Black Stars: Ghana's hiplife generation

Black Stars: Ghana's hiplife generation (compilatie)Ghana is niet alleen het thuisland van de koliko-maestro Atongo Zimba maar ook dé bakermat van de highlife die, eens de grens met Nigeria over­gestoken, samen met Yoruba muziek en westerse funk invloeden de afrobeat ging vormen. Onlangs graafde wouter nog in de wondere wereld van de pre-afrobeat genres met de verzamelaar Nigeria Special. Het West-Afrikaanse land is duidelijk gezegend met een rijke muzikale geschiedenis en heeft tot op vandaag een bruisende muziek-scene. Bij het jonge Ghanese volkje is de highlife van weleer geen floorfiller meer, maar hun eigen variant hiplife beslist wel. Hiplife vermengt de oude highlife met (uiteraard) hiphop en dancehall tot een aanstekelijke & sensuele-heupwieg-vriendelijke mengelmoes.

Lees verder

Etran Finatawa - Desert Crossroads

Etran FinatawaWe meldden u al eerder dat wij bij tropicalidad.be absolute fans zijn van de Touaregfunk en in de aanloop naar het concert van Tinariwen op 6 mei in AB, stellen we u nog snel het tweede album van een andere Sahara-sensatie voor. Etran Finatawa (The Stars of Tradition, red.) is een samen­werkings­project tussen muzikanten van de Wodaabe enerzijds en de Touareg anderzijds, beide nomaden­stammen uit het immense woestijngrensgebied tussen Mali, Mauritanië en Niger. De zes muzikanten van Etran Finatawa leven tegenwoordig in Niamey, de hoofdstad van Niger, maar veel van de songs op dit album drukken een heimwee naar hun nomadenbestaan uit (Gaynaako, de herder, Tekana, de schoonheid van de woestijn). Voor wie dit woestijngevoel eens aan den lijve wil ondergaan, spelen deze nomaden live in het Zuiderpershuis op 8 mei aanstaande.

www.musicwords.nl | www.worldmusic.net | www.etranfinatawa.com

Nief gerief op onze radio

tropicalidad.be radioVerheugt u, liefhebbers van kleurrijke muziekjes. Op onze steamin' tropical radio staan alweer tien verse nummers, oftwel twintig minuten puur muzikaal vertier op u te wachten. Tune in & enjoy.

Tiken Jah Fakoly: L'Africainuit L'Africain (concert)
Pannonia Allstars Ska Orchestra:
A Tenkes Kapitánya 
uit Return of the Pannonians
Kiril feat. MC Wasp & Rucl: Jungle Shadowuit BalkanBeats 3
La Kinky Beat: No pain no gainuit Karate Beat
Zeker Weten: Ik zit er niet meer meeuit Zeker Weten (concert)
Victor Démé: Djon mayauit Victor Démé
Minyeshu: Wosenkuuit Dire Dawa (concert)
Watcha Clan: Tchiribimuit Diaspora Hi-Fi
Steve Reid: Jiggy Jiggyuit Daxaar
Orchestre International du Vetex: Vetex-mex uit Flamoek Fantasy (concert)

Lentefestivals: Mano Mundo, Kokopelli & Wereldfeest

Doorgaans mikken de lentefestivals op een lichtjes ander publiek dan hun grote broers en zussen in de zomer. Met randanimatie, fanfares, workshops, kleurrijke winkeltjes en uiteraard een stevige streep wereldmuziek lokken ze elk jaar talloze families naar hun groene oases. Wat Mano Mundo, Kokopelli festival en het Leuvens Wereldfeest dit jaar muziek-gewijs te bieden hebben, doen we voor u graag uit de doeken.

Mano Mundo 2008Mano Mundo (10-11 mei) trapt traditiegetrouw het festivalseizoen af, al gaat dit jaar Sfinks Mundial met de eer lopen. Net als vorig jaar valt er voor 0 € in het vertrouwde groene kader van de Schorre in Boom weer enkele interessante concerten mee te pikken, waaronder ondermeer het feestelijke Antwerp Gypsy Ska Orchestra, Fatima Spar (die we nog kennen van op Cameleon festival in 2006), Murga Armada (een mondiale Antwerpse straatparade), Baloji (ex-Starflammer) en ten slotte dé Belgisch-Congolese parel Zap Mama. Het volledige aanbod ontdek je op hun webstek.

