Couleur Café 2008 - vrijdag

Couleur Café 2008Couleur Café 2008We zijn nog niet helemaal bekomen van alle indrukken van afgelopen weekend op Afro-Latino festival of er staan al terug drie tot aan de rand gevulde festivaldagen voor de deur. Het urban wereld­muziek­festival Couleur Café is een waar feest voor de zintuigen van de open minded bezoeker. Hoewel de vaste decorateur van Couleur Café vorig jaar een groot deel van zijn stock in de brand verloor, hebben hij en zijn team de Tour & Taxis terreinen wederom omgetoverd tot de meest exotische côté van Brussel. Met zo'n slorige 45 concerten op drie dagen komt een mens al gauw drie paar ogen en oren te kort. Het werd dus wederom een avondje concert-hoppen op de eerste Cool Caf' dag die we middels tekst, uitleg en pakken beeldmateriaal uiteraard graag met u delen. Men volge ons uitgekiend concert-spoor.

Lees verder

Emmanuel Jal - Warchild

Emmanuel Jal - WarchildTerwijl Pieter zijn foto's selecteert en zijn geheugenkaartjes schoonmaakt voor de laatste avond van Couleur Café, gooien we nog snel even een plaatje op de tropicalidad.be-platenspeler. Emmanuel Jal 's internationale debuutplaat Ceasefire reviewden we in de beginne prildagen van de weblog en ons enthousiasme werd gedeeld door menig producer, organisator en hiphopper. Jal trok van schijnwerper naar schijnwerper: hij werd genomineerd voor de BBC world music awards van 2006 (maar moest de duimen leggen voor Amadou et Mariam), hij speelde op Live-8, Nelson Mandela's verjaardagsfeestje in het Londonse Hydepark, Womad en dichterbij op Festival Mundial. Hij speelde met Razorlight, Faithless en Moby en werd uitgenodigd om te komen spreken op het UN hoofdkwartier. Zoveel belangstelling voor het schrijnende verhaal van de kindsoldaat kunnen we alleen maar toejuichen, maar of het zijn muziek goed gedaan heeft is nog maar de vraag. Warchild klinkt immers erg feelgood voor de boodschap die het wil verkondigen. De gladde en poppy hiphop ligt goed in het gehoor maar vormt een groot contrast met het veel rauwere, grensverleggende Ceasefire.

Lees verder

Afro-Latino festival 2008 - zondag

Afro-Latino festival 2008Afro Latino festival 2008Dag twee van het zonovergoten Afro-Latino festival in Bree, met alweer een boeiende line-up in het vooruitzicht. Opnieuw vonden talloze uitgeslapen en minder uitgeslapen feestvierders de weg naar het uiterst gezellig wereld­muziek­festival in Limburg. Dergelijke festivals hebben een neus voor talent en daarom kijken we niet alleen uit naar de voor ons bekende artiesten, maar laten we ons maar al te graag verrassen door onbekend talent uit de vier windstreken. Op zaterdag waren we behoorlijk onder de indruk van de live prestaties van Neco Novellas en Calima en uiteraard hoopten we op zondag opnieuw weer onze tanden te mogen zetten in enkele bijzonder smakelijke tropische acts.

Lees verder

Afro-Latino festival 2008 - zaterdag

DLG — Dark Latin Groove (Afro-Latino festival 2008)Afro Latino festival 2008Een stralende zon aan het firmament op de eerste dag van de zomer. Ideaal om het zomer­festival seizoen officieel in te zetten op de gezelligste Limburgse wei: die van Afro-Latino festival in Bree. De zon, samen met een goed gevulde tropische affiche, exotische cocktails, dito spijzen en een heuse sigaar-bar lokte makkelijk 16.000 bezoekers tot in Bree. Een pak meer dan vorig jaar en daar zal een ronkende naam als Shaggy wel voor iets hebben tussen gezeten. In tien jaar tijd is Afro-Latino van een veredeld tuinfeestje uitgegroeid tot een volleerd wereld­muziek­festival die in het tropicalidad.be festival­parcours niet kan ontbreken. Met veel plezier snorden we afgelopen weekend richting Limburg voor twee goedgevulde festivaldagen. We laten je met veel graagte meegenieten van wat we zaterdag op de jubileum editie van Afro-Latino hoorden, zagen, voelden en proefden.

