Last minute: Ojos de Brujo in de AB

Ojos de BrujoHet is aardig druk onder de paraplu van Radio Chango. De hippe Barcelonese scene laat zich overal horen en daar is ons belgenlandje geen uitzondering in: Ojos de Brujo komt deze zondag (4 juni) hun laatste wapenfeit Techarí voorstellen in de AB. Verwacht je aan een plaatje én een concert vol flamenkillo — een explosief mengsel van flamenco, rumba, beatbox en punk. U weze gewaarschuwd.

ABlog wist nog te vertellen dat de Standaard net een interview met percussionist Xavi Turull achter de rug heeft. Voorsmaakjes van Techarí vind je hier, tickets en info daar.

Jamaica All Stars

Jamaica All StarsDe Jamaicaanse Buena Vista Social Club of Afro Cuban All Stars? Eigenlijk wel, ja. De Jamaica All Stars draait rond drie oudgedienden van de Jamaicaanse muziek-scène: Johnny "Dizzy" Moore (oprichter van de Skatalites), Skully "Zoot" Simms (mentor van Peter Tosh en Bob Marley) en Sparrow Martin. In 2004 dook dit trio samen met een aantal jonge knapen de studio in en kwam met Right Tracks op de proppen, een plaatje dat bulkt van de oldskool ska, rocksteady en mento.

Afgelopen twee jaar stonden deze veteranen al twee maal op de planken van de VK, dus op 10 juni staan ze er voor de derde keer — en gelukkig zijn deze oude knarren een stuk goedkoper dan hun Cubaanse collega's, want voor slechts 16 € krijg je de crème van de roots-reggae op je bord.

Update: net toen ik mezelf op een ticket wou trakteren las ik op de VK website dat het concert gecancelled is. :-(

Desert Blues in Nijmegen

Habib KoitéGezien de grote voorliefde van wouter en mezelf voor het onnavolgbare gitaargetokkel van Habib Koité gaan we regelmatig op zoek naar wat de man momenteel aan het uitspoken is en (misschien worden onze gebeden verhoord) stoten we op een nieuw plaatje. Slecht nieuws wat dat plaatje betreft, maar binnenkort kunnen we Habib samen met een impressionante entourage aan het werk zien bij onze noorderburen.

Desert Blues is niet alleen een genre dat we graag in de mond nemen maar ook een project die drie Malinese groepen op het podium verenigd: Habib Koité & Bamada (subliem gitaarwerk op verslavend lekkere ritmes), Afel Bocoum & Alkibar (een Ali Farka Touré volgeling waar ik het onlangs nog over had) en Tartit (blues van stoffige Tuareg nomaden). Om u een idee te geven van wat je kunt verwachten heeft Mondomix een korte voorstelling ineen geknutseld over deze drie groepen.

Trek dus uw sahara-outfit aan rep u op maandag 5 juni naar de Music Meeting in Nijmegen — het wordt een concertje dat wat stof zal doen opwaaien ;-). Naast Desert Blues is er op 3-4-5 juni nog heel wat te beleven op de Music Meeting met o.a. Toumani Diabaté en Electro Côco. De afstand Leuven-Nijmegen valt een beetje tegen, maar wie weet...

Namen voor Sfinks!

Sfinks 2006We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk licht ook Sfinks een tip van hun sluier op. En uiteraard zijn we er als de kippen bij om te neuzen in de nieuwe affiche. Je hoeft de doorsnee festivalganger niet uit te leggen dat Sfinks zich, veel meer dan Couleur Café, profileert als een gezinsfestival. Daarmee proberen ze stukje vriendelijker voor de portemonnee te zijn (hoewel het verschil niet zo groot is: 24 euro voor dagticket, tegenover 28 voor CC). Een gevolg is ook dat ze opteren voor minder zwaargewichten, maar een brede waaier muziekjes uit alle windstreken voorschotelen. Muzikale ontdekkingen uit de wereld noemen ze het zelf. Voor alleseters met een avontuurlijke smaak valt er inderdaad wel wat te ontdekken. Al weet ik nu niet of ik zo sta te springen voor Dulsori, natuurpercussie uit Korea. Ook Yasmin Levy, met spirituele en hartstochtelijke romansas, ballades en kantigas uit Israël, is me misschien toch net iets te plakkerig. Maar niet geklaagd, voor ieder wat wils.

