Ray Barretto / Que viva la musica (fania)

Ray Barretto / Que viva la musica (fania records)Een jaar geleden stierf de Puertoricaan Ray Barretto op 76 jarige leeftijd. Misschien niet direct de meest bekende naam uit de muziekgeschiedenis, maar ongetwijfeld een van de belangrijkste én invloedrijkste latino-percussionisten ooit. De jonge Ray groeide op in El Barrio in New York en werd daar verliefd op de jazz van de jaren '50. Na zijn legerdienst kroop hij achter twee conga's en leerde het klappen van de zweep op de ritmes van Cubaanse conguero Chano Pozo. Hij verdiende zijn eerste strepen als studio-muzikant, maar schopte het al snel tot latin-jazz bandleider.

Zijn ongeëvenaarde jazz improvisaties op afro-caraïbische ritmes zetten zijn stempel op salsa-grootheden als Celia Cruz, Tito Puente, Ruben Blades, Johnny Pacheco en Willie Colon. Een hele rij platen uit zijn aardig lijvige discografie zijn opgenomen bij het Fania label die in de zomer van vorig jaar een luxe dubbel CD in elkaar knutselden onder de titel Que viva la musica. Een waardig eerbetoon die we graag in onze platenkast hebben steken.

Lees verder

Affiche maart

Dat Habib Koité met vijf concerten de kalender van maart domineert hadden we al eerder verteld. Hoewel we het op Habib's website (nog) niet terugvinden zou hij op 25 maart daar een extra concert aan toevoegen in CC De Ploter in Ternat. Naast deze bijzonder warm aanbevolen concerten valt er nog heel wat te beleven in wereldmuziekland. Wij snuisterden voor u wat verder in het aanbod van maart — het overzicht vind je in onze handige agenda.

BRXLBRAVOTijdens het eerste weekend opent de AB Club de deuren voor La Troba Kung-Fú, een nieuwe mestizo-band uit Barcelona waarover wouter het al eerder over had. Diezelfde zaterdag organiseert Muziekpublique in het kader van BRXLBRAVO een muzikale wandeling door de zwarte wijk van onze hoofdstad. Parcours Matonge is dé gelegenheid om van de klanken, kleuren, smaken en sfeer van de afrikaanse wijk te proeven. Aan het uitgebreide programma te zien lijkt dit ons een dikke aanrader.

Lees verder

Links! Rechts!

Onze link pagina is sinds zijn introductie wat in de vergetelheid geraakt. Het magere lijstje links stond dus al even te verkommeren, maar we hebben het uit zijn lijden verlost. De nieuwe versie kun je bezwaarlijk mager noemen en bulkt van interessante links. Het leidt je langs wereldmuziek blogs, podcasts, websites, concert agenda's, concert-zalen, tropische festivals en plaatjes. Bij deze beloven we dan ook plechtig om ze up-to-date te houden.

Heb je zelf een interessante link die in ons rijtje past of wil je je ei kwijt over de nieuwe pagina, laat het ons gerust weten!

Boban I Marko Markovic Orkestar en Va Van Fahre op Kulturama

Schouwburg Leuven (kulturama 2007)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Het stond al een eindje in onze kalender te blinken, maar we vonden helaas niet de tijd om er een deftige aankondiging voor te schrijven. Vier culturele hoogdagen in Leuven onder de noemer kulturama hebben afgelopen weekend vlotjes 26.000 bezoekers aangetrokken. Tussen de 160 multidiciplinaire voorstellingen op deze 5de editie gingen wij uiteraard op zoek naar interessante wereldmuziekjes en vonden die in de vorm van het betere koperblazerswerk uit de Balkan: het Servische Boban I Marko Markovic Orkestar en nog meer Oost-Europes fanfare-geschal van eigen bodem met Va Van Fahre. Het leuvense DJ collectief La Fanfare Bizarre verzorgde de aangepaste voor-, tussen- en navulling. U krijgt van ons het verslag, een resem foto's én een splinternieuwe track op onze radio.

Lees verder

Mano Mundo Muziekwedstrijd

Voor de actievere wereldmuziekliefhebbers: Mano Mundo, het gezellige (en democratische) festival in de Schorre in Boom, is ook dit jaar weer op zoek naar aanstormend muzikaal talent. Voor de vierde keer organiseren ze hun M3-wedstrijd, waarbij ze op zoek gaan naar het beste uit de wereld-, folk- en rootsmuziek in Vlaanderen. Vier finalisten mogen het podium beklimmen op zaterdag 12 mei.

De winnaar mag zijn act nog eens overdoen op het hoofdpodium op zondag, krijgt daarnaast nog een volle dag opnamestudio kado, en is uiteraard verzekerd van eeuwige roem en een volgeboekte agenda voor de rest van het festivalseizoen ;-). Would-be Manu Chao's, haal alvast uw bandopnemer boven en stuur die demo op vóór 30 maart en vergeet ook niet het wedstrijdreglement te raadplegen. En met wat geluk vervoeg je HUMb, Sindicato Sonico en Aranis.

Habib Koité tourt in maart langs culturele centra

Habib KoitéWe hadden gehoopt al te kunnen uitpakken met exclusief nieuws over het nagelnieuw studiowerk van Habib Koité, maar helaas. Toch hebben we goed nieuws: het Malinese gitaar-wonder is terug op belgische planken te bewonderen en wel vijf zes maal! Zijn bescheiden tour passeert in maart langs evenveel vlaamse culturele centra en laat ons hopen dat die zo slim zijn de stoeltjes aan de kant te schuiven en plaats te maken voor stomende afrikaanse vibes zoals we ze graag hebben. In afwachting hebben we voor de fans een interview van KindaMuzik met Habib weten op te diepen.

