Think of One's King Sasha live op Exit Plus World

Exit Plus World (Radio 1)Think of One feat. King Sasha (KVS)Exit Plus World, de opvolger van het teloorgegane Club Tropical heeft definitief vorm gekregen. Elke donderdagavond tussen elf en twaalf uur 's avond/'s nachts (schrap wat minst van toepassing is) krijgt de wereldmuziek-editie van Exit een uurtje airplay op Radio 1 toebedeeld. Nogal magertjes, waardoor je op donderdagavond de muziek non-stop krijgt, terwijl je op hun webstek de webcasts mét tekst en uitleg kunt beluisteren. Goed nieuws dus voor de web-generatie en internet-fanaten (waar we onszelf durven bij rekenen). Nog beter nieuws: de webcasts blijven op de webstek beschikbaar voor eindeloos luisterplezier.

Hun berucht bandopnemertje hebben ze gelukkg mee verhuisd en stak op 10 september jongstleden in de mengtafel van de KVS waar Think of One hun exlusief King Sasha project presenteerde. Live fragmenten uit de show hoor je dus op Exit Plus World: deel één in de webcast van 20 september & deel twee in de webcast van 27 september — als je net zoals mij de audio-player niet direct vindt, mag je even spieken in dit screenshot.

Habib Koité & Bamada presenteren Afriki in De Roma

Habib Koité & Bamada (De Roma)De RomaLang voor tropicalidad.be het levenslicht zag — in het jaar 1995 om precies te zijn — sloeg het internationaal debut van Habib Koité in als een bom. Het frisse en vooral vernieuwend geluid van Muso Ko kondigde een nieuwe generatie aan voor de Malinese muziek. Het ging Habib Koité & zijn begeleidingsband Bamaba vanaf dan voor de wind en resulteerde in grootscheepse Europese, en met de release van Ma Ya ook Amerikaanse tournees. Het meeslepende gitaargetokkel van deze Malinees lokte mij in het verleden meermaals naar, op zijn zachts gezegd, stomende concerten in La Tentation en het Zuiderpershuis, die telkens een diepe indruk achterlieten.

Lees verder

Shantel - Disko Partizani

De Balkan was niet weg te slaan van de podia der zomerfestivals, en ook bij de platenboer zijn de Gypsies en andere koperblazers dit jaar goed vertegenwoordigd. Het muzikaal talent van eigen bodem doet het daarbij uitstekend, met crossover groepen als Think Of One, Va Fan Fahre en Gipsy Ska Orchestra. Ook achter de schermen zijn we in ons landje voortrekkers, want veel van de toonaangevende releases worden verzorgd door Crammed Discs, het label dat onder meer Taraf de Haïdouks, Koçani Orkestar en Balkan Beat Box in de wereld losliet. Geen wonder dus dat Disko Partizani, het nieuwe geesteskind van Duitse techno-koning Shantel, ook door de Brusselaars verspreid wordt. In mijn gastland mogen er dan een aantal zeuren over cheesy yoghurt-Engels, wij laten ons gewillig meeslepen door de klanken van Shake it. Shake it, sexy mama. Siki siki baba. Vorig weekend nog op de planken van Fiesta Mundial, vandaag in de platenspeler van tropicalidad.be

Lees verder

Fiesta Mundial 2007 - zondag

Fiesta Mundial 2007Fiesta Mundial 2007Eind september een driedaags festival organiseren rekenen wij toch tot de categorie "gedurfde projecten". Niet voor de organisatoren van Fiesta Mundial in Balen, want die doen dat jaarlijks. En met succes: afgelopen zondag stond de zomerzon pal boven de Balense Keiheuvel die het uiterst gezellig festivalterrein in een ware oase transformeerde. Op zich reden genoeg om naar die stille uithoek van de Kempen af te zakken al hadden ze dit jaar toch weer een verrassend straffe line-up uit hun mouw weten te schudden. Enige magie is hun duidelijk niet vreemd, want ik ken er niet veel die voor zo'n democratische prijs (8 €) zoveel kwaliteit op de planken krijgen. We lieten ons dan ook gewillig onderdompelen in het concert-vertier en vertellen met veel plezier en nog meer foto's wat u eergisteren wel of niet gemist hebt.

