Village Folk Bayaka

Bijna 9 maanden na onze officiele First Post staan we met tropicalidad.be een kleine 150 posts verder. Buiten het genoegen van onnavolgbaar speurwerk (grapje !), een onvermoeibare vinger op de pols van het (desalniettemin niet zo definieerbare) wereldmuziekgebeuren, en slapeloze nachten als gevolg van malafide internetpiraten die schaamteloos gebruik maken van onze onbezonnen ambitie om de technische kant van site ook volledige zelf in handen te nemen, levert dit soms wel fijne verrassingen op. Eén daarvan was het feit dat we op een argeloze wintermorgen zowaar een demo-CD in onze brievenbus vonden. Omdat we zulke praktijken uiteraard van harte toejuichen en dus ook ten zeerste willen bemoedigen (bij deze kijk ik even hoopvol naar een paar niet nader genoemde platenlabels die schaamteloos van onze lovende reviews profiteren :-p), bij deze ook de obligatoire review. Maar, waarde lezer, ook in dergelijke omstandigheden verliezen we de journalistieke objectiviteit niet uit het oog ;-). De demo CD in kwestie was van Village Folk Bayaka...

Lees verder

Toumani Diabaté in Ha'

Toumani DiabatéDe Malinese kora-virtuoos Toumani Diabaté mogen we op 12 mei verwelkomen op de planken van de Handelsbeurs in Gent. Hoog bezoek, want vorig jaar bracht Toumani samen met de veel te vroeg overleden Ali Farka Touré het hemels plaatje In the heart of the moon uit dat bijna op nummer één bij WMCE 2005 eindigde en terecht een Grammy Award in de wacht sleepte. In Gent staat 'm er dus alleen voor, maar geen nood, solo kan 'm er ook wat van. Het uitstekende Djelika (1995) kan dit bewijzen: magistrale improvisaties op sprookjesachtige, kabbelende ritmes. Tickets? Info? Hier!

Live: Seun Kuti

Seun KutiRadio 1Gisterenavond heeft Club Tropical wederom een niet onaardig streepje live werk de ether in gestuurd. Het fragment komt uit de verrassend sterke set van Seun Kuti op Sfinks afgelopen zomer. De appel valt inderdaad niet ver van de boom en daar zijn we in het minst rouwig om, zeker als die boom Fela Kuti heet ;-). Dik twintig minuten van dat feestje (M4V 4.5 MB) kun je een week lang beluisteren op de website van Club Tropical.

Oja, ze serveren ons ook nog een streepje zigeunerfanfare en wel die van Mahala Raï Banda uit Roemenië. Ze weten ons wel te verwennen.

Don Omar terug in de lage landen

Pleasure Paas PartyGoed nieuws voor het reggaeton-minnend publiek bij onze noorderburen: Don Omarel don de reggaeton — zakt op de eerste paasdag af naar Den Haag. Vorig jaar vertoefde de man zowaar op Belgisch grondgebied en dat spektakel hebben we op de Antilliaanse feesten mogen meemaken. De heer Omar is lang niet de enige die daar op 16 april zijn bling zal ten toneel spreiden. Hij deelt het podium met o.a. de salsero's Gilberto Santa Rosa (Puerto Rico) en Willie Panamá (USA). Gooi daar nog een half dozijn latin & caribbean ensembles bij, inclusief een salsa dance area en je hebt het recept voor de Pleasure Paas Party — het hollands broertje van de Antilliaanse feesten als je het mij vraagt.

Pio Leyva overleden

Het is blijkbaar geen goed seizoen voor wereldmuzikanten. Nog maar net moesten we afscheid nemen van Ali Farka Touré; nu is het de beurt aan Pio Leyva, zanger van de Buena Vista Social Club om zich naar de eeuwige jachtvelden te begeven. Daarmee vervoegt hij zijn Buena Vista collega's Compay Segundo (juli 2003), Ruben Gonzalez (december 2003) en Ibrahim Ferrer (augustus vorig jaar). Op zich is het geen wonder, gezien de gezegende leeftijd van de man. Volgend jaar zou hij 90 worden. Blijkbaar zijn die Cubanen toch een stevig ras. Of het aan de sigaren dan wel de cubaanse gezondheidszorg ligt is voer voor een toogdiscussie :-D

