Lentefestivals 2011

De afgelopen dagen hebben we al een voorsmaakje van de zomerzon gekregen en binnenkort luiden de lente­festivals het nieuwe festival­seizoen in. Wij gingen alvast eens in de affiches neuzen wat er dit jaar aan wereld­muziek te rapen valt.

Mano Mundo, 6-8 mei, BoomOok dit jaar mag Mano Mundo (8-9 mei, Boom) het seizoen aftrappen en als headliners blokletteren ze op hun affiche onder andere de van On my radio wereld­beroemde Britse skankers The Selecter, de feestgrage Roemeense Balkan fanfare Mahala Raï Banda en Habib Koité, het overbekende gitaarwonder uit Mali. Aan DJs geen gebrek op Mano Mundo en als we er eentje mogen aanstippen dan kunnen we de heren van Tsiganization Project (die we begin dit jaar nog aan het werk zagen) in het gezelschap van de dansende Yella Gipsy Queens warm aanbevelen.

Kokopelli festival, 13-15 mei, GullegemHet open minded Kokopelli festival (13-15 mei, Gullegem) krijgt drie dagen lang schoon volk over de vloer. In de line-up vinden we verrassend veel bekend volk terug, zoals de home-grown musica mestiza van Los Callejeros, de geslaagde wit-hete soukous van S.W.A.N., de inlandse multicuturele fanfare Orchestre International du Vetex, de sympathiekste Siciliaanse trompettist Roy Paci, de in Brussel aangespoelde Toaregs van Kel Assouf en ook de Argentijnse en Columbiaanse straatmuzikanten van Che Sudaka.

Wereldfeest, 28 mei, LeuvenDe webstek van het Leuvense Wereldfeest (28 mei, Leuven) hinkt nog wat achterop, maar uit goede bron hebben we vernomen dat we in de muzikale line-up namen als de illustrere Bhelli (die een portie warme Congolese rumba zou serveren), de Leuvense Murga oftwel Murgalova en headliner Terrakota (dé voortrekkers van de Lisboa fusão uit Portugal doen het zowel op plaat als live voortreffend) kunnen verwachten. Wie weet worden daar nog enkele smakelijke namen aan toegevoegd.

Sfinks Mundial, 2 juni, BoechoutOp Sfinks Mundial (2 juni, Boechout) krijgen we naar goede gewoonte enkele nieuwkomers in de wereldmuziekscène voorgeschoteld. Hoewel we niet direct uitkijken naar de trancy Berberse folkrock van Idirad, klinkt Klody Ndongala Project (zwoele Congolese salsa soukous), Dr. Blue Beat (niet onaardige ska van eigen bodem) en Maguaré (oftwel: dancehall meets Cumbia) wél als muziek in onze oren. En uiteraard mag ons favoriet percussie-collectief Lokomotiv niet ontbreken.

Txilum - Cultura Accidental

TxilumVorig jaar ontdekten we haast bij toeval de Catalaanse reggae­band Txilum. De tracks op hun gratis demo Cultura Accidental konden ons wel bekoren en dat schijfje is nu uitgegroeid tot een meer dan volwaardig album. In classic Jamaican style is het zowaar een dubbelaar geworden; op het eerste schijfje zijn de nummers die we ook op de demo aantroffen terug te vinden, aangevuld met een aantal nieuwe tracks, terwijl het tweede schijfje gereserveerd werd voor de dubversies van diezelfde tracks en nog wat bonusmateriaal (onder andere twee versions op de Cultura Accidental riddim en een nummer met Lone Ark man Roberto Sanchez die een aardig handje toestak bij de productie). Dat alles komt dan ook nog eens in een mooi uitgevoerde box waarvoor alle illustraties verzorgd werden door Marc Hosta, zanger van de band en duidelijk een man die van vele markten thuis is. Alweer een zeer sterke release van Europese makelij waarvoor een welgemeende big up aan het jonge Reggaeland label.

www.reggaeland.cat

Balcony Players - Balcony Go Crazy

Balcony PlayersBalcony Go Crazy is het volledig ecologisch verantwoorde debuut (het schijfje zelf zit verpakt in een doosje uit gerecycleerd karton en voor elk verkocht exemplaar belooft de band een boom te planten) van het Rotterdamse Balcony Players, een kwintet dat muzikaal gezien balanceert op die vage grens tussen folk en wereldmuziek of in dit geval klezmer en Balkan-muziek. Balcony Go Crazy mist wat de rauwe anarchie van een echte Roma-band, maar de melancholie die in zowel klezmer als zigeunermuziek terug te vinden is, weten de Balcony Players dan weer wel te vatten. Niet onaardig debuut dat met iets meer durf een knallende opvolger kan opleveren!

