Wereldfeest Leuven 2015

Wereldfeest Leuven 2015La Sra. Tomasa (Wereldfeest Leuven 2015)Naar jaarlijkse gewoonte ondergaat park De Bruul in hartje Leuven ergens eind mei een exotische transformatie: tussen de speeltuigen, halfpipes en grasperken rijzen standjes, winkeltjes, dranktenten, een DJ stal en een heus podium uit de grond en de achterliggende Pereboomstraat heeft nadien veel weg van de "Rue du bien manger" van Couleur Café. Het Leuvense Wereldfeest (dat traditiegetrouw op een straffe wereld­muziek­affiche kan rekenen) had dit jaar iets minder bekende namen in de line-up staan maar wist onze interesse alleszins te prikkelen — en we bleken gelukkig niet de enige te zijn. Vorig jaar konden we enkel de hoofdact meepikken, dit jaar namen we drie vierde van de line-up voor onze rekening.

Lees verder

Brazilika: 20th Year Anniversary Album, Celebrating The Best Of Far Out + Amplificador: Novíssima Música Brasileira, The Brazilian 10's Generation

BrazilikaOm de twintigste verjaardag van het label te vieren verzamelde labelbaas Joe Davis - volgens Gilles Peterson: "...the man who opened up Brazil to the entire deejay culture around the world." - een bloemlezing uit het ondertussen goed gevulde archief van Far Out Recordings. Op Brazilika: 20th Year Anniversary Album vindt u 15 tracks van uiteenlopende Braziliaanse artiesten als Azymuth, Os Ipanemas, Sabrina Malheiros en Banda Black Rio die een staalkaart vormen van de releases waarmee Far Out Recordings ons de afgelopen twintig jaar keer op keer verraste en verwende. Kers op de feesttaart is het tweede schijfje gevuld met een meer dan een uur durende megamix van Spiritual South (Mark Robertson).

AmplificadorMaar het label kijkt natuurlijk niet enkel achterom, en met Amplificador ("versterker"), een compilatie die evolueerde uit de gelijknamige muziekblog van Marcelo Monteiro, Eduardo Rodrigues, Mateus Campos en Ricardo Calazans, houdt Far Out Recordings de vinger aan de pols van de recentste evoluties in het Braziliaanse muzieklandschap; een muzieklandschap dat, te oordelen naar de tracklist van Amplificador met bijdragen van onder andere Abayomy Afrobeat Orchestra, Zebrabeat Afro-Amazônia Orquestra en Iconilli, erg door afrobeat gekleurd wordt. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er op deze compilatie ook geen andere genres terug te vinden zijn: artiesten als Ive Seixas of Fabricio Fortes geven een nieuwe invulling aan de música popular brasileira of MPB en Passo Torto staat dan weer voor een nieuwe kijk op het sambagenre. Met Amplificador bewijst Far Out Recordings nogmaals dat Brazilië blijft bruisen van nieuw muzikaal talent.

www.faroutrecordings.com

Monoswezi - Monoswezi Yanga

MonosweziMonoswezi is een Afro-Europese formatie met leden uit Mozambique, Noorwegen, Zweden en Zimbabwe; neem de eerste twee letters van elk land en in het Engels krijg je: Monoswezi! Een centrale plaats in de sound van deze band is gereserveerd voor de mbira van Hope Masika, die zich voor haar teksten voornamelijk baseert op traditionele volksliederen uit de Shona-cultuur. Monoswezi doet af en toe denken aan het werk van de Zimbabwaanse mbira-prinses Chiwoniso, maar klinkt jazzier (Povo M'povo), introspectiever, intiemer en bij momenten ook abstracter (Mhondoro, Nhetembo).

www.monoswezi.com | www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Sens Unique - Am'bras

Sens UniqueOp Envie, de debuut-EP van Sens Unique, waren in hun "world folk rock à la française" echo's van genres als folk, tango en zelfs reggae terug te vinden, en dat is op Am'bras, de eerste volwaardige langspeler van de band, niet anders. Opener En Route (een nummer dat ondertussen al werd gebruikt in de soundtrack van de VRT-reeks De Ridder) combineert de frontera sound van bands als Calexico of Los Lobos met de cajun-vibes uit New Orleans, in Sortie De Secours zijn echo's van folk te horen en, zoals de titel al mooi aangeeft, is Tango Dans Le Désert gewoon een tango. Dezelfde lijn mag je gerust doortrekken voor de andere nummers op Am'bras, die allemaal ergens balanceren tussen melancholie en uitbundige feestelijkheid. De titel van het album, waarvoor Sens Unique opnieuw samenwerkte met producer Roel Poriau (Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Think Of One...), is trouwens een woordspeling en verwijst zowel naar het Vlaamse dialectwoord voor ruzie als naar het Franse embrasser ("omhelzen") en zelfs embarasser ("pesten" of "in verlegenheid brengen").

