Blinde liefde op het AB podium

Amadou et MariamHoewel het concert van Amadou et Mariam niet uitverkocht was, liep de AB vanavond aardig vol. Sinds hun laatste plaat Dimache à Bamako (in samenwerking met muzikale duizendpoot Manu Chao) kunnen ze op uitgebreide media aandacht rekenen en dat zal dan ook de metteen de reden zijn voor het bijzonder heterogeen publiek dat vanavond naar Brussel afzakte. Je hoort me niet zeggen dat die media aandacht onterecht is, want het blind Malinees koppel brengt eerlijke en eenvoudige songs recht uit het hart die in het hoofd en de heupen blijven steken.

Zo ook deze avond in de AB. Onder luid applaus trad het keurig uitgedost koppel (met uniforme zonnebrillen) aan, micro's en gitaar werden aangereikt en met de gevleugelde woorden "Est-ce que ça va? Alors, Ivo, on y va!" staken ze van wal met La fête au village. Opwarming is duidelijk niet aan hun besteed, want ze gingen als een swingende trein door hun set. Pareltjes als Dimanche à Bamako, Coulibaly en La Réalité werden als super-hits van super-sterren onthaald. Een romantische noot vergezeld van uitgebreide liefdesverklaringen kunnen uiteraard niet ontbreken: de Malinese Nicole en Hugo als je wil, maar dan met nóg betere kostuums en net iets swingender. ;-)

Lees verder

Reggaeton in Ecuador

Met zo'n blog weet je natuurlijk nooit waar je lezerspubliek juist uithangt. En zeker met de aankondiging van optredens moet je oppassen dat je je eigen thuisbasis niet schromelijk bevoordeelt. Bij deze rekenen we meteen af met deze neiging tot provincialiteit, en tenslotte weet je natuurlijk nooit of er iemand net in de buurt is... Don Omar komt naar Ecuador! Vanavond doet ie zijn ding in Quito, en morgen komt hij het Coliseo Mayor in Cuenca onveilig maken. Spijtig genoeg verhindert mijn drukke werkschema om erbij te zijn...

Overigens lijkt de reggaeton hier toch wel een blijver. Toen ik het laatst in Ecuador was, in mei, verzopen de straten in de reggaeton-klanken. Ondertussen heeft de (techno)cumbia weer zijn rechtmatige plaats tussen de straatstenen toegeëigend, maar tegen de coolness factor van de reggaeton kunnen de Rossy Wars toch niet op!

PS: voor de die-hards, iemand geïnteresseerd in een exclusieve poster ;-) ?

Cuba op Belgische planken: Omar Sosa en Miguel "Angá" Diaz

Na bijna vijf maanden bloggen hebben we minstens dit geleerd: de wereldmuziek-scene kent geen komkommertijd! Want wie mogen we dit jaar nog verwelkomen in ons land? Omar Sosa samen met niemand minder dan Miguel "Angá" Diaz, twee getalenteerde Cubaanse muzikanten met een uiteenlopende achtergrond.

Omar Sosa & Migual "Angá" DiazPianist Omar Sosa Palacios — niet te verwarren met Don Omar want deze Cubaan is duidelijk uit ander hout gesneden — is in ijltempo zijn strepen aan het verdienen. "Afro-Cuban Jazz" wordt wel eens te onpas gebezigd, maar het is Sosa op het lijf geschreven: authentieke Afrikaanse en Cubaanse muziekjes vliegen de mixer in samen met een stevige scheut jazz. En niet zonder succes, want ook deze man heeft een nominatie voor de BBC World Music Awards 2006 op zijn naam staan. Meester conguero Miguel "Angá" Diaz is alles behalve een onbekende, niet in het minst omdat hij met de sterren van de Buena Vista Social Club stal de planken deelde en ondertussen zijn eerste eigen plaat Echu Minga de wereld in stuurde. Trouwens, hij moet ons bar winterweer best aangenaam vinden want vorige maand nog zat hij mét zijn lading conga's een tijdje in België voor wat repetities en drie uitstekende concerten samen met Obatala.

Lees verder

Massa's live materiaal van WOMAD online

BBC Radio 3Wat Club Tropical ons weekelijks aan live festival materiaal serveert is bijzonder aangenaam, maar wat BBC Radio 3 online heeft staan is vrij indrukwekkend te noemen: 46 integrale concerten van het WOMAD festival! WOMAD staat voor voor "World of Music, Arts & Dance" en organiseert elk jaar wereldmuziek festivals met de groten der aarde met o.a. Ba Cissoko, Daara J, DJ Dolores en N'Faly Kouyate in 2004, en Amadou et Mariam, Geoffrey Oryema, Jaojoby en Youssou N'Dour in 2005. En er is nog veel meer van dat lekkers...

