Flavia Coelho - Sonho Real

Flavia CoelhoVoor wie in deze grijze herfstmaanden nog op zoek is naar een streepje zon, is deze Sonho Real ("echte droom"), de derde langspeler van Flavia Coelho, zeker een aanrader. In de liner notes vat ze het album zelf mooi samen: &qout;By definition our dreams are imaginary, however mine became real.". Voor dit album werkte Flavia samen met producer Victor-Attila Vagh en die kleurde de tracks op Sonho Real deze keer iets meer reggae (Bom Bom, Quer Vadiar, Cê Inventa) dan op de voorgaande releases van Coelho het geval was, al worden de songs natuurlijk nog steeds bijgekruid met de nodige Braziliaanse vibes (Na Favelha, opener Se Ligue). Het meest upbeat nummer uit de tracklist is zonder twijfel Leidi (al is het poppy Geral een sterke tweede), waarvoor Flavia voor een ska-ritme koos.

Lees verder

Jah9 - 9

Jah9Fans van numerologie kunnen hun hart ophalen aan deze 9, de nieuwe langspeler van Janine Cunningham aka. Jah9, want wat dit album betreft draait zowat alles rond het cijfer "9". Naast de titel verscheen het album precies op 9 september, telt de tracklist precies 9 nummers en met In The Spirit staat er daar zelfs eentje tussen dat net negen minuten duurt en eindigt met heerlijke nyahbinghi-percussie en fluit. Over die "9" zegt Jah9 zelf het volgende: "Nine is the number of change, because after nine it starts all over and a new cycle begins… This record is 9 for all that 9 means. For all that I am as well.".

Lees verder

Radio Mukambo #272 Felabrations in Ethiopia

Radio MukamboOp zijn tweede plaat Artifacts neemt Black Flower ons op reis naar Ethiopia in groove, dub, jazz & meer. België's vetste Ethiogroove-band zal dat nieuwe album voorstellen in op 1/11 in De Centrale & 3/11 in de AB.
Radio Mukambo heeft ook veel afrobeat in petto omdat we uitkijken naar de Felabrations, zaterdag in Brussel (Groovalicious) en volgende maandag Antwerpen (Cultuurcentrum Berchem), terwijl Clinton Fearon & Alborosie ons zullen doen skanken op het Vrijheidsfestival.

Lees verder

Bounty Radio #24 ¡Vamos A Guarachar!

Radio MukamboEpisode 24 schiet uit de startblokken met Redoble, een track uit het album van de week ¡Vamos A Guarachar! door Orkesta Mendoza. Met Glitterbeat, Calypso Rose en GCMN aandacht voor Womex 2016 en het nieuwe Mundo FM collectief. Inschrijven voor de nieuwsbrief van Mundo FM waar zowel Radio Mukambo als Bounty Radio deel van uitmaken kan via www.mundofm.org

Lees verder

Terrakota - Oxalá

TerrakotaZes jaar na World Massala en een serieuze personeelswissel (na het vertrek van vocaliste Romi haalde de band vocalist en multi-instrumentalist Gonçalo Sarmento aan boord, en ook danseres Diana Rego, drummer Márcio Pinto en percussionist Paulo das Cavernas zijn nieuwe gezichten) is Terrakota helemaal terug met deze Oxalá. Oxalá is een Portugese term die zijn oorsprong vindt in het Arabische "in-sha'Allah". In Portugal wordt de term gebruikt om de hoop uit te drukken dat iets zal gebeuren "als God het wil", maar in Brazilië is Oxalá of Obatala de oudste en belangrijkste orisha in de candomblé religie. En voor Terrakota is het dan weer eerder een politiek statement waarmee de band uitdrukking wil geven aan hun verlangen naar een maatschappij zonder grenzen waarin mensen opnieuw in harmonie met elkaar en met de natuur samenleven. Terrakota springt op Oxalá voortdurend heen en weer tussen Afrika (opener Gira Giro, Mexe Mexe, de woestijnblues van titelnummer Oxalá of Deserto Amanhã, Bankster), Zuid-Amerika (Wari'), Azië (Kutch Nahi) en de Caraïben (de heerlijke calypso van Jah Flow, de reggae van Heartist en Cegueira) en om dat allemaal nog wat meer kleur te geven nodigde de band deze keer ook nog eens een hele reeks gasten uit: in titelnummer Oxalá hoort u de Portugese folkzanger Vitorino (een halve legende in eigen land), in afsluiter Kutch Nahi is de Indische Mahesh Vinayakram te horen en voor Social Insecurity staken de uit Mozambique afkomstige Selma Uamusse en de Angolese Anastácia Carvalho een handje toe.

