25ste Cactus festival

Cactus Festival 2006"Hear—see—feel the world!" prijkt er op de webstie van Cactus festival en zoiets werkt als een magneet op wereldmuziek-liefhebbers zoals wij. Net zoals de vorige edities is het 25ste Cactus festival geen wereldmuziek-festival pur sang, maar een festival dat naar eigen zeggen "zachtjes uw zintuigen met smakelijke geluiden uit exotische en minder exotische oorden prikt". Het bloem-, boom-, vis- en eendrijke Minnewaterpark in Brugge wordt in het weekend van 7-8-9 juli het verrukkelijke decor voor de jubileumeditie.

Vrijdag blijven de exotische klanken uit tot bij de slot-act. Ter compensatie pakken ze uit met een exclusief concert van de legendarische begeleidingsband van Bob Marley, u meer bekend onder the naam The Wailers. Zaterdag zijn de exotische klanken de grote afwezige maar gelukkig maakte de zondag-editie dat goed met twee oude bekenden die we onlangs op Festival Mundial aan het werk zagen: Tiken Jah Fakoly (niet te missen oerdegelijke Ivoriaanse reggae) en de Braziliaanse hiphopkomeet Marcelo D2 mag verrassend genoeg de line-up van zondag openen. Verder die dag krijgen we Zita Swoon, britse roots-reggae van Steel Pulse, britse singer-songwriter David Gray en R&B madam Erykah Badu. Afsluiten doen ze met de tango underground van Bajofondo Tango Club die net zoals Gotan Project de Argentijnse tango nieuw leven inblazen.

Bijna heel juli lang: Colora Festival in Leuven

Colora festival 2006Aan het veelkleurige wereldmuziek-festival-landschap voegt Colora festival letterlijk en figuurlijk een bescheiden streepje toe. De kleinschaligheid van dit Leuvens festival snijdt langs twee kanten: grote Couleur Café kleppers moet je er niet verwachten, maar de tuin van het Oratoriënhof is dé lokatie voor concerten waar je een pak dichter staat bij de muziek en de muzikanten. Het mini-festival is gespreid over de eerste vier zaterdagen van juli, met op elke dag twee bands in de line-up.

Het programma van dit jaar is wederom vrij gevarieerd en er is zelfs wat folk ingeslopen. Nu loop ik zelf niet echt warm van folk, maar misschien is de gewaagde combinatie van Olla Vogala en drie Senegalese desert-blues muzikanten onder de titel "Dakar-Bruxelles-Dakar" toch het proberen waard. Persoonlijk kijk ik meer uit naar de Cubanen van Havana Impacto... of is het Doble Impacto? Blijkbaar zijn de organisatoren er nog helemaal niet uit, maar dat zal ons worst wezen zolang die Cubanan voor een stevig salsa-feestje zorgen. Verder zijn de Internationals (de ska-meesters van eigen bodem die eind vorig jaar Het Depot nog plat speelden) een stevige aanrader!

Jazzy World?

cesariaTijdens de Gentse Feesten wordt er niet alleen gedronken en geschranst, er wordt uiteraard ook flink gedanst op de festivals die dan in Gent georganiseerd worden. Op Polé Polé bijvoorbeeld, waarover pieter al alles vertelde . Samen met Fiëste vindt er echter ook een jazzy festival plaats, Blue Note, en ook daar komt af en toe wat wereldmuziek door waaien. Of Madredeus en Mariza uit Portugal (beiden te zien op 17 juli) echt onder wereldmuziek vallen, daar kan over gediscussieerd worden, maar op België's nationale feestdag (21 juli dus) is de programmatie van Blue Note alvast érg werelds!
Of wat dacht u van Tony Allen, de afrobeatlegende waarover we al hier op tropicalidad.be al eerder berichtten? En wat later op dezelfde avond kan je Cesaria Évora aan het werk zien, de omvangrijke kaapverdiaanse die zowat in haar eentje de kaapverdiaanse morna op de wereldmuziekkaart zette. Of hoe een jazzfestival de grenzen van zijn wereld aftast en daarmee pareltjes naar hier brengt...

Shaggy Dog Story

Als er door een uiteenlopend genre als wereldmuziek al een rode draad te trekken valt, zou je kunnen zeggen dat dit jaar er behoorlijk funky uitziet. Zeker Couleur café (George Clinton, James Brown, Sargento Garcia) en Polé Polé (Brooklyn Funk Essentials, New York Ska Jazz Ensemble) dansen op het scherp van afro-amerikaanse fusion. Ook reggae, dancehall en electronische varianten tot en met hiphop doen het uitstekend, bij voorbeeld op Festival Mundial, of Cameleon Festival. Sfinks doet altijd graag tegendraads, dus daar houden we even geen rekening mee (hoewel, hun line-up is inmiddels compleet, en daar prijkt nog een monument: Salif Keita, tussendoor toch maar even aanraden voor de liefhebbers van de troubadours van de hete zandvlaktes). Maar wat is er eigenlijk geworden van de reggaeton? Don Omar was vorig jaar nog de ster van de Antilliaanse Feesten. Dit jaar halen zij de mosterd van eigen bodem, met de Belgische reggaeton-DJ Chen die we kennen van reggaeton.be. Daarnaast vliegen ze de rappers van Immo over uit Curaçao om de clubtent op te pompen. Ondertussen ga ik een kijkje nemen aan de andere kant van de plas, om te zien hoe het de reggaeton standhoudt op Zuidamerikaanse bodem. Binnenkort nieuws. Binnenkort nemen we ook een wat diepere duik in het programma van de Antilliaanse feesten, maar deze post diende eigenlijk om nog eens een CDtje voor te stellen. Uit de donkere krochten van de Franse alternatieve scene. Kwestie van die ook wat zonlicht te gunnen.

