Bassekou Kouyate & Ngoni Ba - Jama Ko

Bassekou Kouyate & Ngoni BaWat lange tijd als onmogelijk geacht werd, werd in 2012 dan toch verschrikkelijke werkelijkheid: Mali kwam in de greep van een fundamentalistische moslimbeweging die het land in twee scheurde en met harde hand hun versie van de sharia invoerde.

Het was in die moeilijke en onzekere omstandigheden dat ngoni-meester Bassekou Kouyate Jama Ko opnam. In de muziek heeft men het vaak over het "moeilijke derde album" en dat mag in het geval van Jama Ko dus best letterlijk genomen worden. Op de dag dat de opnames in Studio Bogolan van start moesten gaan druppelden geruchten over een militaire coup binnen en algauw werd bevestigd dat president Amadou Toumani Toure — een grote fan van Bassekou's werk — uit zijn functie ontheven was. Terwijl de islamisten steeds verder oprukten vanuit het noorden, werd de situatie er nu ook in de hoofdstad Bamako niet eenvoudiger op. Bassekou besloot het allemaal niet aan zijn hart te laten komen, plugde zijn ngoni in en begon Ne Me Fatigue Pas te spelen, een aanklacht tegen de gebeurtenissen in zijn land waarbij zijn ngoni harder dan ooit lijkt te huilen.

Lees verder

Layori - Rebirth

LayoriRebirth is het tweede album van Layori, een singer-songwriter met Nigeriaanse roots. Het hoeft dus niet al afrobeat te zijn wat uit Nigeria komt, want Layori houdt het op een ingetogen jazzy sound met af en toe een zijsprongetje richting bossanova (Que Vida). Layori deed ondergetekende enkele keren ongewild aan het werk van onze eigen Khadja Nin denken (Modupe). Was het niet dat Layori hoofdzakelijk in haar moedertaal, het Yoruba, zingt, dan had dit album wellicht deze pagina’s niet gehaald (en dat is niet eens negatief bedoeld). Singer-songwriter album met een Nigeriaans kantje.

www.layori.com | www.kosmomusic.com

Zara Moussa - Ma Rage

Zara MoussaIn het West-Afrikaanse hiphoplandschap neemt Zara Moussa een speciale plaats in; niet alleen behoort de Nigerese tot de pioniers van de vrouwelijke rap in Afrika, haar debuut Kirari uit 2005 was ook het eerste soloalbum van een rappende vrouw op het Afrikaanse continent. Opvolger Ma Rage ("mijn woede") moet nu ook voor de doorbraak in de rest van de wereld zorgen. Moussa rapt afwisselend in het Frans, Zarma en Hausa over ritmes die vol invloeden uit de traditionele muziektraditie van Niger zitten en gaat moeilijke thema’s niet uit de weg. Op een moment dat islamitische fundamentalisten zich lelijk laten gelden in buurland Mali, kan dit album bijna gelden als een opgestoken middenvinger. Afrikaanse girlpower!

www.labelcaravan.com

Interview met Régis Gizavo @ Sfinks Mixed

Interview met Régis Gizavo (Sfinks Mixed 2012)Sfinks MixedOp de recentste editie van Sfinks Mixed liepen we toevallig de Mala­gas­sische meester-accordeonist Régis Gizavo tegen het lijf; een kans die wij natuurlijk niet zomaar laten passeren...

Lees verder

Régis Gizavo - Ilakake

Régis GizavoIlakake, het derde soloalbum van de Malagassische accordeon-meester Régis Gizavo, mag dan een audiovisuele postkaart van Madagaskar zijn, het begint vreemd genoeg in Brazilië met Brazil, een ode aan de grootste natie op het Zuid-Amerikaanse subcontinent. Toliara is dan weer een eerbetoon aan de stad in het zuidwesten van Madagaskar en de geboorteplaats van Gizavo. Titelnummer Ilakake klinkt opgewekt, maar is eigenlijk een pure aanklacht tegen de allesbeheersende saffierindustrie in Madagaskar. Nahazo tenslotte, een verhaal over een jongen die vertrekt uit zijn geboortedorp en pas na lange tijd terugkeert, lijkt uit Gizavo’s eigen leven gegrepen en hetzelfde geldt voor Relaza, dat verhaalt over een jongen uit een kroostrijk gezin. Régis mag dan bekend staan als accordeonist ook vocaal brengt hij het er op Ilakake verre van slecht vanaf. Voor wie de Malagassische muziek nog moet ontdekken is dit een prima introductie.

