Alma Afrobeat Ensemble - Life No Get Dublicate

Alma Afrobeat EnsembleAlma Afrobeat Ensemble is het geesteskind van Aaron Feder een gitarist uit Chicago. De band zag het levenslicht in 2003, maar kreeg een volledige makeover nadat Aaron in 2006 naar Barcelona verhuisde. Een eerste album, Toubab Soul, verscheen in 2010, onmiddellijk gevolgd door een geremixte versie, Toubab Resouled en nu is er dus deze opvolger Life No Get Dublicate. Feder steekt zijn bewondering voor afrobeatpionier Fela Kuti niet onder stoelen of banken: samen met hun manager Javi Zarco aka. Pincha Extra Z en DJ Floro begonnen ze Felabration concerten te organiseren in Barcelona en voor de hoesillustratie van Life No Get Dublicate werkte Alma Afrobeat Ensemble zelfs samen met Lemi Ghariokwu, de Nigeriaanse grafisch designer die destijds verantwoordelijk was voor menig hoesontwerp van Fela's albums. Voor de vocals kan de band onder andere beroep doen op de Argentijnse Lucila Ciocoletto en de Senegalese Babacar 'Baba' Gaye, wat hen toe laat vlot af te wisselen tussen Engels, Frans, Spaans en Wolof en zo hun sound een heel eigen kleurtje te geven. De wereldwijde afrobeatfamilie blijft groeien!

www.almaafrobeat.com | www.slowwalkmusic.com | www.xmd.nl

Octopizzo - Chocolate City

OctopizzoHet Duitse Out Here Records trok deze keer naar Kenia waar ze rapper Octopizzo tegen het lijf liepen (niet hun eerste bezoekje aan het Oost-Afrikaanse land trouwens, want ook voor de compilatie BLNRB, Welcome To The Madhouse uit 2011 trokken ze al naar Nairobi). Voor Octopizzo (geboren Henry Ohanga) lijkt alles rond het cijfer acht te draaien: zijn moeder vertelde hem dat hij als baby zijn ogen pas acht dagen na de geboorte opende, zijn favoriete dier is de octopus, de "h" is de achtste letter van het alfabet en staat zowel voor hip-hop als voor Henry en tenslotte is het ook het nummer van de matatu minibus die je van het centrum van Nairobi naar Kibera, de slum waar Octopizzo opgroeide, voert. In de gastenlijst van het album een hoop namen die, met uitzondering van de Keniaanse Muthoni The Drummer Queen (die we ons nog herinnerden van haar samenwerking met Fredy Massamba) bij ons niet echt een belletje deden rinkelen (Sage Chemutai, Amina, Octopizzo's dochter Tracy, Antoneosoul, Kayvo-Kforce). Octopizzo wisselt vlot af tussen Engels en Swahili, maar voor de rest had Chocolate City (een verwijzing naar Kibera, waar zowel de onverharde wegen als de verroeste golfplaten daken de kleur van chocolade hebben) net zo goed uit de Verenigde Staten kunnen komen; voor hip-hop fans is dat ongetwijfeld een extra argument om zich dit album aan te schaffen, voor wereldmuziekliefhebbers dan weer net iets minder.

