Lentefestivals en -concerten

Terwijl de zomerfestivals nog stevig aan hun line-up aan het sleutelen zijn, openen de lentefestivals in de komende weken al hun deuren. Hoogtijd dus om even tussen hun affiches te snuisteren op zoek naar de betere wereld­muziekjes.

Mano Mundo, 8-9-10 mei, BoomVorig jaar is Sfinks Mundial met de eer gaan lopen, maar dit jaar mag Mano Mundo (8-9-10 mei, Boom) terug het festivalsoeizoen aftrappen. Net als vorig jaar valt er weer veel te beleven, waaronder Daby Touré (die ons onlangs in het Zuiderpershuis verraste), Mec Yek, El Crème Glace Qués, Merdan Taplak (de DJ die laatst voor onze microfoon zat), Panjabi MC (het Brits bhangra fenomeen dat sinds Mundian To Back Ke wereld­beroemd is geworden), Gori Ka Dance Orchestra en tenslotte Murga Armada (het kleurrijke muzikale circus dat we van de vorige editie nog kennen).

Kokopelli, 15-16-17 mei, GullegemKokopelli (15-16-17 mei, Gullegem) bloklettert ook dit jaar "open minded music festival" op hun affiche en dat klopt. Naast de vele DJ's (waaronder ook señor Taplak) ook heel wat live-acts zoals Ziggi & Renaissance Band (dancehall van bij de noorderburen), Kasbar, Les Buenas Ondas, Les Boukakes (Maroc-'n-Roll uit Algerije en Tunesië) en tenslotte niemand minder dan Mahala Raï Banda, een van dé Roemeense zigeunerfanfares — die we vorig jaar voor een interview konden strikken.

African Night, 16 mei, TurnhoutGeen gras, randanimatie of kleurrijke winkeltjes op de African Night (16 mei, Warande, Turnhout), maar wel twee straffe concerten op het programma. Het Canadese Souljazz Orchestra heeft na Freedom No Go Die en Manifesto terdege bewezen dat ze bakken afrobeat talent in huis hebben. Een aanrader. Het Congolese Odemba OK All Stars zorgt onder leiding van Dizzy Mandjeku voor een streep rasechte soukous en achteraf neemt DJ Baobab de afterparty voor zijn rekening.

Sfinks Mundial, 21 mei, BoechoutHet accent van de wereld­festival­dag Sfinks Mundial (21 mei, Boechout) lijkt minder en minder op de muziek te liggen. Weinig bekend volk op de affiche dus, maar Sfinks zou Sfinks niet zijn als daartussen geen ontdekking zou zitten. Achtereenvolgens krijg je Haleh (Iranese triphop), La Sieste du Dromadaire (tangokwartet), Polylinguals (latino hip-hop), Fredy Massamba (afropop) en Parade Bagadski (funky fanfare) voorgeschoteld.

Wereldfeest, 30 mei, LeuvenDe line-up van het Leuvense Wereldfeest (30 mei, Leuven) wordt jaar na jaar spek­ta­culairder. Dit jaar hebben ze het legendarische Orchestra Baobab — dat eind vorig jaar nog bewees dat ze nog steeds over de meest verfijnde en verslavende Afro-Cuban groove beschikt — kunnen strikken. Ook het Congelese soukous collectief Staff de Leaders, dat vorig jaar nog op de Couleur Café affiche stond, konden ze overtuigen om naar Leuven af te zakken. Verder nog het Russische Karl Hlamkin & Ogneopasno Orkestra, een streep reggae met O.N.E.S.T.Y. en Los Callejeros, die met El Camino es el Destino een feestelijk debuut neerzette.

Festivalnieuws: Afro-Latino, Mundial & Couleur Café

Er wordt dezer dagen duchtig gesleuteld aan de line-up van menig zomerfestival en onze mailbox wordt dan ook overspoeld met persberichten, headliners en ander zomers snoepgoed. En hoewel de programma's nog niet compleet zijn, willen er we toch al de lekkerste krenten voor u uitvissen.