Lokomotiv - LKMTIV

LKMTIVLokomotiv is een drumband die in 2000 werd opgericht door percussionist Jo Zanders en focuste aanvankelijk voornamelijk op Braziliaanse batucadaritmes. De band ging echter algauw op zoek naar een eigen identiteit en die sound omschrijven ze zelf als "flesh & blood electronic music". Op LKMTIV, een vijf nummers tellende EP en alweer de derde release van de band, klinken zowel tropische percussieritmes als elektronische dubby en techno-achtige effecten door. Vooral die laatsten geven de tracks op LKMTIV een wat industriële vibe (iets waar het design van de albumhoes mooi bij aansluit).

www.lkmtiv.be

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2012

Net zoals vorig jaar vonden er weer karre­vrachten albums vanuit elke uithoek van onze planeet de weg naar de genadeloze tropicalidad.be testbank. Uit die torenhoge stapel blinkende schijfjes visten we de tien strafste plaatjes van 2012. Hier zijn ze dan, in willekeurige volgorde:

Mokoomba
Rising Tide
Mokoomba / Rising Tide Zonder de minste twijfel het meest swingende schijfje dat ons dit jaar vanuit Afrika (en bij uitbreiding de rest van de wereld) bereikte. Revelatie! video
Ebo Taylor
Appia Kwa Bridge
Ebo Taylor / Appia Kwa Bridge Indrukwekkend nieuw werk van de Ghanese highlife- en afrobeatgrootmeester. video
Dub Colossus
Dub Me Tender Vol. 1+2
Dub Colossus / Dub Me Tender Vol. 1+2 We blijven fans van dit Ethiopische project van Dubulah, die het deze keer volledig over een dub-boeg gooide. video


Lees verder

De 10 strafste wereldmuziek concerten van 2012

Hoewel we halverwege vorig jaar de pauzeknop van de frontstage rubiek moesten indrukken, bleek onze zwerf­tocht doorheen concert- en festivalland lang genoeg te zijn om daaruit tien memorabele wereld­muziek­concerten te vissen. En voor we het nog durven vergeten: een bijzonder boeiend en muzikaal 2013 gewenst!

01
Jungle by Night
De Roma
verslag
Jungle by Night (De Roma) Deze negen jonge knapen uit Amsterdam hebben het afrobeat virus meer dan stevig te pakken. Live beschikken deze jochies over een verbluffend dynamisme dat ons geregeld met open mond liet staan; ongemeen straf.
02
Bonga
Sfinks Mixed
verslag
Bonga (Sfinks Mixed) Het was de eerste keer dat we deze grootmeester uit Angola mochten aanschouwen en we kregen duidelijk geen genoeg van zijn intense en toch rustig heupwiegende songs: puur vakmanschap.
03
Jaojoby
Afro-Latino festival
verslag
Jaojoby (Afro-Latino festival) Ook van het opzwepende 6/8 ritme van de salegy grootmeester uit Madagascar (inclusief zijn eindeloos gehuppel en onmetelijke glimlach) konden we geen genoeg krijgen.
04
Mokoomba
Couleur Café
verslag
Mokoomba (Couleur Café) De opzwepende act van deze heren uit Zimbabwe fleurde de lichtjes tegenvallende Couleur Café editie op.
05
Groundation
AB
verslag
Groundation (AB) Dit reggae-collectief uit Californië blijft na al die jaren een ongemeen straffe live band en heeft één van de origineelste en toch authentieke reggae-recepten.


Lees verder