Family Atlantica - Family Atlantica

Family AtlanticaVoor Family Atlantica verzamelden Heliocentrics percussionist/fluitist Jack Yglesias en zijn vrouw, de Venezolaanse Luzmira Zerpa, enkele gelijkgestemde muzikanten rond zich om een psychedelische, vooral door percussieritmes aangedreven trip te creëren waarin uiteenlopende invloeden (Cubaanse rumba, Venezolaanse tambor en tonada, Ghanese highlife, Trinidadiaanse calypso, …) versmelten tot een homogene sound. Voor Escape To The Palenque wisten ze zelfs Ethio-jazz grootmeester Mulatu Astatke te overtuigen om een bijdrage te leveren en ook de Senegalese bard Nuru Kane en de Afro-Cubaanse band Yoruba Andabo maken hun opwachting. Hoewel fascinerend luistervoer, zal dit titelloze debuut geen spek naar ieders bek zijn, wegens net ietsje te out there!

www.familyatlantica.com | www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Umberto Echo - Elevator Dubs

Umberto EchoSamen met geestesgenoten Dub Spencer & Trance Hill verruimt Umberto Echo nu al enkele jaren de horizonten van het dubuniversum. Echo is daarbij niet bevreesd om de grenzen van het genre te overschrijden en op Elevator Dubs zijn naast dub en reggae dan ook invloeden uit de jazz, dubstep, ambient en zelfs afrobeat te horen. Het album opent met een jazzy herinterpretatie van Ernest Ranglin’s Surfin, maar serveert met Bonde De Irmao meteen daarna al een stevige portie Braziliaanse dubstep. Met Obroni International gaat het al de afrobeat-toer op en Water Get No Enemy is gewoon Umberto’s kijk op Fela’s gelijknamige hitnummer. Dub- en reggaeliefhebbers kunnen genieten van Tomorrow Now Dub, The Power Dub en zeker Faro Dub (waarin ondergetekende kort de stem van Earl Sixteen meende te herkennen). Slotnummer Roman Baths met vocals van Gian Slater had dan weer een nieuwe release van The Cardigans kunnen zijn. Eclectisch schijfje!

www.umbertoecho.com | www.enjarecords.com

Kobo Town - Jumbie In The Jukebox

Kobo TownKobo Town, een band rond de Trinidadiaans-Canadese Drew Gonsalves, mag wat ondergetekende betreft nu al gelden als één van de wereldmuziekrevelaties van 2013. Gonsalves tilt de calypso op een geniale manier naar de eenentwintigste eeuw. De naam van de band verwijst trouwens naar de buurt in Port-of-Spain waar de calypso in het begin van de vorige eeuw ontstond. De “jumbie” uit de titel van het album is een kwade geest die in verschillende gedaanten terugkomt in de Caraïbische folklore. Zelf omschrijft Gonsalves zijn muziek liever niet als calypso: “It is calypso inspired and derrived, but it’s a conscious departure from the way it developed back home. It’s hard to pin down pure calypso. For me the calypsonian is a singing newspaperman commenting on the events of the day, with an attitude halfway between court jester and griot.”. We hadden het zelf niet beter kunnen samenvatten!

Wie Kobo Town eens live aan het werk wil zien kan op 15 augustus naar Eeklo waar hij op het podium staat in het kader van het Helden in het Park festival.

www.kobotown.com | www.cumbancha.com

Chico Mann - Manifest Tone: The Best Of Volumes 1 - 3

Chico MannChico Mann, in het dagelijks leven Marcus Garcia en gitarist bij Antibalas, begon in 2004 aan zijn eigen zijproject Manifest Tone waarin hij in wat hij zelf “Afro-Freestyle” noemt uiteenlopende genres als afrobeat, elektro, salsa, disco en funk tot één organisch geheel smeedt. Dit leidde al tot drie releases die respectievelijk het licht zagen in 2006, 2008 en 2010 maar enkel digitaal te verkrijgen waren en waarvan Soundway Records nu de beste tracks verzamelde voor deze The Best Of Volumes 1 - 3. Maak kennis met de intrigerende super vette sound van Chico Mann, een wereld waarin Fela Kuti, Willie Colon, Stevie B, Lisa Lisa, Africa Bambaata en Kraftwerk samen een stevig feestje bouwen. Geef deze man a.u.b. een podium op Sfinks Mixed!

www.chicomann.blogspot.be | www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

Interview met El Juntacadaveres @ Café Zeezicht

El JuntacadaveresCafé ZeezichtDat revelaties niet altijd uit het buitenland hoeven komen, bewijst Enrique 'Kike' Noviello met zijn tangoproject El Juntacadaveres. De band bracht net het uiterst ge­slaag­de De Platino uit en staat van de zomer onder andere op Festival Mundial in Tilburg en Dranouter, maar op 27 april aanstaande stellen ze hun langspelerdebuut met gepaste trots voor op het gezellige Anti-Tapas Festival in Brussel. Wij troffen bandleider Enrique 'Kike' Noviello alvast even in zijn thuishaven Berchem voor een leuk gesprek.

