El maravilloso e'ska

Ska Cubano is terug in het land. Al eventjes eigenlijk, want na de Roma in Borgerhout en Afro-Latino te Bree, staan ze binnenkort in Turnhout. En da's niet verwonderlijk, want hun nieuwe CD ligt al enige maanden in de winkel. En wat mij betreft alvast een klassieker der wereldmuziek. Hoog tijd dus voor een review.

Het ontstaan van Ska Cubano heeft wel wat weg van het ondertussen gerenommeerde instituut Buena Vista Social Club. Peter Scott, baas van het onafhankelijke Londonse Latinolabel Linea1, vroeg zich af waarom de Cubaanse muziek zo weinig invloed heeft ondervonden van de Ska, hoewel die welig tierde in de rest van de Caraiben. Een en ander heeft natuurlijk te maken met de politieke (en dus ook culturele) isolatie van Cuba sinds 1959. De revolutie heeft dan wel gezorgd voor de perfecte conservering van dat stuk muzikale archeologie, de Son Cubano, maar voor de rest gebeurde er niet zo veel in de Cubaanse muziek. Dus stapte Scott naar de Londonse ska maestro Natty Bo, en samen trokken ze naar Santiago de Cuba.

Lees verder

Antibalas Afrobeat Orchestra in Het Depot

Antibalas Afrobeat OrchestraFela Kuti mag dan al acht jaar geleden gestorven zijn, de afrobeat is meer dan ooit in leven. Gisteren niet alleen in leven, maar ook in Leuven: Het Depot ontving het elfkoppige Antibalas Afrobeat Orchestra voor een avondje afrobeat pur sang. Gisteren nog in Het Depot, vandaag al op tropicalidad.be! Inclusief foto's & video's van het concert en een mini-review én mp3-preview van hun exclusieve EP Government Magic. We zijn u, beste lezer, weer te hard aan het verwennen. ;-)

Lees verder

Nieuws van Mano Negra

Net gespot op het popnieuws van Studio Brussel: Mano Negra, de Kings of the Bongos, zijn op 28 november terug. Virtueel toch, want hun allereerste dvd verschijnt dan. Op 'Out of time' staan meer dan 6 uur beelden, klank, en heel veel livemuziek. Daarnaast verschijnt ook een Best Of-cd met 16 nummers erop.

Lees verder

Amadou et Mariam / Je pense à toi

Amadou et Mariam / Je pense a toiTerwijl we nog wat de wonden likken van de recentelijke aanval op tropicalidad.be gaan we dapper verder want de wereldmuziek-scene staat niet stil: nieuwe plaatjes bijvoorbeeld. Sinds de release van Dimanche à Bamako eind vorig jaar gaat het Amadou et Mariam voor de wind: naambekendheid, concerten alom en ook een nieuwe plaat. Je pense à toi is een verzamelplaatje met het beste uit hun oudere albums Sou Ni Tile (1998), Tje Ni Mousso (1999) and Wati (2002).

Lees verder

Interesse uit de onderwereld

Uiteraard waren we heel vereerd toen we merkten dat onze weblog plotseling een massale belangstelling genoot uit China, Rusland, Polen en Tonga. Maar ze hadden blijkbaar minder muzikale bedoelingen en het liep allemaal wat uit de hand. Na 103282 hits ging onze server door de knieen. Maar ondertussen zou alles terug online moeten zijn. Tussendoor sleutelen we druk aan de filter scripts en de blacklist, zodat we in de toekomst wat beter bewapend zijn. In elk geval sorry voor de tijdelijke etherstilte...

Noches caribeñas

Los De AbajoYuri BuenaventuraHet lijkt alsof de heel de Caraïbische muziekscene hier komt overwinteren. Aan onze tropische winters zal het wellicht niet liggen, maar we verwelkomen ze hartelijk: Yuri Buenaventura, Los De Abajo, Ska Cubano, Eek A Mouse...

