Mdungu - Afro What!?

Mdungu / Afro What!?Dat de tropische, en in het bijzonder afrikaanse muziekjes dapper wortel schieten in de Vlaamse klei hebben bands als Zeker Weten met glans — en nog veel meer goesting — bewezen. Maar dat dat bij onze noorderburen ook het geval is, daar zijn we begin dit jaar pas achter gekomen. Op de jongste wintereditie van Cameleon festival zette de band Mdungu een verrassend authentieke afrikaanse groove neer die ons metteen deed watertanden naar hun debuut album. Het hebbeding heeft de naam Afro What!? meegekregen en zou rond deze tijd bij de betere platenboer in de rekken moeten liggen — en is met een beetje geluk nog op de luisterpaal te beluisteren.

Lees verder

Interview met Ricardo Lemvo op Couleur Café

Interview met Ricardo Lemvo op Couleur Café 2008Couleur CaféVorig jaar noemden we zijn recentste album, Isabela, nog "de ideale zomerplaat" en nu is Ricardo weer in het land om u ook live in te pakken met zijn mix van traditioneel Afrikaanse muziekgenres als Congolese rumba, soukous of Angolese kizomba met koloniaal geïmporteerde salsa- of sonklanken. Aanstaande zaterdag, 30/05, staat hij in de 4AD in Diksmuide en later deze zomer op het Gentse Polé Polé podium en wij serveren nog graag als voorafje een kort interviewtje met de man, vorig jaar op Couleur Café.

Lees verder

Mexican Institute of Sound - Soy Sauce

Mexican Institute of Sound - Soy SauceCamilo Lara klaagt dat zijn gigantische platencollectie zijn liefdesleven fnuikt. Wat er ook van zij, aan zijn gevoel van humor zal het alvast niet liggen. Van de titel, die burrito- en tacofielen wellicht oprispingen bezorgt, tot de knotsgekke pastiche van the Verve's Bittersweet Symphony, de nieuwste van M.I.S. zit vol met tong-in-cheek verwijzingen. Naar muziek, uiteraard, van britpop tot cumbia, films, van Garcia Bernal tot Karate Kid, literatuur, en wellicht heb ik er nog niet de helft van mee.

Hacemos una banda que no suena a Pink Floyd zingt Lara op Alocatel, en dat is een understatement dat kan tellen. Veel Pink Floyd horen we inderdaad niet, maar wel honderden samples uit die beruchte collectie, professioneel verweven tot het karakteristieke MIS-geluid. Wie het geduld heeft om de laagjes electro, cumbia, bolero, mariachi en hip-hop af te pellen kan rekenen op een uiterst smakelijk tijdverdrijf. Voor mensen met een minder sterke maag, duft het brouwsel wellicht wat zwaar op de maag te liggen. Lara's lijzige zang is dan ook niet erg behulpzaam om te voorkomen dat de verveling wel eens toeslaat.

Lees verder

Interview met Aurelio Martinez op Sfinks Mixed

Aurelio Martinez — The Garifuna Umalali project (Sfinks Mixed 2008)Sfinks Mixed 2008Vanaf het begin waren wij bij tropicalidad.be grote fans van de Garifuna muziek van Andy Palacio en zowat de hele muziekpers was het daarin met ons eens. Andy Palacio werd dan ook een grote toekomst toegedicht maar het mocht niet zijn. Aurelio Martinez tracht het gat dat Andy's plotse overlijden achterliet nu op te vullen en het moet gezegd hij doet dat met flair. Wij hadden een kort gesprek met de man op Sfinks Mixed waar hij het Umalali vrouwenproject vertegenwoordigde.

Lees verder

Various Artists - Paranda

ParandaParanda dateert eigenlijk al uit 2000, maar vooraleer u: "Amai, nu staan ze daar wel echt achter!" begint te roepen, het wordt nu voor de eerste keer verdeeld in de Benelux dankzij Xango Music Distribution. Voor het album verzamelde het Stonetree label het kruim van de Garifuna muzikanten en Paranda lanceerde ook mee de internationale carrières van onder andere Aurelio Martinez en de betreurde Andy Palacio. Deze laatsten maakten deel uit van de nieuwe lichting puntamuzikanten die de oude Garifuna tradities, waarvan de paranda er maar één is, terug gingen verkennen en herontdekken. Op deze Paranda treden ze aan naast enkele monumenten uit het genre: Paul Nabor, de laatste nog in leven zijnde parandero in Punta Gorda, Belize, Jursino Cayetano, de laatste parandero in Guatemala en tenslotte Gabaga Williams, die beschouwd wordt als de grootste parandero ter wereld, maar die, getroffen door artritis, helaas zijn nummers niet meer zelf kon spelen en op het album bijgestaan werd door Dale Guzman.

www.stonetreerecords.com | www.xmd.nl | www.cumbancha.com

Tony Allen - Secret Agent

Tony Allen"Without Tony Allen, there'd be no afrobeat." is een citaat van wijlen Fela Kuti en wie zijn wij om hem tegen te spreken? Secret Agent is Tony’s eerste album voor het gerenommeerde World Circuit label en Allen hield de productie volledig in eigen handen. Resultaat is een oldschool afrobeat album met hier en daar een jazzy ondertoon. Het enige genrevreemde instrument dat wij opmerkten was de accordeon van Fixi, toetsenist en accordeonist bij het Franse Java. Stemgewijs deed Tony — jarenlang de vaste drummer van Fela Kuti — voor dit album beroep op een hele reeks landgenoten (King Odudu, Switch, Wura Samba, etc), maar vooral de stemmen van Kefee Obareki en Ayo zijn een verademing in het anders zo door mannen gedomineerde afrobeat wereldje.

Lees verder

African Night: Souljazz Orchestra & Odemba All Stars

African Night (Warande)Souljazz Orchestra (African Night, Warande)Als een affiche onder de titel African Night één van onze favoriete afrobeat bands en een al even intrigerend soukous orkest bloklettert, dan kunt u er donder op zeggen dat ondergetekende van de partij is. Het feestje ging door in de Kuub van de Turnhoutse Warande — dezelfde plaats waar het Cameleon festival begin dit jaar de winterkou te lijf ging met hun winter-editie. Geen vries­temperaturen gisterenavond, al konden we toch nog wat extra opwarming gebruiken. Met plezier ruilden we de familiale warmte van het eurovisie­song­festival in tegen de chaleur afrique die vzw Baobab naar de Kempen haalde in de vorm van The Souljazz Orchestra en Odemba OK All Stars. Ook deze keer serveren we ons tropicalidad.be concert­verslag met een royale hap kijk- en luisterplezier.

Lees verder

Buraka Som Sistema walst Het Depot plat

Buraka Som Sistema (Het Depot)Buraka Som Sistema (Het Depot)Het Depot (Leuven)Een band uit de underground-scene van Lissabon die in een uit­ver­kocht Depot speelt, dat zien we niet elke dag. Het feit dat Buraka Som Sistema enkele maanden geleden op de affiche van StuBru's Clubside down stond en op datzelfde radiostation een royale portie airplay toebedeeld kreeg, zal hun ongetwijfeld geen windeieren gelegd hebben — al kan wouters uiterst boeiende review van hun eerste langspeler Black Diamond daar ook voor iets tussen gezeten hebben. In ieder geval zijn deze heren (en dame) aardig goed op weg om de wereld te veroveren met hun kuduro on steroids. Wij gingen gisterenavond in Leuven polsen of Buraka Som Sistema ook ons achterwerk in brand kon zetten.

