Istanbul ekspres

We moeten onze mening over het werelmuziek aanbod in december herzien. Bijna twee weken lang, van 7 tot 19 december halen de Vooruit en de Centrale de steaming vibes van Istanbul naar Gent. Megapool, culture clash en melting pot par excellence... Istanbul ekspres verwent ons tijdens de donkerste dagen van het jaar met kunst, literatuur, en uiteraard muziek uit de kosmopool.

Uiteraard ontbreekt Crossing the Bridge niet, de film die vorig jaar in de Belgische zalen speelde en een intrigerende blik op de muziekscene van de kosmopool werkt. Verder allerlei muziekjes, van Oriental Dub over Balkan Jazz tot Turkse hiphop. Zelf gaan ze nog een stuk verder met hun omschrijving: sufi-trance, turkpop, Istanbulhiphop, ... jawadde!

Matonge Akoustik

Oumou Dédé DembaDe wereldmuziek-concerten in december dit jaar zijn vrij dun gezaaid, maar gelukkig heeft Matonge, de afrikaanse wijk in Brussel, het succes van Acoustic Africa geroken. In diezelfde wijk ligt ook concertzaal de Molière, alwaar Muziekpublique op zaterdag 2 december drie groepen met een duidelijke link naar Matonge op de planken zet: Tirana-Dakar, Le son du Khasso en Les Prophètes.

Tirana-Dakar is het geesteskind van de Albanese muziekant Gjovalin Nonaj die zijn roots verzoent met de muzikale traditie van West-Afrika — de slimmerikken onder jullie die wisten dat Tirana de hoofdstad van Albanië is en Dakar het epicentrum van de West-Afrikaanse muziek hadden dat uiteraard al door. Le son du Khasso verwijst naar de Malinse bevolkingsgroep Khassonke die bekend staat om hun krachtige percussie op trage ritmes — benieuwd of die twee te verzoenen zijn. Afsluiters Les Prophètes zorgen voor een Congolese soukous finale en gezien de muzikanten al eerder het podium deelden met soukous-helden als Franco, Papa Wemba en Zaiko Langa Langa kan dit moeilijk fout aflopen.

Voor de prijs moet je het in ieder geval niet laten (7 €) en wie weet kom je met een ontdekking terug thuis. Info en tickets vind je hier.

Warrior - Michael Rose

Van de bescheiden vlaamse reggae roots naar het epicentrum van 's werelds vibes. Deze maand verscheen er een nieuw CDtje van de Jamaicaanse roots legende Michael Rose. Nu heeft Rose in zijn 35 jarige carriere meer platen geproduceerd dan er in een doorsnee platenkast passen, toch blijft het telkens uitkijken naar nieuw werk. Een kleine verduidelijking...

Lees verder

The Mighty Pirates - Give Thanks

Je zou het niet meteen verwachten in een regenachtig landje als het onze, maar de rootsreggae schiet dapper wortel in de vlaamse klei. Binnenkort stelt Savana Station hun nieuwe CD voor in de Petrol. Een beetje in de schaduw van het jong geweld, brachten ook de oude rotten van de Mighty Pirates een niew plaatje uit. Zelf noemen ze zich de oudste reggaegroep van België. Volgens mij krijgen ze concurrentie van de Skyblasters, maar ik geef hen het voordeel van de twijfel. En ik moet inderdaad diep in mijn geheugen moet graven om me hun optreden op Open Tropen te herinneren...

Het zal echter nog even wachten zijn tot ik een exemplaar van Give Thanks in mijn platenbak kan schuiven, want de lading bestemd voor overzee was wellicht nogal beperkt, maar gelukkig is er een genereuze set samples beschikbaar op hun stijlvolle website. Van het titelnummer krijgen we zelfs een grappige video cadeau. De Standaard weidde een uitgebreid artikel aan de Pirates. Maar geen nood, een wel zeer gelijkaardig artikel vinden we terug op reggae.be :-)

Acoustic Africa in "Afropop Hall of Fame"

Habib Koité & Dobet Gnahoré (Acoustic Africa)Precies twee maand geleden begon het Acoustic Africa project in het Zuiderpershuis aan een indrukwekkende tournee doorheen Europa en de VS. Wouter was erbij en zag dat het goed was, héél goed zelfs en maakte gewag van "één van de beste concerten van 2006".