Lees verder

Desmond Dekker overleden

Desmond DekkerAfgelopen donderdag is Desmond Adolphus Dacres a.k.a. Desmond Dekker van ons heen gegaan. Het nieuws is ondertussen al niet echt meer heet van de naald, maar we wilden het u toch niet onthouden — hopelijk wordt het geen trend om regelmatig met rouwberichten over de vloer te moeten komen. Deze keer moeten we het met een reggae-legende minder stellen. Als kleine knaap van dertien heb ik de man samen met The Aces nog op Marktrock Poperinge aan het werk gezien en moet toch een diepe indruk achtergelaten hebben. De Jamaicaan veroverdere in 1968 de wereld met de monsterhit Israelites en zakte meermaals af naar ons kleine belgenlandje, waaronder drie maal in de VK.

Ivete! Ivete!

IveteIvete? Welke Ivete? Nooit van gehoord, hoor ik je al denken... Tenzij je de afgelopen jaren in Brazilië of onder Brazilianen hebt vertoefd was er immers weinig gelegenheid om Ivete Sangalo te leren kennen. Ik vrees zelfs dat haar CD's hier in Belgenland nog steeds niet te verkrijgen zijn, ondanks de monstersuccessen in haar thuisland. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen binnenkort, want Ivete staat op de affiche van Couleur Café! Een korte introductie van deze braziliaanse superster is dus wel gepast.

Lees verder

Don Omar kroont zichzelf tot "King of Kings"

Don Omar / King of KingsHoe zou het nog zijn in reggaeton-land? Er beweegt heel wat (letterlijk en figuurlijk ;-)) en er worden plaatjes gereleased dat het een lieve lust is. Zo komt ook Don Omar vandaag aandraven met zijn laatste wapenfeit en dat kun je wel letterlijk nemen gezien de cover van King of Kings. De mensen van reggaeton.be hebben hun handen kunnen leggen op een exclusieve preview (MP3 12 MB) van het plaatje en zo te horen krijgen we terug een vrij gevarieerde release voorgeschoteld — ttz. tussen de maar liefst 22 tracks zitten weer een paar onvermijdelijke en bijzonder stropige ballads. Op verschillende nummers wordt Omar bijgestaan door allerhande collega's en deze keer ook door artiesten die buiten de reggaeton lijntjes kleuren zoals Beenie Man. Of 'm nu de titel van zijn nieuwste plaatje waard is laat ik aan uw kritisch oor over...

Afel Bocoum in de voetsporen van Ali Farka Touré

Afel BocoumHet verlies van Ali Farka Touré ligt nog vers in het geheugen, maar gelukkig slenteren er nog een aantal getalenteerde muzikanten gewapend met gitaar door de stoffige straten van Niafunké (Mali). Afel Bocoum is er zo een en verdiende zelfs zijn sporen aan de zijde van de desert blues legende. In 1999 zette hij zijn eerste solo stappen en bracht Alkibar (Messenger of the Great River) uit, een ruw plaatje met diepe desert wortels. Daarna bleef het lang stil rond deze man — tot op vandaag ;-).

Afel Bocoum / NigerVeel heeft uiteraard te maken met Niger, het laatste wapenfeit van Afel uitgegeven door Contre Jour (de thuishaven van o.a. Habib Koité) en sinds vorige maand in de rekken. Dat plaatje komt hij volgende zaterdag (27 mei) voorstellen in het Zuiderpershuis. In Mali vergaarde Afel zich de reputatie van Ali Farka's muzikale erfgenaam, dus kunt u zaterdag eens gaan checken of die in goeie handen is.