Afro-Latino festival, 20-21 juni 2009, BreeDe Limburgse parel van de wereldmuziek oftewel het Afro-Latino festival (20-21 juni, Bree) kan ook dit jaar uitpakken met een straffe line-up waaronder enkele ware tropicalidad.be favorieten als Seun Kuti & Egypt 80 (absoluut dé strafste afrobeat act van het moment), La Excelencia (de sympathieke New Yorkse salseros die er na de vorige editie blijkbaar geen genoeg van kregen) en niemand minder dan Oumou Sangaré, de Malinese diva die met de release van Seya helemaal terug is. Verder nog mestizo vertier met Ojos de Brujo, de Surinaamse soul van Sabrina Starke en de Barcelonese roots-reggae van Black Gandhi. Uit goede bron hebben we vernomen dat er nog enkele exclusieve headliners volgen. Dat belooft.

Festial Mundial, 20-21 juni 2009, Tilburg (NL)Hét wereld­muziek­festival van onze noorderburen, Festival Mundial (20-21 juni, Tilburg, Nederland), valt dit jaar ongelukkigerwijs samen met Afro-Latino. Niet geheel toevallig is er qua programmatie ook wat overlap en aldus mag Mundial Oumou Sangaré, La Excelencia en Sabrina Starke ook op haar affiche schrijven. Daarnaast nog staan nog kleppers als Oscar D'Leon (de salsa grootmeester die ons járen geleden op CC betoverde) en zelfs, jawel, miss Lauryn Hill. Verder vinden we op de affiche nog bekenden als de Sicilliaanse dancehall-held Alborosie, de ons niet onbekende mestizo's van Zulu 9.30, Ziggi, onze eigenste Café con Leche, de Cambodjaanse psychedelische rock van Dengue Fever, de duim-piano guru's van Konono N°1 en de getrompetteerde el sympatico Roy Paci terug. Een allerminst onaardig lijstje.

Lees verder

The Souljazz Orchestra - Manifesto

The Souljazz Orchestra / Manifesto
De diaspora van de afrobeat kent duidelijk geen grenzen. De invloed van de Kuti-clan reikt ver over de Nigeriaanse grenzen heen tot in Canada, of all places. Op "orchestra" na klinkt The Souljazz Orchestra niet direct als een die-hard afrobeat band, maar niets is minder waar. Deze Canadese heren (en dame) bewezen in 2007 met het lichtjes geniale Freedom No Go Die dat op goeie afrobeat geen nationaliteit staat. In december vorig jaar verscheen hun derde album Manifesto en met een beetje vertraging is ook deze release in de immer uitdeinende tropicalidad.be-platenkast beland. Hoogtijd dus voor een testrit — temeer de band volgende maand ons belgenland aandoet voor een exclusief concert.

Lees verder

Interview met Merdan Taplak in de Roma

Interview met DJ Merdan Taplak (De Roma)De RomaMerdan Taplak is goed op weg om een gevestigde naam te worden binnen het Belgische wereld­muziek­circuit en zijn agenda zit de komende maanden dan ook overvol. Alleen al de komende weken kan u hem aan het werk zien op de Working Class Night in de Antwerpse Petrol, op het Mano Mundo podium in Boom en op het Open Doek filmfestival in Turnhout. Voor wie de Turks-Belgische deejay nog niet moest kennen kan volgend gesprek dat wij met hem hadden in De Roma (waar hij de omlijsting verzorgde bij een optreden van Kočani Orkestar) alvast enige duiding brengen.