Lees verder

Driewerf Yéké Yéké: Mory Kanté in België!

Mory KantéWie kent hem niet? Opgegroeid in een griot familie in Guinee te midden van 38 kinderen én de eerste Afrikaan die er in slaagde om wereldwijd meer dan een miljoen platen te verkopen. In 1988 walst Mory Kanté alle westerse hitlijsten en dansvloeren plat met de kora klanken van Yéké Yéké: letterlijk en figuurlijk een wereldhit.

Mory Kanté / SaboutZeventien jaar later heeft de man een heuse carrière achter zich liggen — zo'n wereldhit heeft 'm uiteraard geen windeieren gelegd. ;-) Vorig jaar keerde de "Electric Griot" terug naar zijn roots en bracht een acoustische plaat Sabou uit. Benieuwd? Hier zijn een paar fragmenten van Dianako, Mama, Djou en een soort van making-of. Niet verwonderlijk dat zijn concerten dezelfde toer op gaan, maar wat meer verwonderlijk is dat die tot in belgische culturele centra geraken! Op 7, 8 en 10 december is het zover en kun je Mory Kanté in De Spil (Roeselare), C.C. De Doos (Hasselt) of C.C. De Werf (Aalst) gaan bewonderen.

Amadou et Mariam & Orishas live

Radio 1Afgelopen week waren de rappende Cubanen nog in het land op het vrijheidsfestival, nu krijgen we van Club Tropical een stukje Orishas vier jaar geleden op Cactus festival. En bij wijze van voorbereiding op het concert van Amadou et Mariam volgende week in de AB, nog een stukje live werk van op New Pop Festival (Duitsland). Zoals gewoonlijk slechts een weekje online, dus hier moet je zijn voor het live lekkers van de week!

Internationals & Wawadadakwa trekken hopen volk in Het Depot

Het Depot LeuvenHometown Leuven heeft helaas niet zo'n geweldige concert traditie, maar Het Depot timmert duchtig aan de weg. En daar zijn we niet in het minst rouwig om, zeker als ze — zoals gisteren — feestvierders als de Internationals en Wawadadakwa op het podium placeren. Deze keer liep de oude filmzaal aan het stationsplein aardig vol — in tegenstelling tot de toch magere opkomst bij Antibalas Afrobeat Orchestra vorige maand. Dat beide bands van eigen bodem zijn zal daar zeker ook iets mee te maken hebben. Uiteraard waren we van de partij gisterenavond en kunnen u verblijden met een verslag, een handjevol foto's en hier een daar een stukje video.

Lees verder

Fièste in Ha' met Los de Abajo!

Los de AbajoHandelsbeurs GentDe Mexicanen van Los de Abajo zijn hier op tropicalidad.be al meermaals de revue gepasseerd, en terecht. Helaas blonken ze de laatste jaren uit in hun afwezigheid op de belgische podia. Het moet van 1998 (op wijlen Open Tropen) geleden zijn dat de lunaticos van Los de Abajo weer even op belgisch grondgebied vertoeven. Maar afgelopen zondag werd ons geduld beloond: de Gentse Feesten liggen al een eindje achter ons, maar in de Handelsbeurs waren de fièsten helemaal terug!"

Lees verder

Muziekfilms: Brasileirinho & Crossing the Bridge

BrasileirinhoLiefhebbers van muziekfilms komen aan hun trekken: Twee maanden geleden kwam Brasileirinho uit, een film over de Braziliaanse choro. Mika Kaurismäki, een Fin die zijn thuisland blijkbaar wat te frisjes vond, trok jaren geleden naar Brazilië en draaide daar in 2002 Moro no Brasil over de geschiedenis van de Samba. Ditmaal is het de beurt aan de Choro. Daarmee maakt hij in feite een prequel op zijn eerste film, want de Choro is een directe voorloper van de Samba. Het genre ontstond in de 19e eeuw, toen de Europese walsen en polka's zich mengden met de Afrikaanse percussie van de slaven, en leunt wel wat aan bij de jazz. Nog een paar leuke sites over de Choro vind je hier (in het Engels) en hier (in het Portugees)

Deze week komt een heel ander genre in de filmzaal. In Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul brengt Fatih Akin, een Duitser met Turkse roots en bekend van de gouden beer winnaar Gegen Die Wand, ons een bloemlezing van de Istanbulse muziekscene. Ook que muziek is Istanbul blijkbaar een unieke smeltkroes van oost en west. Rock, elektronica, luitspel, zigeunermuziek, straatmuziek, hiphop, klassiek arabesk en zelfs een Koerdisch klaaglied, het komt allemaal aan bod...
Maar ook deze keer is onze hometown niet bijster goed bedeeld. Voorlopig kan je alleen terecht in Antwerpen, Brussel en Gent :-(.