Sens Unique stelt Am'bras deze zomer onder andere nog voor tijdens het Colora Festival in Leuven op 23 augustus.

www.sensunique.org

Sacri Cuori - Delone + Opez - Dead Dance

Sacri CuoriNam Glitterbeat Records ons de afgelopen maanden nog mee naar verre en exotische oorden als Mali en Thailand, dan zoekt het label het voor hun nieuwste release toch net iets dichter bij huis. Het muzikale universum van het Italiaanse Sacri Cuori ("heilige harten"), een bende ongeregeld uit Emilia-Romagna die zichzelf graag omschrijven als de bastaardzonen van Fellini, situeert zich ergens tussen de soundtracks van Ennio Morricone (titeltrack Delone zou van de meester zelf kunnen zijn en dat geldt net zo goed voor tracks als Portami Via of El Comisario) en Nino Rota en de surf rock van het Italiaans-Amerikaanse duo Santo & Johnny. Voor Serge liet Sacri Cuori zich dan weer inspireren door leven en werk van de excentrieke Franse chansonnier en levensgenieter Serge Gainsbourg. Zelf omschrijven ze Delone alsvolgt: "Delone is a man and a journey; a journey into the geography of what once was, a man obsessed with all that might have been. Delone is an Italian story always told with a foreign accent, a story imagined on the remote border between joy and melancholy.". Hoewel grotendeels instrumentaal wist Sacri Cuori voor de vocale gedeeltes van Delone naast Emmanuelle Sigal en Howe Gelb (Giant Sand) ook Carla Lippis, soms wel eens de laatste Italiaanse diva genoemd, te strikken. Daarnaast kon Sacri Cuori ook nog eens rekenen op de medewerking van de Amerikaanse gitarist Marc Ribot, Sonic Youth drummer Steve Shelley en enkele leden van het Mexicaanse Sonido Gallo Nero. Delone voelt aan als de soundtrack van een oude film en het mag dan ook niet verbazen dat Sacri Cuori effectief al een award voor de "best soundtrack of the year" binnenrijfden voor de muziek die ze schreven bij Zoran, Il Mio Nipote Scemo, een Italiaans-Sloveense komedie uit 2013.

OpezVan eenzelfde orde is Dead Dance, het langspelerdebuut van Opez, een project van Massi Amadori en Francesco Tappi, twee multi-instrumentalisten uit Savio in datzelfde Emilia-Romagna van hierboven. Muzikaal gezien balanceert dit album ergens tussen een soundtrack van Angelo Badalamenti voor een film van David Lynch en de frontera sound van Calexico, bijgekruid met echo's uit het werk van Cowboy Junkies, Django Reinhardt en Los Lobos.

Tweemaal bevreemdend Italiaans!

www.sacricuori.com | www.opez.it | www.glitterbeat.com | www.agogo-records.com | www.xmd.nl

L'Chaim - Animal Bazaar

L'Chaim - Animal BazaarIn het gezellige Nederlandse clubje waar groepen als Amsterdam Klezmer Band, Kalio Gayo, Balcony Players en Klavan Gadjé het mooie weer maken, eist nu ook het zevenkoppige L'Chaim (Hebreeuws voor "proost" of "gezondheid") uit een plaatsje op. Het Delftse feestorkest speelt al sinds 2006 ten dans en is met Animal Bazaar al aan zijn tweede langspeler toe. Hoewel klezmer absoluut het fundament van de sound van L'Chaim vormt, zijn op Animal Bazaar net zo goed invloeden uit Turkije (Iki Cihanda), de Balkan, Argentinië (El Tango Del Camaleon) en Frankrijk (L'Estrade, Le Soleil) te horen, waarbij dan ook nog eens voortdurend van taal gewisseld wordt (wij herkenden onder andere Turks, Spaans, Frans, Latijn, Perzisch, Nederlands en Italiaans). Tenslotte geven we nog graag mee dat het mooie artwork, dat ondergetekende deed denken aan de ondertussen stokoude clip bij Love Is All van Roger Glover, het werk van Job van der Molen is.

www.lchaim.eu | www.xmd.nl

Chouk Bwa Libète - Se Nou Ki La!