Niet alleen in Antwerpen werd het Acoustic Africa trio, bestaande uit Habib Koité (Mali), Vusi Mahlasela (Zuid-Afrika) en Dobet Gnahoré (Ivoorkust), op een staande ovatie onthaald. Op 14 november werd het drietal in New York door Afropop Worldwide in de bloemen gezet, alsook in de "Afropop Hall of Fame". Daarmee vervoegen ze de rangen van o.a. Youssou N'Dour, Baaba Maal, de Mahotella Queens en Thomas Mapfumo. Het volledige verslag van die avond met foto's kun je op afropop.org nalezen. Wat ons betreft mag dit getalenteerd drietal ook een plaatsje krijgen in de "tropicalidad.be hall of fame" ;-), temeer de bezieler van het project uit ons belgenland komt: Michel de Bock van Contre Jour.

Atongo Zimba in 't Zuiderpershuis

Zuiderpershuis (Antwerpen)Atongo Zimba in het ZuiderpershuisZoals beloofd was uw trouwe tropicalidad.be reporter gisterenavond terug op post in het Zuiderpershuis. Hun najaarsprogramma mag er best wezen en zorgde ervoor dat we eerder al voor de prima afrobeat van Dele Sosimi en het verrassend sterke Acoustic Africa naar de Waalse Kaai in de scheldestad afzakten. De Sint deed er die dag ook zijn intrede, maar wij hadden het op een nóg zuidelijkere act gemunt: Atongo Zimba uit Ghana. En voor wie zoet is, krijgt van ons het verslag, een handjevol foto's en één nummer uit zijn plaatje op onze radio.

Lees verder

Obatala en Seun Kuti? en een plaatje van Seun!

Obatala in het gezelschap van Tony AllenEnkele dagen geleden kwam Kobe Proesmans hier aandraven met een wel héél leuk nieuwtje. Kobe is de man achter Obatala, een bende niet onbekende musici van eigen bodem die geregeld enkele groten der wereldmuziek inviteert voor enkele jam sessies en dito concerten. Wijzelf waren de gelukkige getuige van hun fenomenaal onderonsje met Baba Sissoko en wijlen Miguel "Angá" Diaz in de AB. Nu blijken er plannen te zijn om volgend jaar te gaan samenwerken met de jonge afrobeat rebel Seun Kuti. Dat we hier op tropicalidad.be een zwak hebben voor Seun Kuti mag duidelijk zijn en daarom juichen we dergelijke praktijken van harte toe, te meer de plannen nog in hun kinderschoenen staan. Op 7 december kun je trouwens een open Obatala repetitie meemaken in Trix (Antwerpen).

Seun KutiNu is die Seun Kuti niet zo makkelijk te strikken, zelfs niet om een plaatje uit te brengen — de man weet zich wel in een wolk van mysterie te hullen. Hedoch, ons onvolgbaar speurwerk valt niet te onderschatten want via via hebben we dit hoopvol nieuws vast gekregen: "We have recorded in Lagos 3 songs that will come out as two 12" in january and march/april. The album, produced as well by Martin Meissonnier, should come later. The sounds are hot!" Driewerf hoera!

In afwachting van de resultaten van dit heuglijk tweeluik hebben opnieuw een live video fragment van de illustere Seun Kuti voor u weten op te diepen. Deze keer op het Roll Back Malaria concert vorig jaar in Dakar en het nummer heet (niet toevallig) Mosquito song.