Live materiaal van de Internationals & Sierra Maestra

InternationalsWe kwamen u al vertellen dat je de ska van de Internationals binnenkort in Leuven live kunt proeven. En kijk: bij Club Tropical kun je tot vrijdag live fragmenten beluisteren van hun set op Folk Dranouter van afgelopen zomer. Onze goede vrienden graven zelfs nog wat dieper in hun archief en trakteren ons ook op live materiaal van Sierra Maestra op de Antilliaanse feesten in 2001. Dit ter ere van José Antonio Rodríguez, de recentelijk overleden gitarist en zanger van dit Cubaans son collectief.

Eek-a-skaman

Je kan Turnhout nu niet meteen het centrum van de wereld noemen, maar ze slagen er toch maar in om de wereld naar hen te laten komen. In casu de stijlvolle señores (en señora) van Ska Cubano gevolgd door Mr. eeksperience-a-mouse. Van de laatste hadden we op zijn minst verwacht dat ie het podium op zou flaneren in bontjas en doorkijktruitje, maar dat bleek een grote teleurstelling voor het vrouwelijk gezelschap. Zijn pluimen mag hij dan wel kwijt zijn op vestimentair vlak (letterlijk dan), op muzikaal vlak heeft hij nog niets ingeboet. En aangezien de dress-code van zowel Eek a Mouse als Ska Cubano (die ook wel blits maar niet zo bijster hip voor de dag kwamen, hoewel er altijd wel aanhangers van het gouden kostuum zullen rondlopen) een post op zich waard is (wie weet hebben we daar ooit nog wel tijd voor) zal ik de rest van de post maar aan de muziek wijden.

Lees verder

Ho(o)rizon² festival

Een festival in december? Moet kunnen, vinden de mensen van Cultuurcentrum Belgica in Dendermonde. Op 2 en 3 december presenteren ze Ho(o)rizon² festival: twee dagen van muzikale ontmoetingen mét pit waarop gegarandeerd de pannen van het dak gespeeld en gezongen worden, dixit CC Belgica. Vrijdag pakken ze uit met chansonier Catherine Delasalle samen met accordeonist Philippe Thuriot en Roland als special guest. De Algerijn Abdelli sluit de eerste dag af samen met mondharmonica-talent Steven de Bruyn die we nog kennen van El Fish.

Zaterdag wordt het pas echt interessant met een alles behalve onaardige verzameling West-Afrikaanse muzikanten op één podium: Manou Gallo, Baba Sissoko en Mamani Keita. De Ivoriaanse Manu Gallo kennen we als bassiste/percussioniste van Zap Mama, maar tegenwoordig dopt ze haar eigen boontjes met haar groep Djiboi. Ba Sissoko (Mali), de onnavolgbare talking drum speler van Habib Koité, zit nog bijzonder vers in mijn geheugen door het ijzersterke concert met Obatala afgelopen dinsdag in de AB. Landgenoot en zanger Mamani Keita heeft ondertussen ook al zijn strepen verdiend aan de zijde van Salif Keita en Electric Bamako.

Wijzelf kunnen er helaas niet bij zijn, maar wie wel naar Dendermonde afzakt in december: laat ons zeker weten wat we gemist hebben!

Los lunaticos zijn los

We schreven het een tijdje geleden al: Los de Abajo komt op 20 november naar De handelsbeurs in Gent. En dat uiteraard omdat ze de fiere vaders zijn van hun nieuwe kweeksel met de hippe titel LDA V the lunatics. Het derde studio-album, naast een recente live CD en nog een onafhankelijke ska-productie, Latin Ska Force, waar we ons al de hele tijd rot achter zoeken. Hun volledige CD is op de site van Realworld te beluisteren, en da's maar goed ook, want de schijf laat al eventjes op zich wachten. En, kwestie van op voorhand ons huiswerk te maken, zijn we er eens wat dieper in gaan wroeten.

