UTZ - Todo Mundo E Feio

UTZVertaald uit het Portugees betekent Todo Mundo E Feio iets als: "iedereen is lelijk", maar je kan het net zo goed lezen als: "de hele wereld is lelijk", een gedachte die menigeen wellicht gedeeld heeft na de recente tragische gebeurtenissen in Brussel. Met de titel van zijn tweede langspeler wil de Belgisch-Braziliaanse singer-songwriter Renato Baccarat aka. UTZ echter vooral aangeven dat iedereen zijn kleine gebreken en fouten heeft. Op Todo Mundo E Feio opnieuw die mix van intieme bossa nova-achtige singer-songwriter nummers (Braços, Gaveta, Indo, Sem Titulo) en steviger werk (Tanto Esforço, Outra Coisa Para Querer, Vai Passar), met het poppy titelnummer Todo Mundo E Feio als leuke uitzondering.

www.mutzik.com | www.naff-rekordz.com | www.xmd.nl

La Yegros - Magnetismo

La YegrosMariana Yegros aka. La Yegros, de Argentijnse "queen of nu cumbia", die tegenwoordig haar tijd verdeelt tussen Argentinië en Frankrijk, is terug met een tweede langspeler waarvoor ze opnieuw samenwerkte met producer King Coya. La Yegros mag dan bekend staan als de koningin van de Argentijnse cumbia, ze kleurt net zo graag buiten de lijnen van dat genre, op Magnetismo geïllustreerd door nummers als Chica Roja met Gustavo Santaolalla (bij ons vooral bekend als de man die voor de soundtrack van Brokeback Mountain zorgde, maar tevens oprichter van het nuevo-tango ensemble Bajofondo) op accordeon, en de chamame van afsluiter Lejos of Dejate. De Franstalige vocals van Sabina Sciubba (Brazilian Girls) geven Arde een Les Ritas Mitsouko-achtig tintje en met de haast filmische ballade Hoy zorgt La Yegros dan weer voor het ideale tegenwicht voor de meer clubgerichte producties in de tracklist (titelnummer Magnetismo, Fragil). Wie mee was met Viene De Mi zal ook in Magnetismo zijn gading vinden.

www.layegros.com | www.soundwayrecords.com

Kel Assouf @ AB

Kel Assouf (AB) — foto © Fabienne PennewaertAnciènne Belgique (AB)Dat de woestijnblues mateloos blijft fascineren mag wederom blijken uit het feit dat de CD-voorstelling van Tikounen in de AB Club zo goed als uitverkocht was. Dat Kel Assouf daarbij een thuismatch speelde zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben, maar wij zagen in de kleine zaal van de Ancienne Belgique wederom een uitstekend concert!

Lees verder

Chicos Y Mendez - ¡Siempre De Pie! EP

Chicos Y Mendez¡Siempre De Pie! ("nog steeds overeind") is de debuut-EP van Chicos Y Mendez, een project rond de Belgisch-Peruaanse singer-songwriter David Mendez Yepez. De bandnaam verwijst natuurlijk naar David's familienaam, maar is net zo goed een eerbetoon aan Francisco Mendes Alves Filho, beter bekend als Chico Mendes, een rubbertapper uit de Braziliaanse Amazonestreek die als syndicalist en ecologist streed tegen de ontbossing en vermoord werd in 1988. Chicos Y Mendez omschrijven hun muziek als "alterlatino", een alternatieve benadering van de Latijns-Amerikaanse traditie, maar wij hoorden eigenlijk vooral aanstekelijke mestizo met invloeden uit hip-hop (opener Vida Collectiva) en reggae/ska (Otro Dia Mas, El Tiempo, een nummer waarvoor ze de hulp inriepen van Manu Chao producer/bassist Gambeat). Voor een andere toets zorgt B.I.C., een Haïtiaanse zanger die te horen is in Multibelgical, een ode aan de Belgische multiculturele samenleving. De ingetogen afsluiter Hasta Victor Siempre is natuurlijk een woordspeling op "¡Hasta la victoria siempre!", het motto van Che Guevarra, maar eigenlijk is dit nummer een ode aan David's vader Victor Mendez Villegas. Foutloos debuut dat de weg naar de komende zomerfestivals vlotjes moet vrijmaken!

www.chicosymendez.com

Black Flower - Ghost Radio

Voor hun tweede langspeler (zelf beschouwen ze het eerder als een "tussenplaat") trokken de heren van Black Flower zich terug in de studio met het idee om een impressionistische, abstracte en psychedelische sessie op te nemen. Het resultaat moest klinken als een radiostation die muziek speelde die recht uit hun ziel kwam. Diegenen die dit allemaal wat hoogdravend vinden, kunnen we meegeven dat Ghost Radio misschien net dat ietsje minder toegankelijker klinkt dan voorganger Abyssinia Afterlife, maar dat er, zij het in minder mate, nog steeds heerlijke op de Ethiopische traditie gestoelde composities te horen zijn. Check zeker eens het heerlijke Bones, met de washint van frontman Nathan Daems in de hoofdrol, het vergelijkbare Dust of het bezwerende titelnummer Radio Ghost. Maar er zijn ook andere invloeden te horen op Ghost Radio. Zo riep 'Quantum' onmiddellijk herinneringen op aan Ennio Morricone's legendarische soundtrack voor Sergio Leone's westernmeesterwerk Once Upon A Time In The West en deed het psychedelische sfeertje van Worshiper ondergetekende dan weer denken aan een donkere versie van The Doors. Ghost Radio is net zoals het Zwitserse drankje Rivella: een beetje vreemd, maar wel lekker!

Black Flower stelt Ghost Radio de volgende weken nog andere voor in De Studio (Antwerpen, 10/03), op het Leuven Jazz (15/03) en op Jam'in Jette (14/05).

www.blackflower.be | www.zephyrusvzw.be

Nicola Conte presents Stefania Dipierro - Natural

Nicola Conte presents Stefania DipierroVoor Natural werkten producer Nicola Conte en zangeres Stefania Dipierro voor het eerst sinds Jet Sounds uit 2000 weer samen. Hun muzikale relatie gaat echter terug tot ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw, toen ze beiden nog deel uitmaakten van Fez. Op Natural zijn het naast een aantal nieuwe composities (het funky titelnummer Natural, het jazzy Within You And I…) vooral de herwerkingen van klassiekers uit de Braziliaanse bossa nova, samba en jazz die de aandacht trekken. Tracks die een update kregen zijn onder andere Caetano Veloso's Joia, Tom Jobim's Caminhos Cruzados, A Gira van Trio Ternura en Jorge Ben's heerlijke Que Maravilha. Moderne Braziliaanse bossa nova, jazz en meer!

www.nicolaconte.it | www.faroutrecordings.com