijdperk van financiële excessen af te sluiten en in soberheid en contemplatie de nieuwe realiteit onder ogen te zien. Muzikaal zal de sound van Monsieur Doumani waarschijnlijk vooral folkliefhebbers aanspreken, maar dit is duidelijk muziek die een stuk dieper gaat dan dat en dus ook uw aandacht verdient!

www.monsieurdoumani.com | www.xmd.nl