Femi Kuti & Positive Force @ Flagey (Vrijheidsfestival)

Femi Kuti & the Positive Force (Flagey)FlageyTijd voor het slotstuk van het Kuti-tweeluik van vorige week. Seun Kuti speelde afgelopen vrijdag de sterren van de hemel in de AB en van zijn oudere half­broer Femi verwachtten we eenzelfde krachttoer in Flagey. Hij mocht er, samen met zijn compagnons van The Positive Force het Brusselse Vrijheidsfestival afsluiten. Na zo'n vier jaar muzikale stilte is Olufela Olufemi Anikulapo Kuti, beter bekend als Femi Kuti, met de release van Day by Day en een Europese tour helemaal terug. Zowel Seun als Femi treden in de voetstappen van hun vader, de legendarische afrobeat pionier en politiek activist Fela Kuti. Hoewel ze beiden uit hetzelfde muzikale vaatje tappen kleurt Femi iets buiten de nauwe lijnen van de afrobeat. Dat zijn interpretatie van het genre zowel live als op plaat werkt, daar is het meer dan uitstekende Live at the African Shrine het levende bewijs van.

Lees verder

Interview met Seun Kuti op Festival Mundial

Interview met Seun Kuti (Festival Mundial)Festival Mundial 2008Gekleed in de strakke seventies pakken die ook al zijn vader kenmerkten en geruggensteund door Egypt 80, lijkt Seun Kuti de reïncarnatie van afrobeat-god Fela Kuti zelve. Dat is natuurlijk geen lichte erfenis, maar Fela's jongste zoon lijkt er toch mee weg te komen. We troffen hem feestend na een stomende set op Festival Mundial — wat hij afgelopen week tot onze vreugde glorieus herhaalde in de Anciènne Belgique — en stelden hem enkele prangende vragen over het hoe en waarom van zijn muziek.

Lees verder

Seun Kuti & Egypt 80 zet de AB in vuur en vlam

Anciènne BelgiqueSeun Kuti & Egypt 80 (AB)Na Orchestra Baobab en Bembeya Jazz, twee memorabele concerten van twee even legendarische West-Afrikaanse orkesten, stonden we een dag later alweer paraat voor twee concerten die de gemiddelde afrobeat fanaat prompt doet watertanden: Seun én Femi Kuti. Beide (half)broers concerteerden afgelopen weekend in Brussel en zo'n kans laten we allerminst schieten. Seun Kuti was vrijdag eerst aan zet in de vertrouwde Anciènne Belgique — en naar goede gewoonte trakteren wij nadien op tekst, uitleg en een extra dik belegde boterham kijk- en luistermateriaal.

Lees verder

Bembeya Jazz in de Molière

MuziekpubliqueSegou "Diamond Fingers" Diabate — Bembeya Jazz (Molière)Afgelopen donderdag hielden we op ons concert­traject in hartje Matonge halt voor het legen­darisch ensemble uit Guinée: Bembeya Jazz. Woensdag kregen we nog een brok Senegalese geschiedenis voor de kiezen in de vorm van Orchestra Baobab en slechts een dag later valt ons een gelijkaardige kans te beurt in de Brusselse Molière. Welk van deze befaamde orkesten nu de kroon spant lijkt ons op zich een foute vergelijking gezien ze elk een eigen stijl bezigen. Bembeya, of voluit Bembeya Jazz National, behoorde in 1958 tot een select clubje door de staat geselecteerde orkesten die de Guinéese identiteit moest vertegenwoordigen. Hun unieke sound ontrokken ze aan Malinké en Fula tradities, Cubaanse muziek en jazz. In 1984 trok de staat de stekker uit de nationale orkesten, maar net als Orchestra Baobab herrees Bembeya Jazz met succesvolle nieuwe releases als Bembeya (2002) en recentelijk werd met The Syliphone years ook de archiefkast leeggehaald.

