Radio Mukambo #327: Brazil Groove Session

Radio MukamboAlweer heel wat Braziliaanse muziek deze week op Radio Mukambo met André Sampaio uit Rio de Janeiro die de cd van de week levert, Alagbe, Afro-rock met Braziliaanse toetsen +++ cocostep, elektro-rabeca, afrobeat & capoeira-beats om de Brazil Groove Sessions aan te kondigen, deze zaterdag in Genève met Claudio Rabeca en Mukambo.
We luisteren ook naar Mardi Gras Indian funkband Cha Wa, Mista Savona's mix van Cubaanse son met Jamaicaanse dancehall, BKO's Malinese tradi-rock, Candenza's Nepalese afrobeat & een lekkere remix van AkizzBeatzz die op 8/12 naar Festa Mukambo bij Collectif AuQuai (Molenbeek) komt.


Lees verder

Bounty Radio S03E07 '2017' ft. Leila Gobi, Hamad Kalkaba, Vox Portent, BKO

Radio MukamboIn Bounty Radio gaan we op zoek naar de laatste trends in vooruitstrevende en elektronische Wereldmuziek 2.0. In de playlist global electronica, bass en organische grooves die je meenemen tot diep in de tropen. In S03E07 van Bounty Radio levert Leila Gobi met 2017 het album van de week. We luisteren naar nog te verschijnen materiaal van Hamad Kalkaba, Tremor en meer.

Lees verder

Kolonel Djafaar @ OPEK Leuven

Kolonel Djafaar (OPEK)OPEK (Leuven)Een stel jonge gasten die zich wagen aan afrobeat en ethio-jazz, dat hoor je niet vaak, al klinkt het ons niet onbekend in de oren. Het Nederlandse Jungle by Night zette een dikke vijf jaar geleden de tanden in datzelfde genre-combo, mét succes. Een klein jaar geleden deelden negen twintig­ers uit het Antwerpse dezelfde roeping. Onder de noemer Kolonel Djafaar speelden ze dit voorjaar op kleine en grotere podia en sleepten in Gent de Jonge Wolven podium­prijs in de wacht. Colora was zo vriendelijk om deze jonge snaken in het OPEK te programmeren en dat lieten we uiteraard niet aan onze neus voorbij gaan.

Lees verder

Radio Mukambo #326 Black Consciousness

Radio Mukambo20 november is Black Consciousness Day in Brazilië, een dag waarop het rijke Afrikaanse erfgoed gevierd wordt, maar ook de strijd – in verleden, heden & toekomst – eerst om slavernij af te schaffen, nu voor gelijke kansen en gerechtigheid voor de verdrukte Afrikaanse diaspora in Zuid-Amerika's grootste land.
Radio Mukambo draagt zijn steentje bij met een podcast vol strijdvaardige muziek van Capoeira Soundsystem (cd van de week), Gaspar, Aláfia, André Sampaio, Ponto de Equilibrio, maar ook Afrikaanse artiesten als Elom 20ce, Emil Abossolo-Mbo & natuurlijk Fela Kuti. Zonder producers als Tahira, AkizzBeatzz, Stiko, smallFall & AmazeMe te vergeten, die op overtuigende wijze traditionele muziek vertalen naar de dansvloer.

Lees verder

TootArd - Laissez Passer

TootArdHet verhaal van TootArd, een jonge band uit Majdal Shams in de door Israël bezette Golanhoogten (een heuvelachtig gebied op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël), begon in 2010 met het spelen van reggaecovers. Voeg daar nog wat invloeden uit de Toearegmuziek bij (niet toevallig ook een volk zonder eigen staat) en het feit dat alle leden van de vijfkoppige band opgroeiden met klassieke Arabische muziek en je krijgt de sound van TootArd. Laissez Passer, de titel van dit nieuwe album, verwijst naar de politieke status van de bandleden als zogenaamde "staatlozen". Sinds 1967 worden de bewoners van de Golanhoogten (voornamelijk Druzen) beschouwd als inwoners van Israël, maar ze beschikken niet over de Israëlische nationaliteit en moeten als ze zich willen verplaatsen of reizen gebruik maken van een zogenaamd "laissez-passer" in plaats van een regulier paspoort. Toch was het ook net die status van staatloze die hen liet inzien dat muziek iets is dat grenzen overstijgt en waarin je door je verbeelding de vrije loop te laten naar eender waar kunt reizen. Hun eigen situatie mag dan verre van ideaal zijn, dat betekent niet dat de leden van TootArd niet beseffen dat het altijd erger kan… Vanop de Golanhoogten kijk je zo Syrië in en de intieme afsluiter Syrian Blues is dan ook een ode aan de door burgeroorlog geteisterde land. Optimistisch geluid uit één van de geopolitiek gezien meest complexe zones ter wereld!

