Willie Colon - The Player

Willie Colon - The PlayerVraag op een feestje aan een muziekminnnend publiek om hun top 4 van grootste salsa performers aller tijden te geven, en je hebt dynamische gespreksstof voor de rest van de avond. (Voor wie de mijne wil weten: Oscar D'Leon, Rubén Blades, Héctor Lavoe en Willie Colón lijkt geen slechte poging). De die-hard aficionado (of wijsneus) gaat dan door met de vraag of iemand weet waar de heren (of dames) van afkomstig zijn, maar dat zou je wel eens de volgende trip naar de cocktailbar kunnen kosten. Wie nu nog in zijn mojito staat te staren sturen we door naar de dichtsbijzijnde muziekwinkel, wie Willie Colón in haar of zijn lijstje had staan mag doorlezen.

Lees verder

Taraf de Ha´douks stevig op dreef in de AB

Taraf de Haïdouks @ ABTaraf de Haïdouks @ ABAnciènne BelgiqueDat Shantel & zijn Bucovina Club Orkestar de ABBox vorige week moeite­loos uitverkocht kreeg was niet echt een verrassing, maar dat Taraf de Haïdouks dat bijna overdeed is op zich verbluffend. Daar waar Shantel voor hapklare Balkan-deuntjes kiest, is deze Roemeense zigeuner-band misschien wel dé peetvader van het genre. Dat we deze heren in de Brusselse AB mogen begroeten verheugt ons ten zeerste en getuigt van de mondiale muzieksmaak van de AB-programmatoren dit jaar. Wie er gisteren bij was huppelt vermoedelijk vandaag nog steeds vrolijk rond en voor wie het moest missen pogen we met ons multimediaal verslag alsnog de positieve vibes uit de Balkan tot u te brengen.

Lees verder

Interview met Manjul in het Zuiderpershuis

Zuiderpershuis (Antwerpen)Interview met Manjul (Zuiderpershuis)Het leven van Manjul leest als een avonturen­roman. Vanuit de kleurrijke Parijse wijk Barbes kwam hij via La Réunion en Mayotte in Mali terecht. Zijn sound — een geslaagde mix van dub, reggae en traditionele West-Afrikaanse instrumenten — zorgde in geen tijd voor een ware revolutie in de lokale reggaescene. Faut le faire! Na zijn gesmaakt concert in het Zuiderpershuis slaagden we erin de man — net als Takana Zion — voor de tropicalidad.be-microfoon te krijgen.

Lees verder

Kora Jazz Trio @ Flagey

Kora Jazz Trio (Flagey)Kora Jazz Trio (Flagey)Dat veel wereldmuziekjes versmolten worden met populairdere genres als hip-hop, funk of electronica weten we ondertussen en dat levert soms verrassende resultaten op. Wereldmuziek met jazz verzoenen, daar waagt niet iedereen zich aan. Percussionist en landgenoot Chris Joris heeft er zijn metier van gemaakt, maar ook in West-Afrika doet de jazz zijn intrede. De Guinese griot Djeli Moussa Diawara groeide (net zoals zijn halfbroer Mory Kanté) op in de muzikale tradities van zijn land en werd kora-speler. En niet de eerste de beste gezien hij zijn sporen verdiende bij de legendarische Rail Band in Mali, ergens in de late jaren '70. Ondertussen heeft de man samen met Abdoulaye Diabaté en Moussa Cissoko uit Senegal al twee CD's uitgebracht onder de naam Kora Jazz Trio. Afgelopen woensdag waren deze heren te gast in het Brusselse Flagey en zo'n kans liet ik uiteraard niet aan mijn neus voorbij gaan.

Lees verder

Interview met Takana Zion in het Zuiderpershuis

Zuiderpershuis (Antwerpen)Interview met Takana Zion (Zuiderpershuis)Met zijn debuut Zion Prophet — een mix van reggae en traditionele Afrikaanse instrumenten opgenomen in de studio's van dub-guru Manjul in Bamako — had Takana Zion al aardig onze aandacht weten te trekken.