www.outhere.de | www.octopizzo.com | www.xmd.nl

Tiken Jah Fakoly - Dernier Appel

Tiken Jah FakolyNa een hiatus van iets meer dan een jaar, tijd die hij spendeerde om het landbouwbedrijf van zijn familie in Ivoorkust terug op poten te zetten, is Tiken Jah Fakoly terug met Dernier Appel, een album waarvoor hij verder het pad volgde dat hij al was ingeslagen voor L'Africain (2007) en nog meer voor African Revolution (2010): Afrikaanse instrumentatie, meer Engelstalige nummers en ook producers Jonathan Quarmby en Kevin Bacon zijn opnieuw van de partij. In zijn Engelstalige teksten is Tiken soms nog iets te simplistisch en dus vielen wij als vanouds meer voor de Franstalige en Afrikaanse tracks (Dakoro, afsluiter Saya) op Dernier Appel. Tata, een nummer dat ook al terug te vinden was op Tiken's Cours D'Histoire album (1999) verdient een speciale vermelding: het nummer is opgedragen aan Tiken's eerste liefde die in Ivoorkust achterbleef nadat Tiken richting Europa vertrok. Op het vorig jaar verschenen Mystic Power album van Alpha Blondy stond al het duet Reconciliation dat de verzoening tussen de twee Ivoriaanse reggaehelden moest symboliseren en Tiken en Alpha doen het nog eens over voor Diaspora, helaas niet meteen het sterkste nummer op Dernier Appel. Andere gasten die in de tracklist opduiken zijn de Sierra-Leonees-Duitse singer-songwriter Patrice en de Nigeriaans-Duitse zangeres Nneka. Wat die duetten betreft kon de revamp van Max Romeo's War Ina Babylon, die op Dernier Appel naadloos overgaat in John Lennon's Give Peace a Chance, ons niet echt bekoren wegens te commercieel klinkend, maar Human Thing met Nneka is dan weer wel n van de pareltjes uit de tracklist. Met de titel van het album wilde Tiken aangeven dat het Afrikaanse continent op een kruispunt in zijn geschiedenis staat; het is nu of nooit en tijd voor een laatste oproep tot eenheid.

Tiken Jah Fakoly staat op vrijdag 27 juni aanstaande op het Titan-podium van Couleur Caf!

www.tikenjah.net | www.universalmusic.fr

Sergio Mendes - Magic

Sergio MendesHet wereldbeker-circus van FIFA draait inmiddels op volle toeren en dus blijven ook wij nog maar wat in Braziliaanse sferen hangen. Sergio Mendes (voor wie hem niet meteen kan plaatsen, de man zal voor eeuwig en een dag vereenzelvigd blijven met de wereldhit Mais Que Nada) stelt ons zijn nieuwe langspeler Magic voor, een album dat net zo goed Sergio Mendes And Friends had kunnen heten, want Sergio nodigde voor elk nummer een gast uit. In de gastenlijst duiken naast een aantal andere Braziliaanse muzieklegendes (Carlinhos Brown, Milton Nascimiento) ook nieuwe gezichten uit de Braziliaanse scene op (Seu Jorge, Maria Gadu, Ana Carolina). Met Will.I.Am en John Legend werkte Mendes ook al samen voor Timeless uit 2011 en natuurlijk kon ook One Nation, Sergio's bijdrage voor het FIFA WK niet op Magic ontbreken. 'Magic' slingert heen en weer tussen pop, samba, bossa nova, jazz en nog een half dozijn genres en klinkt daardoor als een tijdloos album dat verschillende decennia overkoepelt. Voor de genteresseerden voegen we tenslotte nog toe dat de hoes van het album het werk Pianist van de Braziliaanse schilder Claudio Souza Pinto is.

Sergio Mendez komt 'Magic' op 15 juli live voorstellen in het Antwerpse Openluchttheater Rivierenhof.

www.sergiomendesmusic.com | www.okeh-records.com

Jalilah's Raks Sharki - Stage Cuts

Jalilah's Raks SharkiDe voorbije jaren verschenen op het Piranha label al zes volumes vol raqs sharqi, in het westen simpelweg bekend als buikdansmuziek, samengesteld door de gereputeerde buikdanseres Jalilah (geboren Lorraine Zamora Mutke Chamas), die hiervoor samenwerkte met Mokhtar Al-Said (dirigent van het Egyptsische El Ferka el Mesaya orkest), Hossam Shaker (studeerde af aan het Higher Institute of Arabic Music in Cairo en is nu een veelgevraagd dirigent en componist in de Arabische muziekwereld) en Ihsan Al-Mounzer (studeerde aan het Lebanese National Higher Conservatory of Music en het Cairo Conservatory en is net als Hossam Shaker een veelgevraagd componist in de Arabische muziekwereld). Uit die zes volumes zijn nu de meest aanstekelijke nummers geselecteerd voor Stage Cuts, een 'Best Of' compilatie. Arabische aanrader!

