Reggae(ton) in Centraal Amerika

Costa Rica / Panamatropicalidad.be is back in full force. Na een dikke drie weken rondzwerven in Costa Rica en Panama staat onze blog terug op twee voeten — niet dat Wouter in de afgelopen weken het heeft nagelaten om u te verwennen met allerlei wereldmuziek-lekkers. Naast de indrukwekkende tropische fauna en flora viel er 9.000 km westwaarts qua wereldmuziek relatief weinig te beleven (zeker in vergelijking met pakweg Cuba), hoewel wat onderduiken bij de locals en de bijbehoorende muzikale trends altijd wel grappige toestanden oplevert ;-).

San José, hoofdstad van Costa Rica, ademt reggaeton. Het hippe volkje van de best wel onaantrekkelijke midden-amerikaanse grootstad doet zich maar al te graag te goed aan de eindeloze ingeblikte reggaeton-hits. De talloze low-rise jeans & belly-fashion winkeltjes hebben meer weg van een disco met kleren te koop dan omgekeerd. Ook hier spant Don Omar de kroon tussen het plebs: elk radiostation draait om het uur Entre tu y yo en in elke bus zingt iedereen (ja, wij ook) automatisch "otra, otra noche, otra" mee van Dile. Toen we op een onchristelijk uur in het surf-stadje Dominical arriveerden werd in de Coco Bar live en luidkeels Rakata van Wisin y Yandel gerapt tot groot genoegen van de surf gringo's. Slechts één man lijkt erin te slagen een nationale monsterhit te scoren tussen al het reggaeton-geweld met een poppy-cumbia deuntje: La Camisa Negra van de Columbiaan Juanes.

Lees verder

Mano Negra - Out of Time DVD part 1

Eindelijk ben ik toegekomen aan een review van de DVD van Mano Negra. Die was al maanden geleden aangekondigd, maar bleek zijn weg naar België niet zo gemakkelijk te vinden. Ondertussen is hij hier en daar wel verkrijgbaar, maar Amazon bleek sneller. Het doorworstelen van meer dan 6 uur beeldmateriaal heeft ook weer de nodige tijd in beslag genomen, maar bij deze.

Een bespreking van een band als Mano Negra, en Manu Chao later in zijn eentje, die een hele muziekstroming in gang gezet heeft, levert behoorlijk veel stof op. Vandaar dat ik het in deze post voorlopig houd bij de eerste DVD. Daarop staat een 96 minuten durende reportage, van de allereerste Join de Culasse in 1979 tot het uiteenvallen van de band tijdens de opnames van Casa Babylon. Het tweede deel is een collage van live opnames over heel de wereld, tijdens hun bijna onafgebroken tournee van 1988 tot 1992.

Lees verder

Tiken Jah Fakoly - Cours d'histoire re-edited

Universal music heeft het album Cours d'histoire van Tiken Jay Fakoly onder handen genomen en lanceert het album in de mid price reeks. Voor Universal zelf wellicht niet meer dan een goedkope commerciële zet, maar voor de wereldmuziekliefhebber die Tiken Jah nog niet in zijn platenkast heeft staan ongetwijfeld een mooie gelegenheid om de geëngageerde Ivoriaan te ontdekken. Voor zover dat nog nodig zou zijn uiteraard, na een paar geweldige optredens in ons land vorig jaar, onder meer op Couleur Café en de Cactus in Brugge.

Net als zijn oudere landgenoot Alpha Blondy staat Tiken Jah garant voor oerdegelijke reggae, met vlijmscherpe en humoristische teksten die geen blad voor de mond nemen. Van L'afrique Doit Du Fric tot Si on doit m'assassiner parce que je dis une vérité, pas de problème, je suis prêt; hij gaat er met de grove borstel door. Cours d'histoire is wat minder bekend dan pakweg Françafrique (opgenomen in de legendarische Tuff Gong studios in Jamaica!), of zijn laatste Coup de Gueule, maar moet er daarom niet voor onderdoen... Een absolute aanrader. Lees ook meer op Reggae France...

