Jah Mason, Omar Perry & Dub Syndicate in de VK

Dub SyndicateJah MasonBehalve dit weekend valt er in februari nog een en ander te beleven in de belgische concertzalen. Volgende week doet de VK zijn naam als Brusselse reggae-tempel weer eer aan en plakt vrolijk affiches rond met wat ons betreft enkele interessante namen.

Jah Mason is mij niet bekend, maar slingert qua genre naar horen zeggen tussen dancehall en ragga. Gezien het schreeuwerige karakter van die laatste gaat mijn voorkeur duidelijk uit naar dancehall, die de lomere reggae met de snelle dansschoenen poogt te verzoenen. Of 'm in het rijtje van Sizzla en Capleton past kun je op 7 februari nagaan. Omar Perry (zoon van Lee "Scratch" Perry) zorgt voor de passende support-act.

Dub Syndicate is een oude bekende, en na 25 jaar op zijn minst een vaste waarde in de Londense dub-scene. De samenstelling van de band is in de loop der jaren niet de grootste constante geweest, hoewel dat aan hun studiowerk niet direct te horen valt. Ze knoeien verrassend goed met reggae, diepe bassen en het onvermijdelijke echo-kamertje. Hoe zoiets zich live voltrekt heb ik het raden naar, maar daar ben ik binnenkort op 8 februari met graagte getuige van in de VK.

Fela Kuti's Music is the Weapon op YouTube

Fela Kuti / Music is the weaponMuzikant, profeet, rebel en moeilijke mens. Fela Anikulapo Kuti heeft meer namen en kanten dan je zou willen, maar hij is bovenal de geestelijke vader van de afrobeat: een energieke mengelmoes van Afrikaanse ritmes (die hun oorsprong hebben in de yoruba tradities), funky blazers en eindeloos geïmproviseer. Voor niet-ingewijden is het moeilijk te begrijpen "how Fela Kuti could so successfully mate the sexuality of James Brown with the righteous politics of Bob Marley and sinuous sounds of Miles Davis".

In 1982, vijftien jaar na vóór Fela's dood, knutselden Stephane Tchal-Gadjieff en Jean Jacques Flori een documentaire in elkaar over het leven van de afrobeat-legende met interviews én exclusieve live beelden in de Shrine. Nu wil het toeval dat ene sympathiekeling deze film in vier stukken heeft gekapt en die op YouTube heeft gezet — misschien niet super-legaal, wel bijzonder leuk. Wij zetten die vier stukken voor u met veel plezier netjes achter elkaar.

Lees verder

La Troba Kung-Fu

La Troba Kung-FuNet nu we dachten wat zicht te hebben op de Barcelonese muziekscene, krijgen we een plaatje in de bus van een Catalaanse groep met de intrigerende naam La Troba Kung-Fú. La Troba is het nieuwe project van Joan Garriga, de zanger, gitarist en accordeonist uit La Garriga nabij Barcelona die we in een vroeger leven kenden als frontman van Dusminguet. Gezien het enthousiasme van hun promotor heb ik zo'n voorgevoel dat we de band op menig zomers festival gaan tegenkomen, en na het beluisteren van hun eerste CD Clavell Morenet kijk ik daar alvast naar uit. Verwacht je weerom aan een aanstekelijke portie Catalaanse rumba doorspekt met cumbia, reggae, ska, funk en een vleugje rock. Alvast een voorsmaakje...

Lees verder

Midnight in Mali

We vroegen ons eerder al af waarom Habib Koité er zo lang over deed om opnieuw de studio in te duiken. Een en ander zal wellicht wel te maken hebben met de Afrikaanse klok, die wel eens wat trager durft te tikken dan de Europese. Maar ook Midnight in Mali verheldert één en ander. De CD is een live opname van het gelijknamige concert in het Centre Culturel Français van Bamako in december 2004 — voorproeven kan op calabashmusic.com. Drijvende kracht achter het concert was Habib himself, en het opzet was eenvoudig: zet de crème van de Malinese muziekscene bij elkaar op een podium, en laat ze hun ding doen. Het duurde enkele jaren voordat het concert ook ingeblikt werd, maar dat is sinds vorig jaar het geval. Het resultaat is een adembenemende, intense en gevarieerde jamsessie.

Lees verder

Een dik gevulde affiche tijdens het eerste weekend van februari

Nu het frontstage jaar op tropicalidad.be officieel is ingezet in het Depot en hoewel er eind deze maand nog 't een 't ander te beleven valt richten we alvast onze spotlights op de affiche van februari. Het eerste weekend om precies te zijn want die blijkt tsjokvol fijne concerten te zitten — het overzicht vind je in onze agenda.

Dobet Gnahoré, de Ivooriaanse deerne uit het succes-project Acoustic Africa komt op vrijdag 2 februari haar nieuwe CD voorstellen in de Molière. Het concert is het vijfde uit een indrukwekkende internationale tour. "Ze beschikt bovendien over een stem, een charisma en een présence die ze gemeen heeft met de grootste diva's" beweert Muziekpublique, iets wat we met plezier gaan verifiëren in Elsene.