Fania @ Club Tropical

Ondanks de stortvloed van websites, blogs, podcasts en andere vormen van hippe informatieverspreiding blijft Radio 1's Club Tropical voor de meeste wereldmuziek-liefhebbers in ons koude en natte landje één van de vaste waarden voor een regelmatige dosis tropische klanken. Geen wonder dat ze hier regelmatig de revue passeren. Tijd om even de schijnwerper te richten op hun laatste lovenswaardige initiatief. 10 weken lang geven ze uitgebreide footage van een reeks heruitgaves van Fania Records. Ik moet toegeven dat het label zelf me weinig zei, maar een snelle blik op hun artiestenlijst spreekt boekdelen. Nooit een volledigere reeks van salsa grootheden bijeen gezien. Slagschepen als Celia Cruz, Tito Puente, Ruben Blades en Willie Colon zij aan zij met misschien iets minder bekende maar niet minder belangrijke pioniers als Ray Barretto, Joe Bataan en Hector Lavoe. Volgens Club Tropical veruit het belangrijkste salsa-label ooit, en ik geloof ze graag. De 10 LP's mogen dan wel uit de jaren 60 en 70 dateren, ze geven een schitterend overzicht van de salsageschiedenis.

Lees verder

Sfinks Mundial op hemelvaart

Sfinks Mundial 2006Bij wijze van voorbereiding op Sfinks festival eind juli, komen de organisatoren achter Sfinks op hemelvaartdag (donderdag 25 mei) aandraven met Sfinks Mundial. Ze zijn ondertussen al aan hun twaalfde editie toe — al moet ik eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van gehoord had. 's Namiddags is er de "wereldculturenmarkt" met een bonte verzameling aan informatieve standjes en workshops: gaande van hiphop over capoeira tot percussie uit de vier windstreken.

's Avonds krijg je een greep uit Belgische wereldmuziekscène in de vorm van een à la carte parcours langs een tiental café's en zaaltjes in Boechout: Samson & Samuel (traditionals uit Eritrea), Boombal met The Ashels (dansbare folk mét dans-initiatie), Local Position Soundsystem (andersglobaal DJ-collectief), Django Samba (het neefje van, jawel, Baaba Maal), Aurelia (sensuele muziekjes uit Terra Incognita), Original Kadrievi Gipsy Ska Orchestra Antwerpen (Gipsy-Ska uit de Balkan), Shantarasa (accordeon, gitaar en percussie), Tristeza del Caribe (onversneden salsa & cumbia's uit Cuba en Mexico), NST (african style hiphop) en Factor X (Waalse roots reggae). Tickets? Info? hier!

Toumani Diabaté's Symmetric Orchestra

In het land van de wereldmuziek is World Circuit een grote naam. Artiesten als Buena Vista Social Club (en spinoffs), Afro Cuban All Stars, Ali Farka Touré, Orchestra Baobab, Cheikh Lô en anderen vinden (of vonden) vlotjes hun weg naar onze contreien, en ook het minder wereldse muziekpubliek laat zich al eens betrappen op een World Circuit plaatje in de CD-collectie. Ze vieren dit jaar hun 20e verjaardag, en dat zullen we geweten hebben. Niet door excentrieke stunts, maar door een reeks oerdegelijke producties. Zoals Boulevard de l'Indépendence, van Toumani Diabaté en zijn Symmetric Orchestra bij voorbeeld, recht uit Bamako, zonder twijfel het Graceland van de Afrikaanse muziek...

Lees verder

Zaterdagavond op Mano Mundo

Mano Mundo 2006Het zijn drukke tijden in wereldmuziekland — niet dat we daar ongelukkig van worden, in tegendeel, maar door de combinatie met een overvolle persoonlijke agenda loopt een mens al snel met het idee rond heel wat lekkers te missen. Gisterenavond zijn we dan toch op de valreep nog op Manu Mundo geraakt en ondanks de onheilspellende weerberichten heeft het sympathiek familiefestival het droog gehouden.

We arriveerden net op tijd in de Schorre voor de voorlaatste act op het hoofdpodium: Echos des As. Deze Antwerpse Congolezen volgen (naar eigen zeggen) het rumba soukous pad van niemand minder dan Papa Wemba en Koffi Olomide. En inderdaad, ze hadden het op de heupen van het publiek gemunt met hun rasechte jengelende soukous gitaartjes. De kunst van het genre is de variatie er wat in te houden, iets waar ze niet altijd in slaagden. Toch een fijn concertje dat je uiteraard moet zien en horen.