Lees verder

Ricardo Lemvo & Makina Loca - Isabela

Ricardo Lemvo - IsabelaMet Isabela (alweer 's mans vijfde release) levert de tegenwoordig vanuit Los Angeles opererende Congolees met Angolese roots, Ricardo Lemvo, moeiteloos de ideale zomerplaat af en door het vermengen van traditioneel Afrikaanse muziekgenres als Congolese rumba, soukous en Angolese kizomba met koloniaal geïmporteerde salsa- of sonklanken, slaagt hij erin om zowel latino liefhebbers als fans van Afrikaanse ritmes te boeien. Lemvo luidt samen met zijn negenkoppige band Macina Loca op vrijdag 27 juni aanstaande live de zomer in op het Couleur Café festival in Brussel. Op calabashmusic.com kun je het album voorbeluisteren.

www.macinaloca.com

Parno Graszt - Ez A Vilag Nekem Valo

Parno GrasztAlweer een zigeunerproject? Ja, maar dan wel eentje met nét dat ietsje extra — dat hadden we al gauw door na hun passage op Balkan Trafik eerder dit jaar. De muzikanten van Parno Graszt (Romani voor Wit Paard, het Roma symbool voor het pure en de absolute vrijheid, red.) komen allemaal uit Paszab, een klein dorpje in het uiterste noordoosten van Hongarije en de band is zowat de belichaming van Hongaarse zigeunermuziek; een vorm waarbij de traditionele zigeunerinstrumenten als cymbalom, viool en accordeon worden aangevuld met gitaren (in het geval van Parno Graszt drie stuks) en de taragot, een Hongaarse versie van de klarinet. Ez A Vilag Nekem Valo (deze wereld is gemaakt voor mij, red.) houdt perfect het midden tussen de klassieke zigeunermuziek van Taraf de Haïdouks en de zigeunerjazz van bijvoorbeeld het Nederlandse Rosenberg Trio. Ook zin gekregen in een Hongaars zigeunerfeestje, rep u dan op zaterdag 28 juni aanstaande naar de terreinen van Tour & Taxis waar Parno Graszt op het Couleur Café festival ten dans speelt.

www.parnograszt.hu | www.podiumproductions.hu

Orchestre National De Barbès - Alik

AlikMaar liefst negen jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van Poulina en met Alik lijken de heren uit het 18de district van Parijs een andere weg te willen inslaan. Chaabi en Gnawa verdwijnen wat naar de achtergrond en de vrijgekomen plaats wordt opgevuld met uitstapjes naar soukous (Résidence), oer-Franse chanson (La Rose Valse) en zelfs de Rolling Stones moeten eraan geloven met een weinig geslaagde cover van Sympathy For The Devil. Met Alik gaat Orchestre National De Barbès jammerlijk uit de bocht; het album is een pak minder interessant dan voorganger Poulina en mijlenver verwijderd van het ondertussen bijna klassieke live-album En Concert. Of ze die live-vibes wel nog hebben kunnen vasthouden kunt u zelf vaststellen als u vrijdag 27 juni aanstaande samen met ons het Brusselse Couleur Café festival onveilig maakt.

www.orchestrenationaldebarbes.com | www.wagramlabel.com

Afrikaanse James Brown tribute vervangt Cesaria Evora op Couleur Café

Couleur Café 2008Een korte festival nieuwsflash tussendoor. Helaas moet de Kaapverdische diva Cesaria Evora — één van de headliners op Couleur Café — om gezondheids­redenen haar volledige zomer­tournée cancellen. Een bijzonder jammerlijke zaak, al hebben de CC programmatoren hun best gedaan om een waardige vervanger te boeken, met name Still black, still proud: An African tribute to James Brown. Een initiatief van Pee Wee Ellis (ex-saxofonist van James Brown) die ter ere van de Godfather of soul enkele tropicalidad.be-helden (waaronder Tony Allen, Wumni en Cheikh Lô) op de planken zet. Benieuwd.

Silvério Pessoa verrast in Flagey

Silvério Pessoa (Flagey)Silvério Pessoa (Flagey)
Voor we ons met volle overgave in het festivalseizoen storten gingen we vorige week een laatste portie wereldmuziek tot ons nemen in het com­for­tabele kader van het Flagey gebouw in Brussel. Op het menu stond Silvério Pessoa, een (voor ons althans) onbekende jongeling uit Pernambuco (Brazilië) die de traditionele forró van een urban verpakking voorziet. Uit wat we lazen en hoorden bleek al snel dat we dit concert als rechtgeaarde wereld­muziek­lief­hebber beter niet aan onze neus lieten voorbij gaan. We gingen afgelopen woensdag in Studio 4 verifiëren of ze het bij het rechte eind hadden.

