Interview met Vieux Farka Touré op Festival Mundial

Interview met Vieux Farka Touré op Festival MundialFestival Mundial 2008Als zoon van de ongekroonde koning van de Mali blues, Ali Farka Touré, heeft Vieux Farka Touré het zeker niet onder de markt. Aanvankelijk wou Ali voor zijn zoon van geen muziekcarrière horen en daarnaast zijn er natuurlijk de nooit aflatende vergelijkingen en vragen. Vieux zette echter door, verzoende zich met zijn vader en met zijn debuut Vieux Farka Touré, liet hij alle kritiek verstommen. Hoog tijd dus om eens nader kennis te maken met deze Afrikaanse belofte. Wie hem live aan het werk wil zien trekt op 24 oktober aanstaande best richting CC De Warande in Turnhout!

Update: op 22 oktober is Vieux ook te zien in MaZ (Brugge), op 23 oktober in het Cultuurcentrum (Kortrijk) en op 25 oktober in CC Belgica (Dendermonde). Voor het concert in Kortrijk zijn er momenteel gratis duo-tickets te winnen, kijk snel op onze frontpage.

Lees verder

I Like It Like That: Fania Remixed

I Like It Like That - Fania RemixedWe zijn dit jaar al een aantal remix-albums tegengekomen, maar als er iets uit de Fania-kelders wordt bovengehaald, dan spitsen we op tropicalidad.be toch even de oren. En I like it like that is weer een kers op die indrukwekkende taart van het legendarische label uit New York. De compilatie bevat twee schijfjes. Eentje daarvan zijn originele 12-inch Fania-klassiekers. Op het andere gaat een rits grote namen uit de DJ-wereld, van de alomtegenwoordige Gilles Peterson tot Louie Masters at Work Vega, met diezelfde nummers aan de slag op de draaitafel. Op zich zijn beide plaatjes uitstekende compilaties in hun genre. Maar door ze naast elkaar kan zetten, krijg je de mogelijkheid om een blik te werpen in de keukens van een paar van de creatiefste breinen in de clubwereld.

Lees verder

Wereldmuziek festival overzicht 2005-2008

tropicalidad.be festival overzicht 2005-2008De tropicalidad.be trektocht doorheen het wereld­muziek festival­seizoen van 2008 is onherroepelijk voorbij. Vermoedelijk hebt u meer­maals over de stroom festivalverslagen en -foto's gestruikeld en het goede nieuws is dat je nog enkele interviews van ons te goed hebt.

Uw trouwe frontstage reporter heeft zijn rugzak klaar staan en knijpt er de komende drie weken even tussenuit. Bij wijze van symbolisch punt achter het zomer­festival­seizoen krijg je een overzichtje van de de vier afgelopen festival­seizoenen kado. Enjoy!

Lees verder

Nief gerief op de tropicalidad.be radio

tropicalidad.be radioAlweer een hele rits verse wereld­muziekjes op onze radio. De zomer en het bijbehorende festivalseizoen (op Fiesta Mundial na) zijn helaas voorbij, maar gelukkig kunt u zich nog steeds verwarmen bij deze zonnige playlist. Men drukke op play.

Parno Graszt:
Ande Te Zhav Ande Kirchima
uit Ez A Vilag Nekem Valo
( interview op Couleur Café )
Baaba Maal feat. Ernest Ranglin:
Koni
uit On the road (bootleg)
Max Pashm:
The Tongue (lick a little)
uit Never mind the Balkans
Voices of darkness:
Mota Ginya
uit Nigeria Disco Funk Special 
Peter Gabriel feat. Papa Wemba:
Shadow
uit Big Blue Ball
Gente D'Zona:
Le gustan los feos
( op Antilliaanse feesten )
Machel Montano:
Defense the Anthem (remix)
uit Wining Season
( op Antilliaanse feesten )
Rocola Bacalao:
Sueño Americano
uit Infierno
( op Antilliaanse feesten )
Ocote Soul Sounds & Adrian Quesada: 
La Reja
uit The Alchemist Manifesto
Perú Negro:
Bailarás
uit Zamba Malato

Interview met Parno Graszt op Couleur Café

Interview met Parno Graszt op Couleur Café 2008Couleur Café 2008Hoewel de zigeunercultuur de laatste maanden niet weg te branden leek op tropicalidad.be, moet ondergetekende toegeven van de Hongaarse tak van die muziekstroming weinig of geen kaas gegeten te hebben. Parno Graszt, zowat Hongarije's meest vooraanstaande zigeunerensemble, neemt met een geheel eigen mix van instrumenten en lokale dansen een unieke plaats in in de wereld van zigeunermuziek. We troffen oprichter József Oláh (stem, gitaar, tambura) en manager Márk Szász backstage op Couleur Café en vroegen hen om ons in te wijden in de wereld van de Hongaarse cigány. Op 13 september kun je ze trouwens live bewonderen in de Brusselse Flagey.

Lees verder