Lees verder

Orchestra Baobab in de Handelsbeurs

Handelsbeurs (Gent)Orchestra Baobab (Handelsbeurs)De aftrap van onze Afrikaanse concertmarathon vond afgelopen woensdag plaats in de Gentse Handelsbeurs. Het legendarische Orchestra Baobab werd het eerste van vier aanlokkelijke concerten op onze route in de derde week van oktober. Dit muzikaal instituut van Senegal onstond in de nachtclubs van Dakar in de jaren '70 en schreef al snel Afrikaanse muziekgeschiedenis met hun zoete Afro-Cubaanse sound. In 1982 zetten ze er schijnbaar een punt achter, maar 20 jaar later verrasten ze vriend en vijand met Specialist in All styles die de band op glorieuze wijze weer op de muzikale kaart zette. Verwennerijen als A night at Club Baobab en Made in Dakar volgden en deden ons weer hunkeren naar een portie live Baobab dat — na enig speurwerk — alweer van 2003 geleden was.

Lees verder

Femi Kuti - Day by Day

Femi Kuti - Day by DayBelofte maakt schuld, aldus vliegt na Buena Vista Social Club at Carnegie Hall ook Femi Kuti's Day by Day op de tropicalidad.be testbank. De recentste jaren stond broer en mede afrobeat-voorvechter Seun Kuti meer in de spotlight, maar vier jaar na — het trouwens behoorlijk briljante — Live at the African Shrine is Femi helemaal terug met een nieuwe studio-plaat en een bijbehorende Europese tour, die als bij wonder in ons belgenland van start gaat. Om precies te zijn sluit Femi Kuti & The Positive Force op 26 oktober het Brusselse Festival van de vrijheid '08 af in Flagey. Een concert dat we als rechtschapen afrobeat-fanaten niet willen missen, maar first things first: Day by Day.

Lees verder

Buena Vista Social Club Live at Carnegie Hall

Buena Vista Social Club at Carnegie HallHoewel de belangrijkste bestuursleden (voorzitter Compay Segundo, secretaris Ibrahim Ferrer en penningmeester Ruben Gonzalez) nu al enkele jaren het tijdelijke voor het eeuwige gewisseld hebben, blijft het Buena Vista circus, dat ooit begon als een project van Juan de Marcos Gonzalez die de Cubaanse son nieuw leven wou inblazen en met de steun van Ry Cooder een ongezien fenomeen in de wereldmuziek werd, onverminderd verder toeren. Ook bij ons kunt u binnenkort weer zangeres Omara Portuondo aan het werk zien (op 27 oktober in het Koninklijk Circus), maar wie nog één keer van de magie van de originele Buena Vista Social Club wil genieten, kan zich nu best dit dubbele live album aanschaffen dat precies tien jaar geleden opgenomen werd in het legendarische Carnegie Hall in New York. Het concert werd al eerder vereeuwigd in de fantastische documentaire die Wim Wenders in 1999 over de groep maakte en bevat natuurlijk alle Buena Vista hits (Chan Chan, Dos Gardenias) aangevuld met een paar leuke extras. We twijfelen er niet aan dat dit album binnen enkele weken onder menige kerstboom terug te vinden zal zijn!

Eén van de zestien tracks, De Camino a la Vereda mag je alvast gratis en voor niks downloaden (MP3 provided by IODA promonet). De rest kun je hier voor­beluisteren.

La Caravane Passe - Velkom Plèchti

La Caravane PasseBestaat de ultieme zigeunermuziek of -mystiek eigenlijk wel? Het Franse ensemble La Caravane Passe moet alvast gevonden hebben van niet, want hun muziek komt uit het verzonnen ministaatje Plèchti dat zich ergens ten oosten van Parijs en westelijk van de Zwarte Zee zou moeten situeren en waar men zich uitdrukt in een kosmopolitisch taaltje met elementen uit het Frans, Servisch, Spaans, Jiddisch, Engels, Catalaans, Arabisch en nog een resem andere talen. Velkom Plèchti doet qua sfeer wat denken aan het werk van Les Négresses Vertes (herinner u La Valse) of meer recenter Gogol Bordello of het op deze pagina's besproken Rupa & The April Fishes. Dit is een auditieve circusvoorstelling gebracht met veel Frans joie-de-vivre en daar lusten wij wel pap van. Velkom Plèchti krijgt je moeiteloos in de juiste feeststemming!

www.lacaravanepasse.com | www.continental.nl | www.tzigart.neovent.fr

Gipsy.cz - Reprezent + Terne Čhave - More, Love!