Chouk Bwa LibèteChouk Bwa Libète (letterlijk "stam van de boom van de vrijheid", een verwijzing naar de uitspraak van generaal en leider van de Haïtiaanse revolutie Toussaint Louverture: "En me reversant, on na abattu que le tronc de l'arbre de la liberté des noirs; il repoussera par les racines parce qu'elles sont nombreuses et profondes.") is een traditioneel ensemble uit Gonaïves op Haïti dat zogenaamde "mizik rasin" brengt, een genre dat ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen Haïtiaanse muzikanten opnieuw teruggrepen naar de wortels van de voodoocultuur. Se Nou Ki La! is eerder muziekantropologie dan swingende wereldmuziek, want meer dan stemmen, trommels en af en toe een lanbi (hoornschelpen waarmee destijds door de Haïtaanse slaven tot de strijd werd opgeroepen) krijgt u op dit album niet te horen. Voor wie echter even de tijd wil nemen - in de gedetailleerde liner notes vind u naast de songteksten ook nog een hoop randinformatie en citaten uit Bain De Lune, een bekroonde roman van de Haitiaanse schrijfster Yanick Lahens - om de Haïtiaanse voodoocultuur met zijn talrijke lwa's of loa's (vrij vertaald "geesten") beter te leren kennen is dit album een ware ontdekking.

www.choukbwalibete.info | www.budamusique.com | www.xmd.nl

Damian Lazarus & The Ancient Moons - Message From The Other Side

Damian Lazarus & The Ancient MoonsWie van een bezwerend stukje muziek houdt, moet zeker deze Message From The Other Side van de Engelse DJ en producer Damian Lazarus eens checken. Voor dit album, een soundscape die ergens tussen ambient, dance en house balanceert, liet Lazarus zich onder andere inspireren door zijn eigen Lazpod podcast reeks en het Day Zero Festival, dat jaarlijks plaatsvind tussen de Maya ruïnes van Playa Del Carmen in Mexico. Zelf omschrijft hij Message From The Other Side als muziek voor woestijnen, jungles en zonsopgangen en om dat gevoel optimaal te creëren werkte Damian onder andere samen met qawwali zangers Fareed Ayaz, Abu Muhammad en Hamza Akram, de Egyptische meester-percussionist Hossam Ramzy, sitarspeler Sidartha Siliceo en de Mozambikaanse gitarist Neco Novellas. Hoewel dit weer zo een album is dat eerder een clubpubliek zal aanspreken, maar bevat Message From The Other Side toch net genoeg elementen om ook wereldmuziekliefhebbers te bekoren.

www.damianlazarus.com | www.crosstownrebels.com

Terakaft - Alone/Ténéré

TerakaftVoor Alone/Ténéré sloeg Toearegband Terakaft ("de karavaan") de handen ineen met producer Justin Adams die hun muziek eens groter rockgehalte gaf. De titel van het album omschrijft perfect de eenzaamheid van de woestijn, maar in dit geval ook de gemoedstoestand van zanger/gitarist Diara die de politieke situatie van de Toearegs de afgelopen jaren alleen maar zag verslechteren, mooi gevat in nummers als Oulhin Asnin (My Heart Suffers) of afsluiter Anabayou (Sold). Maar het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel op Alone/Ténéré, want in de tracklist zijn net zo goed stevig swingende nummers als opener Anabayou (Awkward) of het enorm aanstekelijke Karambani (Nastiness) terug te vinden. Alweer een uitstekend woestijnalbum!

Lees verder

Soapkills - The Best Of Soapkills

SoapkillsTegenwoordig woont Yasmine Hamdan in Parijs waar ze naarstig aan een solocarrière werkt, maar eind jaren negentig van de vorige eeuw richtte de Libanese zangeres in Beiroet samen met Zeid Hamdan (geen relatie) Soapkills op. In het repertoire van die band vloeide de oriëntaalse erfenis van het duo moeiteloos over in westerse genres als dub, triphop of electro. Van ondergetekende mag u Soapkills dan ook rustig beschouwen als het Libanese antwoord op Massive Attack of Portishead. Soapkills nam in totaal drie albums op waaruit Crammed Discs nu de beste tracks selecteerde voor deze Best Of compilatie. Voor de echte fans is er als kers op de taart nog Cheftak (Paris Version), een nooit eerder uitgegeven nummer dat hier voor de eerste keer terug te vinden is. Het enige wat wij ons bij het beluisteren bleven afvragen is waarom we deze geweldige en unieke Arabische indie-band niet eerder ontdekten!

www.yasminehamdan.com | www.zeidhamdan.com | www.crammed.be

Mbongwana Star @ CC De Warande

Mbongwana Star (CC De Warande) — foto © Ellen HermansCC De WarandeEcht vernieuwend werd er op wereldmuziekgebied de afgelopen maanden niet geprogrammeerd en in onze frontstage-rubriek bleef het dan ook vrijwel windstil. Voor Mbongwana Star, een nieuw project rond ex-Staff Benda Bilili-leden Coco Yakali Ngambali en Théo Ntsituvuidi, aangevuld met de Franse producer/muzikant/beeldend kunstenaar Doctor L en een drietal andere Congolese muzikanten, zetten we met graagte nog eens een stapje in de wereld en dus tekenden we present voor het concert in het Turnhoutse cultuurhuis De Warande.

Lees verder