Underground System Afrobeat - B.O.B. (EP)

Underground System Afrobeat - B.O.B.De Afrikaanse up-tempo funk uit de jaren 70 zit duidelijk in de lift. Met de regelmaat van de klok worden oude highlife- en afrofunkplaten van onder het stof gehaald en zien nagelnieuwe afrobeat bands het levenslicht. Nu blijkt dat Brooklyn naast Antibalas Afrobeat Orchestra nóg een ensemble Kuti-volge­lingen huisvest: Underground System Afrobeat. Hun debuut EP B.O.B. vond gelukkig snel de weg onze testbank.

De slechts twee nummers tellende EP is toch goed voor bijna twintig minuten afrobeatplezier en lost de verwachtingen van de titel B.O.B. — wat voor "Bootyshake OutBreak" staat — aardig goed in. Hun groove zit overduidelijk snor en de vrouwelijke lead vocals (zowel in het Engels en als in het Spaans) zorgen voor een welkome afwis­se­ling in het door mannen gedomi­neer­de afrobeat­wereldje. De jazz dimensie neemt bij wijlen de bovenhand in hun mix en hoewel dat niet bij iedereen in goede aarde zal vallen, kan onder­getekende dat best wel appreciëren. Hopelijk kunnen we deze elf­koppige band uit New York binnenkort live aan het werk zien in ons belganland, al zou dat nog een tijdje kunnen duren. In tussentijd kan u uw honger stillen met (de previews van) de EP op cdbaby.com en deze video teaser is uiteraard ook warm aanbevolen.

Lepistö & Lehti - Radio Moskova

Lepistö & LehtiHet Finse duo Lepistö & Lehti dook voor de eerste keer op deze pagina's op in 2008, met hun debuut Helsinki. Ook deze Radio Moskova is weer volledig opgetrokken rond de contrabas en accordeon, maar klinkt iets donkerder dan zijn voorganger. Ondergetekende is al jaren grote fan van de shows van de Nederlandse cabaretier Youp van 't Hek en deze Radio Moskova deed bij wijlen terugdenken aan de steeds schitterende be­ge­lei­dings­muziek van Ton Scherpenzeel. Dit is muziek voor wie even wil weg mijmeren, weg van de drukte, weg van de werkstress. In de jeugdjaren van Pekka Lehti betekende dat wegdromen blijkbaar luisteren naar zijn kleine transistorradiootje en meer bepaald de uitzendingen van Radio Moskova.

www.lepistolehti.com | www.aitorecords.com | www.xmd.nl

Interview met Oana Catalina Chitu @ Zuiderpershuis

De tango is nu al een poosje aan een heuse her­opleving bezig, al is het vooral de Argentijnse variant van het genre die alle aandacht krijgt. Oana Catalina Chitu probeert nu de lang vergeten Roemeense tango te doen herleven. Wij spraken haar voor haar concert in het Zuiderpershuis.

Lees verder

U was weer geweldig in 2011

U was weer geweldig in 2011U zat er misschien al op te wachten en in dat geval hebben we goed nieuws: ook in het afgelopen jaar reikte de lens van uw trouwe frontstage fotograaf verder dan enkel het podium en wist u zichzelf wederom aardig in de spotlight te zetten. We hopen dat u uw mooie zelf mag herkennen in onderstaande foto's en wensen alle tropicalidad.be lezers een ongemeen boeiend en muzikaal 2012!

Couleur Café (juni 2011) — Ook de authentieke Balkan sound van Band of Gypsies kan het jonge volkje appreciëren
Ook de authentieke sound van Band of Gypsies kan het jonge volkje appreciëren
(Couleur Café, juni 2011)

Couleur Café (juni 2011) — U ging massaal uit de bol bij Patrice
U ging massaal uit de bol bij Patrice
(Couleur Café, juni 2011)

Espace Senghor (april 2011) — U annexeerde bij momenten ook het podium
U annexeerde bij momenten ook het podium
(Orchestre Poly-Rhytmo de Cotonou, Espace Senghor, april 2011)


Lees verder

Che Sudaka - 10

Che SudakaOnze favoriete Colombiaanse mestizo-bende viert dit jaar haar tienjarige jubileum en dat vieren ze met deze 10, geen Best Of, maar gewoon een nieuw album om het feest wat kracht bij te zetten. 10 opent passend met het gelijknamige titelnummer waarin de band hun tienjarige bestaan bezingt. De rest van het album klinkt opvallend laid-back met hier en daar een wat feestelijker nummer (C'est Plus Beau, Que Viva La Gente) om de sfeer er in te houden. Het recept van Che Sudaka is onder­tussen bekend — een scheut reggae, een beetje rumba catalana en natuurlijk goed wat cumbia — en 10 biedt dan ook weinig verassingen — beluister het album hier of download het volstrekt gratis & legaal op chesudaka.com. We wensen hen alvast een even succesvol tweede decennium toe!

www.chesudaka.com | www.xmd.nl

Zdob Si Zdub - Basta Mafia!

Zdob Si ZdubAls in de biografie van een band meteen gewag gemaakt wordt over behaalde successen op het Eurovisiesongfestival, gaan bij ondergetekende alarmbelletjes rinkelen — we heten nu een­maal niet allemaal Andre Vermeulen — al is dat in het geval van het Moldavische Zdob Si Zdub misschien toch een ietsje te voorbarig. Basta Mafia! doet in niets aan de vaak stroperig kitscherige inzendingen van het Eurovisiesongfestival denken, wat nu ook weer niet wil zeggen dat we door dit album werden weggeblazen, want daarvoor is de sound ons toch net iets te punkrockgetint (Haiduk en titeltrack Basta Mafia zijn leuke uitzonderingen). Basta Mafia! heeft soms wat weg van het werk van Balkan Beat Box en is vooral een mooie illustratie van de vervaging van de muzikale grenzen tussen Oost- en West-Europa.

www.zdob-si-zdub.com | www.asphalt-tango.de