Ibibio Sound Machine - Ibibio Sound Machine

Ibibio sound MachineHet wereldmuziekgenre blijft nieuwe hybriden genereren en vanuit Londen komt ons deze keer Ibibio Sound Machine aangewaaid, een project rond de Brits-Nigeriaanse Eno Williams. De naam van het project, waarbij ook Max Grunhard en Alfred ‘Kari’ Bannerman van Konkoma betrokken zijn, verwijst naar het Ibibio, een dialect uit het zuidoosten van Nigeria, de taal waarin Eno’s moeder haar als kind talrijke volksverhalen vertelde. Die volksverhalen vormen meteen ook de basis voor het merendeel van Williams teksten. Muzikaal gezien serveert Ibibio Sound Machine dan weer een hoogst intrigerende mix van elektro, postpunk, psychedelica, soul en West-Afrikaanse highlife.

www.ibibiosoundmachine.com | www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

She’Koyokh - Wild Goats & Unmarried Women

She'KoyokhGeïnspireerd door de rondtrekkende klezmorim uit de negentiende eeuw, serveert, She'Koyokh (vrij vertaald iets als “goeie bal”), een internationaal gezelschap uit het Londense East End een brede eigentijdse kijk op het klezmergenre. Op Wild Goats & Unmarried Women zal u dan ook invloeden van Rusland (Limonchiki), Bulgarije (Kopano Horo) en Moldavië (Hora De La Munte) over Turkije en Griekenland (Selanik Türküsü, Amarantos/Tsamikos) tot Frankrijk en Spanje (Poco Le Das La Mi Consuegra/Schottische Saint Julien’) terugvinden. Het zou trouwens best kunnen dat één van de stemmen op Wild Goats & Unmarried Women u bekend in de oren klinkt, want één van de vocalisten bij She’koyokh is de ons al bekende Çiğdem Aslan.

www.shekoyokh.co.uk | www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Rey Cabrera Y Sus Amigos - Controversia

Rey Cabrera Y Sus AmigosDe Belgisch-Cubaanse tres-speler Rey Cabrera zet met Controversia zijn vijf decennia op het podium in de verf. In Cuba vormde Cabrera nog een tijdje een duo met Eliades Ochoa en maakte hij deel uit van La Viaja Trova Santiaguera en Corazon De Son. Het was tijdens een tournee met die laatste band dat Rey besloot in België te blijven, nu meer dan tien jaar geleden. Controversia is een meer dan uitstekend son-schijfje geworden dat wat ondergetekende betreft zo in de catalogus van World Circuit kan. Dat zon en son slechts één letter verschillen zal wel geen toeval zijn!

Op 7 februari viert Rey Cabrera samen met een hoop speciale gasten zijn vijftigjare jubileum als muzikant in het Brusselse Théâtre Molière!

www.reycabrera.weebly.com

Habib Koite - Soô

Habib KoiteHet eerste wat ons opvalt aan dit nieuwe album van Habib Koite is dat er van zijn begeleidingsband Bamada geen sprake meer lijkt. De Malinese bard heeft zich inderdaad omringd met een hoop jong talent, maar aan zijn muzikale recept is in al die jaren weinig veranderd. Met titelnummer Soô (“thuis”) wil Koite onderstrepen hoe belangrijk een thuis hebben wel kan zijn en voor Terere, een ode aan de grote Malinese muzikanten die hem voorgingen, kreeg Habib hulp van Toumani Diabate en Bassekou Kouyate. Met Balon Tan kijkt Koite tenslotte al vooruit naar het komende wereldkampioenschap voetbal in Brazilië deze zomer. De nummers in het Engels (Need You en L.A. dat ook al terug te vinden was op Brothers In Bamako, het album dat Habib opnam met Eric Bibb) hadden voor ondergetekende echter niet gehoeven.

www.habibkoite.com | www.contrejour.com

The Souljazz Orchestra - Inner Fire

The Souljazz OrchestraHet Canadese The Souljazz Orchestra lijkt release na release te blijven groeien en Inner Fire behoort dan ook tot hun beste werk tot nog toe. The Souljazz Orchestra beperkt zich daarbij allerminst tot één genre en met invloeden uit onder andere jazz, highlife, salsa en bossa nova is Inner Fire' allerminst voer voor puristen al weten de Canadezen als geen ander een stemming te creëren. Alleen Celestial Blues, waarvoor percussioniste Marielle Rivard de vocale honneurs waarnam, had eigenlijk niet gehoeven en dat simpelweg omdat het nummer wat misplaatst lijkt op dit voor de rest bijna volledig instrumentale album. Instant klassieker!