Lees verder

Think of One in 't Depot

Think of One in Het DepotAfgelopen donderdagavond passeerde uiteindelijk het Tráfico circus van Think of One dicht bij huis — lang leve Het Depot! Maar eerst kregen de stadsgenoten van Les Talons Gitans de eer en het genoegen om de goedgevulde zaal op te warmen. HUMO omschreef ze als "de Mano Negra van de Lage Landen" maar dat bleek een serieus overstatement te zijn, want alleen een paar nummers waar de flamenco gitaren de overhand namen zijn te vermelden waard.

Gelukkig werd ons geduld niet te lang op de proef gesteld en binnen de kortste keren nam gitarist David Bovée met veel bravoure de taak als woordvoerder op zich en bedankte de ondertussen nog voller gelopen Depot-zaal om hun leuvens terrasje in te ruilen tegen een avondje samba belga.

Lees verder

Mano Mundo festival

Mano Mundo 2006De gemeente Boom mag dit weekend de spits afbijten van het zomerfestival-seizoen met Mano Mundo. Het sympathiek én gratis :-) familiefestival vult zijn podia (uiteraard) met kleurrijke muziekjes uit de vier windstreken. Zaterdag treden achtereenvolgens Sun To Sheeva, Tango Spirit, Douzi, Va Fan Fahre, Echos Des As en Achanak aan. Allemaal vrij onbekende namen al spreekt Echos Des As mij wel aan: rumba soukous in de stijl van Koffi Olomide, gebracht door een tros Antwerpse Congolezen. Zondag presenteren ze Boombal met AedO, Les Boukakes, Tutu Puoane en als headliner "Think of One presents Tráfico" — de trots van eigen en Braziliaanse bodem die op tropicalidad.be de laatste tijd best wel veel aandacht krijgt. Wij zakken in ieder geval al deze avond af naar Het Depot om ze aan het werk te zien (u hoort dus nog van ons ;-)).

Naast de podia is de kans reëel dat je tegen loslopende kuddes percussionisten, fanfares of maskesmachine loopt. En voor de allerkleinsten komt Zohra haar eigen sprookjes vertellen uit het land van duizend en één nacht. Voor elk wat wils dus...

Bob Marley 25 jaar overleden

Bob MarleyRobert Nesta Marley a.k.a. Bob Marley is vandaag precies 25 jaar geleden overleden. Had de dertiger het gevecht tegen de huidkanker gewonnen, dan had hij al 61 kaarsjes mogen uitblazen. Maar het mocht niet wezen. De man zou ongetwijfeld zijn volgelingen en fans op deze dag liever zien feesten dan wel met hangende hoofden te zitten kniezen. En dat hebben ze bij Petrol (Antwerpen) ook begrepen want morgen houden ze daar een Bob Marley Memorial Day met een waslijst van een line-up: Elijah Prophet, A. Rahman & The Revelation Band With Inspector Chow Panachie Alongside Nightlife, Bescenta, Crucial P en One Love Sound featuring MC Dors + Sling & Stone + Petar & Jahmaya. Irie!

K'Naan @ VK*

K Naan @ VK*Als voorprogramma van Damian Marley in de AB is de intrede van K'Naan op belgisch grondgebied niet ongemerkt voorbijgegaan, want twee dagen later pakte de VK* al uit met K'Naan als main act. Ik geef ze geen ongelijk, de Somalische rapper kon mij toen ook best wel bekoren met zijn minimalistische hiphop. Een eindje later stootte ik ook op The Dusty Foot Philosopher, een plaatje met daarop enkele songs die ik ondertussen al niet meer zou willen missen. Redenen genoeg dus om het viertal wat meer stage-time te gunnen — en een betere lokatie dan de reggae-infested vaartkapoen a.k.a. VK* valt hiervoor niet te bedenken ;-). Uiteraard waren we er gisterenavond bij en schotelen u met veel graagte het relaas voor mét wat beeldmateriaal.

Lees verder

Buena Vista Social Club in de AB

Het optreden van de Buena Vista Social Club in de AB was op 2 weken uitverkocht, maar natuurlijk waren we erbij. Hierbij, met enige vertraging, dan toch een verslag.