www.terrakota.org | www.zephyrusvzw.be

Acid Arab - Musique De France

Acid ArabWie de opzwepende dabke-variant van Omar Souleyman wel kan smaken, moet ook zeker deze Musique De France, het langspelerdebuut van Acid Arab eens een kans geven. Acid Arab zijn eigenlijk de Parijse deejays Guido Minisky en Hervé Carvalho en de Syrische toetsenist Rizan Said, die ook op de albums van Omar Souleyman het mooie weer maakt, is ook op deze Musique De France te horen. Voor het vocale gedeelte deden Minisky en Carvalho beroep op een bont allegaartje aan gasten: er is de Turkse vocalist en saz-speler Cem Yildiz, de zusjes Haim van A-WA (wiens Habib Galbi Acid Arab remixte voor het gelijknamige debuutalbum van het trio) en tenslotte de koning van de raï-rock Rachid Taha. Met de titel van het album wilde het duo overduidelijk een statement maken: in de muziek van Acid Arab mogen dan invloeden uit Marokkaanse gnawa (Tamuzica), Syrische dabke (Le Disco, A3ssifa) of Turkse arabeskpop (Stil) te horen zijn, radiostations als Radio Nova of Beur FM zenden al jaren Arabische muziek uit en artiesten als Khaled, Rachid Taha en Cheb Mami zijn heuse sterren in Frankrijk, dus ondertussen is die muziek net zo Frans als die van Charles Aznavour.

www.crammed.be

Kenya Special Volume Two: Selected East African Recordings From The 1970s & '80s

Kenya Special Volume TwoDrie jaar na de release van Kenya Special: Selected East African Recordings From The 1970s & '80s zorgt Soundway Records nu ook voor deze opvolger. Dat het zo lang heeft geduurd heeft alles te maken met het alsmaar slinkende aanbod aan Afrikaans vinyl. De meeste Afrikaanse releases verschenen destijds op single en die 7inch plaatjes verdragen het verouderingsproces net iets minder goed dan hun grotere broer de LP. Bovendien verschenen die Afrikaanse singles vaak enkel in zeer minieme oplages, wat sommige exemplaren ondertussen zeer gegeerd maakt bij vinylverzamelaars. Voor de originele 7inch van het op deze Kenya Special Volume Two terug te vinden 'Hinde', een nummer van African Vibration uit 1987, moet u tegenwoordig al ettelijke honderden euro neertellen… Of u kunt zich gewoon deze verzamelaar aanschaffen natuurlijk!

www.soundwayrecords.com

Radio Mukambo #271 Grooveoscoop

Radio MukamboFanga levert het album van de week, 'Kaleidoscope, heerlijke afrobeat uit Montpelier. Verder kijkt Radio Mukambo uit naar de concerten van Dele Sosimi (zaterdag in De Warande) en de double bill Baloji + Konono N°1 in De Casino (Sint-Niklaas).
In het tweede deel van de podcast kondigen we WOMEX aan, de world music expo in Santiago de Compostella. Met Calypso Rose, Bixiga70, Bargou 08, Jupiter & Okwess International, Kondi Band en Throes + The Shine.

Lees verder

Radio Mukambo #270 Bij Fela's Wil

Radio MukamboTerrakota levert deze week het album van de week, Oxalá, de zesde plaat van de Portuguese globetrotters waarop ze hun pan-Afrikaanse en trans-Atlantische muzikale fusie verderzetten. Oxalá is de Portugese versie van insjallah (Bij God's Wil), een boodschap van hoop voor de mensheid. Radio Mukambo kondigt ook verschillende Felabrations aan die deze week plaatsvinden, ondermeer in Antwerpen met Orlando Julius & The Heliocentrics en Jungle by Night, in Nantes met Walko, in Barcelona met Kwame Afrovibes, in Buenos Aires met El Gran Capitán en Antropofónica, in Rio de Janeiro met Abayomy and in en Horizonte met Iconili. Last but not least, de Cubaannse rapster La Dame Blanche zal haar nieuwe album 2 voorstellen op de Binair01 party in Gent.

Lees verder

Aziza Brahim @ 30CC Leuven

Aziza Brahim (30CC)30CC (Leuven)Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Oxfam ook dit jaar de Nacht van de Fair Trade in Leuven. Deze keer was het verzamelen geblazen in de 30CC/Schouwburg met naast het concert van Aziza Brahim ook een, voorwaar geslaagde wereld­record­poging choco­lade proeven. Tijdens die exotische proeverij hadden we het genoegen om in de coulissen een paar woorden te wisselen met Aziza en daar komen we uiteraard later uitgebreid op terug. Dankzij de albums Abbar el Hamada en Soutak hadden we al eerder kennis kunnen maken met de muziek van deze Sahrawi zangeres, hoogtijd voor een concert dus.

Lees verder

Bounty Radio #23 Presenting Global Riddims

Radio MukamboIn episode 23 stellen we de getalenteerd DJ Global Riddims aan je voor. Geniet mee van zijn Dj-set voor Bounty Radio. In de jaren '90 was Global Riddims actief onder het alias El Patron Antonio en speelde hij samen met Stanley Livingstoon (Squadra Bossa/Buscemi) met hun Mondo Grosso Soundsystem op diverse nationale en internationale festivals (Couleur Café, Polé Polé, Lokerse Feesten, Latin Dance Beat Festival) en als supports act voor Buena Vista Social Club, Rachid Taha, Sergent Garcia, Salif Keita, … Na enkele jaren stilte starte hij onlangs Global Riddims op. Hiermee wil hij global music promoten via podcasts, DJ-sets en radioshows. Wij kijken ook benieuwd uit naar het aangekondigde 'Global Riddims' label.

Lees verder

Orkesta Mendoza - ¡Vamos A Guarachar!

Orkesta MendozaOrkesta Mendoza is de muzikale speeltuin van Sergio Mendoza, een multi-instrumentalist en bandleader uit Tucson, Arizona. Mendoza werd geboren in Nogales, Arizona, maar groeide op in de gelijknamige stad in Sonora, Mexico. Net zoals de frontera-streek waar hij opgroeide, strekt ook het muzikale universum van Sergio zich uit aan beide zijden van de Mexicaans-Amerikaanse grens. Zo zijn op deze ¡Vamos A Guarachar! zowel invloeden uit typisch Mexicaanse genres als cumbia, mariachi en ranchero te horen, maar ook Americana, rock (Caramelos) en psychedelica. Mendoza werkte in het verleden al frequent samen met Calexico en Joey Burns en John Covertino zorgen nu voor een wederdienst op ¡Vamos A Guarachar! en voor het vocale gedeelte kon Sergio dan weer beroep doen op zijn vaste vocalist Salvador Duran, maar daarnast zijn ook nog de stemmen van Camilo Lara (Mexican Institute of Sound), Gabriel Sullivan (XIXA), Jairo Zavala (DePedro), Ceci Bastida en Quetzal Guerrero te horen. ¡Vamos A Guarachar! maakt zijn titel in ieder geval meer dan waar!

Orkesta Mendoza komt ¡Vamos A Guarachar! Live voorstellen in De Casino in Sint-Niklaas op 28 oktober.

www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

Radio Mukambo #269 Felabration: Afrobeat Marathon

Radio MukamboOktober is de maand van de Felabration, de viering van de muziek, het leven en de strijd van Fela Kuti, "Godfather of afrobeat". Sinds Fela's dood in 1997 ontstaan overal ter wereld, van Nigeria over Brazilië en België tot Japan, afrobeat-bands om zijn muzikale erfenis levend gehouden en zijn strijdvaardige muziek verder te zetten. Radio Mukambo blikt vooruit op Felabration in Spanje, Frankrijk, Engeland, Brazilië en Nederland, maar ook België doet niet onder met Orlando Julius & The Heliocentrics + Jungle by Night in De Roma, Groovalicious met Afrodisiac Afrobeat in de KVS en Brzzvll met Oghene Kologbo in ccBe. Mukambo zal je op de drie evenementen doen dansen op de beste afrobeat van het moment.

Lees verder