The Souljazz Orchestra komt Inner Fire live voorstellen in Espace Senghor op 4 april aanstaande!


www.souljazzorchestra.com | www.strut-records.com

Aziza Brahim - Soutak

Aziza BrahimOndergetekende leerde de uit de Arabische Democratische Republiek Sahara afkomstige maar in Spanje residerende Aziza Brahim kennen dankzij het in 2012 verschenen Mabruk. Voor Soutak (“jouw stem”) sloeg de Sahrawi zangeres de handen ineen met Glitterbeat Records, het label dat met Tamikrest al bewees goed te weten hoe je een degelijk woestijnalbum aflevert. Soutak is een wondermooi ingetogen semi akoestisch album geworden, opgetrokken rond het ritme van de tabal, een traditionele trommel uit de Westelijke Sahara, waarbij vooral het onrecht dat het Sahrawi volk is aangedaan centraal staat. Brahim bevestigt haar status als kroonprinses van de Sahrawi-muziek.

www.aziza-brahim.blogspot.be | www.glitterbeat.com

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2013

Ook dit jaar vonden er weer karre­vrachten albums vanuit elke uithoek van onze aardbol de weg naar de onverbiddelijke tropicalidad.be testbank. Uit die torenhoge stapel schijfjes visten we net zoals vorig jaar de tien strafste plaatjes van 2013. Hier zijn ze dan, in geheel willekeurige volgorde:

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba
Jama Ko
Bassekou Kouyate & Ngoni Ba / Jama Ko De Malinese ngoni-virtuoos bewijst dat je zelfs onder moeilijke omstandigheden een oerdegelijk album kunt afleveren. video
El Juntacadaveres
De Platino
El Juntacadaveres / De Platino Vergeet Gotan Project, El Juntacadaveres weet precies wat gedaan met een tango! video
Kobo Town
Jumbie In The Jukebox
Kobo Town / Jumbie In The Jukebox Trinidadiaanse expat tilt de calypso moeiteloos naar de eenentwintigste eeuw! video


Lees verder

Adrian Raso & Fanfare Ciocarlia - Devil’s Tale

Adrian Raso & Fandare CiocarliaVoor het volledig instrumentale Devil’s Tale combineerde de Canadese gitarist Adrian Raso zijn manouche gitaarstijl (denk Django Reinhardt, die trouwens een eerbetoon krijgt met het nummer Django) met de imponerende blazers van het Roemeense Fanfare Ciocarlia. Geen evidente combinatie, maar het werkt. Raso verwerkt trouwens net zo goed invloeden uit flamenco (Spiritissimo) en de Amerikaans-Mexicaanse frontera (Leezard’s Lament, Cafe Con Leche), die het geheel de sfeer geven van een westernsoundrack van Ennio Morricone. Dat daarnaast ook nog gasten als John Jorgenson (The Desert Rose Band, The Hellecasters), Rodrigo Sanchez (Rodrigo & Gabriela) en Kevin Figueiredo (Extreme) opduiken, kunnen we alleen maar beschouwen als de spreekwoordelijke kers op de taart.

www.asphalt-tango.de | www.adrianraso.net

Boris Kovač & La Campanella - Eastern Moon Rising

Boris Kovač & La CampanellaHoewel de hoes van Eastern Moon Rising enigszins anders doen vermoeden, moet u van het Servische Boris Kovač & La Campanella zeker geen zigeunervertier verwachten, maar eerder door jazz en tango beïnvloedde haast filmische muziek. Als je weet dat de wereld van het theater en de film voor Kovač allerminst onbetreden paden zijn, mag dat ook niet verbazen. Ideale soundtrack om bij weg te dromen tijdens een lange treinreis.

www.boriskovac.net | www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Haïti Direct: Big Band, Mini Jazz & Twoubadou Sounds, 1960 - 1978

Haïti DirectVoor dit voor Strut Records en door Hugo Mendez (Sofrito) gecompileerde dubbele verzamelalbum duiken we in de geschiedenis van de Haïtiaanse compas direct, een genre dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld werd door saxofonist/gitarist Nemours Jean-Baptiste en gebaseerd is op de traditionele Haïtiaanse méringue (hoewel muzikaal verwant, niet te verwarren met de Dominicaanse merengue). In de jaren zestig en zeventig zou de compas direct zich verder blijven ontwikkelen in subgenres als big band, mini jazz en twoubadou en lag het mee aan de basis van de Frans-Antilliaanse zouk. Zet u schrap voor ruim twee uur creools feestplezier en ontdek pareltjes van bands als Tabou Combo, Les Frères Dejean en een hoop anderen. Anpil plezi (“veel plezier”)!

www.strut-records.com