In onze niet aflatende zoektocht naar de perfecte zigeunermuziek belandden we deze keer in Tsjechië waar het lokale Indies Scope label ons meteen twee releases voorschotelde.

Gipsy.czVan Gipsy.cz (geboren Radek Banga), die zigeunermuziek met hiphop probeert te rijmen, waren wij alvast weinig onder de indruk. In het beste geval hoort u op Reprezent iets wat aan een zigeunerversie van de truc die Orishas uithaalde met Cubaanse son en rap doet denken (Dokud Dejcham, Gejza Usti), maar de rest van de nummers halen de ergste herinneringen aan een slechte Oost-Europese songfestivalinzending naar boven. Origineel idee, maar qua uitwerking te licht bevonden dus.

Terne ČhaveGelukkig kwamen we de teleurstelling snel te boven met More, Love!, het nieuwste album van Tsjechië’s zigeunertrots Terne Čhave. Dat deze heren wel van een grapje houden mag blijken uit de titel van het album dat vertaald uit het Engels Meer Liefde heet; in het Roma blijken diezelfde woorden echter een heel andere betekenis te krijgen en wordt het zoiets als Hier met je geld maat!. Terne Čhave combineert op een geslaagde manier authentieke zigeunermuziek met rock, iets wat ze zelf graag omschrijven als Rom 'n roll. Leuke update van het klassieke zigeunergegeven naar het Oost-Europa van de eenentwintigste eeuw.

www.indies.eu | www.xmd.nl | www.gipsy.cz | www.ternechave.net

Back on track: concerttips & nieuwe releases

De laatse weken was het angstvallig rustig op tropicalidad.be en dat heeft veel te maken met het feit dat twee derden van de vaste crew afgelopen maand in Zuid-Amerika vertoefde. Maar geen nood, we zijn back in full force, met pakken interessante wereld­muziek plaatjes en concerten in het verschiet. Liefhebbers van gratis tickets :-) worden aangeraden onze frontpage deze maand goed in de gaten te houden.

Seun Kuti & Egypt 80 (Polé Polé Beach 2007)De concert agenda is terug up to date en zowel oktober als november barsten met het royale aanbod bijna uit hun voegen. Te veel om op te noemen, al willen we de week van 20 oktober toch even in de spotlight zetten. De Afrikaanse concert-marathon begint op 22 oktober in de Handelsbeurs met het legendarische Orchestra Baobab uit Senegal. Hun Guinees broertje Bembeya Jazz is een stuk minder bekend, maar daarom niet minder legendarisch. Te ontdekken op 23 oktober in de Molière (Skoda Jazz programeert nog enkele extra Bembeya concerten deze en volgende maand). Diezelfde week zijn ook beide broers Kuti in het land en die laten we niet graag aan onze neus voorbij gaan. Seun Kuti staat op 24 oktober in de AB en Femi Kuti op 26 oktober in Flagey.

Buena Vista Social Club at Carnegie HallDeze maand zullen ook twee nieuwe CD's van oude bekenden in de platen­rekken opduiken. Het succes van de Buena Vista Social Club in 1996 heeft een heuse Cuba en latin-revival in de westere wereld veroorzaakt. In de gelijknamige film van Wim Wenders stond het legendarisch concert in de Carnegie Hall centraal en is 10 jaar na datum eindelijk op plaat verkrijgbaar. Eén track daaruit, De Camino a la Vereda krijg je alvast gratis en voor niks: hier downloaden (MP3 provided by IODA promonet).

Femi Kuti / Day by DayOok Femi Kuti — u weet wel, die andere zoon van Fela Kuti — komt met een nagel­nieuwe plaat op de proppen. Het is onder­tussen zeven jaar geleden (Fight to Win) dat we nog nieuw studio-werk van deze man zagen verschijnen, al heeft hij ons met de onmisbare plaat Live at the Shrine lang zoet gehouden. Day by Day heet het nieuwe geesteskind en met een beetje geluk vliegt die — net als de nieuwe (oude) Buena Vista trouwens — binnenkort op onze testbank.