Lees verder

El Juntacadaveres - De Platino

El JuntacadaveresMet El Juntacadaveres, een project van en rond de Argentijnse saxofonist en bandoneon-speler Enrique 'Kike' Noviello, heeft Gotan Project er een Belgisch neefje bij. Zowel Gotan Project als El Juntacadaveres (de naam verwijst naar het gelijknamige boek van de Uruguayaanse auteur Juan Carlos Onetti) gebruiken de tango als basis, maar waar Gotan voor een elektro-lounge benadering kiest, zijn bij El Juntacadaveres eerder elementen uit rock en hiphop te horen (voor de raps zorgt Kris 'Scale' Strybos, ook Mc bij het Antwerpse St. Andries Mc's). In nummers als Hasta Siempre (de enige cover op het album) en Fútbol Argentino worden Argentijnse iconen als het voetbal en Ché Guevarra opgevoerd, iets wat de herkenbaarheidsfactor van de muziek van El Juntacadaveres alleen maar ten goede komt. Opvallende samenwerkingen zijn die met de in België terechtgekomen en ondertussen overleden tangolegende Alfredo Marcucci en dance-queen Nikkie Van Lierop (Arrayanes). Professioneel en indrukwekkend debuut van een band die de Belgische grenzen wel eens binnen de kortste keren ontgroeid zou kunnen zijn!

www.eljuntacadaveres.com | www.musicwords.nl

TenTemPiés - A Casa Tierra EP

TenTemPiésOok bij onze noorderburen heeft het mestizo-virus ondertussen toegeslagen; damsko mestizo noemen ze de plaatselijke variant daar en de Amsterdammers van TenTemPiés zijn de vaandeldragers van het genre. TenTemPiés werd in de zomer van 2008 opgericht door Maurino Alarcón, zelf geboren en getogen in Amsterdam, maar van Chileense origine. TenTemPiés heeft al twee eerdere EP’s en een album op zijn aktief en stelt in aanloop naar een tweede langspeler nu deze A Casa Tierra EP voor. Opener van de 6 nummers tellende EP is Nada Te Pido, een stevige ska-punk track. Voor Americano gaan ze dan weer de salsamuffin toer op en Mé Enamoré begint als een stevige ska-track om dan over te gaan in een trager cumbia/reggae-ritme. Que Será, het laatste nummer uit de tracklist en een remix van de hand van Perquisite (de originele versie is terug te vinden op ‘Canto Para Gritar’, het debuutalbum van de band), krijgt dankzij een panfluit-sample een Peruviaans of Boliviaans tintje. Smaakt naar meer!

TenTemPiés stelt hun A Casa Tierra EP live voor op donderdag 18 april in het Amsterdamse Bitterzoet!

www.tentempies.com

Zulu 9.30 - Para Todos Los Publicos + Nanai - Sonideros + La Pegatina - Eureka!

Van crisis lijken ze bij Kasba Music nog nooit gehoord te hebben, want het label blijft mestizo-albums afleveren als zoete broodjes.

Zulu 9.30Para Todos Los Publicos (vrij vertaald “voor ieder wat wils”) zo heet de nieuwe langspeler van Zulu 9.30 die met dit album naar eigen zeggen de nadruk wilden leggen op het inhoudelijke van hun songs. Dat resulteert in een poppy ready-for-radio sound die we eigenlijk niet van hen gewend zijn en eerlijk gezegd geen al te langdurige indruk bij ondergetekende achterliet. Check maar eens het bubbelende Suele Pasar dat ons ongewild deed denken aan Ik Neem Je Mee, de hit van de Nederlandse Gers Pardoel. Uitzonderingen in de tracklist zijn het reggaenummer En Otro Lugar en Jo Dono La Cara, zowaar het eerste nummer waarin Zulu 9.30 volledig op het Catalaans overschakelt. Gekeurd en iets te licht bevonden!

www.zulu930.com | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl

NanaiNanai is een gezelschap uit Valencia dat met de combinatie van de stemmen van Pilar ‘Pi’ McCarthy en Saúl Vanaclocha alvast een extra troef in handen heeft en ook de fluit van Pablo Riaño geeft de nummers op Sonideros extra kleur. Hoewel de band in eigen beheer al enkele releases uitbracht, beschouwen ze dit album als hun officiële debuut. Net zoals Canteca De Macao deed voor Nunca Es Tarde liet ook Nanai deze Sonideros financieren door microkredieten van fans die de band een warm hart toedragen. Het mestizo-recept van Nanai is een mengeling van reggae en ska met elementen uit cumbia, rumba en zelfs een scheutje jazz en funk (Colores). We twijfelen er niet aan deze aanstekelijke bende Valencianen deze zomer op menig festivalpodium terug te zien.

www.nanai.com.es | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl

La PegatinaXapomelön, de vorige release van La Pegatina, kon ons niet echt overtuigen, maar met de energieke bom Eureka! (die meteen de tiende verjaardag van de band in de verf moet zetten) bevestigen de Barcelonezen opnieuw. Voor opener Non È Facile sloegen ze de handen ineen met het Siciliaanse Baciamolemani en dit nummer zet meteen de toon voor de rest van het album. Andere gasten op het album zijn ex-Terrakota-vocaliste Romi Anauel (No Hi Ha Ningú), het Baskische Esne Beltza (Ara Ve Lo Bo) en Love Of Lesbian (Amantes De Lo Ajeno). Vooral dat laatste nummer, een verhalende singer-songwriter track, is een uitzondering in de voor de rest energieke tracklist. Altijd op zoek naar de nieuwste technologische snufjes om hun muziek extra onder de aandacht te brengen, werkte La Pegatina deze keer samen met Ubicuo Studio, die van Eureka! een heus interactief videospel maakten dat fans gratis kunnen spelen via de Facebook- en Twitter-account van de band.

La Pegatina komt Eureka! op 3 mei live voorstellen in de Antwerpse Roma!

www.lapegatina.com | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl