Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4

Global Afrobeat Movement Vol. 4Naar goede gewoonte serveert DJ Mukambo ons ook dit jaar weer een leuk buffet vol internationale afrobeat-lekkernijen.

Mukambo presents Global Afrobeat Movement Vol. 4 trapt zowaar af in Finland, de thuisbasis van de uit Benin afkomstige Oladele Franck Komolou, die er in 2013 Frankosun And The Family oprichtte. Small Talk Big Problem is de heerlijke meer dan tien minuten durende opener van hun gelijknamige eerder dit jaar verschenen langspeler. Heel anders klinkt Farawané, van het Britse Yamäya dat zijn afrobeat lardeert met invloeden uit Ethio-jazz, hip-hop en dub en vocalen in het Wolof.

Met Phoenix Afrobeat Orchestra, een zestienkoppig ensemble onder leiding van Camille Sledge (dochter van Debbie Sledge van de iconische soulformatie Sister Sledge) zitten we natuurlijk in de Verenigde Staten.

Normaal gezien focust DJ Mukambo met deze compilaties op vrij recente releases, maar voor de klassieke afrobeat van Doucement van het Franse Les Frères Smith keren we terug naar 2011. Met BANTU keren we terug naar het moederland, Nigeria. Voor het stevig uptempo Na Me Own My Body kregen ze bovendien het gezelschap van Akua Naru.

Lees verder

Yalla Miku - Yalla Miku

Yalla MikuVanwege de machtige financiële instellingen die er gevestigd zijn, is Genève vooral bekend als een plek die rijkdom uitstraalt. Toch wordt de Zwitserse stad ook geroemd om zijn multiculturalisme; een "multiculturalisme" dat vooral bestaat uit rijke, hoogopgeleide Engelssprekende expats. Maar wie wat dieper wil graven, zal in het historische hart van de stad de ware ziel van Genève ontdekken, kloppend in de Noord-Afrikaanse eetgelegenheden en op de plekken waar kunstenaars, muzikanten en activisten elkaar ontmoeten. En het is vooral dat Genève dat Cyril Yetarian wil promoten met Bongo Joe, of het nu via de releases van het label is, of terplekke in de platenzaak annex café met zicht op de Rhône: "I've always wanted to showcase the real international Geneva, and with all these different activities, I'm fighting to keep the city interesting and honor its underground life!".

Lees verder

Bongeziwe Mabandla - amaXesha

Bongeziwe MabandlaWij maakten in 2020 voor het eerst kennis met de uit het Zuid-Afrikaanse Tsolo afkomstige singer-songwriter Bongeziwe Mabandla, en wie van de soms wat etherische Afro-folk op Iimini genoot, zal ook deze amaXesha (Xhosa voor "de tijden") weten te appreciëren. Ook voor dit album werkte Mabandla opnieuw samen met producer en multi-instrumentalist Tiago Correia-Paula. Het resulteerde in 14 nieuwe composities, veelal intiem van aard, met uitzondering van het zeer dansbare Hlala, dat een discojasje kreeg aangemeten. De studiogesprekken tussen sommige nummers zullen echter enkel de echte fans bekoren.

Lees verder

Trad.Attack! - Bring It On

Trad.Attack!Voor de opvolger van het in 2020 verschenen Make Your Move, experimenteert het Letse trio Trad.Attack! verder met hun moderne kijk op de traditionele Letse folk, maar gitarist/vocalist Jalmar Vabarna voegt daar toch graag aan toe: "This album has set us off on a new journey to broaden our horizons. We tried out new instruments and searched for new sounds. Our paths have crossed with those of many other musicians from familiar places and ones we weren't really familiar with.". Drummer Tõnu Tubli vult aan: "We will not forhet our roots, we remain true to who we are and know what make sus special. The songs on this album remember the start of their journey and bravely look into the unknown!".

Lees verder

Skalinka - Beyond Bars

SkalinkaDeze Beyond Bars mag dan al de derde langspeler zijn voor Skalinka, voor ondergetekende was het de eerste kennismaking met dit negenkoppig mestizo-gezelschap uit Oldenburg bij Bremen.

De naam van de band is een samentrekking tussen "ska" en "Kalinka", één van de bekendste Russische volksliederen, en op Beyond Bars, balanceren de Oldenburgers dan ook voortdurend op een slappe koord tussen genres als reggae en ska (Levantemonos), swing (Prometheus, reggae meets swing), Balkan brass, klezmer en pop (afsluiter In The Wake, pop meets hoempa) en zelfs wat klassieke muziek (het donkere intieme Dagger Dance, dat in de tweede helft van het nummer plots transformeert in wervelende Oost-Europese folk), waarbij vocaal wordt afgewisseld tussen Engels en Spaans.

Lees verder

FRA! - Chale Wote

FRA!FRA! is een zevenkoppige Ghanese formatie die werd opgericht in 2015 en lokale genres als afrobeat, highlife en Afro-funk mixt met elementen uit westerse rock (vanwaar ook hun keuze voor de bandnaam FRA!, Akan voor "mix"), waarbij ze zich graag laten inspireren door legendarische Ghanese bands uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw als Osibisa en The Ramblers. In 2022 verscheen al hun debuutalbum Journey, nu dus gevolgd door deze Chale Wote, waarbij chale lokaal dialect is voor vriend of kennis, en wote is Ga voor "kom op" of "laten we gaan".

Lees verder

Interview met Derya Yildirim & Grup Şimşek @ AB

ABAanstaande zondag staan Derya Yildirim & Grup Şimşek, een absolute aanrader uit de huidige lichting in de revival van de Anatolische folk en Turkse psychedelische rock, op het podium van 30CC/Wagehuys. Als opwarmertje serveren we jullie alvast graag onderstaan gesprek dat we met frontvrouw Derya Yildirim hadden tijdens haar laatste passage in de Brusselse Ancienne Belgique!

Lees verder