Last-minute concerttip: Seun Kuti & Egypt 80

Seun Kuti & Egypt 80 (Polé Polé Beach 2007)We komen er behoorlijk laat mee aandraven, maar willen jullie niet onthouden dat de jonge afrobeat-held Seun Kuti samen met Egypt 80 (de legendarische begeleidingsband van papa Fela) nu vrijdag in het kader van het Festival des Libertés in Brussel concerteert. Driemaal zagen we dit rasecht Nigeriaans feestcommité passeren — op Sfinks 2005, Couleur Café 2006 en Polé Polé Beach 2007 om precies te zijn — en driemaal werden we finaal van onze sokken geblazen. Een onmisbaar concert dus voor liefhebbers van afrikaanse muziek in het algemeen en afrobeat-fanaten in het bijzonder. Hoewel we onszelf bij beide categorieën rekenen zullen we er niet bij zijn omdat we die avond in het Zuiderpershuis present zijn voor de ngoni-virtuoos uit Mali: Bassekou Kouyaté.

Aly Keita - Akwaba Iniséné

Aly Keita / Akwaba InisénéPersoonlijk had ik nog niet van Aly Keita gehoord, maar het album van deze magistrale balafonspeler (de West-Afrikaanse variant van de xylofoon of marimba, red.) is een ware openbaring. De balafon mag dan op de meeste West-Afrikaanse producties te horen zijn, het instrument krijgt zelden of nooit de prominente plaats toebedeeld die het op Akwaba Iniséné ("welkom" in het Baoulé en Malinke, red.) wel krijgt. In nummers die gaan van jazzy (Abidjan Folie en Kènèya) over afrobeat (Maloya) tot traditionele balafon (Ziglibithy) bewijst Keita zijn absolute meesterschap. Betoverend mooi.

Nieuwsgierigen verwijzen we door naar de myspace van deze Ivoriaan, waar je een tweetal tracks kan beluisteren. Video-fanaten komen met dit fragment aan hun trekken.

Postuum: Lucky Dube - Respect

Met enige vertraging willen we toch even berichtten dat de Zuidafrikaanse reggae-superster Lucky Dube 10 dagen geleden, op 18 oktober, voor de ogen van zijn kinderen werd doodgeschoten in Johannesburg. Ermelo Lucky Dube werd op zijn 43e het slachtoffer van een mislukte carjacking. Een pijnlijke dag voor het Afrikaanse muzieklandschap, want gedurende zijn 20-jarige carriere produceerde hij 13 voortreffelijke reggae-plaatjes, in zijn typische verfijnde, melodieuze stijl, en schopte daarbij voortdurend tegen de schenen van het apartheidsregime en andere bekrompen, boosaardige en verdorven zielen. Niet meer dan logisch dus, om zijn laatste CD met de passende titel Respect nog even in de schijnwerpers te plaatsen, als laatste eerbetoon.

Lees verder

Orchestra Baobab - Made In Dakar

Orchestre Baobab / Made in DakarDe heren van Orchestra Baobab — zowat het Afrikaanse (Senegalese) equivalent van de Cubaanse Buena Vista Social Club — doen het rustig aan. De leden van het ensemble hebben dan ook allemaal de gezegende leeftijd van zestig jaar al overschreden. Het is dan ook alweer vijf jaar geleden dat we voor de eerste keer met hen kennismaakten in de vorm van hun ondertussen legendarische albums Pirate's Choice en Specialist In All Styles. Ook met deze Made In Dakar bewijzen de heren dat ze nog steeds specialist in all styles zijn, afro-jazz, salsa, mbalax, guajira, rumba, ... Orchestra Baobab has got it all! Het album is alweer een heerlijke tijdsprong naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw toen, net na de onafhankelijkheid van de meeste Afrikaanse naties, alles nog mogelijk leek. Made In Dakar is nu al een instant klassieker en mag dan ook niet in uw collectie ontbreken!

Exit Plus World, ofte le nouveau Club Tropical van Radio 1, zette in hun uitzending van vorige week dit muzikaal instituut uit Senegal in de spotlight met een handvol fragmenten én een interview — en dat alles kun je hier herbeluisteren.

Update: momenteel (19 november) steekt deze plaat in de luisterpaal van 3voor12.nl.

Interview met Salif Keita

Salif Keita (Sfinks 2006)Dat er op tropicalidad.be bitter weinig interviews de revue passeren, zal de trouwe lezer al wel gemerkt hebben. Niet dat de gemiddelde wereldmuziek-artiest niets te vertellen heeft, au contraire, prangend tijdsgebrek hield ons eerder tegen. Daar zou wel eens verandering in kunnen komen, want nieuw bloed vervoegt de rangen van tropicalidad.be. Tim is de naam en heeft in de afgelopen jaren zijn strepen verdiend qua mensen voor zijn microfoon krijgen. Bij wijze van introductie diepte hij uit zijn archief een interview op met Salif Keita — die zich sinds zijn passage op Sfinks 2006 hier een heldenstatus heeft aangemeten. In 2005 zakte de Golden Voice uit Mali af naar de Warande in Turnhout om zijn plaat M'Bemba voor te stellen, waar Tim hem voor een interview kon strikken. Veel leesplezier!