In tegenstelling tot de meeste Buena Vista leden bracht hij na het succes van de film geen soloplaat uit. Daardoor is zijn naam iets minder bekend dan pakweg Compay Segundo of Ruben Gonzalez (hoewel hij wel op hun platen te horen is). Maar al vóór Buena Vista had hij er een bloeiende muzikale carriere opzitten, met meer dan 25 platen (of waarop men ook op opnam voor de grammofoonplaat) sinds zijn debuut in 1932. Hopelijk brengt zijn dood het nakende optreden in de AB niet in het gedrang, want dat is al geruime tijd uitverkocht...

"Depot No Shaking" met Tony Allen

Tony Allen in Het DepotLaat u niet misleiden door de titel, want het laatste werk Lagos no shaking van Tony Allen wil zoveel zeggen als "Lagos is doing OK". Wat Het Depot betreft meer dan OK, want qua tropische muziekjes valt er in de antieke Leuvense filmzaal veel te beleven. En deze keer kregen ze dus één der groten der aarde over de vloer, of op z'n minst toch de drijvende (lees: drummende) kracht achter een dezer groten: Fela Kuti. Afro. Beat. Eind jaren zestig samen smeedden ze de twee woorden tot één: afrobeat. Piepjong is 'm dus niet meer, maar de jaren zijn niet in zijn koude kleren gaan zitten, want samen met een stel getalenteerde muzikanten kreeg hij gisteren de Depot-ganger moeiteloos aan het shaken. En wij waren er uiteraard ook bij.

Lees verder

festivals: Womad en Rudolstadt

We gaan nog even door met de festivalaankondigingen. Ook buiten de landsgrenzen zijn er een aantal leuke wereldmuziek evenementen tijdens de zomermaanden. En daarvoor hoef je nog niet meteen je spaarvarken te pijnigen voor een ticket richting Afrika of Zuid Amerika (hoewel, het festival au desert in Timbuktu, bij voorbeeld, lijkt me best wel de moeite, als ik ooit eens de lotto win...). Dichter bij huis komt de doorsnee wereldmuziekliefhebber ook wel aan zijn trekken. In Tilburg bij voorbeeld, net over de grens, is er jaarlijks in juni het Festival Mundial. Vroeger gratis, maar nu ook nog bijzonder democratisch (15 € voor 2 dagen) maar toch weten ze elk jaar wel een aantal grote vissen te strikken. Vorig jaar was dat Khaled, voor de affiche van dit jaar moeten we nog even geduld oefenen.

Over de plas is er uiteraard de moeder der wereldmuziekfestivals, Womad. Tegenwoordig zitten ze overal, tot en met Korea, maar de hoofdact is het jaarlijkse festival in Rivermead, Reading. Dit jaar van 28 to 30 juni en dat is spijtig genoeg terzelfdertijd als Sfinks. Dat laatste is net iets dichterbij en ook net iets goedkoper, want voor de volledige aflevering van Womad moet je een astronomische 100 £ (een kleine 150 €) ophoesten. Daarvoor krijg je dan wel de kruim van de wereldmuziek, met o.a. Femi Kuti, Gotan Project, Salif Keita, Toumani Diabate, Marcelo D2 en Los De Abajo om er maar een paar te noemen.

Wie de andere windrichting uitgaat komt misschien voorbij Rudolstadt, waar van 7 tot 9 juli naar eigen zeggen het grootste Duitse folk, roots en wereldmuziek festival doorgaat. Hun line-up is in elk geval indrukwekkend. Minder bekend namen (voor mij toch), maar daar spotte ik toch al Babylon Circus, Les Boukakes en Bajofondo Tango Club!

Konono N°1 in Brussel en Antwerpen

Doe-het-zelf microfoon en mengtafel van Konono N°1De Congolese doe-het-zelvers van Konono N°1 zijn binnenkort weer in het land. Afgelopen jaar wisten ze niet alleen in wereldmuziek-kringen te infiltreren, maar door hun unieke manier van musiceren verschenen ze uitgebreid in de hipste magazines. En die media aandacht werkt, want op 21 april verhuizen ze hun home-made likembés, houten micro's en tiendehandse versterkers naar de Beursschouwburg (Brussel) en herhalen dat nog eens op 6 mei in het Zuiderpershuis (Antwerpen).