Lees verder

Dare to love me

Naast het in ontvangst nemen van Grammy's en het instuderen van hippe heupbewegingen heeft Shakira hopelijk nog wat tijd over. Die kan ze misschien investeren in het opkrikken van haar acteertalent. Volgend jaar zal ze immers te zien zijn in de romantische musical over tangolegende Carlos Gardel. Wie ook reeds op de castlist prijken zijn lost acteur Rodrigo Santoro en Paz Vega die we kennen van Almodovars Hable Con Ella. Het moet gezegd, Shakira begon haar carriere op de planken, als tienersterretje in de Colombiaanse telenovela El Oasis. Maar toch ook een ander leuk detail: toen Spielberg haar een rol aanbood in diens Mask of Zorro wees ze die af omdat ze vond dat ze een slechte actrice was en niet goed genoeg Engels sprak. Het kan verkeren...

Savana Station stelt nieuwe CD voor in Petrol

Savana StationWe zagen Savana Station afgelopen zomer nog van jetje geven op Cameleon festival, maar tussen de festivals door hebben de mannen ook wat zitten zweten in een studio want eind deze maand brengen ze hun nagelnieuwe CD Hubbub of City Streets uit. Ze presenteren het kleinood met het nodige lawaai in de vorm van een stomend concert in Petrol (Antwerpen) op 24 november.

Het is alweer van 2004 geleden dat dit multi-cultureel gezelschap met hun debuutplaat Clash op de proppen kwam en hiermee gelijk een mijlpaal zette in de belgische reggae-geschiedenis. Er zaten zelfs enkele radio hitjes tussen, waaronder Love is a jungle en Magical Lake. Benieuwd of hun eigentijdse "made in Antwerp" roots-reggae weer een plaatje oplevert om trots op te zijn... maar dat hoort u nog wel van ons ;-).

Update: blijkbaar hebben ze voor hun nieuw plaatje de italiaanse ska-boss Roy Paci weten te strikken. Momenteel kun je bij Carte Blanche (Radio 1) stemmen voor het nummer Mind the frequency met als uitvoerders "Savana Station + Roy Paci" — dat belooft! Nog dit: Savana Station staat op 7 december op de AB planken in het voorprogramma van Sergent Garcia.

Orchestra Baobab - A night at Club Baobab

Met Specialists in All Styles bracht Orchestra Baobab nieuw werk na een bijna 20 jaar lange stilte, maar sinds hun reincarnatie is het instituut aktiever dan ooit. De BBC world music award bleek het startschot van een tournee door Europa, Amerika en Azie, inclusief een paar minder evidente escapades met Dave Matthews en David Lettermans Late Show, en ook op Live 8 waren ze present. Tussendoor hebben ze blijkbaar ook nog een aanzienlijke tijd in de studie doorgebracht, en sinds juli ligt A night at Club Baobab in de winkel. Tijd voor een review (én een preview op onze radio).

Lees verder

Atongo Zimba

Atongo ZimbaDe wereldmuziek-concerten in november beginnen zich stilaan op te stapelen, maar toch gooien we er graag nog eentje bij: Atongo Zimba is de naam en de Ghanese savanne is waar hij opgroeide. Als kind leerde hij van zijn grootvader de molo te bespelen, een soort van tweesnarige banjo gemaakt van een kalebas. Ghanese traditionals werden hem met de paplepel ingegoten maar als tiener viel Zimba voor de populairdere afrikaanse genres van die tijd, vooral de afrobeat van Fela Kuti. Als troubadour trok de Ghanees door West-Afrika en kwam in Nigeria in contact met de meester zelf. In Fela's club The Shrine mocht hij anderhalf jaar lang elk weekend zijn voorprogramma doen.

Met deze twee ingrediënten boetseert hij zijn eigen stijl, waarvan we op 18 november getuige mogen zijn in het Zuiderpershuis. En als dit fragment van op de Music Meeting (Nijmegen) representatief is voor zijn live reputatie dan zitten we op rozen. Uw trouwe reporter zal op post zijn!