El Hadj N'DiayeNog meer Afrikaanse klanken in het Brusselse: op zaterdag 3 februari opent het Flageygebouw de deuren voor El Hadj N'Diaye. Deze Senegalees viel in het verleden meermaals in de prijzen: zijn internationale debuut-cd Thiaroye (1997) werd bekroond met een "Choc du monde de la musique" en de opvolger Xel (2001) kreeg de "Grand prix de l'Académie Charles Cros". Ergens in mijn collectie heb ik nog een single-tje van deze man rondslingeren die zijn plezante gitaarmelodietjes weet te verpakken in toegankelijke nummers.

U RoyPetrol in Antwerpen sluit het driedaags concert-weekend af op zondag 4 februari met een dik gevulde reggae avond, featuring U Roy a.k.a. "The Originator". Deze oude rot in het reggae vak werkte samen met de groten der aarde, is als "granddaddy of all toasters" ontelbare malen tevergeefs geïmiteerd en mag zichzelf één der legendes van Jamaica noemen.

Campina ReggaeIn het voorprogramma van U Roy speelt (de voor ons onbekende) Junior Murvin alsook de nieuwe groep van Steven van Gool — allesbehalve een onbekende op tropicalidad.be, die o.a. bij Wawadadakwa, Belgian Afrobeat Association en Obatala speelde/speelt. De langste bassist van Antwerpen heeft een reggae collectief bijeengesprokkeld en doopte het Campina Reggae, die naar eigen zeggen reggae brengt "die deint op diepe bassen en die poëzie verdraagt, die messcherp uit de hoek kan komen en liefst ook opzwepend is". Zijn myspace profiel staat bol van de geluids- en videofragmenten als je wil weten wat hij daarmee bedoeld — wij hopen die zondag in Petrol een nieuwe reggaeband van eigen bodem te zien waarop we trots op mogen zijn.

Eek a Mouse in 't Depot

Eek a Mouse in het Depot"Uitverkocht" lazen we tot onze grote verbazing halfweg deze week op de webstek van Het Depot. Dat Eek a Mouse zó populair is in Brabant was mij onbekend — tenzij onze aankondiging daar voor iets heeft tussen gezeten natuurlijk ;-). Middels een niet nader genoemde krachttoer wisten we ons alsnog een ticketje eigen te maken en hoeft u geen inhoudloze post te vrezen. In tegendeel, we keerden gisterennacht huiswaarts met een onmetelijk irie gemoed en een camera tsjokvol foto's en een streepje video.

Eek a Mouse in het DepotDe jongens van Giraffe Soundsystem waren al kwistig aan het jongleren met kruidige 78-toeren-plaatjes toen we in de langzaam vollopende zaal arriveerden. Twee jaar geleden (een eeuwigheid in blogland) zagen we de Jamaicaan in de Warande waar 'm in het begin duidelijk op zoek was naar zijn groove — niets daarvan gisterenavond. Vanaf zijn entrée tot het laatste bisnummer flaneerde de enfant-terrible van de dancehall over het podium alsof 'm niets liever deed — en dat kan kloppen gezien de man een dikke 200 concerten per jáár op zijn palmares kan schrijven. Vestimentair gezien hadden we stiekem iets meer verwacht (of iets minder voor de andere helft van de bevolking) hoewel zijn verschijning in een West-Afrikaanse boubou wederom vrij imposant te noemen was.

Lees verder

Rodrigo y Gabriela

Ze komen uit Mexico, leerden elkaar kennen in een hardrockband, spelen nu flamenco met latin invloeden, stonden op de planken met artiesten van Damien Rice tot de Buena Vista Social Club, braken door dankzij de Ierse charts en zijn nu razend populair in de VS. Over wereldmuziek gesproken. Desondanks duurde het maanden voor we hen in het oog kregen, en dan was het nog via een (overigens zeer aan te raden) podcast van het Amerikaanse NPR (de aflevering van 16/11 voor wie iTunes al heeft openstaan).

Het was dan ook een beetje hun eigen schuld, want op het Europese vasteland hebben ze zich nog niet veel laten zien. Ze stonden geprogrammeerd op Dranouter, maar zegden af op het 11e uur zodat Joost Zwegers in allerijl moest worden opgetrommeld. En dat is doodzonde, beseffen we achteraf (sorry Joost), want Rodrigo y Gabriela brengen indrukwekkende muzikale klasse.

Lees verder

Live op Eurosonic: Antwerp Gipsy-Ska Orkestra en Gabriel Rios

Gabriel RiosOp 11, 12 en 13 januari stonden onder de noemer Eurosonic 2007 talloze Europese bands op de planken in de binnenstad van Groningen. Tussen die bands ook enkele landgenoten die voor de broodnodige warme klanken zorgden tijdens deze grijze dagen. 3voor12 had een bandopnemertje bij en trakteert ons op het integraal concert van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra én Gabriel Rios. Sympathiek.