Zijn bijnaam, de Afrikaanse Sizzla, scherpte die nieuwsgierigheid alleen maar aan en net voor zijn geslaagd concert in het Antwerpse Zuiderpershuis grepen we hem dan ook bij zijn kraag voor wat tekst en uitleg.

Lees verder

AB gaat plat voor Shantel & Bucovina Club Orkestar

Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Shantel & Bucovina Club Orkestar (AB)Anciènne BelgiqueHet moet gezegd, de Anciènne Belgique doet het dit jaar niet slecht qua wereldse concerten. Niet dat we obscure Congolese jengel-bandjes in de Brusselse concerttempel verwachten, maar vorige maand stonden we er nog aan te schuiven voor een geslaagde set van de Orishas, ook de komende weken ligt er nog aardig wat mundiaal muzikaal vertier op de plank en eergisteren keken we reikhalzend uit naar de Brusselse première van de heer Stefan Hantel, beter bekend als Shantel — de Germaanse DJ & producer die sinds zijn bezoek aan de Karpaten zweert bij Balkan-deuntjes als hoofdingrediënt in zijn muzikale knutselwerken. Hoewel puristen hem al wel eens met de vinger durven wijzen bereikt deze kleine Duitser een groter (en jonger) publiek dan het Balkan-genre ooit had durven dromen.

Lees verder

Klassieke afrobeat van Keji Hamilton & Exousia Band

Als bandleider was afrobeat-pionier Fela Kuti behoorlijk veeleisend & vermoedelijk niet altijd de meest meegaande man. Daartegenover staat uiteraard dat zijn arrangementen lichtelijk geniaal zijn en dat z'n begeleidingsbands Nigeria 70, Afrika 70 en later Egypt 80 fenomenale hoeveelheden talent herberg(d)en. Drummer Tony Allen is ongetwijfeld de bekendste van de hoop, al is hij lang niet de enige die jaren na Fela's dood terug in het muzikale landschap opdook en zich als band­leider ontpopte. Toetsenist Dele Sosimi bijvoorbeeld, die we anderhalf jaar terug nog in het Zuiderpershuis aan het werk zagen. Keji Hamilton is nog zo'n oudgediende die na dertien jaar muzikale stilte met een verse release komt aandraven. Het toeval wilde dat dit plaatje de weg naar onze postbus vond en die leggen we dan ook met graagte op onze onverbiddelijke testbank.

Lees verder

Gilles Peterson in the House - and the World

Gilles PetersonEen houseplaat op een wereldmuziek-blog? Je zou voor minder de wereldmuziekscene van bloedarmoede of de blogger van een saaie vrijdagavond verdenken. Geen van beide echter, want de stapel te reviewen CDtjes groeit maar aan, en daar zal een aanstaand weekje Zuid Amerika niet veel aan veranderen. Maar voor het pakken van de rugzak gooien we Gilles Peterson even in de speler. De lijvige driedubbele selectie van de BBC plaatjesdraaier valt niet alleen op door zijn cool wit hoesje, maar bevat eveneens een uitgekiende selectie nu-jazz, disco en deep house voor het wereldwijze feestbeest.

Lees verder

Nigeria Special: Modern Highlife Afro-Sounds & Nigerian Blues

Nigeria Special coverVoor de Afrikaminnende muzikale archeoloog zijn het gouden tijden. The Very Best of Ethiopiques plaatste onlangs het ondergrondse muzieklandschap tijdens de Ethiopische dictatuur in de schijnwerpers. Uitgever Stern's zet zijn archieven wijd open met excellente compilaties van de Congolese, Malinese en Guinese kroonjuwelen. Het minder bekende Soundway Records doet er nu nog een schep bovenop met een bloemlezing aan originele A sides, obscure B-sides en vergeten album cuts uit de bakermat van de highlife, fuji en afrobeat. Nigeria Special: Modern Highlife Afro-Sounds & Nigerian Blues is Lagos No Shaking op zijn best.