Kokopelli festivalDe eerste editie van Kokopelli festival (16-18 mei) zagen we vorig jaar schromelijk over het hoofd. Niet dit jaar, want het Gullegemse "open minded music festival" pakt uit met een hele rits tropicalidad.be-bekenden zoals de jonge ska-punkers van Skarbone 14 (die we van vorig jaar op Couleur Café nog kennen), salsa "pur sang" Doble Impacto en de world-electronica van Oojami (op Mano Mundo 2007), de smakelijke latin van Sindicato Sonico (op Fiesta Mundial 2007) en ook Zuco 103 die een eeuw geleden in Het Depot hun cd Whaa voorstelden. Kokopelli krijgt de Belgische concert-première van hun nieuwste langspeler After the Carnaval. Mooi.

Wereldfeest LeuvenHoewel op het Leuvens Wereldfeest (31 mei) het accent op de muziek minder uitgesproken is dan een klassiek festival, valt er ook dit jaar opnieuw enkele interesse concerten mee te pikken. Onder de titel "Solariteit met kleur" presenteren ze achtereenvolgens Undefined (Leuvense hip-hop & dancehall posse), Le Comptoir du Désir (een zogenaamd "Gadjo Swing Sextet"), Panache Culture (solide inlandse reggae), Che Sudaka (die begin dit jaar hun explosief ding deden op de eerste Winter-Cameleon) en tenslotte het overbekende gitaar-wonder uit Mali: Habib Koité. Verder watertanden kan met dit fijne promo-filmpje.

Tiken Jah Fakoly schittert in de AB

Tiken Jah Fakoly (AB)ABAfrikaanse reggae met een boodschap. Dat stond gisterenavond op het menu in de Brusselse Anciènne Belgique (die dit jaar trouwens aardig wat werelds talent op de planken heeft staan). Dat Tiken Jah Fakoly niet enkel in Ivoorkust populair is mag duidelijk zijn: zowel gisteren als vorig jaar in oktober liep de AB probleemloos vol voor deze Ivooriaanse rebel. Mocht dat nog niet genoeg zijn is hij deze zomer ook te bewonderen op Couleur Café. Bij wijze van exclusieve avant-première wist Tim een dikke week geleden Tiken Jah te strikken voor een boeiend interview. Een concert-verslag kon gezien zijn heldenstatus op tropicalidad.be uiteraard niet uitblijven.

Lees verder

Pannonia Allstars Ska Orchestra - The Return Of The Pannonians

Pannonia Allstars Ska OrchestraNet als je weer denkt alles al gehoord te hebben slaan ze je weer met een onwaarschijnlijke combinatie om de oren. De Hongaarse Pannonia Allstars Ska Orchestra (nee, de prijs voor de vlotst te onthouden groepsnaam krijgen ze niet, maar hij verwijst blijkbaar naar de naam van Hongarije ten tijde van de Romeinse overheersing) mixen zowaar authentieke party-ska met hier en daar een zigeunerviooltje en een flard jazz. Wat speurwerk leert dat The Return Of The Pannonians, werd uitgebracht op het Megalith Records label van The Toasters, ska-veteranen uit New York. Tekstgewijs zou dit recht uit het Jamaica van de jaren zestig en zeventig kunnen komen met nummers als Joseph (het oudtestamentische Bijbelverhaal over Jozef en zijn broers in Egypte), Wicked Away of Dem Haffi Run en ook het patois van vocalist KRSA a.k.a. Lord Panamo (knipoog naar de legendarische ska-artiest Lord Tanamo) is nauwelijks van het originele werk te onderscheiden. Voorsmaakjes alhier.