Nog een extraatje: het online muziekmagazine kwadratuur heeft vorig jaar een interview met de mannen weten los te peuteren.

De eerste namen voor CC

De eerste namen voor de zomerfestivals beginnen binnen te druppelen. Na Rock Werchter heeft Couleur Café nu ook de eerste namen bekendgemaakt voor hun 17e editie. Waaronder alvast een aantal kleppers:

  • Funkadelic maestro George Clinton vertegenwoordigt in zijn eentje zowat heel het genre van de P-funk. De man mag zijn hoogdagen met Parliament en Funkadelic dan wel beleefd hebben in de jaren 80, zijn songs zijn eindeloos gesampled door rap artiesten, met als gevolg dat ie naast James Brown zowat de meest gesamplede artiest op onze aardbol is. Klasse.
  • Sergent Garcia is nog zo'n klassieker. Met zijn Locos del Barrio produceert hij een explosieve mix van salsa, funk, ragga en reggae. 2 jaar geleden zette hij de AB in vuur en vlam met een memorabel optreden, deze keer doet ie dat ongetwijfeld met de CC-weide.
  • Ook weer een fijne portie reggae deze keer: oerlegende Burning Spear (de man gaat al 35 jaar mee!) en van iets dichter bij huis het Franse (en iets jongere) Dub Incorporation. Onlangs nog een uitverkocht concert in de Botanique, maar dat hebben we spijtig genoeg gemist...
  • Na zijn halfbroer Femi is het deze keer de beurt aan Seun Kuti voor een stevige portie afrobeat. All-time favorite van tropicalidad.be en ook voor de trouwe lezer geen onbekende
  • Het gebeurt niet vaak dat we een minister op een festival podium zijn ding zien doen, maar gelukkig ruilt Gilberto Gil het ministerie af en toe nog in voor zijn gitaar...
Wat het resultaat is van de lokale talentenjacht is nog niet gekend, maar wel dat er zich maar liefst 140 muzikanten en bands kandidaat hebben gesteld. Benieuwd...

Manu Chao op Rock Werchter

Rock Werchter is nu niet meteen het mekka voor wereldmuziekliefhebbers, zeker niet omdat Couleur Café traditioneel in hetzelfde weekend doorgaat, maar af en toe valt er wel iets leuk mee te pikken. Dit jaar is dat ongetwijfeld het geval op 29 juni, want dan passeren zowel Manu Chao als de ons welbekende Damian "Jr. Gong" Marley. Dat Damian Marley langskomt is geen verrassing. De man is druk bezig met het promoten van zijn laatste werk, en zijn mix van reggae, hiphop en toasting past perfect in het muzikale landschap van Werchter.

Manu Chao is een grotere verrassing. Niet alleen stond hij met heel het circus van Radio Bemba Sound System al op de weide in 2001, maar daarenboven kan je wat hij sindsdien geproduceerd heeft, moeilijk beschuldigen van een hoog rockgehalte. Het muzikale kleinood Sibérie m'était contéee heeft weinig potten gebroken, en hoewel zijn deelname aan Dimanche ŕ Bamako van Amadou et Mariam veel verder ging dan enkel de productie, verwacht ik nu toch niet dat hij daarmee werchter in lichterlaaie zet.

Met een muzikale duizendpoot als Manu Chao weet je uiteraard nooit, maar wellicht wordt het dus wel een gelijkaardig feestje als in 2001. Wat mij betreft geen probleem, want alleen al het feit dat Radio Bemba terug op schok is, is geweldig nieuws! Nog even afwachten in welke bezetting, want ook dat weet je nooit bij Manu Chao. Amadou et Mariam verwacht ik nu niet meteen, maar als je hen aan het werk wil zien, kan je wat later terecht op de hoogmis van dat andere muziekgenre.

