Integraal Eek-a-Mouse concert op PUFFcast.com

PUFFCAST 26Goed nieuws voor de liefhebbers van de enfant terrible van de dancehall! In de laatste episode van PUFFcast krijgen we het eerste deel van een integraal concert van niemand minder dan Eek-a-Mouse in Seattle (2003). Eek's imposante verschijning en live-ervaring is op zich iets uniek en dat mochten we vorig jaar nog eens aan de lijve ondervinden in de Warande. Ondanks het hoge bootleg gehalte valt de geluidskwaliteit van de opname best mee. Verder valt op PUFFcast podcast-gewijs nog heel wat dub, reggae & aanverwanten te rapen.

Is heel het podcast circus wat aan u voorbijgegaan? Geen probleem, old-school downloaden kan ook en wel hier (MP3 43 MB). Bididibombididibom!

Update: het tweede deel van het concert is nu ook beschikbaar en die kun je hier (MP3 36 MB) downloaden. Da Mouse is in da house!

Los de Abajo - Latin Ska Force

Latin Ska ForceVoor het Mexicaanse collectief Los De Abajo mogen we bijna een aparte rubriek oprichten op onze weblog. 't is immers al de tiende keer dat ze hier verschijnen. Ze zijn dan ook ongemeen actief, zowel in de studio als op het podium. Deze keer werpen we een blik op hun onafhankelijke productie Latin Ska Force. Hier spijtig genoeg niet in de winkel (zelfs in Mexico City zocht onze reporter ter plaatse vruchteloos) maar in het kielzog van hun doortocht door Gent kon Pieter een exemplaar op de kop tikken. Een exclusieve review dus.

Lees verder

Tráfico wordt de nieuwe Think of One

Think of One / Tráfico"Verwacht alvast meer Braziliaanse ritmes zoals frevo, afoxé, coco en maracatu, gekruid met dubby baslijntjes, funky gitaar riffs en jazzy blazers!" lezen we op de webstek van Think of One. Dat de olijkerds uit Antwerpen samen met hun Braziliaanse vriendjes druk in de weer zijn met de opvolger van Chuva em pô wisten we al, maar nu heeft het kind ook een naam gekregen: Tráfico.

In februari stellen ze hun nieuw werk voor op Porto Musical in Brazilië. De thuisblijvers moeten helaas nog geduld uitoefenen tot maart vooraleer het nieuwe album bij de platenboer ligt. Wij staan alvast te popelen...

Cheikh Lô / Lamp Fall

Cheikh Lô / Lamp FallIn de World Music Charts Europe 2005 viel de Senegalees Cheikh Lô nipt buiten de top tien — op de elfde plaats om precies te zijn. Net zoals landgenoot en grootmeester Youssou N'Dour probeert Cheikh Lô de harde kantjes van de traditionele m'balax wat te verzachten om zo een groter (lees: witter) publiek te bereiken. Met succes blijkbaar, want zijn laatste release Lamp Fall staat ook deze maand aan de top van de WMCE te prijken. Redenen genoeg dus om dat plaatje eens op de tropicalidad.be testbank te leggen.

Lees verder

Brazilian beats van Zuco 103 in Het Depot

Zuco 103 in Het DepotHet is ondertussen meer dan een maand geleden, maar afgelopen vrijdag stonden we weer waar het fijn toeven is: frontstage in Het Depot in Leuven. Op het menu stond Zuco 103, een tot voor kort — voor ons toch — vrij onbekend Nederlands/Braziliaans collectief. Ik kwam ze eerder wel eens tegen op een electro-latin verzamelaar, maar van hun live reputatie had ik nog niet geproefd. Dat ze niet vies zijn van een beatje of sampletje heeft ze er niet van weerhouden om een stevige reputatie als live band op te bouwen. Hoogtijd dus voor een Braziliaans feestje met, u kent ons, een handjevol foto's én een filmpje.

Lees verder

European Ska Force

Roy Paci en de tropicalidad crew Voor de skaliefhebbers liggen er een paar leuke bandjes wachten in de studio's van Club Tropical. Eerst krijgen we op 27 januari een opname van het zootje ongeregeld Ska-P op het Duitse Southside Festival. Onversneden, rechtlijnige ska-punk uit Spanje, die vooral bij onze zuiderburen op veel enthousiasme kan rekenen. Taktloos en ongezouten sturen ze hun mening de wereld in over de globalisering (McDolar), sociaal onrecht (El vals del Obrero), softdrugs (Canabis), en allerhande andere wantoestanden. En toegegeven, hun laatste studioCD Que Corre la Voz is zeker de moeite (Casposos is geweldig!)...

