Jaro Milko & The Cubalkanics - Cigarros Explosivos!

Jaro Milko & The CubalkanicsJaro Milko, een muzikant van Tsjechische afkomst die opgroeide in het Zwitserse Basel, begon zijn muzikale carrière in de Balkan-scene onder andere als lid van de Zwitserse band Prekmurski Kavbojci. Een reis naar Cuba zorgde er echter voor dat Milko gepassioneerd werd door de son en toen hij enkele jaren later tijdens een tournee met Firewater een cumbia-compilatie kreeg overhandigd, viel ook het laatste stukje van de puzzel op zijn plaats. Cumbia, son, een flard surf, invloeden uit de Balkan en Griekenland (en zelfs een Belgische link met de stevige cover van Vaya Con DiosNah Neh Nah die het album afsluit)… Jaro Milko & The Cubalkanics klinken als de huisband van een rokerige Mexicaanse kroeg in een film van Robert Rodriguez of Quentin Tarantino en daar lusten wij eerlijk gezegd wel pap van!

www.cubalkanics.com | www.jaromilkoandthecubalkanics.bandcamp.com | www.asphalt-tango.de

Orquestra Imperial - Fazenda As Pazes Com O Swing

Orquestra ImperialMais Um Discos, tot nader order ons favoriete Braziliaanse label, stelt ons deze keer Fazenda As Pazes Com O Swing (“zich verzoenend met de swing”) voor, het tweede album van Orquestra Imperial, de band uit Rio de Janeiro die met Carnaval Só No Ano Que Vem, hun uit 2007 daterende debuut, de gafieira samba nieuw leven inblies door het genre te fusioneren met salsa, bolero, psychedelica en tropicalia. De line-up van de band is een beetje een who’s-who van Rio’s meest gevraagde muzikanten: bassist Kassin, drummer Domenico Lancellotti en vocalist/percussionist Moreno Veloso (zoon van Caetano Veloso) zaten samen in het zogenaamde +2 project (waarbij het trio steeds een album uitbracht onder eigen naam gevolgd door +2), vocalist Rodrigo Amarante maakte al naam bij Los Hermanos en Little Joy, zangeres Thalma de Freitas is een bekende soapactrice in Brazilië en percussionist en nestor van het gezelschap Wilson das Neves tenslotte is een levende muzieklegende die nog weinig introductie behoeft. Tropische Braziliaanse vibes zoals wij die het liefst hebben!

www.orquestraimperial.net | www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

La Troba Kung-Fu - Santalegria

La Troba Kung-FuTot onze eigen verbazing is Santalegria, toch alweer het derde album van de Catalaanse band rond ex-Dusminguet accordeonist en vocalist Joan Garriga, onze eerste kennismaking met La Troba Kung-Fu. We hebben het blijkbaar meteen getroffen, want Santalegria werd door het toonaangevende Catalaanse muziekmagazine Enderrock vorig jaar nog uitgeroepen tot “millor disc de l’any 2013” (“beste album van 2013”). Dat het hoesontwerp van dit album zowat identiek is aan dat van het destijds op Soul Jazz Records verschenen Studio One Story, is wellicht niet helemaal toevallig, want net zoals die compilatie focuste op een periode in de Jamaicaanse muziekgeschiedenis die de reggae zou helpen definiëren, verhaalt ook Santalegria het ontstaan van een genre: rumbia! Voor het volledige verhaal verwijzen we u graag naar de liner notes van het album, maar kort samengevat kreeg het genre ergens eind jaren zeventig van de vorige eeuw vorm, toen Gato Perez, een van de legendes uit de rumba catalana, zijn muziek begon bij te kruiden met cumbia-invloeden. Het was echter nog wachten op La Troba Kung-Fu vooraleer het genre ook daadwerkelijk een naam kreeg. De muziek van La Troba Kung-Fu klinkt op Santalegria in ieder geval een stuk authentieker (dat de band vaak in Catalaans zingt zal daar wel iets mee te maken hebben), dan veel van mestizo-releases die de afgelopen jaren op onze testbank belandden en mag gerust beschouwd worden als een instant-klassieker in het genre. Escoltat i eprovat (“beluisterd en goedgekeurd”)!