Lees verder

Revanche van Ivoorkust op Festival Mundial

Festival Mundial 2006Het zomerweer is er dan uiteindelijk doorgekomen en desondanks heb ik aan de lokroep van mijn hangmat en barbecue-geuren kunnen weerstaan. Uiteraard mag daar iets stevig tegenoverstaan. Een propvol geprogrammeerd wereldmuziekfestival bijvoorbeeld, ook al is die niet direct bij de deur te vinden. Hoewel, op slechts elf kilometer van de Belgische grens kunnen we Tilburg bezwaarlijk afgelegen noemen. Zeker als onze noorderburen tussen al het groen in het Leijpark een schijnbaar ontelbaar aantal podia neerpoten die een even ontelbaar aantal acts huisvesten uit elke uithoek van onze planeet, dan ligt Festival Mundial bijzonder dichtbij. Terwijl nu de zondagseditie op zijn laatste benen aan het lopen is krijgt u van ons het relaas van gisteren met (u kent ons) hier en daar een streepje beeld- en geluidsmateriaal.

Lees verder

Polé Polé sneak preview

Polé Polé 2006Polé Polé, het enige drijvend festival in Europa en tegelijkertijd de tropische oase in het drukke feestgewoel van de Gentste feesten brengt onder de leuze "fiesta total!" elk jaar wat werelmuziek-lekkers ten berde. Hoewel de website van de jongste editie het levenslicht nog niet heeft gezien, zijn onze speurneuzen toch al op een aantal interessante eerste namen gestoten die tussen 15 en 24 juli het dobberend podium gaan bestijgen.

De Jamaica All Stars bijvoorbeeld. Vorige week nog gecancelled in de VK, dus laat ons hopen dat de opa's van de Jamaicaanse tegenhanger van de Buena Vista Social Club het deze keer wél halen. Op de affiche prijkt ook een band waar we vorig jaar smachtend maar vruchteloos naar uitkeken: de explosieve "ska meets funk" van Babylon Circus. Hekkensluiters van de eerste serie namen zijn La Sonora Carruseles (onversneden Colombiaanse salsa), Brooklyn Funk Essentials, New York Ska Jazz Ensemble (hun naam vat het mooi samen) en Think of One (die we vermoedelijk én terecht deze zomer op elk wereldmuziekfestival tegen het lijf gaan lopen).

Later deze zomer verhuist Polé Polé naar de kust en bouwt daar een "playa latina" feestje op 4, 5 en 6 augustus — u hoort nog van ons.

Salsa mix

Tussen alle festivalaankondigingen door, zou een mens zijn weg kwijtraken in het wereldmuzieklandschap. Tijd voor een kleine opfrissing van het geheugen (studenten zijn vrijgesteld, die hebben het al zwaar genoeg met het mooie weer en de worldcup op de achtergrond). Terwijl Club Tropical gezwind verder graaft in de archieven van Fania Records, ben ik eens gaan wroeten in mijn eigen salsa-collectie, om een aantal oude parels op te blinken. En ik heb er dan maar meteen een kwisje van gemaakt.

Lees verder

Line-up Couleur Café compleet

Couleur Café 2006De eerste namen voor Couleur Café sijpelden een tijdje terug al binnen, maar sinds twee weken is de line-up compleet met niet minder dan 45 acts in drie concerttenten (Titan, Univers en Fiesta) en het indoor Electro World podium. Naar goede gewoonte is variatie troef in de programmering van het driedaags stadsfestival op 30 juni, 1 en 2 juli — net zoals de stad zelf trouwens. Samen met de frivole randanimatie, de knappe inkleding, de rue du bien manger, het easy going sfeertje en het feit dat ik ieder jaar opnieuw met een ontdekking huiswaarts trek, is dit mijn absoluut hoogtepunt in het festivalseizoen.

Terug naar de line-up. Alsof George Clinton qua funk-klepper niet volstond, programmeert CC dit jaar ook "the Godfather of Soul" alias James Brown. Dat wordt tweemaal dampende funk in de Titan tent. In de Latijns-Amerikaanse schuif vinden we naast de uitstekende Sergent Garcia ook Amparanoia (de band rond Amparo Sanchez, de Madrileense vriendin van Manu Chao), de explosieve salsa en ska van Los de Abajo, de van eigen bodem El Pueblo de la Lluvia en de onvermijdelijke Gabriel Rios. Het hoofdstuk Brazilië wordt verzorgd door de samba-koningin Ivete Sangalo (waarover chloé ons alles wist te vertellen), grote meneer Gilberto Gil en onze eigenste Think of One.

Lees verder

Cameleon festival

Dat het Belgische festivallandschap veelkleurig is, is een waarheid als een koe. En sinds kort is daar nog een kleurrijk beestje bijgekomen. Op 8 juli gaat immers de tweede editie van het Cameleon festival door. Place to be is het Raadsherenpark in Vosselaar/Turnhout. Bij menig wereldmuziekliefhebber doet de lokatie wellicht een belletje rinkelen, als thuishaven van het — laten we ons even geen zorgen maken over mogelijke overdrijvingen — legendarische Open Tropen. Over drijven gesproken, hun nagenoeg geniale programmatiecapaciteiten waren van die aard dat de programmatoren er een aantal jaren na elkaar in slaagden om naast de vibes ook een stel tropische cyclonen tot in de stille kempen te lokken. Opkomende concurrentie van pakweg Couleur Café en Polé Polé even buiten beschouwing gelaten maakte dat dat het festival gracieus ten onder ging en in menig festivalgangergeheugen gegrift staat onder de naam Verzopen Tropen. Voor mij vormen de jarenlange trouwe bezoeken de fundamenten van mijn huidige muzieksmaak, en het is me een waar genoegen om te zien hoe het festival uit de modder herrees in de gedaante van een kleurrijk reptiel. Vergeef me even mijn lyrische bui. Snif.

Lees verder

Even uit de bocht...

Van gisterenmiddag tot deze middag vertoefde uw favoriete blog tropicalidad.be in het grote zwarte niets. Deze keer zijn de laffe spammers niet de schuldige, maar wel een niet nadergenoemde hosting provider die iets te kwistig met zijn delete toets omging. Geen nood, want na wat sleutelwerk heeft tropicalidad.be ondertussen een nieuwe thuis met een ongetwijfeld betere huisbaas. Onze excuses in ieder geval.

Festival Mundial

Festival Mundial 2006Dat onze noorderburen niet vies zijn van wereldmuziek concertjes, is bekend, maar ook van grote wereldmuziek-festivals hebben ze kaas gegeten: het tweedaagse Festival Mundial pakt op 17 en 18 juni uit met ruim 50 acts uit alle uithoeken van onze aardbol. Gezien het Tilburgse Leijpark maar net over de grens ligt, is dit festival ideaal voor wie niet tot Couleur Café of Sfinks kan wachten om zijn wereldmuziek-honger te stillen — count me in, want mijn ticket voor zaterdag kan elk moment in de bus vallen.

De volledige line-up vind je op hun website maar wij vissen er voor u de lekkerste krenten uit. Vorig jaar op Couleur Café sprak de Braziliaanse DJ/samba goochelaar Marcelo D2 me nie echt aan, dus krijgt hij een herkansing in Tilburg op zaterdag. Diezelfde CC editie had mij succesvol ingewijd in de afrikaanse hip-hop dus staan zowel Pee Froiss (de Senegalese oude rotten in het vak) als nieuwkomer Emmanuel Jal uit Soedan op mijn route. Ook de Ivoriaanse reggae meneer Tiken Jah Fakoly laten we niet zomaar passeren (die trouwens ook op vorig jaar op CC stond).

Zondag zal tropicalidad.be niet vertegenwoordigd zijn in Tilburg, desondanks ronkende namen als Los de Abajo (Mexico), Angelique Kidjo (Benin), Mahalia Raï Banda (Roemenië) en Olodum (Brazilië). Maar dan horen we het relaas ongetwijfeld van u, waarde lezer!

Se todo mundo sambasse...*

Zoals beloofd een woordje over wat het Festa do Brasil op Sfinks ons dit jaar te bieden heeft... en dat blijkt samba te zijn, véél samba, in allerlei vormen en kleuren. Want samba en samba zijn twee, en dat wordt ook duidelijk als we kijken wie er vrijdag op Sfinks staat.

Aan de ene kant is er Samba de Coco Raízes uit Pernambuco, die brengen samba de roda (ook wel coco de roda genoemd): een vrij traditionele afrobraziliaanse muziekstijl, die ook wel met de Capoeira geassocieerd wordt. Bij dit soort samba, dat vooral beoefend wordt in het noordoosten van Brazilië, is de invloed van de slavernij nog duidelijk voelbaar. De samba de roda is echter één van de inspiratiebronnen van het type samba dat hier in Europa wellicht het bekendst is: de samba-enredo. Dat is de samba dat iedereen kent van op tv, de samba van het carnaval in Rio de Janeiro. Ook deze sambavorm zal op Sfinks door de tent galmen, en wel als Leoandro e a Bateria de Mangueira spelen.

Lees verder