En nu we toch zo positief bezig zijn willen we ook graag het ontwerpteam van dit album een complimentje maken, want de hoes van The Return Of The Pannonians, met een mix van Caribische elementen en typisch Hongaarse dingen als aardewerk, borduurpatronen en natuurlijk de onontbeerlijke rode pepers voor de goulash (het Pannonia Allstars logo), is gewoon af! De Pannonians zijn nog live in ons landje te ontdekken op 2 mei in Jeugdcentrum Metteko in Mechelen. Allen daarheen!

www.paso.hu | www.megalithrecords.com

BalkanBeats Volume 1,2 & 3

BalkanBeats Volume 3De talrijke recensies op deze site bewijzen de enorme hype die de zigeunermuziek op dit moment is. De compilaties met zigeunermuziek zijn ondertussen dan ook al niet meer te tellen, maar er kan er natuurlijk maar eentje de originele zijn, en dat is de BalkanBeats compilatie van het Berlijnse Eastblok Music. Volume 3 in deze reeks is net uit, maar omdat we ten tijde van Volume 1 & 2 (beide uit 2006) het genre misschien nog niet zo toegenegen waren, zetten we ook die nog graag even voor u in de kijker.

BalkanBeats Volume 1BalkanBeats Volume 2Vanaf het begin werden deze compilaties samengesteld door de Bosnische deejay Robert Soko die al jaren zijn ding doet in de Berlijnse Mudd Club. Soko kreeg daar vaak de commentaar dat de muziek die hij draaide ongelooflijk aanstekelijk werkte maar dat niemand bij god wist welke artiesten hij op de draaitafels legde. Om dat mysterie wat op te helderen en om de originele artiesten de eer te geven die hen tenslotte toekwam creëerde Soko in 2006 de BalkanBeats-reeks. Daaronder steeds een reeks gevestigde namen (Goran Bregovic, Boban Markovic, Watcha Clan, Fanfare Ciocarlia, ...), maar ook altijd weer dingen waarvan slechts weinigen al eerder gehoord zullen hebben (Slavic Soul Party!, Slonovski Bal, Figli Di Madre Ignota, ...). De absolute schatkist van de Balkanmuziek!

www.xmd.nl | www.balkanbeats.de | www.eastblokmusic.com

La Kinky Beat - Karate Beat

La Kinky BeatHet zootje ongeregeld van La Kinky Beat komt uit de scène van de Barcelonese musica mestiza, dezelfde mediterrane vijver waarin ook bands als Macaco, Sergent Garcia en Ojos De Brujo vissen. In vergelijking met hun eerste, nogal punkgerichte, albums heeft Karate Beat een meer relaxte reggaesound meegekregen, en daar zit de aanwezigheid van de Baskische dub/reggaemixer en revolutionair Fermin Muruguza (guest vocal op Itaka Berriro) misschien wel voor iets tussen. Voor wie de band nog moet leren kennen raden we meteen ook het in 2007 verschenen best of album 04-06 (Kasba Music) aan.

www.xmd.nl | www.lakinkybeat.com | www.kasbamusic.com

Pops Mohammed presents Healing Sounds from Mother Africa

Pops MohammedVoor Pops Mohammed presents Healing Sounds from Mother Africa mixte de Zuid-Afrikaan Pops Mohammed de sound van een aantal traditionele Afrikaanse instrumenten als djembe, kora en mbira, met flarden etnische zang en een boel natuurgeluiden. Resultaat is een waarlijk ontspannend ambient album dat bij wijlen doet denken aan Ancient Lullaby van Deep Forest (herinner u de fantastische pygmeeënstemmen).

www.xmd.nl | www.africancreammusic.com

Zeker Weten - Zeker Weten

Zeker WetenZowat vanaf het eerste moment waren wij weg van Zeker Weten, het project rond ex-Wawadadakwa gitarist Simon Pleysier en Frits Standaert aangevuld met een stel rasmuzikanten als Dennis Niccles (bas), Lieven Declerq (drums) en niet te vergeten de zusjes Leen en Mieke Diependaele die ons met hun achtergrondvocalen al menigmaal kippenvel bezorgden. Het idee achter Zeker Weten is even simpel als geniaal: speel de meest uiteenlopende tropische muziekgenres gaande van Congolese soukous (nog steeds Pleysier’s absolute stokpaardje) over Ghanese highlife tot reggae en funk, maar vertaal de meestal zeemzoeterige teksten die in die genres gebruikt worden gewoon naar het Nederlands. Resultaat is een, bij momenten hilarische, maar uiterst geslaagde, wat koloniaal aandoende, sound op. Moest Belgisch Congo nog bestaan, Zeker Weten zou er zonder twijfel de hitlijsten aanvoeren. Live moesten ze ons al niet meer overtuigen en nu is er dus ook hun gelijknamige eersteling met daarop zowat dezelfde tracks die ook tijdens hun live-sets te horen zijn, zij het misschien net iets terughoudender. Al moet dat niet meteen negatief zijn, want het doet ondergetekende alleen maar hunkeren naar een volgend optreden, en is dat nu niet zowat het beste wat je van een album kunt verwachten?