www.latrobakungfu.net | www.chesapik.com | www.xmd.nl

La Chiva Gantiva - Vivo

La Chiva GantivaMet Vivo breit het Brussels-Colombiaanse feestorkest La Chiva Gantiva een logisch vervolg aan hun uit 2011 daterende debuut Pelao. Het album werd volledig opgenomen in hun zelfgebouwde studio boven de Brusselse Bonnefooi, nog steeds de thuisbasis van de band en gemixt door Joel Hamilton, die onder andere ook al verantwoordelijk was voor Bomba Estereo’s Elegancia Tropical. Vivo klinkt een stuk strakker dan zijn voorganger, maar opnieuw vormen de Colombiaanse percussieritmes de ruggengraat van het album, aangevuld met cumbia (La Pecosa), afrobeat (Estrenando, Me Voy De Mi Cabeza), rock (El Valor Tiene Mareo en Pigeon, een nummer waarvoor frontman Rafael Espinel eenmalig overschakelt op het Frans), hiphop (La Pecosa) en funk (El Valor Tiene Mareo). Disco muy chévere (“cool schijfje”)!

La Chiva Gantiva komt Vivo live voorstellen in de Brusselse Botanique (27/03) en AB (29/03) en in La Ferme Du Biéreau in Louvain-La-Neuve (30/04).

www.lachivagantiva.com | www.crammed.be

Catrin Finch & Seckou Keita - Clychau Dibon

Catrin Finch & Seckou KeitaOp Clychau Dibon draait het allemaal om het geluid van de harp: enerzijds die van de Welshe harpiste Catrin Finch die vooral naam maakte in de folkwereld, en anderzijds de Afrikaanse harp of kora van de Senegalese kora-speler Seckou Keita. Het resultaat is een ontmoeting van culturen waarin beide instrumenten moeiteloos in elkaar overvloeien en een Keltisch folknummer plots overgaat in een traditionele West-Afrikaanse kora-compositie. Termen als “etherisch” en “filmisch” schieten zeker te binnen, maar Clychau Dibon is vooral een ongelooflijk rustgevende luisterervaring. Diegenen die zich afvragen waar de titel van het album precies naar verwijst, kunnen we nog meegeven dat “clychau” Welsh is voor “klokken” en verwijst naar de klaterende harparrangementen op het album. De “dibon” is dan weer een telg uit de familie van de neushoornvogels die een zo typisch geluid voortbrengt dat de term tegenwoordig ook gebruikt wordt om een bepaald Malinke muziekritme aan te duiden en het ook de benaming is geworden voor een van de bassnaren van de kora.

www.catrinfinch.com | www.seckoukeita.com | www.astarmusic.co.uk

Music From The Source

Music From The SourceWe volgen de releases van Riverboat Records (op de recentste editie van WOMEX nog verkozen tot Best Independent World Music Label)nu al een tijdje voor u op, maar omdat het label dit jaar vijfentwintig kaarsjes mag uitblazen verschijnt nu dit dubbel compilatiealbum met daarop een selectie van vijfendertig songs uit hun prachtige catalogus. Handig voor wie het niet zit zitten zich al die pareltjes individueel aan te schaffen en graag het beste van het beste op twee schijfjes verzameld ziet. Wij wensen de rivierboot alvast een behouden vaart voor de volgende vijfentwintig jaar!

www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Hijaz - Nahadin

HijazDe term “hijaz” verwijst naar een toonladder uit de Arabische muziek, maar als bandnaam is het natuurlijk ook een knipoog richting jazz. Muzikaal gezien draait het dit kwartet (Chryster Aerts - percussie, Rui Salgado - contrabas, Niko Deman - piano en Moufadhel Adhoum - oud) volledig om de dialoog tussen oud en piano. Ook de titel van dit derde album, Nahadin, verwijst naar een Arabische toonladder of maqam. Op één nummer na - Hawa waarvoor ze de Tunesische zangeres Abir Nasraoui een gedicht van de Arabo-Andalusische filosoof Ibn Arabi lieten herinterpreteren - is Nahadin een volledig instrumentaal album dat bij ondergetekende af en toe herinneringen opriep aan de piano orientale van Maurice El Médioni.

