Siba - Avante

SibaHet Mais Um Discos label blijft een goede graadmeter voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de laatste tendensen in de Braziliaanse muziek. Deze keer stellen ze ons het solodebuut van Siba (Sérgio Roberto Veloso de Oliveira) voor. Siba maakte eerder al het mooie weer bij Mestre Ambrósio en lag daardoor mee aan de basis van de mangue beat. Voor Avante liet Siba zich beïnvloeden door de ritmes uit het noordoosten van Brazilië zoals de ciranda uit Pernambuco (Cantando Ciranda Na Beira Do Mar) die hij vermengt met invloeden uit de indie rock en waarbij hij af en toe een origineel instrumentarium hanteert (een tuba die de basgitaar vervangt, vibrafoon).

www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

Gipsy.cz - UPgrade

Gipsy.czMet Reprezent uit 2008 nog in het achterhoofd hielden we bij het in de CD-lader schuiven van deze UPgrade ons hart vast, maar deze nieuweling van Gipsy.cz bleek al bij al nog goed mee te vallen. UPgrade is een opgewekt album geworden met veel nadruk op de Hongaarse zigeunertraditie en een hoofdrol voor de viool van Viliam Didiáš. UPgrade heeft nog steeds zijn zwakke momenten (Žigulík, Halo?) die nauwelijks het niveau van een Oost-Europese songfestivalinzending overstijgen, maar over het algemeen weet Radoslav Banga op dit album perfect het evenwicht te bewaren tussen pop en traditie.

www.gipsy.cz | www.xmd.nl

Boban I Marko Markovic Orkestar - Gipsy Manifesto

Boban I Marko Markovic OrkestarShantel mag de Balkan-fanaten dan wel in de steek gelaten hebben, gelukkig zijn er nog vaste waarden als Boban I Marko Markovic Orkestar waar je op kan blijven rekenen. Na de hitcompilatie Golden Horns uit 2012 is het orkest rond vader en zoon Markovic nu terug met Gipsy Manifesto, een album dat een uptempo knaller van een feestplaat geworden is. Met Engelstalige nummers als Balkan Karavan of Čokolada komen Boban en Marko zelfs af en toe aardig in de buurt van Shantel’s Bucovina repertoire. De meeste tracks voor Gipsy Manifesto werden geschreven door Marko en om het geheel een vollere sound te geven werden de klassieke koperblazers aangevuld met bas, drum gitaar, piano en accordeon. Met dit zigeunermanifest maken Boban en Marko alvast duidelijk dat de Balkan-muziek nog lang niet moet worden afgeschreven.

www.bobanimarko.com | www.piranha.de

Lala Njava - Malagasy Blues Song

Lala NjavaMet haar solodebuut Malagasy Blues Song zorgt Lala Njava meteen ook voor één van de wereldmuziekpareltjes van 2013. Helemaal solo ging Lala niet want voor het album kreeg ze de bereidwillige medewerking van haar broers Dozzy (die zorgt voor de op de valiha lijkende gitaarpartijen), Pata en Maximin. Voeg daarbij nog de accordeon van Régis Gizavo en je krijgt een prachtig intiem album dat je meeneemt voor een reis langs de mooie (Soa Gnanay) en minder mooie kanten (Hasosora, een nummer opgedragen aan Lala’s overleden zus Pascale en een aanklacht tegen de polygamie op het eiland, Mosera, een aanklacht tegen de kinderprostitutie in Madagaskar) van Madagaskar. Het bekendst in de oren klinkt Sweet Lullaby, een nummer dat Lala destijds al opnam met Deep Forest en dat vervolgens een absolute wereldhit werd, voor Malagasy Blues Song opnieuw opgenomen in een ontroerende akoestische versie. Warm aanbevolen!

www.lalanjava.com | www.worldmusic.net | www.musicwords.nl

Interview met Lala Njava @ La Porteuse d'Eau

Lala Njava (Sfinks Mixed 2012)La Porteuse d'EauMet haar solodebuut Malagasy Blues Song en haar passage op Sfinks Mixed 2012 had Lala Njava serieus indruk gemaakt op ondergetekende en dan zijn wij natuurlijk onmiddellijk nieuwsgierig naar meer. Gelukkig woont deze Malagassische wereldster gewoon in Brussel en een interview was dan ook snel geregeld!

Lees verder

Fredy Massamba - Makasi

Fredy MassambaVoor Makasi (Lingala voor “kracht”), het logische vervolg op zijn debuut Ethnophony uit 2010, werkte Fredy Massamba opnieuw samen met producer Fred Hirshy, al zakte hij voor de mix van het album wel af naar New York waar het onder handen genomen werd door Russell Elevado (vooral bekend vanwege zijn bijdrage aan D’Angelo’s legendarische Voodoo album). Massamba weet als geen ander Afrikaanse invloeden te mixen met Westerse urban vibes, iets wat Fredy trouwens ook laat terugkomen in de gasten die hij om een bijdrage op Makasi vroeg (de Zuid-Afrikaanse rapper Tumi Molekane, de Keniaanse Muthoni The Drummer Queen en de Amerikaanse rapper Chip-Fu, voormalig lid van de formatie Fu-Schnickens). Transcontinentaal pareltje!