Sojo stampvol voor Sister "rubbadub" Nancy

Sister Nancy in de SojoWe zijn nog maar net bekomen van de verrassend sterke electro-latino mishmash van de hand van Señor Coconut in Het Depot, of we werden alweer met onze neus op een tropisch feestje geduwd in het Leuvense: dat van Giraffe records en Club Bugalu om precies te zijn. De Jamaicaanse Sister Nancy was de genodigde en dat bleek heel wat mensen op de been te brengen. Het piepkleine jeugdhuis de Sojo zat afgelopen vrijdag dan ook snel stampvol, maar gelukkig had uw trouwe reporter zich op de gastenlijst weten te wringen ;-).

Lees verder

Latin Grammy Awards

Eergisteren vonden in New York de Latin Grammy Award uitreikingen plaats en dat geeft een indrukwekkend lijstje van genomineerden en winnaars. Voor de grote winnares hadden we geen kristallen bol nodig, maar het moet gezegd, Shakira heeft meer dan 30 miljoen plaatjes verkocht (en wellicht minstens evenveel van het goedkopere genre), en, naast de best Latin rock/alternative album award op de Grammys van 2005 en beste female Latin pop album op de Latin Billboard Awards was het van 2002 geleden dat ze op de Latin Grammys nog iets wegkaapte. Maar wat mezelf betreft toch iets meer respect voor Residente en Visitante (waar halen ze hun bijnamen...). De heren van Calle 13 haalden met frisse reggaeton de beste nieuwkomers en beste short video award binnen. Maar nog interessanter zijn de lagere regionen van de lijst.

Lees verder

Voor de Ivete Sangalo fans: live video!

fly.co.ukAfgelopen zomer zagen we deze Braziliaanse diva onder luid applaus op het Couleur Café podium heen en weer rondhuppelen. fly.co.uk heeft beduidend betere live beelden van Ivete Sangalo, twee jaar geleden in Lissabon. Het nummer heet Sorte Grande en hoewel ik er zelf niet echt voor warm loop willen we jullie dit visueel spektakel niet onthouden ;-).

Lees verder

Sister Nancy in de Sojo

Sister Nancy / Sojo LeuvenHoogtijd voor wat Jamaican vibes op onze affiche. De sympathieke knapen van Club Bugalu dropten vandaag een mailtje in mijn inbox met het heuglijke nieuws dat Sister Nancy morgenavond in de Sojo in Leuven zal verschijnen. Deze Sista' a.k.a. the original Jamaican Rubadub Queen maakte in de jaren '80 furore binnen en buiten de caraïben met monsterhits als Bam Bam, One Two en Transport Connection. Wat deze grote madam van de early dancehall dagen nu zoal uitspookt daar hebben we het raden naar, maar op 3 november krijgen we het antwoord.

Het rasta-feestje wordt met stijl afgesloten door DJ Sugar Charlie (die we op Cameleon festival nog tegenkwamen) en Giraffe Soundsystem. Misschien toch maar eens in de Sojo passeren morgenavond... Jah!

Señor Coconut and his Orchestra in Het Depot

Señor Coconut in Het DepotSeñor Coconut in Het DepotEindelijk terug frontstage in eigen stad en, het mag gezegd, Het Depot is een ware zegen voor het vrij magere concert gebeuren in Leuven. Hoewel hun najaarsprogrammatie dit jaar niet direct barst van de wereldmuziekconcertjes hadden ze afgelopen maandavond toch een verrassende act weten te strikken: Señor Coconut and his Orchestra. De stads- en labelgenoot van Shantel heeft meer pseudoniemen dan 'm zelf kan bedenken, maar gaat door het gewone leven als Uwe Schmidt. De Frankfurter knutselt kwistig met latino klanken en pop klassiekers op zijn laptop en hoewel wouter er met enige vrees naar uitkeek kan ik u vertellen dat tropicalidad.be er een nieuwe favoriet bij heeft!

Lees verder