www.balconyplayers.com | www.xmd.nl

Le Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo - Cotonou Club

Le Tout-Puissant Orchestre Poly-RythmoLe Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo zou wel eens één van de best bewaarde muzikale geheimen uit West-Afrika kunnen zijn. De band, deels vernoemd naar de Poly Disco, een platenzaak waar ze hun eerste optredens verzorgden, werd opgericht ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar zette tot nog toe weinig voet buiten Benin. Cotonou Club, zowat hun eerste album­release in twintig jaar, moet daar nu verandering in brengen. Het album werd volledig opgenomen in Parijs en leverde duetten op met de Beninese superster Angelique Kidjo en opkomend Malinees talent Fatoumata Diawara. Nog minder waarschijnlijk is Lion Is Burning , waarvoor de band samenwerkte met de Glaswegians van Franz Ferdinand. De van vodun doordrenkte (zie albumhoes) afrofunk van Le Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo groovet dat het geen naam heeft en ondergetekende heeft dan ook geen moeite om Cotonou Club nu al een plaatsje in de top 3 van 2011 te beloven. James Brown is alive and kicking and residing in Benin! Op de luisterpaal van 3voor12 kun je dit album alvast voorbeluisteren.

Onder de noemer "soirées Afro Heat" haalt Espace Senghor het Orchestre Poly-Rythmo op 30 april naar Brussel. Wij hebben ons frontstage plaatsje alvast gereserveerd.


www.polyrythmo.com | www.strut-records.com

Interview met Ebo Taylor @ Zuiderpershuis

Interview met Ebo Taylor @ Zuiderpershuis
ZuiderpershuisMet Love And Death bracht het Strut Records label de Ghane­se highlife en afrobeatlegende Ebo Taylor terug uit de vergetel­heid. Ondertussen is hij weer helemaal hot en kon er dus ook nog een compilatiealbum met zijn beste werk af (Life Stories: High­life & Afro­beat Classics 1973-1980). Net voor hij met Bonze Kon­ko­ma het podium op moest in het Antwerpse Zuiderpershuis hadden wij volgend boeiend gesprek met een duidelijk ontspannen Ebo Taylor.

Lees verder

Ebo Taylor - Life Stories + Abenkwan Puchaa

Ebo TaylorHet succes van Love And Death, het heerlijke afrobeat-album dat Ebo Taylor opnam met het Berlijnse Afrobeat Academy, inspireerde het Strut label nu ook tot de release van Life Stories, een dubbel compilatiealbum vol oude successen van de Ghanese grootmeester. Dit soort ver­zame­laars kan je als liefhebber van de betere Afrikaanse muziek natuurlijk alleen maar bejubelen: niet alleen zijn Ebo Taylor's oude releases moeilijk te vinden, 's mans carrière omspant ook zowat de hele geschiedenis van de moderne Ghanese muziek. Finger licking good!

www.strut-records.com

Samen met het door hem zelf samengestelde Bonze Konkoma verkent de Ghanese gitaargrootmeester heel andere horizonten. Taylor is afkomstig uit Saltpond, een stadje in het uiterste zuiden van Ghana en de regio van de Fante Akan cultuur. Met Bonze Konkoma verkent Taylor de rijke Asafo (strijdliederen van de zogenaamde "warrior societies") en Adzewa (vocale gezangen vooral door vrouwen gebracht) muziektradities en natuurlijk de zogenaamde Konkoma highlife waarin vooral het gebruik van de vierkante Konkoma drums opvalt. Abenkwan Puchaa is een Ghanese productie op het Essiebons label en vooralsnog enkel verkrijgbaar bij de concerten van Ebo Taylor, maar van kwalitatief minder hoogstaande opnametechnieken is wat ondergetekende betreft weinig te merken.