Lees verder

The Idan Raichel Project - Within My Walls

Idan RaichelHet Israelisch-Palestijns conflict is een van de langstlopende en meest schrijnende conflicten op deze aardkloot, dat behoeft eigenlijk geen betoog, maar ondergetekende vind het wel vervelend dat zowat elk Israëlisch muziekproject zich als de zoveelste vredesduif opwerpt. Ook The Idan Raichel Project is in dat bedje ziek. Singersongwriter Idan Raichel brengt zijn nummers — zoals het een vredesboodschapper betaamt — dan ook netjes in het Hebreeuws en Arabisch. Helaas doen de nummers op deze Within My Walls al te vaak denken aan een Israëlische inzending voor het Eurovisie Songfestival. Het album is ook stukken intiemer dan voorganger The Idan Raichel Project, maar Within My Walls biedt wel de kans om wat nieuw en relatief onbekend vrouwelijk talent te ontdekken, want Raichel werkte voor het album samen met niet minder dan drie gast-vocalistes: de Colombiaanse Marta Gomez, de Rwandees-Oegandese Somi en tenslotte Mayra Andrade, een in Parijs residerende zangeres met Kaapverdische roots.

www.idanraichelproject.com | www.cumbancha.com | www.heliconrecords.com

Ersatzmusika - Songs Unrecantable

ErsatzmusikaGeen licht verteerbare kost deze Songs Unrecantable van Ersatzmusika, een gezelschap naar Berlijn geëmigreerde Russen. Het album geeft een inkijk op hoe de Oost-Europese muziek had kunnen evolueren zonder de beperkingen van het communistische regime en de geldende restricties achter het voormalige IJzeren Gordijn. Op alle songs overheerst de rauwe stem van zangeres Irina Doubrovskaja, die in een Engels met zwaar Russische tongval haar ding doet.

www.asphalt-tango.de

Daby Touré verrast in het Zuiderpershuis

ZuiderpershuisDaby Touré (Zuiderpershuis)We worden stillaan vaste klant in het Antwerpse Zuiderpershuis. Vorige maand lieten we ons gewillig meevoeren op de Touareg-rock van Toumast en afgelopen vrijdag­avond stond de illustere Mauri­taan­se Daby Touré er op de planken. Recentelijk dook Daby samen met Skip McDonald de Real World studio's in, met Call My Name als resultaat.

De mensen achter World Sessions hadden onder de noemer "Wie is Daby Touré?" een avond­vullend programma ineen geknutseld inclusief een stukje film, een interview, niet te vergeten het concert en een om de soirée in schoonheid af te sluiten een meet & greet annex afterparty. Een hele boterham vol, waar we met plezier onze tanden in zetten.

Lees verder

Chicha Libre - Sonido Amazonico

Chicha Libre - Sonido AmazonicoAls Quentin Tarantino ooit een boek van Mario Vargas Llosa zou verfilmen (niet dat ik het meteen zie gebeuren), zou Chicha Libre de soundtrack kunnen zijn. De plaat is al een jaar oud, maar de graadmeter van mijn voorliefde voor cheesy deuntjes uit de Andes waarmee ik deze weblog wel eens durf te bestoken, sloeg meteen in het rood bij het horen van Sonido Amazonico. OK, het Spaans accent van de New Yorkers is redelijk belabberd (behalve als ze in het Frans zingen) en zelfs mijn beperkt muzikaal talent zou de gitaarpartijen nog wel onder de knie krijgen, maar de bonte mix van surfgitaar, moog synthesizers en cumbia-ritmes is zo onweerstaanbaar grappig dat Sonido Amazonico een ereplaats krijgt in onze speciale categorie hors concours.

Lees verder

Easy Star All-Stars - Easy Star's Lonely Hearts Dub Band

Easy Star All-Stars - Easy Star's Lonely Hearts Dub BandWe hebben de olijke bende van de Easy Star All-Stars al een paar keer voorbij zien komen. De helden van het gelijknamige reggaelabel specialiseren zich in het bekeren van de gevestigde waarden der Britse popmuziek. Na Dub Side of the Moon and Radiodread namen ze nu — hoe kan het ook anders — de Beatles onder handen. Easy Star's Lonely Hearts Dub Band ligt vanaf morgen in de winkelrekken, maar kan je (nog even) integraal voorbeluisteren op de luisterpaal van onze noorderburen.