Lees verder

Bob Marley verfilmd

Bob MarleyNiemand minder dan Martin Scorcese heeft het plan opgevat om het leven van Bob Marley te verfilmen. De man die door sommigen als profeet en door de rest als een geniale muzikant wordt aanzien, zou 65 geworden zijn op 6 februari 2010. Maar een domme voetbalwonde bleek een tumor en werd hem fataal. Op diezelfde datum wil ook Scorcese zijn film de wereld in sturen. Veel is er nog niet bekend over het project, behalve dat de familie hun toestemming gegeven heeft en dat oudste zoon Ziggy Marley mee achter de productietafel plaatsneemt.

Bij Scorcese is het project alvast in goed handen. Hij regisseerde onder meer het impressionante No Direction Home: Bob Dylan en recent ook Shine a Light, een documentaire over de Rolling Stones. Wat verder graven in de catacomben van het net leert dat Sorcese ook verantwoordelijk was voor de (16 minuten lange) videoclip van Michael Jackson's Bad. Wie niet kan wachten, moet ondertussen zijn kopie van de documentaire Legend - The Best of Bob Marley and the Wailers nog maar eens afstoffen.

Gabriel Rios gaat de akoestische toer op

Drie straffe mannen in hun muzikaal ondergoed samen op één podium. Dat is wat Gabriel Rios, de Gentse Puertoricaan en full-time schone jongen samen met Jef Neve, de jeune premier van de Belgische jazz en Kobe Proesmans, de geestelijke vader van Obatala — die we nog kennen van in Trix en de uiterst memorabele jam-sessie met Baba Sissoko & Miguel "Angá" Diaz in de ABBox — van plan zijn. Tijdens maart en april vatten ze post in elk zichzelf respecterend cultureel centrum en als we het mogen geloven vliegen de tickets de deur uit.
Gabriel Rios on tourop 2 maart in de Stadsschouwburg Sint-Niklaas
op 4 maart in CC De Ploter (Ternat)
op 6 maart in de Singel (Antwerpen)
op 23 maart in Kursaal (Oostende)
op 26 maart in Het Depot (Leuven)
op 29 maart in CC De Spil (Roeselare)
op 30 maart in CC Brugge
op 1 april in CC De Herbakker (Eeklo)
op 3 april in CC De Werf (Aalst)
op 4 april in De Velinx (Tongeren)
op 8 april in de Stadsschouwburg Sint-Niklaas
op 9 april in CC Ter Vesten (Beveren)
op 15 april in de Vooruit (Gent)

Wat het gaat worden, daar hebben we het raden naar, al klinkt het best intrigerend — zeker als je een zwak hebt voor jazz en de betere Afro-Cubaanse percussie. In De Laatste Show lieten Gabriel & Jef ons even voorproeven met een akoestische bewerking van de Hendrix-klassieker Voodoo Chile.

Concerttips februari

Nogal aan de late kant, maar daarom willen we u niet ont­houden wat er wereldmuziek-gewijs in februari (of wat er nog van rest) te beleven valt. Een straffe reggae-act hebben we al achter de kiezen en de snelle beslissers sturen we morgen­avond naar CC Brugge voor het Guinese one-hit wonder Mory Kanté (wie kent Yeke Yeke niet?).

Antwerp Gipsy Ska Orkestra (Cameleon festival 2007)Nu zaterdag komen ska-liefhebbers aan hun trekken in de Antwerpse Arenbergschouwburg met een gratis concert van Antwerp Gipsy Ska Orkestra — en die zijn ons niet onbekend. Diezelfde zaterdag is er ook het jaarlijkse Bob Marley Birthday Bashment in CC De Werft in Geel met o.a. Freddie McGregor. Mestizo alom op de Nit de Rumba Catalana waar de sympathieke mannen van La Troba Kung-Fú en Los Patriarcas de la Rumba het mooie weer komen maken (op 14 februari in de Leuvense Schouwburg in het kader van kulturama).