Lees verder

Grupo Fantasma - Sonidos Gold

Grupo FantasmaAmper enkele maanden na de release van hun op deze site zeer gesmaakte live-album, valt het nieuwe studioalbum van Grupo Fantasma alweer in onze bus. Benieuwd natuurlijk of ze de energieke vibe van hun live-optredens ook in hun studiowerk kunnen laten doorklinken? En reken maar van si señor! Sonidos Gold, iets wat vrij vertaald ongeveer als Gouden Klanken moet klinken doet niet minder dan wat de titel belooft. Dit is latin-muziek zoals ondergetekende die het liefst hoort: opzwepend, veel percussie, net genoeg blazers en zonder meligheid. Grupo Fantasma dwingt eens te meer respect af en dat niet alleen op deze site, want ze wisten voor dit album ook klassemuzikanten als saxofonist Maceo Parker, Fania All-Stars pianist Larry Harlow en Funkadelic/Parliament trombonist Greg Boyer te strikken voor een guest appearance! Deze zomer één van onze absolute aanraders en live te bewonderen op Polé Polé (Gent, 28/07) en het Dranouter Folkfestival (Dranouter, 03/08).

www.grupofantasma.com

Dobranotch - Gagarin Chochek

DobranotchHet Poolse Orange World Records laat ons kennismaken met Dobranotch (goedenacht in het Pools, red.) een kwintet met leden uit Libanon, Moldavië en Rusland dat oorspronkelijk in het Franse Nantes werd opgericht maar nu vanuit Sint-Petersburg opereert waar ze hun persoonlijke variant van Oost-Europese muziek brengen. In West-Europese platenzaken zal Dobranotch misschien net iets te makkelijk als zigeunermuziek geclassificeerd worden, maar eigenlijk gaat het hier om interpretaties van Russische volksmuziek, joodse Klezmer en hier en daar een hint van een Arabisch ritme (de darbuka en daf van percussionist Ussama Shakhin, red.). En dan te bedenken dat dit allemaal ooit begon als een Iers/Keltisch folkproject! De titel verwijst trouwens naar de cocek, het oorspronkelijk uit Bulgarije, Servië en Roemenië afkomstige muzikale genre dat wij tegenwoordig omschrijven als Balkan brass. Drago Mi Shto Zapoznav (prettige kennismaking, red.)!

www.orangeworld.pl | www.dobranotch.spb.ru

Discipulos De Otilia - En Blanco Y Negro

In onze contreien zijn ze nog niet echt doorgedrongen (al komt daar met een optreden op Pole Pole in Gent, 21/07, waarschijnlijk spoedig verandering in, red.), maar in het Spaans sprekende deel van de wereld timmert de tienkoppige Catalaanse bende van Discipulos De Otilia al ruim 15 jaar aan de weg, iets wat ze uitgebreid in de verf willen zetten met deze CD/DVD release. Voor wie al wat met latin-ska vertrouwd is zal Discipulos De Otilia af en toe misschien herinneringen oproepen aan de Venezolaanse ska van Desorden Publico (Tequila Me Kills), maar ondanks hun two-tone verschijning op de hoesfoto’s (witte en zwarte kostuums met bijhorende hoedjes met zwart-wit geblokte rand, red.) deinzen deze discipelen er niet voor terug om af en toe buiten de lijntjes van de ska te kleuren. Verwacht dus zeker geen pure ska, maar af en toe ook een streepje punkrock (Aniquilando, Two Rocks) en reggae (Flor De Abril, Diegito El Malo).

De bijgevoegde DVD neemt je tenslotte mee op tournee naar Mexico en bevat ook nog enkele clips en televisieoptredens van de band. Zeer geslaagde intro-package dus die skaliefhebbers zeker niet mogen laten liggen. Om het in ska-termen te zeggen: "Pick it up, pick it up, pick it up, pick it up now!"

www.discipulosdeotilia.cat | www.xmd.nl

Divan Express EP

Divan Express (EP)We ondekten het goed gemutste inlandse collectief Divan Express op de jongste Mano Mundo editie — en zij ons trouwens ook zodat hun eerste EP niet veel later in de tropicalidad.be bus stak. Bezieler & zanger Chris Vandevorst sprokkelde enkele niet onbekende muzikanten bijeen die al eerder in de rangen van Zeker Weten en de Internationals opdoken. Hun sound is heerlijk lichtvoetig, pretensieloos en weet de aandacht te trekken met hun no-nonsense teksten in het algemeen beschaafd Nederlands.