De Colombiaanse Yuri Buenaventura komt op 4 november naar koninklijk circus. Deze sympathieke salsero uit Cali, ken je misschien van zijn grappige salsaversie van ne me quitte pas, maar hij heeft net een nieuwe CD uit en die wil hij uiteraard laten horen. Spijtig genoeg kosten kaartjes een stevige 32 euro (plus reservatiekosten).

Dan krijg je de wereldmuziek in De Warande in Turnhout een pak democratischer. Voor nog niet de helft van de prijs mogen we daar naar een geweldige dubbelact: Ska Cubano met niemand minder dan gepatenteerde grapjas Eek a mouse. Ska Cubano kennen we van hun gelijknamige debuutCD, maar de mannen hebben niet stilgezeten, en nog maar een goed jaar later is nummer 2 geboren. Eek a mouse zijn productiviteit is volgens mij al lang in rook opgegaan, maar zijn unieke sound (en outfits) zorgen toch telkens voor hilariteit. Wie hem niet kent, vindt op zijn website luistermateriaal bij de vleet.

En tenslotte lieten we al weten dat Los de Abajo op 20 november naar Gent komt. Dat is ook niet zonder reden, want de mannen zijn ongemeen productief. Of hun nieuwe CD LDA v The Lunatics hier al in de winkel ligt weet ik niet, maar hij is besteld! Voor de ongeduldigen (inclusief wijzelf): je kan hem integraal beluisteren op hun Realworld website. Verwacht u binnenkort aan een reeks CD reviews hier op Tropicalidad!

Het nieuwste woord!

Af en toe kom je wereldmuziek tegen waar je het niet zou verwachten... Zo is ondergetekende geabonneerd op een e-mailnieuwsbrief over taal, genaamd Taalpost (hoe origineel!). Daarin wordt elke week een nieuw woord in de kijker gezet, en deze week: reggaeton!

Lees verder

Live: Otto & Panache Culture

OttoUw wekelijkse dosis live materiaal ligt weer klaar bij Club Tropical! Deze week twee minder bekende namen, maar zo leren we nog eens wat nieuws kennen. De Braziliaan Otto kijkt iets verder dan zijn Braziliaanse neus lang is en dopt zijn roots in een waaier van genres. Vanuit het hippe Recife (eveneens de thuishaven van DJ Dolores) heeft Otto zich weten te profileren als de grote man van de Nova Música Popular Brasileira. Niet zo direct mijn ding, maar oordeel gerust zelf.

Panache CultureDichter bij huis vinden we Panache Culture: hun basis is reggae en kruiden die stevig met funk & hiphop. Het fragment van hun concert op de jongste Sfinks editie swingt aardig en smaakt naar meer! Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar staat Panache Culture al meer dan 15 jaar op de planken. Een fijne ontdekking waarvan ik dringend eens een plaatje moet zoeken...

Obatala inviteert Baba Sissoko & Miguel "Angá" Diaz

Obatala, een project van percussionist Kobe Proesmans, staat binnenkort terug op de planken van de AB, de Vooruit en het Zuiderpershuis (resp. 8, 9 en 10 november). Deze keer inviteerden ze twee meester-percussionisten: Baba Sissoko (Mali) en niemand minder dan Miguel "Angá" Diaz (Cuba).

Baba Sissoko & Miguel "Angá" DiazBaba Sissoko heeft ondertussen zo goed als met alle groten der wereldmuziek-aarde gespeeld, het lijstje is eindeloos: Habib Koité, Youssou N'Dour, Salif Keita, The Wailers, Santana, etc. De Cubaan Miguel "Angá" Diaz, bekend van zijn bijdragen op de cd's van de Buena Vista Social Club leden, bracht dit jaar zijn eerste solo-plaat uit: Echu Minga. Als ik er dit nog mag aan toevoegen: Angá op zijn zeven conga's is zowat het strafste percussiewerk wat ik ooit live gezien heb. Bovendien zit de vaste Obatala ploeg ook vol bekenden: bassist Steven van Gool (Belgian Afrobeat Association/Wawadadakwa), gitarist Simon Pleysier (Wawadadakwa), toetsenist Thomas De Prins (El Tattoo del Tigre) en percussionist Junior Mtombeni (Internationals). Een concert om naar uit te zien!