Tráfico in Brussel

Brazil rules these days. Onze buurlanden zijn al langer verkocht, Pieter is bezig met wat underground promotie in midden Amerika, en eindelijk is ook de Think of One bende erin geslaagd om hun Braziliaanse karavaan in gang te duwen. Hun eerste wapenfeit vond plaats eergisteren in de AB in Brussel. Zelf waren we er nog niet bij (we wachten rustig tot ze wat dichter in de buurt komen), maar de rappe mensen van radio 1 uiteraard wel (die worden er dan ook voor betaald natuurlijk :-)) met hun bandopnemertje. Het resultaat is vanavond in Club Tropical te horen, en daarna, zoals steeds, nog een week op hun website.

Net als vorige keer mogen we ook nu weer de kranige Dona Cila do Coco verwelkomen. Het 66 jarige evenbeeld van de Buena Vista's maakt je met ongebreideld enthousiasme (en met oranje jurk en reuzenbloemen in het haar) wegwijs in de coco en de maracatu. In vergelijking tot hun vorige album een stevigere scheut punkrock, maar uiteraard blijft het hoofdingredient een pittige mix van samba, funk en eigenzinnige teksten. Vanavond in Antwerpen, maar deze zomer wellicht op ontelbare festivalweides. En voor wie het niet zo begrepen heeft op oranje jurken: een kostuum, da is altij goe...

Sampa Beats

sampaEr komt geen einde aan Brazilië's hipheid... Vorig jaar was er het Année du Brésil in Frankrijk, met onder andere een zeer gesmaakte MPB-tentoonstelling in het Cité de la Musique. Dit jaar pakt the Barbican in Londen uit met een drie maanden durend festival rond Tropicália. Voor de Londense medemens een uitgelezen kans om een paar Braziliaanse muziekgrootheden te gaan bekijken, of om weg te dromen bij een paar Braziliaanse (muziek)films. Waren we maar in swinging London... En ook in Duitsland gebeurt er vanalles Braziliaans in de marge van de wereldbeker — waar Brazilië zoals steeds gaat om te winnen.

Hier in ons Belgische kikkerland waar de lente zich maar niet doorzet, moeten we het doen met uitkijken naar Gilberto Gil op Couleur Cafe, en met luisteren naar Cucamonga op Radio 1, dat ons vanaf vandaag zeven weken lang elke dinsdagavond gaat verwennen met een stevige portie muziek uit São Paulo (Sampa voor de vrienden) onder het motto Sampa Beat. Er wordt afgetrapt met twee uitzendingen rond Tom Zé, een voor mij tot hiertoe nobele onbekende, met roots in Bahia, maar met São Paulo als uitvalsbasis, al decennialang.

Lees verder

Havana Blues: the soundtrack

De film gaan bekijken is niet gelukt, maar de CD met de soundtrack van Habana Blues heb ik wel vastgekregen. Tijd voor een review. In tegenstelling tot Buena Vista Social Club en Musica Cubana is Habana Blues geen reportage, maar een fictieverhaal, dat wel volledig rond (eigentijdse) Cubaanse muziek draait. De eerste 9 tracks zijn speciaal voor de film geschreven, terwijl Benito Zambrano voor de overige 7 tracks is gaan shoppen in de underground scene, waar groepen met funky namen als Porno para Ricardo, Free Hole Negro en Anais Abreu gedijen...

Lees verder

BBC World Music Awards 2006

De winnaars waren al een paar weken geleden gekend, de show zelf vond plaats vorige week vrijdag, de audio stream van de hele show is sinds gisteren te beluisteren, en vanaf vandaag krijgen we tenslotte ook de video van de jaarlijkse uitreiking van de BBC World Music Awards. UK residents worden zelfs verwend met een broadband stream (als dat geen meevaller is); de rest van de wereld moet het met wat mindere kwaliteit doen.