De vijf nummers tellende titelloze EP opent met de single E313 die de trouwe Radio 1 luisteraars misschien wel kennen. Het vrolijk kabbelend deuntje blijft hardnekkig hangen en daar hebben we niets op tegen. Als die-hard aficionados van uitheemse klanken komen we met deze EP niet direct aan ons trekken, al is een subtiel reggae-onderstel nooit ver weg en op Niet anders dan kon er een ska-beatje met een hoog Doe Maar gehalte van af. Een zonnige en sympathieke plaat van een al even sympathieke bende — alleen al omdat je op hun MySpace pagina de EP integraal kunt beluisteren.

Nicola Conte presents Viagem

Nicola Conte presents ViagemHet was in het hippe Rio de Janeiro van 1958 dat João Gilberto, Vinicius de Moraes en een schare volgelingen de samba verfijnden met meer melodische arrangementen en minder percussie. De Bossa Nova beweging zelf hield maar 6 jaar stand, maar het muziekgenre leefde door, en na vijftig jaar staat het broederlijk naast de samba als vaandeldrager van het Braziliaanse muzikale erfgoed.

Hoe sterk het ontstaan van de bossa beïnvloed is geweest door de cool jazz die overgewaaid kwam uit New York is nooit helemaal duidelijk geworden, maar het is een feit dat de twee nauw bij elkaar aanleunen. Niemand beter dus dan Nicola Conte, de Italiaanse DJ, producer en jazz muzikant par excellence die zijn sporen verdiende bij het Blue Note label, om voor de vijftigste verjaardag een uitgelezen selectie van bossa en samba jazz te maken uit het eerste decenium van de bossa. Viagem is een uiterst boeiende bloemlezing die je meeneemt naar de Sixties op het strand van Copacabana.

Lees verder

Nagelnieuwe playlist op de tropicalidad.be radio

tropicalidad.be radioVerheugt u, vrienden en vijanden van tropicalidad.be. Op onze steamin' tropical radio staan alweer tien kakelverse nummers op u te wachten. Twintig minuten puur muzikaal vertier met enkele uiterst pittige tracks. Tune in & enjoy.

Ska Cubano: Bobine (Da Lata remix)uit Ajiaco
3MA: 3MAuit 3MA
Pacifika: Me Caiuit Asunción
Les Bantous de la Capitale: A mon avisuit Bakolo Mboka
Zap Mama: Gatiuit Super Moon (concert)
Antwerp Gipsy Ska Orkestra: Suki's themeuit Tutti Legal (concert)
Nortec Collective: Tijuana makes me happyuit Tijuana Sound System
Seun Kuti & Egypt 80: Fire Danceuit Many Things
Toumani Diabaté: Ali Farka Touréuit The Mande Variations
Tony Harmony (feat. Triple M): My Body (remix) uit Black Stars

Hijaz combineert Arabische roots & jazz op Dunes

Hijaz / DunesDe tropicalidad.be mailbox loopt de laatste weken over met festival­aankondigingen die we netjes proberen samen te vatten in onze befaamde wereld­muziek agenda. Tegelijkertijd trachten we de felbegeerde perspasjes voor het nakende festival­seizoen in de wacht te slepen zodat er nog maar weinig tijd overblijft voor... CD-reviews bijvoorbeeld. Uit het stapeltje dat hier geduldig op een recensie ligt te wachten pik er ik graag Hijaz uit, die met hun debuut Dunes een plaatsje bemachtigen in de niet direct overvolle lade met wereldmuziek-jazz fusion.

Lees verder

Cameleon festival strikt de Heptones

Affiche Cameleon festival 2008De wereldmuziek festivals en andere kleurrijke feestelijkheden in de maand juli beginnen zich stilaan op te stapelen. Naast de grote festivals en hun affiches vol ronkende namen hebben we ook een zwak voor dat gezellige groene festival in hartje Kempen: Cameleon festival. De sympathieke muchachos en muchachas van Cameleon trakteerden ons begin dit jaar op een gloednieuwe & geslaagde indoor wintereditie en op 5 juli herrijst in het Raadsherenpark in Turnhout de vierde zomereditie. Tijd om hun affiche eens onder de loep te nemen.

Lees verder