www.piranha.de

Jupiter & Okwess International @ Wereldfeest Leuven

Jupiter & Okwess International (Wereldfeest Leuven 2014)Wereldfeest (Leuven)Vergeleken met de meerdaagse, multi-podium festivals is het Leuvense Wereldfeest een kleinschalig evenement, maar het heeft desondanks een aardige reputatie opgebouwd in het strikken van straffe muzikale afsluiters. In het verleden passeerden kleppers als Ba Cissoko (Mali), The Heptones (Jamaica), Terrakota (Portugal) en Habib Koité (Mali) de revue en ook dit jaar deden ze hun reputatie eer aan. Hier bij tropicalidad.be keken we al een tijdje uit naar wie het nieuwe geluid uit Kinshasa, ofwel Jupiter & Okwess International in hun line-up mocht opnemen en dit jaar is dat — naast Sfinks Mixed in juli en Esperanzah! in augustus — niemand minder dan het Leuvense Wereldfeest.

Lees verder

Interview met Bixiga 70 @ Espace Senghor

Bixiga 70 (© Luiza Sigulem/Folhapress)Espace Senghor (Brussel)Nog nooit was een Wereldkampioenschap Voetbal zo controversieel als de editie 2014 in Brazilië. We konden dan ook niet nalaten ons favoriete Braziliaanse afrobeatorkest, Bixiga 70, enkele prangende vragen over het evenement te stellen. Toetsenist/giarist Mauricio Fleury en baritonsaxofonist Cuca Ferreira staken hun mening dan ook niet onder stoelen of banken; meer nog, de hoes en de titel van hun laatste album, Ocupai, blijken geïnspireerd door de straatprotesten die Brazilië het afgelopen jaar in rep en roer zetten.

Lees verder

Interview met Black Flower @ Arenbergschouwburg

Black Flower (Anciènne Belgique)ArenbergschouwburgOndergetekende heeft al langer een boon voor Ethio-jazz en als er dan een Belgische exponent in het genre opduikt zijn wij er natuurlijk als de kippen bij. Wij zagen Black Flower, een project van en rond saxofonist/fluitist Nathan Daems aan het werk in de Antwerpse Arenbergschouwburg en kunnen u alvast melden dat de band live nog stukken beter klinkt dan op plaat. Wie hen zelf eens aan het werk wil zien kan de volgende weken terecht op Borgerrio, Fête de la Musique in Luik en het Copacobana Festival en Gent Jazz Festival. Als opwarmertje serveren we alvast volgend gesprek met band­leider Nathan Daems.

Lees verder

Rol: New Sounds Of Brazil

RolVoor wie de aanhoudende stroom aan Mais Um Discos releases niet heeft kunnen bijhouden, lanceert het label nu deze dubbelaar met daarop meer dan veertig tracks. Natuurlijk duiken weer een aantal bekende gezichten (Lucas Santtana, Graveola, Rodrigo Amarante, Met Met, Siba, Bixiga 70) uit de Mais Um Discos catalogus op, maar net als op hun voorgaande compilaties (Oi! A Nova Musica Brasileira! uit 2011 en het vorig jaar verschenen Daora: Underground Sounds Of Urban Brazil) gaat het vooral om het ontdekken van een hoop nieuw Braziliaans talent. Ons vielen de rockinvloeden van de Cariocas van Do Amor, de bossa nova meets brega, carimb en guitarrada van Lia Sophia en het multimedia collectief Sistema Criolina uit Brasilia op, maar gaat u vooral zelf op auditieve ontdekkingstocht!