Lees verder

Omar Souleyman - To Syria With Love

Omar SouleymanEigenlijk vragen wij ons enigszins af hoeveel keer Omar Souleyman zijn gimmick nog succesvol kan blijven opvoeren vooraleer een zekere déjà-vu begint in te zetten? Van ons krijgt de Syrische koning van de dabke (het Syrische antwoord op westerse house en techno) vooralsnog het voordeel van de twijfel. Zoals de titel al aangeeft is To Syria With Love een ode aan zijn door burgeroorlog verscheurde en verwoeste thuisland: "It's been six years I've been away, and I'm tired of looking for home and asking about my loved ones. My soul is wounded and it's like having dust in my eyes. We are in exile, and our nights are long. Our homeland is our only comfort. Life caused us so much pain. Our wounds are too many and every wound calls out. We miss Al-Jazira!". Voor de teksten werkte Souleyman deze keer samen met Shawah Al Ahmad, en in plaats van de magistrale Rizan Sa'id hoort u deze keer het synthesizerwerk van Hasan Alo. Briefkaart aan het thuisfront van een artiest in ballingschap die het gezicht geworden is van een ontheemde generatie.

Omar Souleyman komt To Syria With Love live voorstellen in de Brusselse Botanique op 27 januari.

www.maddecent.com | www.because.tv

Radio Mukambo #325 Indigo Women

Radio MukamboVeel sterke vrouwen op Radio Mukambo deze week, met Amazones d'Afrique die hun debuut 'République Amazone' voorstellen in Flagey en Stella Chiweshe, de koningin van de mbria, bij Muziekpublique. Maar voor het album van de week gaan we naar Réunion met Lindigo. Op 'Komsa Gayar' voegt de band wat subtiele elektro toe aan zijn maloya power sound.
Verder nog afrobeat, Latin grooves en Braziliaanse beats.


Lees verder

Salim Jah Peter - Nature

Salim Jah PeterDe Nigerese Salim Jah Peter, die zich met recht en rede één van de veteranen uit de Afrikaanse reggaescene mag noemen, laat voor de eerste keer in ruim tien jaar weer van zich horen met deze Nature. Peter's muziekcarrière kwam eigenlijk pas echt in een stroomversnelling terecht toen hij zich in het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw in Ivoorkust vestigde en daar frontman werd van de lokale reggaeband Mystic Vibration. Maar Salim wilde meer, creëerde zijn eigen stijl, een mix van traditionele muziek uit Niger, blues en afrobeat die hij hayé hayé groove doopte, en richtte zijn eigen band Mystic Ténéré op. In 2004 vestigde Peter zich in Parijs waar hij zich verder op een solocarrière focust. In 2007 is er het solodebuut Les Vautours, dat enkel in Niger verdeeld wordt, twee jaar later gevolgd door Hold Up De Pouvoir dat in zijn thuisland meteen in de ban geslagen wordt. Pas na de staatsgreep in 2010 kan Salim eindelijk weer naar Niger afreizen.

