De 10 strafste wereldmuziek concerten van 2010

Nu we de tien strafste wereld­muziek­albums van het afgelopen jaar hebben opgelijst kan een gelijk­aardig lijstje concerten niet uitblijven. Hoewel het afgelopen frontstage jaar op tropicalidad.be ietsje dunner dan gewoonlijk is uit­ge­vallen werd de selectie van de tien meest memorabele concerten er niet minder hartverscheurend op.

01
Salif Keita
Couleur Café
verslag
Salif Keita (Couleur Café 2010) Met zijn 61 jaar is Salif Keita niet meer van de jongste maar bewijst eens te meer dat hij nog steeds tot de grootsten van de Afrikaanse muziek behoort.
02
Balkan Beat Box
AB
verslag
Balkan Beat Box (AB) Deze sympathieke feestbende mét diepgang weet de traditionele balkan groove te rijmen met ingrediënten als klezmer en bhangra tot een uiterst aanstekelijke & dansbare mix.
03
Goran Bregovic
Sfinks Mixed
verslag
Goran Bregovic (Sfinks Mixed 2010) De muzikale ambassadeur van Servië zette samen met zijn Weddings and Funerals Orchestra op Sfinks wederom een gevarieerde en uiterst aanstekelijke monsterset van ruim twee uur neer.
04
Damian Marley & Nas
Couleur Café
verslag
Damian Marley & Nas (Couleur Café 2010) Hoewel rapper Nas bij momenten roet in het eten dreigde te gooien, bouwde Damian Marley mét stip het meest sfeervolle & verhitte feestje op Couleur Café.
05
Afrocubism
Bozar
verslag
Afrocubism (Bozar) Een schare topmuzikanten op het kruispunt van de Cubaanse en Malinese muziekcultuur levert onmiskenbaar muzikaal vuurwerk op.


Lees verder

The Public Opinion Afro Orchestra - Do Anything Go Anywhere

The Public Opinion Afro Orchestra - Do anything go anywhereNa de V.S. (Antibalas Afrobeat Orchestra), Canada (The Souljazz Orchestra), Portugal (Cacique '97), Frankrijk (Fanga) en Nederland (Mdungu) heeft de afrobeat diaspora ook Australië bereikt: het uiterst be­smet­te­lijk afrobeat­virus is on­tegen­sprekelijk in opmars en zoiets kunnen we alleen maar toejuichen. Het (gemiddeld) vijftien­koppige The Public Opinion Afro Orchestra verrees uit de muziekscene van Melbourne en Do Anything Go Anywhere is hun allereerste geesteskind.

Lees verder

Interview met Francis Falceto (Ethiopiques) in het Zuiderpershuis

The very best of EthiopiquesZuiderpershuisMahmoud Ahmed en Alemayehu Eshete hadden die avond in het Antwerpse Zuiderpershuis minder zin in een interview (al spoorden we de laatstgenoemde later nog terug op in Addis Abeba), dus gingen wij dan maar voluit voor een gesprek met Francis Falceto, de man achter de befaamde Ethiopiques reeks en een notoir kenner van de Ethiopische muziekcultuur.

Lees verder

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2010

Lijstjestijd! Ook dit jaar vonden er weer karre­vrachten albums vanuit elke uithoek van onze planeet de weg naar de onverbiddelijke tropicalidad.be testbank. Na oeverloos wikken en wegen selecteerden we uit die torenhoge stapel CD's de tien meest beklijvende plaatjes van 2010. Hier zijn ze dan, in willekeurige volgorde:

Tommy T
The Prester John Sessions
Tommy T / Prester John Sessions Gogol Bordello bassist verkent zijn Ethiopische roots. video
Dobet Gnahoré
Djekpa La You
Dobet Gnahoré / Djekpa La You Het Ivoriaanse multi-talent levert opnieuw een degelijk album af met invloeden uit het hele Afrikaanse continent. video
Fool's Gold
Fool's Gold
Fool's Gold / Fool's Gold World music San Fernando Valley style, met Hebreeuwse teksten en invloeden uit Afrikaanse genres als soukous en Ethio-jazz. video


Lees verder

Festivalheimwee: Afro-Latino festival 2010 in beeld

Afro-Latino festivalTropicalTubeBuiten regeert de sneeuw en vrieskou, maar op het tropicalidad.be hoofd­kwartier houden we het tropisch warm. Die scheeps­lading video­materiaal die hier onlangs arriveerde heeft daar uiteraard iets mee te maken. Net als vorig jaar kunt u zich weederom te goed doen aan een lijst tropisch video­vertier van de jongste Afro-Latino festival editie. Sit back & enjoy!