La Ronquita Internacional de la Technocumbia in iTunes!

Rossy WarWat doet een mens op een dooie zondagnamiddag? Oude CD's afstoffen en rippen. Bovenaan lagen een paar CD'tjes die ik in 1999 bij mijn eerste bezoek aan Ecuador gekocht had, en die dringend een backup nodig hadden voor de goedkope CD coating het helemaal begaf. In die tijd was de technocumbia razend populair. Na elke busreis (bussen zijn in zo'n landen een uitgelezen plek om populaire muziekstromingen te ontdekken) waren je kleren en je hersens doordrenkt van goedkope synthesizerklanken en catchy refreintjes als Quien me persigue, el me consigue, no soy el esclave de un solo amor. Vrij vertaald: wie me wil hebben kan me krijgen, ik ben geen slaaf van de trouwe liefde, gezongen door schelle chola's die je op de hoes van stoffige cassettes in de kraampjes geil aankeken in welgevormde outfits. Maar Rossy War was anders. Rossy had een schorre, rauwe stem, en zong over alleenstaande vrouwen en straatkinderen...

Lees verder

Vrijheidsfestival in november

We dachten het festivalseizoen al afgesloten te hebben, maar het Vrijheidsfestival rekt het seizoen nog wat verder uit. Het wordt geen traditioneel festival, maar een cocktail van tentoonstellingen, concerten, theater, dans en animatie rond het thema "opkomen voor democratie en actief burgerschap". Op een paar concerten na is Pathé Palace (ook bekend als cinéma Kladaradatsch) in hartje Brussel het epicentrum van het festival.

We zijn geen politieke blog, dus concentreren we ons met graagte op de interessante concerten. Ons oog viel direct de rappende cubanos van Orishas (21 november, AB) en Ladysmith Black Mambazo (10 november, Pathé Palace), een afrikaans acapella-instituut die hun bekendheid niet in het minst te danken hebben als gastmuzikanten op Graceland van Paul Simon. Verder presenteren ze nog Marcel Khalifé (Libanon), onze eigen Arno, Mad Sheer Khan (Frankrijk/Algerije), Ceux Qui Marchent Debout a.k.a. CQMD (Frankrijk) en BC400 met special guest Seg van Starflam. Het volledig overzicht plus alle andere activiteiten vind je in de festival agenda.

Ojala los Ojos

Ojos De Brujo Het wordt een vaste gewoonte, onze wekelijkse review van Club Tropical. Maar ze zijn dit jaar ook wel bijzonder sterk bezig met hun live recordings! Spijtig dat ze telkens maar een weekje online staan, maar goed, het leven is voor de snelle mensen. Deze week zijn Ojos De Brujo aan de beurt. Wij waren op Sfinks niet echt wild van de groep rond DJ Panko, maar die mening hoef je uiteraard niet te delen. Ojos de Brujo is één van de vele groepen die in het artistieke kielzog van Manu Chao onstonden uit de Barcelonese muziekscene en deel uitmaken van het andersglobalistische Radio Chango collectief. Productief zijn ze anders wel, die Barcelonezen. Verwacht je aan een explosief mengsel Flamenco, Rumba, beatbox en punk, flamenkillo noemen ze het zelf. (Sinds Mano Negra is het blijkbaar ook de mode om voor je muziek een eigen genre te verzinnen :-D).