Live: Obatala en DJ Dolores

Radio 1Baba Sissoko & Miguel "Angá" DiazHet is aftellen geblazen, want voor morgenavond heeft Club Tropical twee heel fijne live fragmenten in de schuif klaarliggen. Ik had geen idee dat onze vrienden van Radio 1 aan opnamen geraakt zijn van Obatala in de AB samen met hun invités Baba Sissoko (Senegal) en Miguel "Angá" Diaz (Cuba). Afgelopen jaar heb ik veel concertjes gezien, maar die avond in de ABBox stak er toch met kop en schouders bovenuit.

DJ DoloresEn als dat nog niet genoeg zou zijn, krijgen we morgavond ook nog live materiaal van DJ Dolores op Sfinks er bovenop. Sinds kort heb ik hier Aparelhagem liggen, het recenste plaatje van de Brazilliaanse muziek-knutselaar die mij meer en meer aanspreekt met zijn hutsepot van traditionele en electronische klanken. Bij Club Tropical weten ze van geen ophouden, want bij wijze van intro hebben ze ook nog een interview met DJ Dolores liggen.

Na de uitzending kun je beide concertjes nog een week lang beluisteren op hun website. Big up voor Club Tropical!

Foto's Damian Marley in de AB

Damian Marley in de ABDe gewone sterveling krijgt helaas niet de kans om naar hartelust kiekjes te nemen in de AB, zeker niet als daar toevallig Damian "Jr. Gong" Marley op het podium staat. De mensen van GO for music daarentegen wel. Gelukkig zijn ze zo vriendelijk om die met ons te delen en mocht ons verslag niet volstaan, dan gooien ze er nog een verslagje bij.

Als de vliegende bliksem hierheen dus voor een handjevol foto's van het memorabel concert.

K'Naan en Max Romeo in de VK

K'NaanEergisteren nog in het voorprogramma van Damian Marley in de AB, binnenkort de main act in de Vaartkapoen: we hebben het over de Somalische rapper en de zijnen, K'Naan. Minimalistische Afrikaanse hiphop is hun ding: meer dan een gitaar, twee djembe's en hun rhymes hebben ze niet nodig. Op hun website valt er aardig wat audio en video materiaal te rapen — vooral Soobax kan mij wel bekoren. Helemaal onbekend zijn de knapen niet want ze mochten hun ding gaan doen Live @ VH1.com. Op 9 mei in de VK dus.

Max RomeoEén week daarvoor pakt de VK uit met een klepper uit de reggae geschiedenis: Max Romeo! Zijn overversneden roots reggae uit de hoogdagen van Jamaica in de jaren '70 zijn ondertussen klassiekers in het genre. Pareltjes als One Step Forward en I Chase the Devil uit War In A Babylon werden destijds opgenomen in de Black Ark studio door niemand minder dan Lee "Scratch" Perry. Na 2 mei mag de VK weer een grote meneer in hun palmares opnemen.

Update: op 10 mei passeert K'Naan ook nog langs in het Zuiderpershuis.

AB gaat plat voor de riddims van Damian Marley

Damian MarleyABVandaag zijn we wat in de rouw, maar daar was gisteren allesbehalve sprake van: het liep goed vol in de volledig uitverkochte AB voor Damian "Jr. Gong" Marley. Het heeft anders best wel lang geduurd eer zijn jongste plaatje, Welcome to Jamrock langs deze kant van de planeet wat radio-aandacht kreeg — net op tijd, zo blijkt. Uiteraard bestond het publiek uit zowel jonge rakkers die de jongste Marley telg goed kennen als mensen die op zoek zijn naar the next best thing voor een authentiek Bob Marley concert. Ik kan u gelijk verklappen dat Damian er wonderwel is in geslaagd om beide groepen content naar huis te sturen — en gezien ik tot beide groepen behoor heb ik weer een memorabel concert achter de rug :-).