Lees verder

Va Fan Fahre stelt nieuw werk voor in de Handelsbeurs

Va Fan Fahre (Handelsbeurs)Va Fan Fahre (Handelsbeurs)Gisterenavond viel ons de eer te beurt de CD-voorstelling van Zet je maar, het recentste werk van Va Fan Fahre te mogen bijwonen. In 2003 zag deze feestelijke fanfare het levenslicht en haalde aanvankelijk hun mosterd uit de Balkan. Vier jaar en twee plaatjes later bewijzen ze dat van veel meer markten thuis zijn: hun aanstelijke Oost-Europees klinkende koperblazers versnijden ze met Indische, Marrokaanse en Gentse ingrediënten. Wij gingen gisteren in de Gentse Handelsbeurs polsen hoe zoiets live mag klinken.

Lees verder

AfroReggae - Favela Uprising

Op het eerste zicht heeft AfroReggae niet veel met afro noch met reggae te maken. De groep komt immers uit de ruige achterbuurten van Rio De Janeiro (die sinds het geweldige (en gewelddadige) Cidade de Deus op menig netvlies gebrand zijn) en speelt een mix samba, hiphop, brazilectro, funk en uiteraard reggae. Maar verder hoor je ons niet klagen over Favela Uprising. Het dertienkoppige gezelschap heeft wat een turbulente geschiedenis, maar is uitgegroeid tot een gerenommeerd instituut, dat voorprogramma's verzorgt voor Caetano Veloso en de Rolling Stones, en kind aan huis is in de Londonse Barbican. En dat is niet zomaar want ook Favela Uprising staat bol van energieke, rauwe en onversneden sounds uit de favela.

Lees verder

Radiola

tropicalidad.be radioEen compleet nieuwe playlist op onze steamin' tropical radio, met nummers van Atongo Zimba (gezien op Polé Polé), Adama Yalomba, Baaba Maal, Terra Samba, Bassekou Kouyaté (gezien op Sfinks), Seun Kuti (gezien op Polé Polé Beach), Gogol Bordello, Mexican Institude of Sound, Manu Chao en een sneak preview uit Afriki, Habib Koité's gloednieuwe plaat. Mogen de vibes tot u komen!

De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.

Gratis tickets voor Va Fan Fahre in de Handelsbeurs!

Va Fan Fahre / Zet je maarFeestelijke fanfares zijn behoorlijk hot dezer dagen. Sfinks verving in hun jongste editie de vrijdagse Festa do Brasil door een heus Gypsyland Extravaganza. Menig ander festival boekte deze zomer vrolijk de ene fanfare-act uit de Balkan na de andere. Ook in eigen land wordt er in dat genre heel wat afgeblazen, waaronder Naft van Think of One, Orchestre International du Vetex en Va Fan Fahre.

Dat laatste gezelschap heeft net een nieuw plaatje uit, getiteld Zet je maar dat naar eigen zeggen meer is dan enkel Oost-Eurpees trompetgeschal. En dat lijkt op het eerste zicht ook te kloppen. Naast de duidelijk Balkan-getinte fond maken Indische, Marrokaanse en (uiteraard) Vlaamse ingrediënten hun saus compleet. Vorige maand kwam Va Fan Fahre hun nieuw werk al presenteren in Deurne en deze maand doen ze dat twee maal over: eenmaal op 19 september in de Handelsbeurs (Gent) en andermaal op 23 september in de AB (Brussel).

De gratis tickets zijn de deur uit!

Programma Zuiderpershuis - een selectie

Het festivalseizoen loopt op zijn laatste benen, en dan wordt het tijd om uit te kijken wat er binnenshuis gebeurt. Een van interessantere wereldmuziektempels in onze contreien bevindt zich aan de Antwerpse zuiderdokken. Het Zuiderpershuis heeft ons al een paar keer aangenaam verrast, en dus keken we uit naar hun nieuwe lijstje met genodigden. Dat stuurden ze al enige tijd geleden rond, en ondertussen is het hoog tijd om daar eens grondiger in te neuzen en een kleine tropicalidad.be-selectie naar voor te schuiven.

Lees verder

Think of One's King Sasha smaakt naar meer

Think of One "King Sasha" (KlaraFestival, KVS)
KlaraFestival 2007
Wie dacht dat er op het KlaraFestival enkel klassieke concerten te rapen vallen, slaat de bal mis. Wij aanvankelijk ook trouwens, tot we tot onze grote vreugde de naam Think of One op hun affiche ontdekten. Bij nader inzien bleek het bovendien om een exclusief concert te gaan waarbij David Bovée en zijn makkers het podium gingen delen met Congolese muzikanten. Wel, dán heb je stante pede onze onverdeelde aandacht. Gelukkig waren zowel de organisatoren als promotoren onze last-minute aanvraag genegen (waarvoor nogmaals feestelijk bedankt!), zodat ik gisterenavond in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg mijn favoriete frontstage-stek mocht innemen. En zoals u dat van ons gewoon bent verwennen wij u achteraf met woord, beeld en wat klank.