De vijf zes winnende CC's zijn:
CC De Schakel (Waregem) op 17 maart
CC Belgica (Dendermonde) op 21 maart
CC Ter Vesten (Beveren) op 22 maart
CC Zwaneberg (Heist op den Berg) op 23 maart
CC Leopoldsburg (Leopoldsburg) op 24 maart
extra: CC De Ploter (Ternat) op 25 maart — nog niet bevestigd op Habib's website

Dub dub dub Syndicate in de VK

Dub Syndicate (VK)VKMet enige vetraging komen we toch nog aandraven met het verslag van Dub Syndicate vorige week donderdag in de VK. Op papier zag het er allemaal goed uit: een britse dub-bende met járen ervaring, met in het voorprogramma Adrian "the godfather of the British dub scene" Sherwood. Helaas viel het wat anders uit en kwamen van een kale reis terug uit Brussel.

Lees verder

Antilliaanse feesten indoor

Andere festivals mogen er dan het bijltje bij neerleggen, de tropische muziekscene maakt zich klaar voor een stomend festivalseizoen. Traditiegetrouw is de aftrap voor de Antilliaanse Feesten. Terwijl de maartse buien buiten nog stevig huishouden bouwen zij alvast een zwoel feestje in het sportpaleis. Dit jaar vindt het feest plaats op 17 maart, en afgaand op de affiche zal je binnen niet moeten klagen over tropische temperaturen. Reggaeton-aficionado en collega-websitebouwer DJ Chen van reggaeton.be mag het vuur aansteken en zal daar wellicht geen probleem mee hebben. Ook Youth X-Treme is geen onbekende op de feesten. Dat ze vorige zomer onder onze radar bleven heeft enkel te maken met het gelijktijdige optreden van Orishas. Maar de soca-invasie smaakte duidelijk naar meer.

Oscar D'Leon op Couleur Café 2005Met Oscar D'Leon hebben de programmatoren dan weer de crème van de salsa in huis gehaald. De Venezolaan met de indrukwekkende snor was in een vroeger leven berucht om zijn danskunsten met zijn contrabas, en, uiteraard, de oerklassieker lloraras. Twee jaar geleden zagen we hem op Couleur Café en waren onder de indruk. Carimi, ambassadeurs van de Haitiaanse Kompa stond zelfs al drie keer op het podium van de Antilliaanse feesten. Maar de mannen hebben net hun derde CD uit, zetten nu half de VS op stelten, en zijn zo vriendelijk om even over de plas te komen. Check that out!

Vers voer op onze radio

steamin' tropical radioHoogtijd om wat nieuwe plaatjes op onze radio te gooien. En omdat het al even geleden is krijg je niet minder dan vijf nieuwe tracks. Hier zijn ze van achter naar voor:
  • Diablo Rojo van Rodrigo y Gabriela oftewel het betere Mexicaans flamenco gitaar-geweld
  • Eek a Mouse's monsterhit Ganja Smuggling omdat 'm zo vriendelijk was het Depot op stelten te zetten
  • uit de live plaat Midnight in Mali krijg je de openingstrack Artistes
  • de nieuwe mestizo band La Troba Kung-Fú met hun latin-reggae gekruide Volant
  • tenslotte de klassieker Cigarette a bana van tropicalidad.be held Habib Koité!
Alstublieft!

De nummers op de tropicalidad.be radio zijn tijdelijk beschikbare fragmenten van maximaal twee minuten die enkel als preview dienen en kunnen niet gedownload worden. De radio maakt gebruik van de Adobe Flash Player. Meer informatie vind je in onze F.A.Q.

Campina Reggae, Junior Murvin & U Roy in Petrol

Dubtonic CrewPetrol (Antwerpen)We waren nog niet helemaal bekomen van het excellente afrikaans feestje van Dobet Gnahoré afgelopen vrijdag of er stond al opnieuw een dikgevulde concert-avond op de agenda: drie maal reggae in Petrol. Ik was er eerlijk gezegd nog nooit geweest, maar dat bleek reuze mee te vallen in die antwerpse bunker. Hoewel het een aardig ruime venue is, heb je niet het gevoel in een grote zaal verloren te lopen. Voor de gelegenheid was er in de lounge achteraan het podium jamaican-style jerked chicken te verkrijgen, wat het wachten op de eerste live act een stuk aangenamer maakt. Onderwijl gooide DJ Sugar Charlie wat extra kruiden op zijn draaitafel en het caraïbisch plaatje was compleet. Wij gooien graag ons verslag gekruid met massa's beeldmateriaal op uw bord: eet smakelijk!

Lees verder

Dobet Gnahoré schittert in de Molière

Dobet Gnahoré (Molière)Wouters verslag van Acoustic Afrika eind vorig jaar in het Zuiderpershuis lokte me gisterenavond naar de Molière, alwaar de Ivoriaanse deerne uit dat succes-trio haar nieuwe CD kwam voorstellen. Deze keer zonder ons aller Habib Koité (Mali) en de voor mij onbekende Vusi Mahlasela (Zuid-Afrika), maar dat kon de pret niet bederven. Hoewel Dobet Gnahoré vorig jaar net naast de "Newcomer" award op de BBC World Music awards greep, ontbreekt het haar niet aan ambitie: het concert in de Molière is het vijfde uit een indrukwekkende internationale tour. Gelukkig zorgde Muziekpublique ervoor dat ons klein landje in die tour niet ontbrak. Wij waren er uiteraard bij en trakteren u graag op ons verslag en een enkele spectaculaire foto's — al zeg ik het zelf ;-).

Lees verder