En nu we het toch over reggae hebben, krijg je nog een paar leuke podcasts cadeau. Vanuit het zonnige Californië serveert Reggae Revival wekelijks trouw een 2 uur lange sessie met de creme van de ska, reggae, rocksteady, dancehall en familieleden, aaneengepraat (nu ja) door een presentator zo laid back dat je vreest dat ie nog eens zou stoppen met ademhalen. Van de bindteksten van Sunshine Reggae versta ik dan weer niet veel, maar de podcast brengt met iets tragere regelmaat het reggaeprogramma van de Portugese zender Aveiro FM. Een overzichtje van wereldmuziek podcasts overzicht vind je uiteraard op onze link-pagina.

Mala Vita - In Exilio

Mala Vita - In ExilioOnze noorderburen van Mala Vita maken er geen geheim van waar ze hun mosterd halen. Hun patchanka — zeker live — klinkt als een bonte fusie van Mano Negra, Gogol Bordello en Roy Paci. Net twee jaar na hun debuutplaat Disorganizatta stuurden ze vorige maand En Exilio de wereld in. Het plaatje ademt evengoed de sfeer van stoffige achterstraatjes van Napels als de weidse panorama's van Kusturica's films, rokerige nachtclubs in Bosnië (of Den Haag zo je wil) of de zwoele late uurtjes van een geslaagd zomerfestival. In Exilio ligt sterk in de lijn van zijn voorganger, al lijken de aanstekelijke Italiaanse lyrics van Mickael Franci nog wat steviger geschraagd op felle punkgitaar of zware reggaebassen.

Lees verder

Alemayehu Eshete - The Best Of

Alemayehu EsheteAlemayehu Eshete wordt wel eens de Ethiopische Elvis genoemd, een bijnaam die hij onder andere te danken heeft aan Tikur Gissila ("zwarte panter", red.) een Ethiopisch rock-'n-roll nummer uit 1961 en meteen Eshete's eerste grote hit. Dat het nummer zo'n hit werd was in grote maten te wijten aan het feit dat het één van de eerste Ethiopische nummers was met een echt trotse pan-Afrikaanse boodschap (trouwens ook een stokpaardje van de toenmalige leider van Ethiopië Keizer Haile Selassie I, die in 1963 de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid oprichtte, red.). Ondertussen heeft Alemayehu Eshete er meer dan vier decennia carrière opzitten en veranderde zijn land van een keizerrijk in een communistische dictatuur om tenslotte als prille democratie te eindigen. Voor deze Best Of compilatie verzamelde Ait Records tien van Eshete's bekendste nummers. Let wel, alle nummers werden voor dit album opnieuw opgenomen; liefhebbers van vintage Ethiopalia zullen dus weinig aan hun trekken komen.

www.aitrecords.com | www.xmd.nl

Otros Aires - Vivo En Otros Aires

Otros AiresMet Otros Aires zitten we in hetzelfde vaarwater als Gotan Project; neo-tango dus (elektronica meets classic tango) en ook deze Spanjaarden onder leiding van de Argentijn Miguel Di Genova komen daar aardig mee weg. Vivo En Otros Aires is een concertregistratie uit 2007 hoofdzakelijk opgenomen in — hoe kan het ook anders — Buenos Aires, de hoofdstad van de tango.

www.otrosaires.com | www.galileo-mc.com

Kakelverse playlist op de tropicalidad.be radio

tropicalidad.be radioDe tropicalidad.be-crew werkt duidelijk op zonne-energie. Het ene plaatje na het andere vliegt op de testbank en de nieuwe lente doet ons al hunkeren naar het festivalseizoen — waarvan de allereerste nieuwsberichten onze mailbox vullen. Hoogtijd dus voor een frisse playlist op de warmste radio van internetland. Men drukke op PLAY.