Lees verder

Gaudi and Nusrat Fateh Ali Khan - Dub Qawwali

Misschien wat logisch gezien de klimatologische omstandigheden, maar de UK is niet echt een grote producent van exotische muziekjes. Waar ze wel in uitblinken, is het compileren, remixen en producen van 's werelds muzikaal erfgoed. BBC presentator Charlie Gillett brengt regelmatig zijn persoonlijke selectie uit, de meest recente daarvan Sound of the World 2007. Gilles Peterson, van BBC Radio 1 faam, gaf onlangs de salsacollectie van Fania Records een draai in de Fania DJ Series. En ook een paar welbekende wereldmuzieklabels, zoals RealWorld en Luaka Bop, zijn het gevolg van de creativiteit van onze muzikale overburen.

Geen wonder dus, dat een project als Dub Qawwali ontspruit in het brein van een hippe Londonse producer. De rastafari's en de soefisten hebben spiritueel wellicht niet veel gemeen, maar Gaudi weet hun muziek naadloos aaneen te smeden.

Lees verder

Think of One presenteert King Sasha in KVS

Think of One (Het Depot 2006)Ietwat last-minute, maar het concert van komende maandag willen we u toch niet onthouden. Dat Think of One niet op één of twee muzikale uitstapjes kijkt bewezen ze het in het verleden met hun Marokkaanse serie Marrakech Emballages Ensemble en hun Brazilliaanse Chuva em pô en Tráfico. En met succes trouwens.

David Bovée en zijn makkers slaan deze keer (exclusief voor het KlaraFestival trouwens) de handen in elkaar met enkele Congelese muzikanten onder de titel "King Sasha" — en zoiets kunnen we op tropicalidad.be alleen maar toejuichen. Redenen genoeg dus om (net als ons) op maandag 10 september in de Brusselse KVS op post te zijn. Benieuwd.

Habib Koité stelt Afriki voor

Habib Koité / AfrikiDat we al een eindje zitten uit te kijken naar een nieuw plaatje van Habib Koité & Bamada mag geen verrassing zijn — hun laatste studiowerk Baro is ondertussen toch al zes jaar oud. Zowel vorig jaar met het project Acoustic Afrika in het Zuiderpershuis als begin dit jaar in Heist-op-den-Berg hoorden we na het concert dat er een nieuwe studio album in de maak was. De releasedatum van Afriki slingerde duchtig heen en weer, maar is nu vastgepind op 10 september. Hoezee! De fans en andere nieuws­gierigen verwijzen we graag naar allmusic.com waar je het glasheldere gitaargetokkel van Habib alvast kunt voorproeven — en wat mij betreft smaakt Fimani en Massakè naar meer.

Bij zo'n release hoort uiteraard een tournee en die passeert tot onze grote vreugde meermaals in ons belgenlandje (waarvan we hopelijk eentje kunnen meepikken):
De Roma (Antwerpen) op 26 september
Maison de la Culture (Arlon) op 27 september
Flagey (Brussel) op 28 september (met vooraf een lezing over Griots en aftershow met Malick Pathé Sow)
Cinéma le Parc (Luik) op 15 november
Centre Culturel Action Sud (Nismes) op 16 november

Manu Chao - La Radiolina

Toegegeven, we keken er al even naar uit, die nieuwe CD van Manu Chao. Zijn laatste studiowerk Próxima Estación: Esperanza dateert immers van 2001, en hoewel hij tussendoor met 1001 projecten bezig was (zoals de productie van Amadou et Mariam, het poezieproject met zijn ilustrator Wozniak Sibérie m'était contéee, Radio Colifata, ...) vroegen we ons af of een vervolg op Próxima Estación er uberhaupt nog wel van zou komen. Ja dus. Sinds mei kunnen we genieten van de eerste single Rainin in paradize, en de belofte voor steviger gitaarwerk en chao-esk geknutsel. Benieuwd hoe de hele CD eruitziet? Lees de rest van onze review...

Lees verder