Lees verder

Lily Dahab - Nómade

Lily DahabLily Dahab begon haar carrière in de muziekwereld als musicalzangeres; in haar geboorteland Argentinië speelde ze de hoofdrol in Cats en in Barcelona mocht ze Esmeralda vertolken in de musicalversie van Victor Hugo's De Klokkenluider van de Notre Dame. Dahab verhuisde achtereenvolgens van Argentinië naar Spanje en weer naar Duitsland en de indrukken die ze op die omzwerving opdeed verwerkte ze nu in haar nieuwe album Nómade. Het resultaat is een ontmoeting van genres en culturen geworden waarin jazz en tango overvloeien in boleros en bossanova en de lijnen tussen wat nu duidelijk Latijns-Amerikaans is en wat Europees volledig komen te vervagen. Op haar eigen tijdloze manier vult Lily Dahab op Nómade klassiekers van onder andere Carlos Jobim, Astor Piazzolla en Joan Manuel Serrat in. Pareltje voor wie van het betere vocale werk houdt.

www.lilydahab.com | www.peregrinamusic.de | www.xmd.nl

Diaspora - A Jamaican In Cairo

DiasporaDiaspora (een verwijzing naar de door de slavernij over de ganse wereld verspreidde Afrikaanse cultuur) is een samenwerkingsproject van Londenaar met Italiaanse roots Luca Gatti aka Dr. Cat, de Franse muzikant/componist Stephane René en de Egyptenaar Baheeg Ramzy Mikhail, bekend als de meester van de maqam. Op A Jamaican In Cairo verkent het trio de Afrikaanse wortels van de reggae en de overeenkomsten van dat Caribische genre met Noord-Afrikaanse ritmes als raï, chaabi of gnawa. Zo revolutionair filosofisch als de hoestekst ons wil doen geloven wordt het nooit, maar het drietal wist wel een aantal leuke gasten te strikken (Amina Annabi, Bob Andy, Zion Train) en dat levert uiteindelijk een best genietbaar album op. Leuk tussendoortje.

www.greenqueenmusic.com | www.xmd.nl

Alex Wilson, Madou Sidiki Diabaté & Ahmed Fofana - Mali Latino

Mali LatinoAmper enkele weken na de release van Afrocubism krijgen we alweer een project voorgeschoteld waarin de muzikale werelden van Cuba en Mali zich vermengen. Voor Mali Latino moesten toetsenist Alex Wilson en zijn Afrikaanse kompanen Madou Sidiki Diabaté (kora) en Ahmed Fofana (balafoon) het met een pak minder middelen doen dan hun collega's bij World Circuit (Wilson financierde uiteindelijk grotendeels zelf de opnames van het album), maar Mali Latino werd toch maar mooi opgenomen in de Real World Studios van Peter Gabriel en het resultaat klinkt eigenlijk authentieker en eigentijdser dan wat de heren van Afrocubism afleverden.

www.malilatino.com | www.alexwilson.ch | www.ahmedfofana.com | www.xmd.nl

Gregor Huebner - El Violin Latino

El Violin LatinoZoals de titel al aangeeft ging violist Gregor Huebner voor El Violin Latino op zoek naar de rol van de viool in de Latijns-Amerikaanse muziekcultuur. Nu wordt latin muziek wellicht eerder met percussie of blazers geassocieerd dan met de klanken van een viool, maar toch maakt dat instrument terdege deel uit van het Latijns-Amerikaanse muziekpatrimonium. In Cuba vond Huebner de viool terug in de charangas en guajiras, in Argentinië in de tangotraditie en in Brazilië in het ritme van de choro.

www.gregorhuebner.de | www.peregrinamusic.de | www.xmd.nl

The Sound Of Siam: Leftfield Luk-thung, Jazz & Molam in Thailand, 1964-1975

SoundwayThe Sound Of SiamHet Soundway Records label blijft ons prettig verbazen. Na Nigeria, Ghana en Colombia, verkennen ze nu het kleurrijke muzikale verleden van Thailand, destijds nog gewoon bekend als Siam. Op The Sound Of Siam belicht het label de periode tussen 1964 en 1975 en dat dat ongeveer dezelfde periode als de Vietnam­oorlog is, is zeker geen toeval, want het was vooral in die tijd dat westerse invloeden voor een frisse wind zorgden in het Zuidoost-Aziatische muziek­land­schap (zie bijvoorbeeld ook Dengue Fever). Fascinerende verkenningstocht in de wereld van genres als luk-thung en molam!

www.soundwayrecords.com | www.xmd.nl

You'll Never Know: 18 Caribou Ska Selection

You'll Never KnowOndergetekende leerde het Caribou label voor het eerst kennen dankzij de compilatie Soundman Shots: The Caribou & Downbeat 78's Story en ook het Japanse Drum & Bass Records label focust met haar nieuwste release You'll Never Know: 18 Caribou Ska Selection op de producties van pionier Dada Tewari. Waar Soundman Shots de mento- en calypsoreleases van het label belichtte, gaat het op You'll Never Know over de vroegste ska en rhythm and blues van het eiland. De muziek op deze compilatie is ondertussen bijna een halve eeuw oud (!) en veel nummers hebben dan ook wat je een nostalgische sound zou kunnen noemen. Voeg daarbij de mooi uitgevoerde liner notes, geïllustreerd met prachtige zwart-wit foto's (een piepjonge baardloze Rico Rodriguez!) en je hebt het perfect hebbeding voor de selectieve verzamelaar. De sfeer van deze compilatie opsnuiven kan middels deze videoclip.

www.drumandbass-rec.com | www.rock-a-shacka.com