Buena Vista's en Dub Incorporation op Audi Jazz

Audi Jazz 2006 / Latin seductionIn het voorjaar krijgen we onder de noemer VW Spring Sessions traditiegetrouw een aantal jazz- en wereldmuziekconcerten van het betere soort voorgeschoteld in het brusselse. In het najaar neemt een andere auto-gigant het roer over met een gelijkaardig concept: Audi Jazz festival 2006. "Latin Seduction" luidt de leuze van deze 21ste editie en klinkt veelbelovend in de oren van uw net-uit-vakantie-tropicalidad-blogger. Het jazz-accent in de programmatie valt moeilijk te ontkennen, maar ik vis er voor u graag de tropicalidad favorieten uit:

Fiesta Mundial op zondag: Think of One, Roy Paci, Macaco

Wat mij betreft krijgt Fiesta Mundial dit jaar weer de tropicalidad.be-prijs van gemoedelijkste en gezelligste festival. Wat verdoken in en stille uithoek van de kempen, sloegen ze voor de tiende keer hun tenten op aan de Balense keiheuvel. Gezelligheid troef, met een zee van plaats, een speeltuin, hangmatten en een gezellige drank- en podiumtentcombinatie die we vorig jaar al opmerkten. Hoe ze het doen om voor een schamele 8 euro inkomprijs toch een paar stevige publiekstrekkers te programmeren is me een raadsel, maar mij hoor je niet klagen. De dag ervoor misten we onder meer La Kinky Beat en, tot mijn grote spijt, de battle of the DJ's tussen bossakoning Buscemi en gypsywizard Shantel, maar zondag waren we van de partij...

Lees verder

Acoustic Africa in het Zuiderpershuis

Over het algemeen ben ik niet echt een fan van de het Nederlandse Putumayo-label, maar hun laatste project, om Habib Koité, Vusi Mahlasela en Dobet Gnahore samen op het podium te zetten is wel een schot in de roos. Onder de noemer Acoustic Africa touren ze uitgebreid door de lage landen en de VS, met wat tussenstops in de rest van Europa. Gisteren gaven ze de aftrap in het Zuiderpershuis in Antwerpen en uiteraard waren we erbij. En wat mij betreft was het een van de beste concerten van het voorbije jaar.

Lees verder

macaco: Ingravitto

Nu het festivalnieuws wat minder aandacht opeist, is het hoog tijd om te beginnen aan de reviews van de hoop CD's die zich tijdens de zomermaanden opgestapeld heeft. Dus draaien weer nog snel Macaco's nieuwste door, voor we hem live gaan bewonderen op Fiesta Mundial dit weekend. Ingravitto is er weer eentje uit de productieve Barcelona-stal, die geen inleiding behoeft. Ingravitto is Macaco's vierde album, en na Rumbo Submarino en vooral Entre Raices y Antenas... waren de verwachtingen hooggespannen. En je zou denken dat Macaco's electro-blend van Catalaanse rumba, rap, scratching, electro en reggae, met hier en daar wat Afrobraziliaanse percussie, voor voldoende afwisseling zou zorgen. Toch smaakt het geheel een beetje flauwtjes...

Lees verder

Dele Sosimi and his Afrobeat Orchestra in 't Zuiderpershuis

Dele Sosimi in het ZuiderpershuisZuiderpershuis (Antwerpen)Afrobeat zit duidelijk in de lift. Na de dood van pioneer Fela Kuti in 1997 bleef het even stil, maar de laatste jaren is er een heuse afrobeat-renaissance aan de gang. Zonen Seun en Femi, al dan niet vergezeld van ex-muzikanten van Fela zoals Tony Allen houden de authentieke sound en gedachtengoed actief levendig. Ook de jongere generatie samplet kwistig met Fela klassiekers of voorziet ze van de betere rhymes.