Fredy Massamba komt Makasi op 8 november voorstellen in de Brusselse Botanique.

www.fredymassamba.com | www.musicast.fr

Mamar Kassey - Taboussizé

Mamar KasseyMamar Kassey, de band rond muzikant Yacouba Moumouni genoemd naar de stichter van het legendarische Songhai-rijk dat zich uitstrekte langs de Niger, is al jaren het visitekaartje van de Nigerese muziek. Na een pauze van vijf jaar is Mamar Kassey nu terug met het ronduit schitterende Taboussizé. Voor dit album versterkte Moumouni zijn vaste band met vier gasten: zangeressen Fati Mariko en Safiah, die samen het verleden en de toekomst van de Nigerese muziek gestalte geven, Harouna Godjé, meester van de godjé, een eensnarige Nigerese viool, en fluitist Jean-Luc Thomas. Met titelnummer Taboussizé wil Mamar Kassey de vele Nigerese migranten in Ivoorkust een hart onder de riem steken en ook Mali is van eenzelfde strekking, maar dan gericht aan de door oorlog geplaagde Malinezen. Dat Yacouba zijn land genegen is mag blijken uit Kountché, een prachtig door een fluitritme ondersteund nummer over de voormalige Nigerese president Seyni Kountché, en Bowdi een eerbetoon aan alles wat Niger zo mooi maakt. Absolute aanrader van de sterkhouders van de Nigerese muziek!

Mamar Kassey komt Taboussizé op 4 december live voorstellen in de Brusselse Magic Mirrors!

www.innacor.com

Les Espoirs De Coronthie - Fougou Fougou

Les Espoirs De CoronthieOndergetekende leerde het Guineese Les Espoirs De Coronthie kennen tijdens de 34ste editie van het Sfinks Mixed festival in 2009, maar hun toenmalige album (Thinkhinyi, Wountanara, 2009) kwam helaas niet op onze testbank terecht. Nu, vijf jaar later, is de band terug met Fougou Fougou (verwijzend naar hun grootste hit in hun thuisland Guinee die ze voor dit album in een nieuw jasje staken). De muziek van Les Espoirs De Coronthie wordt nog steeds vooral aangedreven door percussieritmes, maar op Fougou Fougou durft de band ook al eens andere horizonten verkennen (het Latin geïnspireerde Mara Fanyi Kholokho). De leden van Les Espoirs De Coronthie verblijven al ettelijke jaren in Frankrijk en dit album werd dan ook opgenomen in de Supadope studio van Le Peuple de l'Herbe in Lyon. In Aventure wijst de band trouwens op de grote verschillen tussen het ideaalbeeld dat in Guinee van Frankrijk wordt opgehangen en de harde werkelijkheid van de Afrikaanse immigrant die er uiteindelijk terechtkomt. Fatigué, het eerste nummer dat de band volledig in het Frans brengt, klaagt dan weer de voortdurende corruptie en het slecht beleid van veel Afrikaanse leiders aan. Moeilijk om op stil te blijven zitten is Mamayo, een liefdesnummer aangedreven door een snel en energiek percussieritme. Met Sekou Touré brengen Les Espoirs De Coronthie tenslotte een eerbetoon aan de eerste president van Guinée, Ahmed Sekou Touré, en andere inspirerende leiders van de eerste generatie zoals Thomas Sankara en Patrice Lumumba.

www.lesespoirs.com | www. chaptertworecords.com | www.wagram.fr

Dub Incorporation - Paradise

Dub IncorporationIn de drie jaar tussen de release van hun vorige album Hors Controle (2010) en de opnames van dit vijfde album, gaf de Parijse formatie Dub Incorporation concerten verspreid over de zes continenten (Colombia, Verenigde Staten, India, Senegal, Portugal, Duitsland). Gevolg van die “internationale doorbraak” is dat naast het Frans en het Kabylisch (check zeker eens het schitterende Foudagh) nu ook het Engels een grotere rol krijgt toebedeeld op Paradise. Dat dat met een licht accent moet laten de heren niet aan hun hart komen en de aanstekelijke flow tussen vocalisten Komlan en Bouchkour, in Frankrijk enkel naar de kroon gestoken door Big Red en Daddy Mory van Raggasonic, zorgt er trouwens voor dat het allerminst stoort. Paradise bevat ook een aantal gastoptredens (Skarra Mucci, Meta Dia, Alif Naaba), waarvan vooral Only Love met een Jah Mason in zeer goeden doen opvalt. Dub Incorporation blijft een van de smaakmakers uit de Franse scene!

Dub Incorporation stelt Paradise op 10 december live voor in de Brusselse AB!

www.dub-inc.com | www.naïve.fr

Lobi Traore - Bamako Nights: Live At Bar Bozo 1995

Lobi TraoréAfrikaanse live albums zijn als tankstations in de woestijn: ze bestaan, maar veel zal je er niet vinden. Zoals de titel al enigszins aangeeft werd Bamako Nights: Live At Bar Bozo 1995 in 1995 opgenomen in Bar Bozo, een broeierige nachtclub in het centrum van Bamako waar de gewone Malinees zijn muzikale helden kon komen bewonderen. Gitaarvirtuoos Lobi Traore, toen nog een opkomend talent, liet de bar week na week vollopen. Het waarom ontdekt u op deze Bamako Nights, een knaller van een live album vol ellenlange bezwerende songs. Het Afrikaanse antwoord op Jimi Hendrix!

www.glitterbeat.com

Shantel - Anarchy + Romance

ShantelNu de Balkan-hype grotendeels lijkt overgewaaid te zijn, slaat ook Shantel een andere richting in: No More Butterflies nijgt nog het meest naar Shantel’s oudere werk, van de Griekse invloeden op Planet Paprika zijn nog echo's te horen in Lenny Soda met Emma Greenfield en de tracklist bevat zelfs een cover van een oude Finse tangoklassieker (Letkis, Katri Helena, 1965), maar echt beklijven, doet dit album niet. Daarvoor klinkt het allemaal wat te kitscherig, te poppy. Shantel wilde naar eigen zeggen niet nog tien jaar de Bucovina tour op. Begrijpelijk en we wensen hem daarbij alle succes toe, maar ons kopje thee is het niet. De portretfoto voor de hoes van het album werd genomen in de bekende Studio Harcourt in Parijs, al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw een instituut in Frankrijk en vooral bekend vanwege de talloze zwart-wit portretten die ze maakten van bekende sterren.

Shantel stelt Anarchy + Romance op 11 december live voor in De Roma.

www.bucovina.de | www.essayrecordings.com

Interview met Kobo Town @ Helden in het Park

Interview met Kobo Town (Helden in het Park)Helden in het ParkHun album Jumbie In The Jukebox noemden we al één van de wereld­muziek­revelaties voor 2013 en we moesten hen dan ook gewoon eens live aan het werk zien. Gelukkig haalde Eeklo's Helden in het Park festival Kobo Town naar België en net voor hun zeer gesmaakte set hadden we nog een interessant gesprek met frontman Drew Gonsalves.

Lees verder

Ekkergem Pleinfeest 2013

Ekkergem PleinfeestEkkergem Pleinfeest is een van de laatste openluchtfestivals van het seizoen en steeds een plek waar je gezellig bij elkaar moet kruipen om het warm te hebben. Onder de scheve kerktoren van Ekkergem was het deze keer niet zo koud maar wel erg nat. En dat zal de eerste groep geweten hebben. Slechts 50 mensen trotseerden de regen voor de ska van The Nice Guys, maar eens het opklaarde kwamen alle kabouters uit hun paddestoeletjes en stond het plein zowaar afgeladen vol en werd er tot ver na middernacht gedanst op de muziek van Radio Martiko. Met een rake selectie (voornamelijk) 70's r'n'b, cumbia, afro, ... wisten ze het publiek te bekoren en mee te slepen in een wild feestje.

Lees verder

Mano Mundo 1994 - 2013

Mano MundoMano Mundo is niet meer. De ploeg achter het gezellige en vooral kosteloze multiculturele festival dat al sinds 1994 De Schorre in Boom kleurde besliste om na het verliezen van subsidiegelden de pijp aan Maarten te geven. Jammer want na de sluiting van Wereldculturencentrum Zuiderpershuis verschraalt alweer een stuk van het Antwerpse wereldmuzieklandschap. Toegegeven, zelf zijn we er ook alweer een aantal jaartjes niet meer geweest (het laatste verslag van het festival op deze pagina’s dateert van 2008), maar Mano Mundo symboliseert zeker een belangrijk deel van het wereldmuziekverleden van ondergetekende en trok menig festivalzomer op gang. Jammer dat alleen harde valuta nog de norm worden in muziekland.