Een afrikaans pareltje komt uit Mozambique. Niet meteen een luidruchtig land op muzikaal vlak, en Mabulu was me ook niet echt gekend. Bij de BBC daarentegen, hadden ze beter opgelet. En bij Radio 1 gelukkig ook dus!

Damian Marley / Welcome to Jamrock

Damian Marley / Welcome to JamrockHet valt best wel tegen om de recentste plaat van Damian Marley hier in ons belgenland vast te krijgen. We lieten u al eerder weten dat we halverwege september zijn derde cd zouden kunnen verwachten. Bijna een maand later ligt dan toch hier een rond schijfje te blinken, getiteld Welcome to Jamrock! Ik kan u al verklappen dat het wachten de moeite waard is geweest: de jongste telg van de Marley's heeft zichzelf op de reggae-kaart gezet.

Lees verder

Skalala

Roy PaciEen weekje feestEen post met weinig links, en met enige vertraging, maar uiteraard doen we ons uiterste best om de verslaggeving te onderhouden, ook in moeilijker omstandigheden, zoals op het vliegtuig naar Perth (UK), waar pas na grondige prospectie een internetcafe gelokaliseerd kon worden om de post op het net los te laten. Maar bij deze. Uiteraard konden we het hoogtepunt van de 30 CC feestweek niet aan onze neus voorbij laten gaan. Al bij al leek het concept toch niet erg geslaagd. De binnenkoer van het Wagenhuis is best een mooie locatie maar een openluchtfestival organiseren begin oktober is toch de weergoden uitdagen. Les Boukakes en Roy Paci moesten het bijgevolg doen met een handvol die-hards die het kille, druilerige herfstweer trotseerden.

Lees verder

Festival video's

Nog voordat de festival-heimwee serieus de kop opsteekt, staan we al met de remedie klaar: stiekem hebben we korte filmpjes gemaakt van het afgelopen zomerfestivalseizoen en die liggen hier gewoon voor het grijpen! Goed nieuws dus voor de liefhebbers van amateurfilmpjes, want de beeld- en (vooral) klankkwaliteit gaan niet verder dan "zie... dieje camera van den Aldi kan ook filmkes maken!". U weze gewaarschuwd. Maar oordeel gerust zelf en met een beetje geluk kun je weer wat festival-sfeer opsnuiven:

Couleur Café (verslag zondag)
Daara J (AVI 6,14 MB), Sly & Robbie: deel 1 (AVI 8,06 MB) deel 2 (AVI 9,26 MB) deel 3 (AVI 6,01 MB), Oscar D'Leon (AVI 5,46 MB)

Polé Polé (verslag vrijdag)
Costo Rico (AVI 6,71 MB), Antibalas Afrobeat Orchestra (AVI 4,72 MB)

Sfinks (verslag zondag)
Seun Kuti & Egypt 80: deel 1 (AVI 4,86 MB) deel 2 (AVI 9,84 MB), Goran Bregovic Wedding and Funeral Band (AVI 3,34 MB)

Antilliaanse feesten (verslag zaterdag)
Don Omar: deel 1 (AVI 6,01 MB) deel 2 (AVI 8,28 MB) deel 3 (AVI 5,44 MB)

Een weekje feest (verslag woensdag/donderdag)
Viva la Musica (AVI 7,72 MB), Roland Van Campenhout & The Great Atomic Power (AVI 4,32 MB), Electro Côco (AVI 13,6 MB)

Een middagje bossa

Celso FonsecaOok 's middags was er in het kader van Een Weekje Feest één en ander te beleven in Leuven. Zo at ondergetekende haar broodje donderdagmiddag op bij live muziek van Celso Fonseca . Fonseca deed zijn ding donderdag moederziel alleen met zijn gitaar, en is een uitstekend gitarist, die duidelijk de knepen van het bossa nova-vak onder de knie heeft. Het klonk dus allemaal juist, en helder, en typisch bossa, maar het miste nét dat tikkeltje extra dat een goed optreden super maakt.

Lees verder