Desondanks de moeite waard, want er passeert heel wat schoon volk in de Brixton Academy. Grootheden als Fela Kuti en Bob Marley doolden er rond in hun studententijd, maar die waren er vorige week spijtig genoeg niet bij. Wie dan wel: De Berberse schone Souad Massi, de Roemeense Gipsy band Fanfare the fastest in the world Ciocarlia, de ons welbekende Amadou et Mariam, vaste klant Ry Cooder, de doe het zelvers van Konono N°1, en nog een aantal minder gekende sterren uit het oosten...

De Algerijnse Souad Massi was onlangs ook te bewonderen in de AB in het kader van de Spring Sessions, maar daar waren we spijtig genoeg niet bij...

Que Paso Que Paso

Na enige radiostilte is (toch een deel van) de tropicalidad-crew terug boven water gekomen. Tijd om even te speuren naar wat er in tussentijd in het wereldmuziek landschap is veranderd. Hier een paar interessante weetjes:

Couleur Café heeft nog wat namen aan hun lijstje toegevoegd. Zo mogen we Toumani Diabaté verwelkomen. De Malinese kora-wizard bracht niet enkel het schitterende In the Hart of the Moon uit met Ali Farka Toure, maar heel recent ook een selectie uit de jamsessies met zijn Symmetric Orchestra in Bamako's Hogon Club, getiteld Boulevard de l'Indépendance. De eerste plaat beschreven we al in een review; een review van de tweede mag je verwachten zodra de platenwinkel een seintje geeft. Op Gabriel Rios zitten we dan weer minder te wachten, maar wie hem vorig festivalseizoen gemist zou hebben (wat ons enkel mogelijk lijkt voor wie de zomer doorbracht in zijn kelder of aan de rand van zijn privé-zwembad :-) ), krijgt dus nog een kans.

Zoals elke maand kregen we een nieuw lijstje voorgeschoteld door de World Music Charts Europe, met het nodige beluisterbare materiaal. Hierop heel wat interessante dingen. Op 6 bij voorbeeld de nieuwe van Toumani Diabaté. Geen luisterfragment, maar dat vind je gelukkig op de site van World Circuit. Op 4 een bijzonder interessant intercontinentaal samenwerkingsverband tussen Ojos de Brujo en leden van zowel het Engelse Asian Dub Foundation en de Senegalese rappers van Daara J. En ook op 2 een niet te versmaden samenwerking: de robuuste Congolese rumba van Kekele met de magische saxofoon van Manu Dibango. Alles ook te beluisteren in de laatste aflevering van Club Tropical!

Tenslotte kan je op de website van Club Tropical nog opnames downloaden van de Cubaanse son-klassiekers Sierra Maestra en de spaanse ska-on-steriods fuifbeesten van Ska-P. Die twee zie ik nog niet meteen samen in de studio kruipen, maar elk op zich zijn ze niet te versmaden.

Think of One / Tráfico

Think of One / Tr&aacutee;ficoDe review van de langverwachte nieuwe plaat van Think of One komt behoorlijk laat, maar dat heeft alles te maken met het feit dat ik hier aan de voet van de Volcán Arenal in Costa Rica zit te bloggen — ja, tijdelijk zit de hele tropicalidad.be crew internationaal. Gelukkig stikt het hier van de internet cafés, maar of Costa Rica nu het epicentrum is van tropische muziekjes valt nog te bezien, al hebben we het hier eerder op de plaatselijke fauna en flora gemunt. Doch dit geheel ter zijde. Terug naar Tráfico, het jongste plaatje van onze olijke landgenoten samen met hun Brazilliaanse vriendjes.

Lees verder

Vakantie!

De tropicalidad-bende is er eventjes tussenuit getrokken. Vanaf volgend weekend zijn we terug in de ether!