Radio Mukambo: uw wekelijkse portie wereldmuziek

Benjamin Tollet
Begin vorig jaar moesten we noodgedwongen de stekker uit de tropicalidad.be radio trekken, maar na bijna twintig maanden etherstilte kunnen we uw wereldmuziek blog opnieuw van een niet onaardige portie auditief wereldmuziekvertier voorzien. Brussels journalist, global sounds activist, DJ & radio­pre­sen­ta­tor Benjamin Tollet is er net als ons van overtuigd dat de wereldmuziek niet de (media)aandacht krijgt die het verdient en wil daar met Radio Mukambo ver­an­de­ring in brengen. Elke week serveert Benjamin hier op tropicalidad.be een uurtje muziek uit alle hoeken van de wereld met de nodige duiding en concerttips. Radio Mukambo vind je bovenaan rechts op elke tropicalidad.be pagina, alsook in de sidebar van onze homepagina.

Men drukke op play.

Lees verder

Tinariwen - Tassili

TinariwenTinariwen is een beetje het slachtoffer geworden van zijn eigen succes; als één van de weinige bands binnen het zogenaamde wereldmuziek­genre geniet deze Toearegband ook het respect de gevestigde pop- en rockwereld. In dat wereldje kan je echter de ene dag nog hot zijn om het volgende moment alweer helemaal afgeschreven te zijn. Dat is iets waar de leden van Tinariwen zich gelukkig niets van aan lijken te trekken, want voor hun vijfde langspeler trokken ze zich terug op het Tassili n'Ajjer hoogplateau in Algerije alwaar ze de stekker uit hun elektrische gitaren trokken en een grotendeels akoestisch album opnamen.

Lees verder

Interview met La Chiva Gantiva @ Bonnefooi

Interview met Rafael Espinel (La Chiva Gantiva) @ BonnefooiLa Chiva Gantiva (Couleur Café 2010)
Pelao, het debuutalbum van La Chiva Gantiva ligt net in de winkels en bovendien staat de band ook nog eens live op het sympathieke Fiesta Mundial in Balen, reden genoeg voor ons om frontman Rafael Espinel eens uit te horen over het wat en waarom. We troffen hem in het Brussels café Bonnefooi, tevens de thuishaven van de band.

Lees verder

Omar Souleyman @ Anciènne Belgique

Anciènne Belgique (AB)
Omar Souleyman (AB)
Afgelopen zondag lieten alle Brusselaars hun auto op stal en maakten de binnen­stad met hun (al dan niet) stalen ros onveilig. Te midden van deze gezellige drukte zette de Anciènne Belgique de deuren wagenwijd open voor een gratis concert met op het menu een aller­minst alle­daagse act: Syrische dabke van de illustere Omar Souleyman. Af­ge­lo­pen festival­seizoen bleek de man al potten te breken bij onze Noorderburen en vorige week ging ook het Antwerpse Trix voor de bijl. Zijn oeuvre, verspreid over talloze cassettebandjes vond recentelijk ook de weg naar een CD dus werd het meer dan hoogtijd om even poolshoogte te nemen van dit Syrische fenomeen.

Lees verder

Yaaba Funk - Afrobeast

Yaaba Funk - AfrobeastAls jonge knaap ruilt Richmond Kessie zijn geboorteland Ghana voor Engeland, maar eind jaren '80 verzeilt Richmond toch in het Londense Sterns African Record Centre en vertrekt met twee highlife albums onder de arm (waaronder eentje van Captain Yaba). Een dikke twintig jaar later heeft de Ghanese Brit onder de naam Yaaba Funk zijn eigen afro-funk band bij elkaar gesprokkeld en vorig jaar dook hun eerste langspeler Afrobeast op in de rekken. Dankzij de afrobeat special van Radio Métis (Groovalizacion) vond dit album alsnog de weg naar onze platenkast.