Blick Bassy
Africa
uit Léman
Radiokijada
Quema
uit Nuevos Sonidos Afro Peruanos  
Daby Touré & Skip McDonald  
Treading Water
uit Call My Name
Deolinda
Mal Por Mal
uit Canção ao Lado
Kocani Orkestar
Sokeres
uit The Ravished Bride
interview en live in De Roma
Toumast
Innulamane
uit Ishumar
live in het Zuiderpershuis
Issa Bagayogo
Poye
uit Mali Koura
Amadou et Mariam
Masiteladi
uit Welcome to Mali
Los Callejeros
Casa Lo
uit El Camino Es El Destino
One Love Family
Bâ Ten Qu'Luta'
uit African Reggae
Buraka Som Sistema
Kalemba (Wegue Wegue)
uit Black Diamond
Dub Colossus
Azmari Dub
uit A Town called Addis
Femi Kuti
Democrazy
uit Day by Day
interview en live in Flagey
Les Quantic Soul Orchestra
She said what?
uit Tropidelico
Oumou Sangaré
Wele Wele Wintou
uit Seya
interview in Amsterdam

Blick Bassy - Léman

Blick BassyMogen we u voorstellen: Blick Bassy, singersongwriter en rijzende ster aan het afro-pop firmament. De muziek van de van oorsprong Kameroense Bassy is nog het best te omschrijven als afro-bossa, een kruisbestuiving van Braziliaanse bossanova, jazz en invloeden uit de West-Afrikaanse muziek. Geen voer voor puristen dus want ondergetekende moest bij wijlen zelfs terugdenken aan de muziek van Sting ten tijde van nummers als Fragile of They Dance Alone. Zingen doet Bassy in zijn moedertaal, het Bassa, iets waar hij zelf nogal belang aan hecht aangezien veel van de Afrikaanse talen de laatste decennia blijkbaar aan het verdwijnen zijn. Festivalmuziek is dit niet echt, maar in de juiste setting moet dit toch op zijn minst een aanstekelijk concert opleveren. Léman is vooral het soort album dat je zelfs op een druilerige ochtend een glimlach op het gelaat kan toveren, en dat is toch zeker geen slechte referentie voor een debuutalbum.

www.worldconnection.nl

Radiokijada - Nuevos Sonidos Afro Peruanos

RadiokijadaAls één van de wereldmuziektrends voor 2009 mag u alvast de popularisering van de Afro-Peruviaanse muziek noteren. Kregen we hier nog maar enkele weken geleden het uitstekende Coba Coba van Novalima op de testbank, dan mogen we nu alweer het volgende Afro-Peruviaanse project aan een luisterbeurt onderwerpen. Radiokijada is een samenwerkingsproject van de Peruaanse percussionist en componist Rodolfo Muñoz en Christoph H. Müller (bekend van zijn werk met de neo-tango groep Gotan Project). Voor de meesten onder u zal dit meteen ook de eerste kennismaking zijn met de quijada, een weinig bekend Afro-Peruaans percussie-instrument vervaardigd uit de onderkaak van een muilezel. Dit instrument ontstond bijna uit noodzaak nadat de slaveneigenaren het gebruik van drums verboden omdat die al te vaak gebruikt werden om geheime boodschappen door te seinen. Radiokajida draagt zowel het moderne als het traditionele in zich en dat is precies de fusie die Muñoz & Müller willen brengen: Afro-Peruviaanse muziek voor de 21ste eeuw.

www.radiokijada.com | www.concajon.com | www.wrasserecords.com

Daby Touré & Skip McDonald - Call My Name

Daby Touré & Skip McDonaldCall My Name de nieuwste release op het Real World label is het zoveelste east meets west project waarbij de Amerikaanse blues getoetst wordt aan haar Afrikaanse evenknie. We zagen dit natuurlijk allemaal al eerder met bijvoorbeeld Ry Cooder en Ali Farka Touré in de hoofdrollen of recenter Justin Adams en Juldeh Camara (Soul Science). Op Call My Name zijn het respectivelijk Skip McDonald (Little Axe) en het opkomende Mauritaanse talent Daby Touré die samen de studio indoken. Het resultaat (geen volledig album trouwens, maar een 6 tracks tellende EP) is misschien niet onmiddellijk verrassend — het vernieuwende van dit soort concept is er duidelijk af — maar dit is nog steeds de Afrikaanse desert blues waar wij zo van zijn gaan houden. Voorproefjes op realworldrecords.com.

www.realworldrecords.com | www.xmd.nl