Lees verder

Vieux Farka Touré schittert in Flagey

Vieux Farka Touré (Flagey)
Flagey
Vieux Farka Touré (Flagey)Zoon van een legende. Je zou maar in zijn schoenen staan. Een zegen én vloek tegelijkertijd, als je het mij vraagt. Al is het rijtje zonen & dochters in het wereldmuziek-landschap die in de voetstappen van hun respectievelijke vaders treden niet bepaald aan de korte kant: Seun en Femi (Fela Kuti), Damian, Stephen en Ziggy (Bob Marley), Anoushka (Ravi Shankar) en uiteraard Vieux Farka Touré, zoon van desert blues pionier Ali Farka Touré. Ondanks de metershoge verwachtingen trekken deze zonen en dochters zich aardig tot fenomenaal goed uit de slag. De naamloze debuutplaat van de jonge Touré deed sterk vermoeden dat hij tot die tweede categorie behoorde.

Voor we Vieux op de zelfde sokkel als pakweg Seun Kuti plaatsen, moesten we hem uiteraard eerst live aan het werk zien. Tot onze grote vreugde nodigde Flagey deze 26 jarige Malinees afgelopen weekend uit tijdens hun "Blues from Mali to Mississippi"-tweedaagse. In allerijl werden we op de guestlist gegooid (waarvoor feestelijk bedankt!) en stonden afgelopen zaterdag in studio 4 klaar voor een stevige hap stoffige desert blues.

Lees verder

Dr. Alimantado in 't Depot

Dr. Alimantado (Het Depot)Het DepotEerlijk gezegd deed de naam Dr. Alimantado niet direct een belletje rinkelen, maar gelukkig werd ik tijdig getipt over deze klasse reggae-act in mijn muzikale achtertuin. Het zou niet de eerste keer zijn dat de mannen van Giraffe Records een memorabele Jamaicaanse act op de planken van Het Depot krijgen — zeker als we terugdenken aan de passage van de Heptones en Eek a Mouse in de Leuvense concert-tempel.

Zo onbekend bleek die Winston Thompson, ofte Doctor Alimantado toch niet toen ik er achter kwam dat hij achter het overbekende deuntje van Poison flour zat. Het nummer komt uit de plaat The best dressed chicken in town, opgenomen in 1974 in Lee Perry's Black Ark studio en één van de best verkochte reggae platen ooit. Geen enkel excuus dus als Leuvenaar om gisterenavond niet naar het Depot af te zakken.

Lees verder

Flagey presenteert "Blues from Mali to Mississippi"

FlageyWe zijn er onvergeeflijk laat achtergekomen, maar dat houdt ons geenszins tegen om een aantal straffe concerten aan u voor te stellen. Dit weekend (20 en 21 oktober) gaat de Flagey in Brussel onder de noemer "The Blues from Mali to Mississippi" op zoek naar de wisselwerking tussen de Afrikaanse en de Amerikaanse blues — wat ongetwijfeld wat woestijnstof zal doen opwaaien. Aan de hand van Martin Scorsese's film Feel like going home, een lezing en enkele concerten zoekt de Flagey een antwoord op deze boeiende vraag.

Boubacar TraoréVieux Farka TouréEn voor die concerten hebben ze niet de minste uitgenodigd: Vieux Farka Touré bijvoorbeeld. De zoon van dé desert blues legende Ali Farka Touré kwam ons al eerder aangenaam verrassen met veelbelovende solo-gitaar filmpjes en een dijk van een debuut-plaat. Nu zaterdag eindelijk op Belgische planken dus — en we hopen dit concertje niet aan onze neus te laten voorbij gaan. Zondag krijgen we de Afro-Amerikaanse blues en reggae man Corey Harris voorgeschoteld, de blues-gids uit Scorsese's film. Last but not least mag Boubacar Traoré het blues-weekend in Flagey in schoonheid afsluiten. Boubacar, bijgenaamd Kar Kar of ook wel de peetvader van de Malinese muziek is deze maand ook nog in enkele andere zalen te zien. Je vindt het allemaal netjes bij elkaar in onze concert-agenda.