Lees verder

Interview met Orchestra Baobab in het Zuiderpershuis

Interview met Barthélemy Attisso (Orchestra Baobab) in het ZuiderpershuisMeer dan welke andere Afrikaanse band weet Orchestra Baobab sfeer te creëren op het podium. Het geniale gitaarspel van Barthélemy Atisso, de capriolen van saxofonist Issa Cissoko of de coole suave van gitarist Latfi Benjeloun, Orchestra Baobab biedt voor elk wat wils en telkens ze in de buurt zijn zijn wij dan ook gegarandeerd van de partij. Hun laatste concert op Belgische bodem, in het Antwerpse Zuiderpershuis was meer dan uitverkocht, maar niet gewanhoopt, op 30 mei aanstaande tekenen ze alweer present op het Leuvense Wereldfeest.

Lees verder

Transglobal Underground - Run Devils and Demons

Transglobal Underground - Run Devils and DemonsDe BBC omschrijft de sound van Transglobal Underground als "tribal house-world fusion-ambient dub" en zelf kan ik daar weinig aan toevoegen. Het DJ- en muzikantencollectief uit het west-Londonse Ealing (waar uw blogger zich op dit moment zelf ophoudt) heeft zichzelf en zowat elk muziekgenre dat door hun samplers kwam, zo dikwijls heruitgevonden dat er zelfs verwarring is om de identiteit van de oprichters. Geen wonder dat de mainstream media nooit echt vat gekregen hebben op de groep. Maar hun invloed op de hedendaagse dance en world fusion is moeilijk te onderschatten, niet in het minst door talrijke spinoffs en nevenprojecten. Run Devils and Demons, de best of, is een wervelende bloemlezing door de fusie van dub en housebeats met voornamelijk Arabische, Tibetaanse, en Indische muziek, en natuurlijk de zijden stem van onze eigenste Natacha Atlas.

Lees verder

Nieuwe playlist op de tropicalidad.be radio

tropicalidad.be radioNu toch we pakken gratis tickets uw richting uit gooien, doen we daar graag nog een nieuwe playlist bovenop: tien verse songs op de zonnigste radio van internetland. Men drukke op PLAY.

Mulatu Astatke
Cha Cha
uit Inspiration Information Vol. 3
Souljazz Orchestra
Interested Benevolence
uit Manifesto
The Idan Raichel Project
Bein Kirot Beiti
uit Within My Walls
Erzatsmusika
It's the Russian beat
uit Songs Unrecantable
Daby Touré
Setal
uit Stereo Spirit
live in het Zuiderpershuis
Chicha Libre
Sonido Amazonico
uit Sonido Sonico
Easy Star All-Stars
With a little help from my friends
uit Easy Star's Lonely Hearts Dub Band
Mala Vita
God is a Gipsy
uit In Exilio
Alemayehu Eshete
Habeshia
uit The Best Of
Otros Aires
Milonga sentimental
uit Vivo En Otros Aires

Mulatu Astatke and The Heliocentrics - Inspiration Information Vol. 3

Mulatu Astatke and The Heliocentrics - Inspiration Information Vol. 3Het Britse label Strut Records doet vooral in uitstekende retrofunk compilaties, waaronder Nigeria 70 en Calypsoul 70 onze aandacht trokken. Sinds kort hebben ze zich onder de noemer "Inspiration Information" ook gestort op een boeiende reeks collaboratieve studiosessies, die tegen een hoog tempo richting platenwinkel gestuurd worden. Een half jaar geleden beten Sly & Robbie de spits af met Amp Fiddler, wat een aangenaam kabbelend maar weinig inspiratievol plaatje afleverde. De samenwerking tussen Horace Andy en Ashley Beedle gaf al heel wat meer vonken, maar het is pas bij de derde sessie dat de serie stevig op de rails lijkt de staan. De combinatie van Mulatu Astatke en het Engelse soul jazz ensemble The Heliocentrics wordt door kenners de hemel ingeprezen sinds de plaat vorige maand uitkwam.

Lees verder