www.zekerweten.be | www.lowlands.be

Rupa & The April Fishes - Extraordinary Rendition

Zo af en toe krijgen we bij tropicalidad.be een album voorgeschoteld waar we niet onmiddellijk weg mee weten. Neem nu Extraordinary Rendition van het Rupa & The April Fishes; een album dat bij een eerste luisterbeurt zeer bedrieglijk kan overkomen. Je hoort wat Franse musette, tango-invloeden en teksten in het Frans, Spaans en Hindi, maar eigenlijk zijn Rupa & The April Fishes gewoon een bende jonge muzikanten uit het Amerikaanse San Francisco. Amerikaanse muzikanten dus, maar dan net als bijvoorbeeld Gogol Bordello, met een heimwee naar de Franse Belle Epoque en de vrijheid van de Roma-cultuur.

www.cumbancha.com | www.theaprilfishes.com

Lepistö & Lehti - Helsinki

HelsinkiBack to basics moeten deze twee Finnen gedacht hebben, want buiten een accordeon (Markku Lepistö) en een contrabas (Pekka Lehti) is er aan instrumentarium op deze Helsinki niet veel meer te vinden. En toch werkt deze wat onverwachte combinatie wonderwel. Muzikaal hoort dit thuis in de wazige schemerzone tussen folk en wereldmuziek (of is folk dan weer wereldmuziek, dat is ondergetekende in ieder geval niet altijd duidelijk). Het tweetal creëerde met Helsinki de perfecte soundtrack bij een ontwakende stad. Met twee instrumenten vatten ze het betoverende moment, net na zonsopgang, wanneer de stad weer overgaat van surrealistische rust in waanzinnige chaos.

www.xmd.nl | www.aitorecords.com | www.markkulepisto.com

Victor Démé - Victor Démé

Victor DemeHet verhaal van Burkinabees Victor Démé vertoont serieuze overeenkomsten met dat van Buena Vista Social Club: ook Victor timmert al zowat dertig jaar aan zijn carriere — in Burkina bracht hij al talloze cassettes op de markt en is hij dan ook een grote ster — om uiteindelijk pas nu zijn internationale debuut te maken. Wat tegen de lokale griot tradities in, kreeg Victor zijn muzikale roots niet mee van zijn vader (die zijn kost verdiende als kleermaker), maar van zijn moeder, een veelgevraagde griotte op doop- en trouwfeesten in Bobo-Dioulasso (de tweede grootste stad in Burkina Faso, red.). Muzikaal doet Démé denken aan die andere West-Afrikaanse troubadour, Boubacar Traoré. Absolute aanrader!

www.makasound.com | www.chapablues.com

(Her)beleef Sfinks festival 2007 op Exit Plus World

Baaba Maal (Sfinks 2007)Exit Plus WorldExit Plus World blijft ons verwennen met live-fragmenten uit het vorig festival­seizoen. Na Couleur Café staat Sfinks festival in de kijker, met enkele bijzonder smakelijke concert-porties in het verschiet. Dankzij het wonder van het internet beluister je de de uitzendingen waar en wanneer je wil — terwijl je met enige nostalgie door onze Sfinks festival-verslagen van vorig jaar snuffelt. Hier alvast een handig overzichtje:

Baaba Maal(op zaterdag)in de uitzending van 10 april 
Hoba Hoba Spirit(op zaterdagin de uitzending van 17 april
Pernett & the Carbibbean Ravers(op Sfinks 2004)in de uitzending van 24 april
Adama Yalomba(op zaterdag)in de uitzending van 15 mei
Savana Station(op zaterdag)in de uitzending van 22 mei
Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba(op zondag)in de uitzending van 29 mei