Driss El Maloumi - Makan

Driss El MaloumiDe Marokkaanse oud-speler Driss El Maloumi kenden we al als één van de drie leden van 3MA. Voor Makan (“de plaats” of "de locatie") trok Driss naar zijn geboorteplaats Agadir waar hij samen met zijn broer Said, zus Karima en percussionist Lahoucine Baquir dit prachtig intieme album opnam. Stem, oud en percussie (daf, castagnetten, darboeka, cajon, zarb, riq), meer krijg je op Makan niet, maar het volstaat ruimschoots om een prachtige sfeer van Duizend-en-één-nacht op te roepen en zet vooral El Maloumi’s virtuositeit op de oud in de verf. Intimistische Arabische schoonheid.

www.contrejour.com

Kirk Degiorgio - Kirk Degiorgio presents Sambatek

Kirk DegiorgioVoor Kirk Degiorgio presents Sambatek mocht deejay Kirk Degiorgio zich uitleven op een reeks Braziliaanse ritmes uit de catalogus van het Far Out Recordings label en werkte hij samen met percussionisten van de Escola de Samba Mocidade Independente de Padre Miguel in Rio de Janeiro. Dat alles resulteert in pure clubmuziek met een exotisch tintje. Zelf zijn wij allerminst fan van dit soort repetitief gedreun, maar op Tomorrowland zou dit ongetwijfeld hoge toppen scheren.

www.faroutrecordings.com | www.xmd.nl

Red Hot + Fela

Red Hot + FelaDe Red Hot Organization hoeven we u hopelijk niet meer voor te stellen; de non-profit organisatie die sinds 1989 door het releasen van thematische verzamelalbums fondsen werft en de aandacht blijft vragen voor het wereldwijde aidsprobleem en een verzamelaar rond het werk van afrobeatboegbeeld Fela Kuti (per slot van rekening zelf aan aids overleden) kon dan ook niet uitblijven. Voor Red Hot + Fela waagden tal van artiesten uit de rock- en popwereld zich aan een nummer uit het oeuvre van Fela en het resultaat mag er absoluut wezen. Onze eigenste Baloji trekt samen met L’Orchestre De La Katuba featuring Kuku de compilatie op gang en waagde zich aan Buy Africa (de Congolese Belg duikt ook nog op in Afrodisco Beat 2013 samen met Tony Allen en M1). Meest tot onze verbeelding spraken Sorrow Tears + Blood waarvoor Kronos Quartet de handen ineen sloeg met Kyp Malone en Tunde Adebimpe van TV On The Radio en Antibalas’ Stuart D. Bogie, en ITT (International Thief Thief) waar Superhuman Happiness hun tanden inzetten in het gezelschap van Sahr Ngaujah (de acteur die gestalte gaf aan Fela in de musical Fela!), Abena Koomson en Rubblebucket. Wie Fela eens op een andere manier wil horen zit met deze verzamelaar zeker goed.

www.redhot.org | www.knittingfactoryrecords.com

Black Flower @ De Casino

Black Flower (Anciènne Belgique)De Casino (Sint-Niklaas)Nathan Daems, veelbelovend saxofonist met Mechelse roots begon in zijn tiener­jaren te experimenteren met allerhande wereldmuziek. Nadien stu­deer­de hij aan het Gentse Conservatorium. Recent keert hij in verschillende ge­daan­tes terug naar die niet-westerse tradities maar de jazz­achter­grond is nu zijn taal en kwaliteitslabel. Hij maakt o.a. deel uit van Antwerp Gipsy Ska Orchestra, interpreteert de Indische muziek op experimentele wijze in Ragini Trio (samen met Lander Gyselinck en Marco Bardoscia, recent uitgekomen bij De Werf) en zet zijn tanden in de Ethiopische muziek met Black Flower. Wij zagen Black Flower vrijdag 27 september in De Casino in Sint-Niklaas op de viering van 20 jaar JazzLab Series.

Lees verder

Danny Michel & The Garifuna Collective - Black Birds Are Dancing Over Me

Danny Michel & The Garifuna CollectiveEnkele weken geleden stelden we u het nieuwe album van The Garifuna Collective voor en de voormalige begeleidingsband van Andy Palacio duikt al opnieuw op voor Black Birds Are Dancing Over Me, een album dat ze opnamen met de Canadese singer-songwriter Danny Michel. Michel verloor zijn hart aan Belize en reisde al meermaals naar het Midden-Amerikaanse land. Gefascineerd door de muziek van de Garifuna kon hij uiteindelijk de muzikanten van The Garifuna Collective overtuigen om mee te werken aan deze Black Birds Are Dancing Over Me. Het album vertoont zeker gelijkenissen met het klassieke Graceland van Paul Simon, maar dat is natuurlijk allerminst een slechte referentie. Een acht tracks tellende versie van Black Birds Are Dancing Over Me verscheen al op het Canadese Six Shooter Records in 2012, maar voor de internationale release op het Cumbancha label keerde Danny nog even terug naar Belize om nog enkele nieuwe nummers op te nemen. Zeer geslaagde mix van singer-songwriter esthetiek met tropische ritmiek!

www.dannymichel.com | www.stonetreerecords.com | www.cumbancha.com | www.xmd.nl