Wat er juist achter een benaming zit als Buena Vista Social Club presents GUAJIRO MIRABAL en CACHAÍTO LÓPEZ is een beetje dubieus. Met een beetje slechte wil kan je het interpreteren als een marketingtruc: van de 11 muzikanten op het podium waren trompettist Manuel "Guajiro" Mirabal en bassist Orlando "Cachaíto" López de enigen van de oorspronkelijke bezetting van de Buena Vista, zoals ze bijeengesprokkeld waren door Ry Cooder, en zoals ze ook in de gelijknamige kaskraker verschenen. Maar laten we het maar positief bezien: vele van die grote, bekende orkesten, van Zaiko Langa Langa tot Sierra Maestra, zijn een soort instituten: ze staan garant voor een typische sound, maar de bezetting zelf verandert regelmatig, als muzikanten die onder de veren van het orkest groot geworden zijn solo gaan, het voor bekeken houden, of plaats ruimen voor jong geweld. En het moet gezegd, de Buena Vista staat garant voor stomende son. Dat mochten we ook vrijdag aan de lijve ondervinden.

Lees verder

Rossy War's Europese tour

Een mens gaat al eens op citytrip, naar Rome bij voorbeeld. Maar uiteraard blijven ook daar de voelhorens uitsteken... En dus viel mijn oog in een buitenwijk van Rome, op zoek naar de Via Appia Antica (niet gevonden overigens), op deze affiche. Hét bewijs dat onze favoriete technocumbiamadam Rossy War nog niet vergeten is: ze is zelfs aan een Europese tour bezig! Barcelona, Valencia, Milaan, Madrid, Parijs, en Rome dus. De Benelux of de UK blijkt ze niet aan te doen, wat het voor de tropicalidadcrew moeilijk maakt om ook een deeltje mee te pikken van het Europese avontuur van 'ons Rossy'. Op het internet is er voor de rest van die Europese tour overigens weinig te merken; de laatste 'novedades' op de officiële Rossy War-website dateren van 2003... Wat googlen brengt ons wel nog op een website voor de latina vrouw in Italië, wat ons leerde dat de tour een promotour is voor de cd Soy feliz, pero tú no, met persconferenties en alles. Rossy War leeft!

Zion Train stopt in Botanique, de Zwerver en de Warande

Zion Train mini tourOp de valreep nog een interessant concertje gespot propvol reggae met twee livegroepen en een deejay: Zion Train featuring Earl Sixteen & Kenny Knots, Nucleus Roots en DJ Perch. Het London-based Zion Train collectief heeft sinds 1990 met hun stoofpotje van reggae, dub en electronica een stevige live reputatie opgebouwd. Nucleus, landgenoten en ex-maatjes van Dub Syndicate zorgen voor de support-act. De Britse reggae trein passert vanavond in de Botanique (Brussel), op 5 mei in vzw De Zwerver (Oostende) en op 6 mei in de Warande (Turnhout).

Daara J en Jorge Ben Jor live

Daara JJorge Ben JorNog tot vrijdag staat er op de webstek van Club Tropical een tweetal interessante live fragmenten online. Jorge Ben Jor surft op de betere golven de Braziliaanse tropicália en stond vorig jaar op het hoofdpodium van Sfinks alwaar de mannen van Radio 1 hun bandopnemertje hadden aangesloten. Datzelfde bandopnemertje werkt ook in Italië, meerbepaald op het Arrezo Wave Festival waar de Senegalese hiphoppers van Daara J op de planken stonden. Enjoy!

tráfico.tv

abconcerts.tvWouter wist ons een tijdje geleden al te vertellen dat de AB zowaar digitaal ging streamen op abconcerts.tv. Op 16 maart werd de spits afgebeten met het concert van Briskey en sinds 19 april heeft het archief ook een werelds tintje gekregen want dan kwamen Think of One en hun Braziliaanse vrienden hun nieuwste plaatje Tráfico voorstellen aan het Belgisch publiek. In tegenstelling tot het weekelijks live materiaal van Club Tropical kun je eindeloos nagenieten van de video stream. U hoort ons niet klagen ;-).

Lees verder