Interview met Tiken Jah Fakoly in de AB

Interview met Tiken Jah Fakoly (AB)ABTiken Jah Fakoly, die dit jaar tot tweemaal toe zonder moeite de Brusselse AB doet vollopen en deze zomer ook nog eens op het podium van Couleur Café staat, is zonder de minste twijfel de grootste rijzende ster in de Afrikaanse reggaescene. Met L'Africain stelde hij dan ook nog eens één van de interessantste reggaeplaten van 2007 voor en nu is er ook nog de biografie "Tiken Jah Fakoly - L'Afrique Ne Pleure Plus, Elle Parle". Meer redenen voor een gesprek hadden wij alvast niet nodig.

Lees verder

Minyeshu stelt Dire Dawa voor in het Zuiderpershuis

Minyeshu (Zuiderpershuis)ZuiderpershuisMinyeshu (Zuiderpershuis)Wouter was CD-gewijs al een tijdje aan het graven in het oude en nieuwe Ethiopische muziek­landschap en recentelijk werd ons Minyeshu getipt, een allerminst onaardige verschijning die deze maand haar kersverse plaat Dire Dawa heeft uitbracht. Het hebbeding in kwestie doorstond de tropicalidad.be-test met glans en deed ons al snel hunkeren naar een live performance van deze Ethiopische nachtegaal. Het Antwerpse Zuiderpershuis — dé rots in de branding van de wereldmuziek-scene — zette haar deuren gisteren­avond wagenwijd open voor een release-concert. Vanzelfsprekend waren we ook van de partij en we kunnen u alvast verklappen dat de afwezigen alweer ongelijk hadden. Met ons concertverslag en -foto's heb je naar alle waarschijnlijkheid snel door waarom.

Lees verder

Sfinks Mundial bijt festivalspits af op 1 mei

Sfinks Mundial 2008Normaliter is de eer aan Mano Mundo om het festivalseizoen in te luiden, maar ietwat onverwacht bijt Sfinks Mundial dit jaar de spits af. Op donderdag 1 mei kun je op het (van grote broer Sfinks festival overbekende) festivalterrein "De Bunderkes" in Boechout de wereld in alle facetten tot u laten komen: een bonte collectie info-standjes, kleurrijke hebbedingen, exotische spijzen & dranken en uiteraard een stevige streep wereldmuziek.

Zeker Weten (Polé Polé Beach 2007)Op de affiche staan de voor ons onbekende latino's van Yaztuvo — al lijkt de olijke bassist op de foto van de Sfinks Mundial webstek verdacht veel op de frontman van Sindicato Sonico en dat is geen slecht teken. Daarna treden de op tropicalidad.be wereldberoemde sympatico's van Zeker Weten aan, die ondanks hun recente malheur in de AB bekend staan om hun heerlijke afro-pop deuntjes en uiterst aanstekelijke soukous die moeiteloos elk bekken doet heen en weer trekken. Zionyouth is ons ook niet echt bekend, maar kiest resoluut voor roots reggae en dat klinkt niet slecht. Het folk-collectief Boombal & hun dito danslessen zijn niet direct aan mij besteed, in tegenstelling tot het dartele fanfare-collectief Va Fan Fahre die hun mondiaal gekruide Balkan-muziekjes vrolijk over het festival terrein zullen verspreiden. En dat alles voor slechts 2 €. Mooi.

Mayra Andrade @ De Roma

Mayra Andrade (De Roma)De Roma (Antwerpen)Dat het wereldmuziek-concert-landschap in ons land behoorlijk uitgestrekt is, daar is onze agenda en de onophoudbare stroom van concert-verslagen getuige van — het mag duidelijk zijn dat we lang niet alle concerten die onze interesse prikkelen kunnen coveren. Gelukkig snelde Chapín (oprichter van de Latino-blog La Onda Tropical en full-time latino-muziek enthousiast) ons ter hulp en vatte afgelopen vrijdag post in De Roma alwaar de Kaapverdische Mayra Andrade op de planken stond. Hier is zijn concert-verslag.