Fela lives

TropicalTubeFela Kuti"Fela lives" — het staat niet alleen op t-shirts en de rug van zoonlief Seun Kuti getatoëerd. De muzikale invloed van Fela Kuti valt moeilijk te overschatten en is tot op vandaag brandend actueel. Had de man in 1997 niet van ons heen gegaan, kon hij gisteren zijn 69ste verjaardag vieren. Volgend jaar hopen we dan ook op massa's exclusieve releases, tribute concerten en broeierige afrobeat feestjes te stoten. Ter ere van de verjaardag van Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti (zo heet hij nu eenmaal voluit) dit jaar hebben we wat live video materiaal voor u opgediept. Niet voor gevoelige zielen!

Lees verder

Habib Koité - Afriki

Door Habib Koité nog eens voor te stellen zouden we ons lezerspubliek wellicht onrecht aandoen. De voormalige gitaarleraar uit Bamako is immers uitgegroeid tot één van de grootste Westafrikaanse sterren — misschien nog meer in de VS dan in Europa —, passeert geregeld langs de vlaamse culturele centra, en krijgt dan ook de nodige aandacht op tropicalidad.be. Koité is op dit moment op tournee door ons land — wij zagen hem onlangs in de Roma — om zijn nieuwe CD Afriki voor te stellen, hoog tijd dus om die even onder de loep te nemen.

Lees verder

Mi swing es tropical

TropicalTubeMi swing es tropicalTerwijl de herfst in ons land de dagen grijs en grauw kleurt, schijnt op tropicaliad.be nog steeds de zomerzon! Om deze treurige dagen wat op de fleuren hebben we enkele tropische video's weten op te diepen. Tien swingende Latijns-Amerikaanse feel-good muziekjes met Mi swing es tropical op kop — een nummer dat ons lijflied zou kunnen wezen.

Lees verder

Andy Palacio and the Garifuna Collective - Watina

We berichtten eerder al dat Andy Palacio met zijn Garifuna Collective op 1 november naar het Zuiderpershuis komt. Met wat geluk wordt dat een afterparty van de WOMEX World Music Awards 2007 op 28 oktober in Sevilla. Watina is immers geshortlist voor de World Music CD award van de jaarlijkse wereldmuziek-hoogmis Womex. Een bijzonder moeilijke keuze, want ook pareltjes als Ali Farka Toure's Savana en Segu Blue van Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba zitten bij de kanshebbers. Maar als Andy Palacio de eer te beurt valt, hoor je mij niet klagen. Watina is immers een brok indrukwekkend pure en ongepolijste cultuur uit de Caraïben.

Lees verder

Concert-tips oktober

Boubacar TraoréWie of wat de Kasai Allstars zijn wist u natuurlijk al, alsook dat ze op 13 oktober in het Zuiderpershuis concerteren, maar wat u (waar­schijnlijk) niet wist is dat dit Congotronics-circus een kleine week later verhuist naar de 4AD in Diksmuide. Nog meer Afrikaanse klanken in oktober: Boubacar "Kar Kar" Traoré, de peetvader van de Malinese muziek laat in de Warande (Turnhout, 13 oktober), in de Brugse Stads­schouwburg (20 oktober) en in de Brusselse Flagey (21 oktober) zien waar de desert blues vandaan komt. De twee strafste Afrikaanse acts van de maand zijn ongetwijfeld de tropicalidad.be-held Toumani Diabaté (op 26 oktober in de Warande) en de stoffige Toeareg blues van Tinariwen (op 28 oktober in de AB).

Think of One / Camping ShaâbiLos sympatico's van Think of One zitten allesbehalve stil. We zijn nog niet helemaal bekomen van hun Congo­lees project King Sasha of hun nieuwe plaat ligt al in de rekken. Camping Shaâbi is de vierde in hun Marrokkaanse Marrakech Emballages Ensemble reeks en ze stellen die met veel plezier voor op 24 oktober in de KVS (Brussel), 30 oktober in de Vooruit (Gent), 2 november in 't Trix (Antwerpen) en 8 november in 't Depot (Leuven).

Het lijkt er sterk op dat Afrika concert-gewijs de plak zwaait deze maand, al kun je ook nog wat reggae (Dr. Alimantado op 19 oktober in 't Depot) en ander lekkers meepikken. Het volledige overzicht vind je uiteraard in onze onvolgbare concert-agenda.

Manu Chao @ Brixton Academy, London

Mano ChaoOnvergeeflijkerwijze is de tussenstop van Manu Chao's nieuwe toer in Brussel afgezegd, en dan zit er voor verknochte fans niet veel anders op dan over de landsgrenzen te gaan kijken. Daarom, en omdat London vanuit mijn nieuwe thuisbasis best een overbrugbare afstand is, geven we een exclusief (in Belgisch blogland toch) verslag van de aftrap van de nieuwe tournee in de Londonse muziektempel Brixton Academy. Onze zoektocht naar een accreditatieformulier liep hopeloos vast in de administratieve mallemolen van het rondreizend circus, en alle camera's groter dan een luciferdoosje werden onherroepelijk in beslag genomen. Geen beeldmateriaal dus, maar des te meer verslag.

Lees verder