Lees verder

Golden Beirut: New Sounds From Lebanon

Golden BeirutMet deze Golden Beirut: New Sounds From Lebanon wil het Out Here Records label een staal­kaart brengen van de weinig bekende underground scene in Libanon; in theorie een origineel en leuk idee, maar helaas werden wij niet echt warm van deze verzameling tracks. De Libanese underground scene blijkt namelijk dezelfde electro, hiphop en indie rock te produceren waarmee we hier in Europa al jaren om onze oren geslagen worden. Dat kan voor een land als Libanon — de zogenaamde poort naar het Midden-Oosten — dan wel nog revolutionair en vernieuwend zijn, wij misten vooral een eigen identiteit (uitzonderingen als bijvoorbeeld Ahwak van Shift Z & Hiba El Mansouri of Rawak van Ziyad Sahhab niet ten na gesproken). Oordel gerust zelf met het beeld- en klankmateriaal op outhere.de.

www.outhere.de | www.norient.com | www.xmd.nl

Buritaca - Barawanié + La Limoncello - Equinox

BuritacaBuritaca (voorheen nog Buritaca 200) is een collectief van hoofdzakelijk Colombiaanse migranten die elkaar in Barcelona terugvonden. Deze Barawanié is een lekker old school klinkend mestizo album dat je zo terug meevoert naar de hoog­dagen van Sergent Garcia en Manu Chao zo ergens rond de eeuw­wisseling; niets op aan te merken dus en net zoals wij onze mestizo het liefst geserveerd krijgen. Mestizo-liefhebbers kunnen op 24 september hun hartje ophalen in Balen gezien Buritaca op de affiche van Fiesta Mundial prijkt.

www.kasbamusic.com | www.buritacaworldbeat.com

La LimoncelloLa Limoncello tapt uit een iets moderner vaatje; met hun mix van electro, dub, reggae en een streepje punkrock, levert deze band met Equinox een goed in het gehoor liggend tweede album af. Het hoesontwerp van het album had wat onder­ge­te­ken­de betreft best iets uitnodigender gemogen, maar dat is wellicht muggenzifterij. Muzikale voorsmaakjes vind je op hun myspace profiel.

www.lalimoncello.com | www.xmd.nl

Hayvanlar Alemi - Guarana Superpower

Hayvanlar Alemi - Guarana SuperpowerHet hoesontwerp van deze Guarana Superpower van het Turkse Hayvanlar Alemi doet denken aan albums van groepen als Jefferson Airplane of Iron Butterfly uit het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Niet toevallig wellicht, want ook muzikaal gezien liet Hayvanlar Alemi zich zwaar beïnvloeden door die periode; Turkse psychedelische rock dus, met hier en daar echo's van het werk van The Doors (al vervangen de electrische gitaren en mandolines van Özüm Itez en Işik Sarihan wel het Hammond orgel van Ray Manzarek). Intrigerend, maar wellicht enkel voor liefhebbers.

www.hayvanlaralemi.org | www.sublimefrequencies.com

Rachid Taha - Voilà Voilà: Le Best Of

Rachid TahaIn 2012 staat Rachid Taha zowat dertig jaar op het podium, een ideale gelegenheid voor een carrière­overzicht in de vorm van een Best Of compilatie. Live vond ondergetekende Taha vaak net iets te schreeuwerig en eclectisch, maar op plaat hebben zijn nummers de tand des tijds wonderwel door­staan. Naast zijn mix van chaabi, raï, techno, rock en punk, lijken de songs van zijn toenmalige spitsbroers Khaled en Faudel nu bijna oubollig. In zijn teksten is Taha steeds maatschappijkritisch gebleven; van de eerste mokerslag Douce France, een herwerking van een klassieker van Charles Trenet, over het tegen het Front National van Jean-Marie Le Pen gerichte Voilà Voilà tot Rock El Casbah, Taha's versie van The Clash klassieker Rock The Casbah waarmee hij al in 2004 de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in de Arabische wereld haast leek te voorspellen. Rachid Taha, dandy, levensgenieter en provocateur is nog het best te vatten in zijn eigen woorden: "Algérien pour toujours et Français tous les jours!". Essentieel luistervoer!

www.rachidtaha.fr