Ook het Zuiderpershuis ontsnapt niet aan de lokroep van de afrobeat en nodigde Dele Sosimi and his Afrobeat Orchestra uit — en daar zijn we niet in het minst rouwig om. Net als Tony Allen is Dele Sosimi een oudgediende van Fela Kuti die in de begeleidingsgroep Egypt 80 de toetsen voor zijn rekening nam. Sinds 2002 heeft de man zijn eigen begeleidingsband vergaard en het resultaat mochten we gisterenavond aan de Waalse Kaai in Antwerpen aanschouwen.

Lees verder

Radio Chango Aņejo Reserva vol. 1

Radio Chango begon in 2000 als een eenvoudige website rond Mestiza muziek, de spaanse crossover tussen latin, rock, punk, funk en allerlei lokale stromingen. Maar dat krijg je als je je in een muzikaal broeinest als Barcelona nestelt, en creatieve breinen als Manu Chao zich met de zaak gaan bemoeien: een zestal jaar later is de site uitgegroeid tot een heus muziekcollectief met 327 artiesten onder het vaandel. Om hun verjaardag te vieren hebben ze bij Radio Chango het muzikaal geweld weten te stroomlijnen, en het resultaat is te horen in Radio Chango Aņejo Reserva Vol. 1.

Lees verder

Womad coverage - deel 2

Met enige vertraging heeft de BBC, net als de vorige jaren, hun audio-opnames van WOMAD 2006 online gezet. Gelukkig hoef je je niet te haasten, want het materiaal blijft er een heel jaar staan. je herkent er meteen een aantal tropicalidad-favorieten zoals Ska Cubano, Salif Keita, Toumani Diabate en Femi Kuti. Vergeet ook zeker niet te luisteren naar de uit oerdegelijk zuidafrikaanse hout gesneden Mahotella Queens, en Emmanuel Jal, de Soudanese hiphop revelatie van het voorbije jaar. Ter volledigheid het hele lijstje:

Lees verder

Bucovina Club 1 & 2

Bij Radio 1 is het nog tot morgen Shantel-week, een goede gelegenheid om zijn 2 laatste CD's te reviewen. Volume 1 in de Bucovina Club reeks dateert van 2003, en volume 2 kwam vorig jaar uit, maar het is pas na de BBC awards, en een tournee met zijn huisorkest Bocuvina Club Orkestar dat zijn faam zich over de Duitse landsgrenzen verspreidde. En dan nog had ik een Duitse collega nodig om mij er attent op te maken.

Lees verder

Radiodread: Radiohead meets Reggae

Various / RadiodreadNet op een hilarisch verzamelplaatje gestoten! U kent het succes-album OK Computer van Radiohead wellicht wel. Nu is dat plaatje in handen geraakt van een stel niet onbekende Jamaicanen, waaronder Horace Andy, Toots & the Maytals en Morgan Heritage. Die bende heeft bij het Easy Star label een rasta-versie van OK Computer uitgebracht onder de welluidende naam Radiodread ;-). Het komisch resultaat kun je momenteel op de luisterpaal van 3voor12 integraal beluisteren.

Datzelfde Easy Star label bracht in 2003 trouwens ook al Dub side of the moon uit: een dub-version van, jawel Dark side of the moon. En ken je Dread Zeppelin al?

Mijn zomerfestival top 5 van 2006

Wouter breidt er nog een stukje aan op Fiesta Mundial, maar mijn trektocht doorheen zomerfestivalland zit erop. Bij wijze van sentimenteel afscheid krijg je mijn persoonlijke top 5 van de zomer van 2006 netjes op een rij:

1 Salif Keita
Sfinks
verslag video
Salif Keita op Sfinks 2006 Absoluut nummer één. Dankzij onze backstage-pasjes mocht ik het vanop een steenworp meemaken: een ongeëvenaarde stem geserveerd op een bijzonder energieke band.
2 Seun Kuti
Couleur Café
verslag video
Seun Kuti op Couleur Café 2006 Intens, eindeloos funky en ongemeen sterk. Seun's afrobeat is gewoon the-next-best-thing sinds vader Fela Kuti de aardse wereld heeft verlaten.
3 Tiken Jah Fakoly
Festival Mundial
verslag video
Tiken Jah Fakoly op Festival Mundial 2006 De beste Ivoriaanse reggae in een te kleine tent propvol Ivorianen: sfeer te over. Zijn heerlijke afro-reggae vibes blijven tot op vandaag nazinderen...
4 Toumani Diabaté
Couleur Café
verslag video
Toumani Diabaté op Couleur Café 2006 Een adembenemende plaat eerder dit jaar en dito live set op CC: ingetogen en energiek tegelijkertijd. Onbetwistbaar de grootste 21-snarige-kora-virtuoos die Mali rijk is.
5 Dub Incorporation
Couleur Café
verslag video
Dub Incorporation op Couleur Café 2006 Dé ontdekking van deze zomer: melodieuze dancehall doorspekt met Noord-Afrikaanse en Franse rap. Straffe live set en hun laatste twee plaatjes draaien hier overuren.

Meer dan genoeg over mijn mening want we zijn bijzonder benieuwd naar de uwe, waarde lezer! Hebt u ook menig festivalterrein doorkruist en onvergetelijke tropische muziekjes ondekt? Laat het ons weten!

Onmisbaar: Femi Kuti live at the Africa Shrine

Femi Kuti / Africa ShrineHoewel het bij momenten nieuwe plaatjes regent in mijn cd-kast belanden er daar bitter weinig van op onze testbank. Weinig tijd is uiteraard schuldige nummer één, maar er zijn zo ook enkele van die oudere plaatjes die elke nieuwe release moeiteloos overschaduwt. Eéntje daarvan is ondertussen een onmisbaar hebbeding geworden in mijn immer uitdijende collectie en is naar mijn bescheiding mening absoluut verplicht materiaal voor afro-fanaten in het algemeen en afrobeat-fanaten in het bijzonder: Femi Kuti live at the Africa Shrine — waarvan één nummer momenteel in onze radio steekt.

Als zoon van de bijna mytische grondlegger van de afrobeat Fela Kuti blaasde Femi Kuti als knaap van zestien de eerste noten op zijn sax bij Egypt 80 — Fela's begeleidingsband waarmee die andere telg Seun Kuti nu duchtig aan het touren is. Femi kreeg de afrobeat-smaak te pakken en enkele jaren later had hij onder de noemer Positive Force zijn eigen muzikanten bijeengesprokkeld. Concerten & plaatjes volgden en met de release van Shoki Shoki in 1999 reikte zijn succes al tot ver over de grenzen van Nigeria en deed dat twee jaar later nog eens over met Fight to win, met alsnog meer internationaal succes.

Lees verder

Shantel

Een van de hippere revelaties in het wereldmuzieklandschap komt deze zomer uit een wat onverwachte hoek, meer bepaald uit Frankfurt. DJ Shantel verdiende zijn sporen in de Duitse techno en lounge scene, maar gaat de inspiratie voor de grooves van zijn Bucovina Club soms ook wat verder van huis zoeken. In 2001 combineerde hij op Greatdelay zijn grooves met Israelische invloeden. Deze keer haalde hij de mosterd bij zijn Roma-roots. Het resultaat heet simpelweg Bucovina Club, en is (buiten de titel) een even originele als geslaagde crossover van electronica en Oosteuropese brassband. Met contributies van niemand minder dan zwaargewichten Taraf de Haidouks en Goran Bregovic, en wie duikt daar ook op: duivel-doet-al El Mono Loco, de leadzanger van Macaco.

Binnenkort een review, maar voorbeluisteren kan deze week op de website van Club Tropical, en permanenter op die van de BBC, waar Shantel dit jaar de World Music Award wegkaapte in de sectie Club Global.