Lees verder

Zeker Weten @ AB

Anciènne BelgiqueZeker Weten (AB)We zagen ze vorig jaar voor het eerst in een duistere sporthal (die helaas over de akoestische eigenschappen van een badkuip beschikte) op Mano Mundo. Zonder drummer of pretentie maar met des te meer goesting wist het collectief Zeker Weten mij toen al te overtuigen met hun afro-pop deuntjes. Een klein jaar en menig festival later doorkruisen ze nu het Vlaamse concertzaal-landschap met hun eerste én kersverse CD — meer daarover in de nabije tropicalidad.be-toekomst. Afgelopen zaterdag sloot Zeker Weten hun CD-voorstellingstournée af in de Brusselse ABClub waar we met plezier de zomerse klanken tot ons lieten komen.

Lees verder

Eerste namen Afro-Latino festival & Couleur Café 2008

Couleur CaféHoewel het Belgische weer bitter weinig voortekenen vertoont van het nakende festivalseizoen, zit menig festivalorganisator duchtig te sleutelen aan hun line-up en met mondjesmaat onthullen ze de eerste namen van hun affiche. Enkele weken geleden beet Couleur Café (27-29 juni) de spits af en kwam met de eerste namen aandraven en deed daar recentelijk nog een schepje bovenop. We zetten de interessantste (en frappantste) even op een rijtje: Orishas (dé Cubaanse rappers), Konono N°1, Los Van Van (Cubaanse son), Ricardo Lemvo (warm aanbevolen afrikaanse latin), Zulu 9.30, Kassav' (zouk bekend van in Hoogstraten), Raul Paz, Massilia Soundsystem en ten slotte zorgen Jimmy Cliff & Omar Perry voor de onmisbare streep reggae.

Afro-Latino festivalHet Limburgs Afro-Latino festival (21-22 juni) wist ondermeer Shaggy a.k.a. "Mr. Lover Lover" te strikken, al loopt de tropicalidad.be crew niet direct warm voor deze met een sub-bariton gezegende Jamaicaan. Voor de Frans-Algerijnse dancehall van Dub Incorporation anders wél — die we twee jaar geleden nog in de Botanique mochten bewonderen. Verder vinden we ook nog Calima (mestizo uit de Radio Chango-stal), Freshlyground (uit Zuid-Afrika), Doctor Krápulam (Colombiaanse ska) en Chiwoniso (Zimbabwese mbira-speelster) tussen de eerste namen.

De ongeduldigen kunnen middels onze Couleur Café en Afro-Latino festival-verslagen van vorig jaar alvast de sfeer wat opsnuiven.

Watcha Clan - Diaspora Hi-Fi: A Mediterranean Caravan

Watcha ClanMet Diaspora Hi-Fi levert Watcha Clan, een vijfkoppige multiculturele bende uit Londen, zowat de ideale soundtrack voor een film van zigeunerfilmer par excellence Tony Gatlif. Het album, opgevat als een ode aan de nomadenvolkeren, neemt de luisteraar mee op een rondreis van de Sahara over de Balkan tot in India. Onderweg ontstaan spontaan ontmoetingen tussen noord en zuid, Arabier en Jood of moderne elektronica en traditionele akoestische instrumenten. Soms opzwepend (Goumari, Tchiribim) dan weer melancholisch (Ch’ilet La’yani) en af en toe gewoon heel relax (Travellin’ Shoes, Oeud El Chouli). Op 6 mei live te ontdekken in AB!

www.watchaclan.com | www.piranha.de | www.musicwords.nl

Steve Reid - Daxaar

Gil LuminosoIk ben niet meteen een grote jazz-specialist. Al weet ik natuurlijk wel dat de jazz stevige Afrikaanse wortels heeft, waaronder de voodoo-ritmes uit West-Afrika en de pentatonische toonschaal, en dat het genre mee in het receptenboek stond voor een aantal stromingen die me nauw aan het hart liggen, zoals salsa en afrobeat. Maar van Steve Reid had ik amper gehoord, en Daxaar was dan ook eerder een impulsaankoop. Maar het plaatje kon me van het begin bijzonder bekoren. Ook al zijn onze grote (en wellicht meer belezen) broers van de BBC niet laaiend enthousiast, ik gooi het plaatje met plezier op de tropicalidad.be-platenspeler, me zo nodig verschuilend onder de onschendbaarheid van de subjectiviteit van een weblog.

Lees verder