www.essiebons.com

Jupiter & Ma Shi Faï - Today & Tomorrow

Jupiter & Ma Shi FaïToday & Tomorrow, het albumdebuut van Jupiter & Ma Shi Faï, klinkt als het werk van doorwinterde muzikanten; misschien niet verwonderlijk, want als Jupiter & Massive 5 timmert de groep al aan de weg sinds 2005. Zanger en frontman Jupiter Diop heeft Senegalese roots (zie ook de verwijzingen naar de Baye Fall in de teksten op Today & Tomorrow) en zingt afwisselend in het Frans, Engels en natuurlijk Wolof. Door de inbreng van instrumenten als viool (Sebastien Paz-Ceroni) en mond­harmonica (Johan 'Mr. Jo' Serck) zorgen de muzikanten van Ma Shi Faï ("ik ben de remedie" in het Wolof) voor een originele toets, maar om je tegenwoordig als afro-reggae formatie staande te houden tussen kanonnen als Tiken Jah Fakoly of Takana Zion, moet je sterk in je schoenen staan. Today & Tomorrow overstijgt overal vlot de middelmaat, maar hoewel Amini dicht in de buurt komt, mist het album een nummer dat een echte hit zou kunnen worden. Voorbeluisteren kan op jupitermashifai.com en dit interview van tvbrussel willen we u ook niet onthouden.

www.jupitermashifai.com

Takana Zion - Rasta Government

Takana ZionNa, Rappel A L'Ordre, het wat teleurstellende tweede album van Takana Zion uit 2009, was het erop of eronder voor de Afrikaanse Sizzla. De singjay uit Guinée koos dan ook eieren voor zijn geld en trok naar Jamaica om er in de Harry J Studio deze Rasta Government gaan op te nemen in het goede gezel­schap van rasmuzikanten als Sly Dunbar, Sticky Thompson, Robbie Linn en Dalton Brownie. Dat Rasta Government minder Afrikaans klinkt dan zijn voorgangers, mag dan ook niet verbazen. Het vuur uit zijn debuut Zion Prophet is wat weg, maar Takana lijkt vooral als zanger gegroeid op dit zeer rootsgetinte album. Top track is zonder de minste twijfel Glory, een duet met een Capleton in zeer goeden doen!

www.soulbeats.fr | www.iwelcom.tv

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra @ Handelsbeurs

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (Handelsbeurs)HandelsbeursVier jaar geleden vond het debuut­album Tuttilegal van het (toen nog illustere) Antwerp Gipsy-Ska Orkestra de weg naar het tropicalidad.be hoofdkwartier en sinds­dien kruist deze bonte mengeling ras­muzikanten ons concert­spoor met de regelmaat van de klok. Met wat vertraging is de nieuwe plaat I Lumia Mo Kher er dan toch geraakt en het resultaat mag er wel­dege­lijk wezen. Daarom verkasten we afgelopen zaterdag onder een stralen­de lentezon richting Handels­beurs alwaar het ondertussen vertrouwde Orkestra hun nieuw geestes­kind aan het Gentse publiek ging voorstellen.

Lees verder

Owiny Sigoma Band - Owiny Sigoma Band

Owiny Sigoma BandDit titelloze debuut van Owiny Sigoma Band, een samen­werkings­project van een vijftal muzikanten uit Londen (Jesse Hackett/keyboard, Louis Hackett/bas, Sam Lewis/gitaar, Chris Morphitis/bouzouki + gitaar en Tom Skinner/drums) met een aantal Keniaanse collega's van de Luo stam (Joseph Nyamungu/nyatiti en Charles Owoko/percussie), dateert nog van vorig jaar, maar kwam pas nu op onze testbank terecht. Samen zorgen ze voor een ongewone maar daarom niet minder aanstekelijke sound op waarbij vooral de ritmische percussie en het geluid van de nyatiti (Keniaanse lier, red.) centraal staan. De vijf Londenaars lieten zich naar eigen zeggen beïnvloeden door artiesten als Fela Kuti, Oumou Sangare of Thomas Mapfumo en daar zijn inderdaad echo's van terug te vinden op het album. Ook Damon Albarn gaf dit project zijn zegen en zorgde voor de orgel­arrangementen op Odera Lwar en Margaret Okudo (Dub).

www.brownswoodrecordings.com

Interview met Antwerp Gipsy-Ska Orkestra @ Café Zeezicht

Mukti (Antwerp Gipsy-Ska Orkestra, Cameleon festival 2007)Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (Mano Mundo 2008)
I Lumia Mo Kher, het tweede album van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra scoorde hoog op de tropicalidad.be radar en nieuwsgierig als we zijn komen we er dan maar al te graag achter hoe zo'n album tot stand komt. Gelukkig vond Mukti, gitarist en backing vocalist bij de band, nog een gaatje in zijn agenda. We troffen elkaar op een zonnige lentemiddag in het Antwerpse Café Zeezicht.

Lees verder