Debuutplaat van Vieux Farka Touré

Vieux Farka TouréDat Vieux Farka Touré de fakkel van zijn vader heeft overgenomen wisten we al, maar hoe zijn eerste studiowerk zou klinken, daar hadden we het raden naar. Helaas was de beschikbaarheid van zijn titelloos debuut bij de lokale platenboer beneden alle peil, dus zocht ik soelaas bij de online platenboer. Zet u dus schrap voor een exclusieve review met, omdat we de vriendelijkheid zelve zijn, een nummer op onze radio én een videoclip uit hartje Mali.

Vieux Farka TouréVieux's debuut is overduidelijk een hommage aan zijn vader: het klinkt vertrouwd en ademt dezelfde desert blues sfeer uit waar we op tropicalidad.be een zwak voor hebben. Papa Ali Farka Touré kwam zelfs de laatste zandkorrels uit zijn gitaar tokkelen bij de opnames, dus wie kan het hem kwalijk nemen? Ook Toumani Diabaté kwam Vieux vereren met zijn hemels kora-getokkel op Touré de Niafunké. Ook zonder de hulp van de twee grootste sterren uit Mali brengt hij het er goed vanaf: Ana heeft een onderhuidse reggae-feel die het wonderwel doet op de kabbelende Afrikaanse blues — gooi daar nog wat zanderige beelden uit zijn geboortestreek over en je hebt een prima videoclip.

Lees verder

Stem Think of One!

BBC World Music awards 2007Het nieuwe jaar is nog maar net ingeluid en de BBC heeft al hun genomineerden voor de World Music awards 2007 klaar. Niet zonder enige vaderlandsliefde melden we dat Think of One wederom met recht en reden geselecteerd is in de rubriek "Culture Crossing" én "Audience Award". Voor die laatste bent u uiteraard de jury, dus laat hier uw democratische stem horen!

Think of OneTussen de andere genomineerden zitten verder weinig verrassingen. Ali Farka Touré (fragment Savane) en Toumani Diabaté (fragment Africa challenge) zijn niet verwonderlijk de twee titanen in de rubriek "Africa". Die twee zijn met hun recentste werk ook genomineerd als "Album of the year" — als dat toevallig ook niet mijn en wouters favoriet van 2006 zijn. Nog meer bekenden: Ojos de Brujo (fragment Todo tiende), Ska Cubano (fragment Cachita), Gotan Project (fragment Diferente) en uiteraard Think of One (fragment Essa mesa).

Onder de nieuwkomers vinden we de Somalische rapper K'Naan (fragment Soobax), ondertussen ook geen onbekende meer op tropicalidad.be, en de Senegalees Nuru Kane (fragment Toub) waarvan ik onlangs nog een plaatje in huis haalde. Op de uitslag is het wachten geblazen tot de 27ste mei, maar dan hoort u het wel van ons. En nu stemmen.

James Brown en Club Tropical verlaten ons

De tropicalidad.be-crew is heelhuids de kerstvakantie doorgekomen, en als we goede voornemens gemaakt hebben is het wel om ook dit jaar garant te staan voor een aanhoudende stroom info een weetjes uit wereldmuzieklandschap. Vorig jaar brachten we 198 berichten, en voor dit jaar beloven we uiteraard nog beter te doen. Het 300ste bericht sinds de geboorte van de weblog is bij deze een feit, en als we ons aan ons woord houden mag je nummer 500 nog dit jaar verwachten.

Spijtig genoeg is het niet allemaal goed nieuws. Op kerstdag moesten we immers afscheid nemen van de godfather of soul James Brown, geveld door een longontsteking. Een overzicht geven van Browns invloedsfeer is onbegonnen werk en reikt van disco tot hiphop en rap. Maar wij zijn hem uiteraard ook dankbaar voor zijn invloed op Afrikaanse artiesten, niet in het minst Fela Kuti en de hele afrobeat stroming. Maar ook bij voorbeeld Ali Farka Touré of Manu Dibango zouden heel anders geklonken hebben zonder de invloed van James Brown.

Radio 1En nog spijtig nieuws komt van dichterbij. De programmatie van Radio 1 krijgt op 2 april een volledige facelift. Ook al zijn de plannen nog niet rond, het ziet er sterk naar uit dat de thematische avondprogramma's, waaronder Club Tropical, verdwijnen. En ondanks de schat aan informatie op het internet zijn we trouwe fans van Club Tropical, niet in het minst omwille van hun befaamde en alomtegenwoordige bandopnemertje...

De verrassende platen van 2006

Hoewel de nieuwjaarswensen u nu ongetwijfeld in grote getale rond de oren vliegen kunnen we niet achter blijven. Bij deze wensen we al onze lezers een jaar vol warme klanken & swingende deuntjes.

In 2006 heeft een karrevracht wereldmuziek plaatjes de weg naar mijn platenkast gevonden. Net als wouter heb ik het kaf van het koren gescheiden en presenteer ik met veel graagte de plaatjes die mij in het afgelopen jaar het aangenaamst verrasten. Geen gerangschikt lijstje, al heb ik mij wel enige vorm van structuur aangemeten die ergens het midden houdt tussen continent en genre... of zoiets. Met uw toestemming steken er ook enkele oudere plaatjes tussen die tijdens 2006 in mijn collectie gesukkeld zijn.

Lees verder