Lees verder

Leila Gobi - 2017

Leila GobiLeila Gobi is een zangeres uit het provinciale Menaka bij Gao in het oosten van Mali, een regio die vooral bevolkt wordt door Songhai en Toearegs, en het mag dan ook niet verbazen dat ze in haar nummers voortdurend afwisselt tussen Songhai en Tamasheq. Dit simpelweg 2017 getitelde nieuwe album, is de tweede internationale release van Gobi op het Amerikaanse Clermont Music label. Het album werd opgenomen in de Hampathe Bah Studio in Bamako, maar de mastering en mix gebeurde in New York en Los Angeles. Hoewel Leila het inhoudelijk vooral bij traditionele thema's houdt (van het verspillen van tijd in An Nia, over een bede voor afdoende regenval en goede oogsten in Tibo Gadeina, tot een feestelijk huwelijksliedje met Wai Hidjou) tillen de productie van Christopher Nolan en de mix van David Harrow het geheel naar een heel ander niveau, en het resultaat is een uitstekend schijfje die de tradities van Gobi rijmt met moderne beats en technologie.

www.clermontmusic.com | www.xmd.nl

Zazou/Bikaye/CY1 - Noir Et Blanc

Zazou/Bikaye/CY1Sommige albums zijn hun tijd jaren vooruit en dat geldt zeker voor deze Noir Et Blanc van gelegenheidsproject Zazou/Bikaye/CY1. De langspeler uit 1983 geldt als één van de grootste cultklassiekers uit de archieven van Crammed Discs en wordt algemeen beschouwd als een pioniersexperiment in het rijmen van Afrikaanse ritmes met westerse elektronica en technologie. Recensies van Melody Maker en International Musician uit die periode, spraken over: "…an imaginary collaboration between D.A.F. (Deutsch-Amerikanische Freundschaft) and Fela Kuti." Of "Fela Kuti meets Kraftwerk on the dancefloor…". Voor deze heruitgave werd de originele tracklist aangevuld met 5 nooit eerder uitgegeven demo-opnames en 3 remixen uit 1984. Noir Et Blanc was het resultaat van een eenmalige samenwerking tussen de Franse componist en producer Hector Zazou, Bony Bikaye, een Congolese muzikant geobsedeerd door Duitse progressive rock en Amerikaanse iconen als Miles Davis en Frank Zappa, en de Franse elektronica-pioniers Guillaume Loizillon en Claude Micheli, beter bekend als CY1. Terwijl nu een degelijke Apple computer en Logic Pro zouden volstaan, moesten beide heren het nog doen met haast kamer-vullende beesten van modulaire analoge computers uit het begin van de jaren zeventig. Tussen de muzikanten - Chris Joris - percussie, Marc Hollander - klarinet, Fred Frith - viool en gitaar - herkenden we ook de naam van Vincent Kenis (gitaar) en dit album moet dan ook zonder twijfel de kiem gelegd hebben voor wat jaren later zijn Congotronics-reeks zou worden. Afro-elektronische cultklassieker!

www.crammed.be

Qotob Trio - Entity

Qotob TrioWie zijn (wereld-)muziek al eens liever wat intiemer, meer experimenteel en minder mainstream heeft, kan deze Entity van Qotob Trio eens proberen. Qotob, ooit opgericht in Damascus door de Syrische cellist Bassel Abou Fakher als een platform voor muzikanten in de wereldmuziek, veranderde na Bassel's vlucht naar België in een trio waarin, naast hijzelf, ook nog pianist Jean-Baptiste Delneuville en accordeonist Piet Maris actief zijn. Het trio beschouwt Entity als een kruispunt (net zoals Brussel dat ook letterlijk is) van hun muzikale achtergronden, waarbij het doorbreken van de klassieke oost versus west patronen centraal stond. 'Entity' doet wat denken aan de composities van de Tunesische oed-speler Anouar Brahem en de Arabische jazz van Rabih Abou-Khalil, Dhafer Youssef of Bachar Mar Khalifé. Muzikale poëzie tussen melancholie en vreugde.

www.qotob.be | www.choux.net

Radio Mukambo #324 Kathmandu Heights

Radio MukamboFela's nalatenschap heeft intussen Kathmandu bereikt, met Cadenza die een eclectische mix van afrobeat, funk en Nepalese folk-invloeden vermengt op 'Back to the Roots', onze cd van de week. Verder nog op Radio Mukambo: Instigator Afrobeat Orchestra uit Singapore, Lindigo uit Reunion en een paar heerlijke tracks uit Latijns America.
We kondigen ook de concerten aan van Marabout Orkestra (afrobeat/ethiogroove) op Jam'in Jette indoor, Aziza Brahim (muzikale activiste uit de Westerse Sahara) in Espace Senghor en de Koningin van Palestijnse hiphop Shadia Mansour bij Vk Concerts.