Lees verder

Femi Kuti live op Couleur Café 2005

Femi Kuti op Couleur Café 2005Het is de laatste tijd wat stil geweest bij Club Tropical wat betreft vers concertmateriaal, maar deze week trekken ze de kast nog eens open. We krijgen niet minder dan 23 minuten voorgeschoteld van Femi Kuti op Couleur Café 2005. De kwaliteit van de opname — net zoals de kwaliteit van de originele live mix trouwens — laat wat te wensen over. Zonde, want een Femi Kuti concert is een behoorlijk intense afrobeat ervaring. Gelukkig heeft de man een dik jaar geleden de meesterlijke live CD Africa Shrine uitgebracht, een onmisbaar hebbeding voor menig afrobeat liefhebber.

Als toemaatje krijgen we van Club Tropical ook live materiaal van Mahala Raï Banda, de olijke Roemeense feest-fanfare die we afgelopen jaar ook op Couleur Café tegenkwamen. Zoals altijd staan de live-opnamen maar een weekje online, dus snel zijn is de boodschap!

tropicalidad.be gaat internationaal

Wereldmuziek heeft als voordeel dat je het zowat overal kan vinden, en dat je dus weinig afhankelijk bent van je locatie op deze wereldbol. Maar zoals een lezer van deze website wellicht al door heeft, zijn we zelf geneigd om de onze definitie van wereldmuziek eerder in de afrolatinosfeer te plaatsen. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar dan is mijn recente verhuis naar Lancaster, UK, niet meteen een geniale zet, want een erg bruisend centrum der wereldmuziek is het niet echt.

Maar goed, dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Zo was er gisteren in het Gregson Arts & Community Centre een gesmaakt optreden van Los Cuatro de La Habana, een Cubaanse salsa en Son Cubano band uit London. Niet meteen een supergroep (zelfs het internet is er stil over) maar ze brachten degelijke salsa met af en toe een (het moet gezegd, iets minder geslaagde) scheut Engelse fiddle. Wie weet waaien ze nog wel over naar één of ander Belgisch festival.

En verwacht je dus in de toekomst aan werelmuziek met een Britse touch (geen nood, Pieter is er nog om met veel enthousiasme de wereldmuziekoptredens in de lage landen af te schuimen). Gezien de gigantische berg wereldmuziekmateriaal op de BBC website belooft dat geen al te moeilijke klus te worden...

Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim / Ceasefire

<i>Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim / Ceasefire</i>Vijf maanden lang staat het internationaal debuut van de Emmanuel Jal & Abdel Gadir Salim genoteerd in de WMCE top 10, het belandde zelfs op nummer 3 van de World Music Charts 2005 en nóg ben ik erin geslaagd het plaatje volledig over het hoofd te zien. Het verhaal achter Ceasefire is op zijn minst schokkend te noemen. Hoewel de twee Soedanezen niet zo ver van elkaar woonden, leefden ze elk aan een andere kant van de eindeloze burgeroorlog in Soedan. Als jonge snaak en kindsoldaat wist Emmanuel Jal jarenlang te overleven, tot een Britse hulpverleenster hem kon wegsmokkelen tot in Kenia. Tot overmaat van ramp overleed de Britse heldin enkele maanden later in een auto-ongeluk. De ondertussen vroege twintiger greep naar de microfoon en begon te rappen want de man had een verhaal te vertellen. I'll say.

Lees verder

African Diva's Night

Busi MhlongoHet concertseizoen geraakt na de onvermijdelijke eindejaarsmalaise precies wat traagjes op gang. De Gentse handelsbeurs en het Antwerpse Zuiderpershuis doen in ieder geval hun best en organizeren een African Diva's Night met Yinka Adesina & Busi Mhlongo. Yinka Adesina is mij eerlijk gezegd compleet onbekend. Deze Nigeriaanse Yoruba diva zou synoniem staan voor de Afro-soul, een soort combinatie van afrobeat en soul — klinkt best veelbelovend. De Zuid-Afrikaanse Zuluiva Busi Mhlongo heb ik jaren geleden ontdekt toen ik toevallig op haar cd Urban Zulu stootte. Ik was metteen weg van haar uiterst dansbare combinatie van traditionele zulu klanken in een funky jasje. Met een beetje geluk worden die African Diva's Nights een niet te missen Afrikaans muziek- en dansspektakel.

Deze Afrikaanse fanfare passeert op 21 januari in Het Zuiderpershuis in Antwerpen en op 3 februari in de Handelbeurs in Gent.

BBC World Music awards 2006: stemmeh!

BBC World Music Awards 2006Nu de genomineerden voor de BBC World Music awards gekend zijn, staan de virtuele stemhokjes ook ter uwe beschikking. Tot het einde van deze maand kun je het bolletje naast één van de genomineerde artiesten inkleuren. De top vier van deze publieke stemming vormen dan de genomineerden voor de Audience award. Kortom, dé uitgelezen kans om uw democratisch recht nog eens uit te oefenen! Uw virtueel stemhokje vind je hier.