Shantel (Fiesta Mundial 2007)Fans van een huppelende kleine Duitser die zich met volle overgave in de Balkan-beats gooit — en we weten onder­tussen hoe lekker zoiets smaakt — hebben best hun ticket voor Shantel op 19 februari in de AB al in de schuif liggen, want het concert is uitverkocht. Een heel ander paar mouwen is Kora Jazz Trio, die met het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument een gooi doen naar de betere jazz — bijzonder benieuwd wat dat gaat geven. Het trio passeert op 20 februari in Flagey en op 23 februari in het Zuiderpershuis.

Deze bijzonder gevarieerde concert-maand sluiten we af met de Roma-klanken van Taraf de Haïdouks (op 26 februari in de AB) en het kora-getokkel van N'Faly Kouyate (op 27 februari in de Molière). Het volledige overzicht vind je uiteraard in onze onnavolgbare wereldmuziek concert-agenda.

Max Romeo @ Petrol

Max Romeo (Petrol)Petrol (Antwerpen)Reggae-feestjes in het Antwerpse Zuider­pers­huis zijn misschien niet zo frequent — al blijken ze wel enorm mee te vallen — maar ietwat westwaarts aan de Schelde ligt een muziekbunker, genaamd Petrol, waar ze met de regelmaat van de klok impres­sionante namen uit Jamaica weten binnen te loodsen. Vorig jaar nog zagen we er tot onze groote vreugde Junior Murvin, U Roy en Israel Vibration passeren. Ook dit jaar startten ze hun reggae-jaar behoorlijk indrukwekkend met Maxwell Livingston Smith, beter bekend als Max Romeo.

Lees verder

17 Hippies - Heimlich

HeimlichYep, de plaat is al bijna een jaar oud, en we hebben het Duitse gezelschap al zien passeren op Sfinks, maar 17 hippies was een beetje aan me voorbijgegaan, tot ik onlangs wat toevallig op Heimlich stootte. Want toegegeven, zelfs met hippe coolheden als Shantel, rariteiten als Señor Coconut en Omfo, en nog een aantal interessante acts als Dubtari en, evidament, Patrice — ik kan me niet ontdoen van een (ongefundeerd) vooroordeel over de wereldmuziekcapaciteiten van onze oosterburen.

Heimlich gaat uw zomers tuinfeest niet in lichterlaaie zetten, maar voor een relaxte morning-after chill-out kan ik de hippies warm aanbevelen. Ze klinken afwisselend als Les Negresses Vertes, Think of One, Tindersticks en Babylon circus (op weed). Maar dan wel met (onder meer) mondharp, Indische tanpura, bouzouki, klarinet, accordeon, ukulele, viool en trombone.

Lees verder

XL playlist op onze radio

tropicalidad.be radioHet is hier de afgelopen maand aardig druk gewest en daarom een compleet nieuwe, en extra lange playlist op onze steamin' tropical radio. Met nummers van — hier gaan we — Manjul & Takana Zion (gezien in het Zuiderpershuis), Che Sudaka (gezien op Cameleon winter), Sly & Robbie (uit Anniversary), Bole 2 Harlem, Ticklah (uit Latin Reggae), Trezmil (uit Lost in Manchuca), Mbilia Bel (uit Bel Canto Best of Genidia 1982-87), Orishas (gezien in de AB), Rajery (uit Sofera), Boban i Marko Markovic (uit Go Marko Go!), Mahmoud Fadl (uit For Oriental dancers), Grupo Fantasma (uit Comes alive), Alpha Blondy (uit Jah Victory) en Luis Delgado (uit As-Sirr). Voila. Mogen de vibes tot u komen!

De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.