Lees verder

Bounty Radio S03E06 Soy Selva ft. Ghetto Kumbé, TootArd, Poirier

Radio MukamboIn Bounty Radio gaan we op zoek naar de laatste trends in vooruitstrevende en elektronische Wereldmuziek 2.0. In de playlist global electronica, bass en organische grooves die je meenemen tot diep in de tropen. In S03E6 van Bounty Radio levert Ghetto Kumbé met Soy Selva het album van de week. We luisteren naar nog te verschijnen materiaal van TootArd, onze Throwback Track van Orchesta Baobab (uit aflevering 37) en enkele tracks uit de Womex17 selectie.

Lees verder

Diron Animal - Alone

Diron AnimalDiron Animal, bekend als de flamboyante frontman (zie ook de hoesfoto van deze Alone) van de Angolees-Portugese band Throes The Shine die kuduro bijkruidt met invloeden uit rock en elektronische muziek, probeert het nu solo met deze toepasselijk getitelde Alone. Diron werd geboren in het getto van Cazenga in de Angolese hoofdstad Luanda, maar verkaste ondertussen alweer een tijd geleden naar Portugal. Toch beweert Diron dat hij het getto dan wel fysiek verlaten heeft, maar dat hij het mentaal nog steeds met zich meedraagt. Op Alone mixt hij dan ook ritmes uit zijn thuisland als kuduro en semba met invloeden uit house, afrobeat, hip-hop, electro, coupé-décalé of funk, voortdurend afwisselend tussen Portugees, Engels en Kimbundu. Een opmerkelijke gastbijdrage is er van de Zuid-Afrikaanse singer-songwriter en rapper Spoek Mathambo in 'NCrazy'. Stevige dosis world-beats op het lijf geschreven van de huidige afrobeats-generatie.

www.diron.pt | www.soundwayrecords.com

Andina, The Sound Of The Peruvian Andes: Huayno, Carnaval & Cumbia 1968 To 1978

AndinaDe Peruviaanse chef, restauranthouder en muziekproducer Martin Morales is terug met een schijfje vol heerlijke melodieën uit de Peruviaanse Andes. Voor deze compilatie, gefocust op huayno, carnaval en cumbia uit de periode 1968 tot 1978, sloeg Morales de handen ineen met Andres Tapla del Rio, een verwoede vinylverzamelaar uit Lima en Duncan Ballantyne, medeoprichter van Tiger's Milk Records en voorheen actief bij Soundway Records. In de tracklist een hoop illustere bands met tot de verbeelding sprekende namen als Los Demonios del Mantaro, Los CoConjunto Los Luceritos de Casacanchampadres del Ande of Conjunto Los Luceritos de Casacancha. Onze favorieten uit de tracklist: La Mecedora en El Lorcho van het reeds vernoemde Los Compadres del Ande, de aanstekelijke chicha met een rocktintje van Los Walkers De Huánuco in Todos Vuelven, en Descarga Huanuqueña van Los Jelwees. Alweer een fascinerende duik in het muzikale verleden van Peru.

www.tigersmilkrecords.com | www.strut-records.com

Dia de los Muertos met Orkesta Mendoza & Mariachi Reloaded @ De Roma

Orkesta Mendoza (De Roma) — © Virginie FavardDe RomaOndergetekende had ooit het genoegen om de Mexicaanse Día de los Muertos ("dag van de doden") ter plekke mee te maken. RUN Bookings (Marcela Narvaez Davila) bracht de Mexicaanse feestdag enkele jaren geleden voor het eerst naar België en stelde het concept nu ook voor de eerste keer voor in de Antwerpse Roma.

Op het menu in de feestelijk aangeklede concertzaal (typisch altaar aan de linkerkant van het podium, een doek met een gigantisch skelet als achtergrond…), een dubbelconcert van Orkesta Mendoza en Mariachi Reloaded.

Lees verder