Het blijft nog wel even wachten tot begin april eer de felbegeerde awards effectief uitgedeeld worden.

Salif Keita - M'Bemba

Salif keita - M'BembaIemand die Pieter vergat te vermelden, is Salif Keita. In het WMCE jaaroverzicht staat zijn M'Bemba op nummer 25, en in de charts van deze maand, op 3. De plaat kwam enkele maanden geleden uit bij EmArcy (die we onder meer kennen van Amadou et Mariam, Paco de Lucia, Jorge Ben Jor en een hele reeks andere groten), en werd gevolgd door een aantal zeer gesmaakte concerten in België. Net als in 2003 voor Moffou, is ook deze plaat genomineerd voor de BBC world music Awards. Hoog tijd dus voor een review.

Lees verder

World Music Charts Europe 2005

World Music Charts EuropeSinds 1991 houden een groep Europese radio producers onder de naam WMCE alle wereldmuziek releases nauw in het oog. Elke maand publiceren ze hun Top 10 en op het einde van het jaar gooien ze de hele hoop bij elkaar in een Top 1000.

En het topje van die eindeloze lijst ziet er voor 2005 als volgt uit:

1DIMANCHE A BAMAKOAmadou et MariamMali
2IN THE HEART OF THE MOON Ali Farka Touré & Toumani DiabateMali
3CEASEFIREEmmanuel Jal & Abdel Gadir SalimSudan
4GOLDEN AFRIQUE VOL. 1Various ArtistsVarious
5GILI GARABDIFanfare CiocarliaRomania
6ORIENTISSIME/ORIENTATIONThione SeckSenegal
7MKUTANOTaj Mahal meets The Culture Music Club of Zanzibar USA/Zanzibar 
8APARELHAGEMDJ DoloresBrazil
9ECHU MINGUAMiguel "Angá" DiazCuba
10 BUCOVINA CLUB VOL.2Various ArtistsVarious

Dat het Malinese koppel Amadou et Mariam op nummer één staat mag geen verrassing zijn — sinds de samenwerking met Manu Chao hebben ze de wind enkel van achter. Landgenoten Ali Farka Touré & Toumani Diabate staan met recht en reden (misschien meer dan de vorige) op nummer twee met In the heart of the moon, een ingetogen maar intense plaat. De Soedanese rapper Emmanuel Jal boert verre van slecht met zijn internationaal debut. Het plaatje ligt hier trouwens voor mijn neus, dus kun je er binnenkort een review van verwachten ;-). En dat de onavolgbare Cubaanse percussionist Miguel "Angá" Diaz de top 10 heeft gehaald is ook niet meer dan terecht — ondanks het feit dat zijn solo-plaatje niet de meest toegankelijke Cubaanse release is sinds de talloze buena vista hitreleases.

Lees verder

Tweede poging: Damian Marley in de AB

Damian MarleyNee, niet onze tweede poging, wel die van de AB. In mei 2002 stond Damian Marley al op de AB agenda te prijken. Het concert werd helaas een paar weken vooraf gecancelled — tot grote spijt van ondergetekende die het ticketje al maanden koesterde. :-( Geduld is een schone zaak, zo blijkt, want op 6 maart mag de jongste zoon van Bob Marley de grote zaal onveilig maken met zijn prima dancehall riddims. Vorig jaar bracht hij Welcome to Jamrock uit, een plaatje dat dancehall-gewijs op mijn nummer 1 staat van 2005.

Trouwens, op 11 mei dit jaar is vader Bob 25 jaar dood. Laat ons dat dus feestelijk gedenken met een bloedverwante. Mijn ticket heb ik al besteld (of wat dacht u?), het uwe kun je hier vast krijgen. Tot in maart!

Heri za Mwaka Mpya!

Nu de laatste restanten van de nieuwjaarskater beginnen op te klaren en de spijsvertering na eindeloos zwaar tafelen zowat z'n normaal ritme heeft terug gevonden zijn we weer aan het bloggen geslagen. En wel met met onze eerste, ietwat obligatoire, maar daarom niet minder gemeende nieuwjaars-post. Bij deze wensen we al onze lezers een bijzonder warm en swingend 2006!

Als u ons enig sentiment vergeeft, melden we niet zonder trots dat tropicalidad.be morgen zijn/haar (?) eerste halve verjaardag mag vieren! Na zes maanden en 100 posts we willen dan ook graag alle lezers bedanken voor de aanhoudende interesse en de positieve commentaren. Uiteraard bloggen we in 2006 dapper verder en hopelijk kunnen we u dan opnieuw verblijden met talloze warme klanken en tropische ritmes.

Prijsvraag: Enig idee in welke taal de nieuwjaarswensen geschreven zijn? Of er iets te winnen valt? Tuurlijk: eeuwige roem! ;-)