www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

Dona Onete - Feitio Caboclo

Dona OneteDeze Feitiço Caboclo ("de toverspreuk van de Caboclo", met de term Caboclo worden in Brazilië mensen van gemengde inheemse en Europese afkomst aangeduid) van Dona Onete is een beetje een vreemde eend in de Mais Um Discos bijt. Het label heeft zich gespecialiseerd in het promoten van nieuw Braziliaans talent en Dona Onete, die al een stuk in de zeventig is, lijkt niet meteen in dat plaatje te passen. Als je echter weet dat Feitiço Cabloco pas het debuutalbum is van deze kranige dame, dan lijkt deze release plots een pak meer op zijn plaats. Onete beschouwde zingen nooit als meer dan een hobby en bouwde een carrière uit als professor geschiedenis in Igarapé-Miri, een dorp op een kleine honderd kilometer van Belém in het noorden van Brazilië. Haar leven kreeg echter een heel andere wending toen de leden van Coletivo Radio Cipó haar op een dag toevallig hoorden zingen en Dona Onete prompt uitnodigden om een bijdrage te leveren op hun Formigando Na Calçada Do Brasil album uit 2008. In haar muziek combineert Onete lundu en carimbó tot een stijl die ze zelf omschrijft als carimbó chamegado, maar op Feitiço Caboclo zijn net zo goed invloeden uit bumba meu boi, brega en natuurlijk samba terug te vinden. De Braziliaanse ontdekking van het jaar!

Lees verder

Palenke Soultribe - Mar

Palenke SoultribeVoor Palenke Soultribe combineren producer/bassist Juan Diego Borda (ook bekend als Insectosound) en producer/toetsenist Andres 'Popa' Erazo elektronische muziek met ritmes en melodien uit de Afro-Colombiaanse traditie. Het duo werkte in 2001 al samen voor een gelijkaardig project (Polaina Dinamita) en toen ze elkaar in 2006 terug tegen het lijf liepen in Los Angeles sprong de vonk onmiddellijk weer over. De naam van de band verwijst naar de zogenaamde "palenques", versterkte nederzettingen gesticht door gevluchte slaven, waarvan San Basilio de Palenque, ondertussen uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO, het enige nog resterende voorbeeld is in Colombia. De stevige dansmuziek van Palenke Soultribe, die herinneringen oproept aan groepen als Buraka Som Systema, Batida en Bomba Estereo, is niet helemaal ons ding, maar we kunnen ons levendig voorstellen dat dit in de juiste festivalsetting voor een serieus feestje kan zorgen.

Palenke Soultribe is deze zomer meerdere keren in ons landje te gast en u kunt hen dan ook aan het werk zien op Sfinks Mixed, Gentse Feesten, Esperanzah en Antilliaanse Feesten!

www.palenkesoultribe.com

Lk Sn - Jaam Dong

Lk SnMet Jaam Dong ("alleen maar vrede", maar natuurlijk ook een verwijzing naar "Jamdown" of Jamaica) is de Senegalese rapper/singjay Lk Sn al aan zijn derde langspeler in iets meer dan een jaar tijd toe, maar wie daarbij gaat denken dat kwaliteit dan wel voor kwantiteit zal moeten wijken, is eraan voor de moeite. Jaam Dong is Sn's meest reggaegetinte album tot nu toe en hoewel wij ook genoten van zijn vorige werk, schiet hij met dit album pas echt raak. Voor de kers op de taart zorgen gastvocalisten als Julia Sarr (Senegalese mezzosopraan en veelgevraagde backing vocaliste die in het verleden al samenwerkte met onder andere Youssou N'Dour en Lokua Kanza), Mta Dia (bekend van Meta and The Cornerstones, die Lk Sn hier bijstaat in Aluleen) en de jonge Franse reggaeleeuw Lexon (Ring Di Alarm). Uitstekend Afrikaans reggaealbum!

www.leksen.com | www.jahsencreation.com