Hijaz stelt Nahadin de volgende weken voor in Théâtre Molière in Brussel op 7 maart, in CC Luchtbal in Antwerpen op 8 maart en in Kunstencentrum De Werf in Brugge op 3 april.

www.hijaz.be | www.zephyrusmusic.be

Dobet Gnahore - Na Drê

Dobet GnahoreJe hoeft maar naar de hoes van dit nieuwe album van Dobet Gnahoré te kijken om te beseffen dat deze bloedmooie Afrikaanse geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Toch is ze op Na Drê niet te bedeesd om in haar hart te laten kijken (het door Lokua Kanza gecomponeerde titelnummer betekent, vertaald uit het Bete, zoveel als “mijn hart”). Zoals we van haar gewend zijn, kaart Dobet in haar nummers heikele thema’s als god (Allah), vriendschap (Awili), werk (Baara) en het jammerlijke lot dat vrouwen wereldwijd nog steeds moeten ondergaan (mishandeling in Zina, sterven in het kraambed in Tania en gedwongen uithuwelijking in Fouroussi) aan en brengt ze die opnieuw in een bonte mengeling van talen (Bete, Malinke, Dida, Haïtiaans Creools, Lingala). Dat alles levert eens temeer een hoogst aangenaam album op vol Afro-pop zoals Afro-pop moet klinken!

Dobet Gnahoré stelt Na Drê live voor in het Cutureel Centrum van Oudergem op 15 februari.

www.dobetgnahore.com | www.contrejour.com

Tinariwen - Emmaar

TinariwenWij blijven vooralsnog onvoorwaardelijke fans van hun woestijnsound, maar als we even advocaat van de duivel mogen spelen bekruipt ons toch de vraag hoeveel Tinariwen albums een mens nodig heeft. Nu dat uit ons systeem is, kunnen we u melden dat het vrij uptempo Emmaar ons allerbest bevallen is. Een degelijk Tinariwen album hoort natuurlijk opgenomen te worden in de woestijn, maar vanwege de instabiele politieke toestand (gitarist Abdallah Ag Lamida werd begin 2013 zelfs een tijdje vastgehouden door de islamitische fundamentalisten van Ansar Dine die de regio in hun greep hielden) was hun thuishaven Kidal in het noorden van Mali deze keer geen optie en dus trokken de bandleden richting Verenigde Staten om hun tenten op te slaan in Joshua Tree, Californië, waar ze versterking kregen van een aantal Amerikaanse muzikanten als Red Hot Chili Peppers gitarist Josh Klinghoffer, Matt Sweeney van rockband Chavez en hiphoppoëet Saul Williams.

Tinariwen komt Emmaar op 9 maart live voorstellen in de Brusselse AB.

www.tinariwen.com

Interview met Toto La Momposina @ Sfinks Mixed

Interview met Toto La Momposina (Sfinks Mixed 2010)Toto La Momposina (Sfinks Mixed 2010)Sfinks Mixed 2010Toto La Momposina, icoon van de Colombiaanse folklore en van die van de Caraïbische regio van het land in het bijzonder, staat op 15 februari nog eens op een Belgisch podium — op dat van de Molière in Brussel om precies te zijn. Wij spraken haar enkele jaren geleden op het Sfinks Mixed festival, een interview dat al die tijd in de kast bleef liggen...

Lees verder