Lees verder

Ali Farka Touré overleden

Een zwarte dag voor de wereldmuziek (en voor tropicalidad.be want we zijn jarenlange trouwe fans). Ali Farka Touré is deze morgen overleden in Bamako. Hij is naast Youssou N'Dour wellicht een van de bekendste westafrikaanse muzikanten. Naar het schijnt was hij al enige tijd ziek. Wat juist is niet echt duidelijk, maar het belette hem in elk geval niet om eerder dit jaar nog een adembenemende plaat uit te brengen met koravirtuoos Toumani Diabaté. Ali Farka is wellicht het meest bekend van Talking Timbuktu, de must-have klassieker die hij in 1994 maakte samen met Ry Cooder. Voor zowel zijn laatste, In the Heart of the Moon als voor Talking Timbuktu kreeg hij een Grammy award. Ik heb hem verschillende keren aan het werk gezien, onder meer in Dranouter, en een memorabel (gratis) optreden in 1999 in het klein kasteeltje in Brussel.

Touré's muziek wordt gemeenzaam desert blues genoemd, naar de versmelting van traditionele Malinese griot muziek met blues à la John Lee Hooker. Hoewel iets hoekiger en rauwer, zijn zijn oudere CD's The River (1990) en The Source (1992) pareltjes van zijn typische stijl, bijna instrumenteel en met een sobere bezetting (Ali Farka op gitaar, zijn broer op kalebas en zijn neef op conga's). Op elke plaat speelt hij ook telkens een paar nummers op de gurkel, een traditioneel, tweesnarig strijkinstrument (waar ik persoonlijk niet zo'n grote fan van ben ;-)).

In tegenstelling tot een hele reeks andere afrikaanse artiesten is Touré in Mali blijven wonen, waar hij verschillende mangoplantages bezat, en in 2004 burgemeester werd van Niafunké, een dorp even ten zuiden van Timbuktu, waar hij ook begraven zal worden. Hij werd geboren in 1939, maar zijn juiste geboortedatum is niet gekend...

Spring is in the air

VW Spring SessionsNee, niet de kinderketnetband Spring die eraan komt, maar wel de VW Spring Sessions. Ik associeerde de Spring Sessions vooral met jazz, en met jazz is het wellicht begonnen, maar het blijkt veel ruimer te gaan dan dat. De noemer is "kwaliteit", maar in het kader daarvan komen de meest uiteenlopende muzikanten op een keur aan locaties hun ding doen... Zo komen er ook een heel aantal wereldmuzikanten aan bod. Onder andere het eerder aangekondigde concert van de Buena Vista Social Club maakt deel uit van de Spring Sessions.

Daarnaast zijn ook eerstdaags de volgende artiesten live te bewonderen, de meesten komen nieuw werk voorstellen: Of we er ook zullen geraken is lang niet altijd zeker (behalve dan voor de Buena Vista's), maar zeg niet dat we u niet op de hoogte gehouden hebben...

Een schat aan live wereldmuziek bij 3voor12

3 voor 12 (VPRO)Het radio-programma 3voor12 van de VPRO heeft op zijn website een hoop live materiaal online staan, waaronder een aantal smakelijke wereldmuziek concertjes. Hier is onze greep uit het aanbod:
De meeste rakkers uit het lijstje zijn hier verre van onbekend, behalve Panteon Rococo misschien — hoewel we ze vorig jaar nog op de Antilliaanse feesten hun Mexicaanse ska zagen te berde brengen. Nog dit: voor al dit audio- en videogeweld heb je RealPlayer nodig.

BBC World Music awards 2006: de winnaars!

BBC World Music Awards 2006Afgelopen zaterdag werden in alle stilte de winnaars bekend gemaakt van de BBC World Music awards. Zonder veel lawaai inderdaad, want pas op 7 april gaat in London het World Music Awards feestje door mét live concerten van de winnaars.

Het zal u ongetwijfeld niet verbazen, maar Amadou & Mariam is zowel met de award in de categorie "Africa" als "Album of the Year" gaan lopen. Hiermee verslaan ze grote artiesten als Ali Farka Toure, Salif Keita en hippe nieuwkomers als Emmanual Jal. In de categorie "Americas" moest mijn favoriet Omar Sosa helaas de duimen leggen voor Ry Cooder. Toch wel een beetje terecht voor de man achter succesplaaten als Talking Timbuktu (van Ali Farka Toure) en Buena Vista Social Club. Tenslotte ging de vrolijke bende Congolese doe-het-zelvers van Konono N°1 niet geheel onterecht aan de haal met de "Newcomer" award. De winnaars uit de overige categoriën vind je hier.