Lees verder

Obatala zet ABBox op zijn kop

ABBaba Sissoko & Miguel "Angá" DiazObatala kwam gisteren hun laatste project voorstellen in de ABBox. Betere invités dan Baba Sissoko (de onnavolgbare talking drum master van Habib Koité) en Miguel "Angá" Diaz (conguero uit de Buena Vista Social Club stal) konden ze zich niet wensen! De combinatie van de vaste Obatala ploeg met — in mijn ogen — de twee strafste percussionisten uit Mali en Cuba is op zich al een natte droom. Wat geeft zoiets live in de gezellig kleine ABBox? Pure magie! Echt, de mannen speelden de sterren van de hemel in een indrukwekkende Belgisch-Malinees-Cubaanse jam-sessie. Ultimate respect to Simon Pleyzier op gitaar, Steven Van Gool op babybass en contrabas, Thomas De Prins op hammond en rhodes, Junior Mthombeni op conga, kleine percussie en zang, Kobe Proesmans op drum, Baba Sissoko op tamani (talking drum) en Miguel "Angá" Diaz op zijn zes conga's.

Als u levensbedreigende redenen had om er gisterenavond niet bij te zijn, haast u! Vanavond in de Vooruit (Gent) en morgen in het Zuiderpershuis (Antwerpen) kan de magie zich nogmaals voltrekken.

Wawadadakwa & Internationals in Het Depot

Het Depot (Leuven)Tegen het eind van de maand pakt Het Depot in Leuven terug uit met een werelds gekruide avond: op 23 november bestijgen aldaar Wawadadakwa en ook de Internationals het podium. De sympathieke rekels van Wawadadakwa zijn hier ondertussen geen onbekenden meer. Meermaals hebben hun stoten ons al tot schrijven aangezet en dat kun je hier lezen.

InternationalsDe Internationals zijn een stel niet onbekende belgische muzikanten die de oude ska letterlijk en figuurlijk nieuw leven in blazen. De mannen zijn niet vies van stoffige, oude apparaten en knutselen zo een sound ineen die doet denken aan opnames van de Skatalites bij het legendarische Jamaicaanse Studio One label. Op hun website kun je enkele nummers uit hun twee plaatjes (The people love it en Fun-kee Ara-bee) beluisteren. Het wordt weer een avondje om naar uit te zien... zeker als een ticketje voor slechts 5 € het uwe kan zijn!

Konono N°1

Likembé (Konono N°1)Drie elektrische duimpiano's (ofte likembés), doe-het-zelf microfoons op basis van oude auto-onderdelen, een handgemaakte houten mengtafel aangesloten op tiendehandse megafoon versterkers, voeg daar nog wat potten-en-pannen-percussie, zang en dans aan toe en je hebt het eigenzinnige recept van Konono N°1. Hoe mag zoiets dan wel klinken? Wel, vriendelijk en gedienstig als we zijn, kunnen we u een geluidsfragmentje en zelfs een stukje video serveren.

Doe-het-zelf microfoon en mengtafel van Konono N°1Het verhaal van het Congolees instituut gaat ondertussen al 25 jaar terug, maar Konono N°1 stond pas het laatste jaar enorm in de belangstelling. Ze waren dit jaar te gast op veel wereldmuziekfestivals (waaronder ook op de zaterdag-editie van Couleur Café), en de vele media aandacht heeft hun zelfs een nominatie op de BBC World Music Awards opgeleverd. En bij toeval ;-) trakteert Club Tropical ons deze week op een live fragment van Konono N°1 op het Cactus festival.

Lees verder

Wereldmuziek op de boekenbeurs?

Het is ook dit jaar weer boekenbeurs in het Antwerpse Bouwcentrum. En als toegewijde bloggers laten we uiteraard geen mogelijkheid onbenut om wereldmuziek te spotten. Of in dit geval de ultieme combinatie van die 2 verheven kunsten: de literatuur en de muziek. Dat viel toch wel even tegen. Tussen de 60000 boeken vond ik er toch wel een tiental over wereldmuziek. Uiteraard zijn er de klassiekers van de Rough Guide: World Music Volume 1 over Africa, Europa en het Midden Oosten, en Volume 2 over zowat al de rest: Latijns en Noord Amerika, de Caraïben, Indie, Azië en de Stille Oceaan. Maar die delen dateren ook weer uit resp. 1999 en 2000. Niet dat de wereldmuziekscene nu zo snel evolueert, maar de geschiedenis van de reggaeton ga je er toch niet in vinden, en die willen we voor geen geld ter wereld missen :-D. Verder was er de stand van de Lierse muziekwinkel Vox, met een massa boeken over muziek, en naast lijvige turven over Guns n' Roses en Kiss lagen er in een hoekje toch wat interessante dingen over afrobeat. Bij voorbeeld: Sola Olorunyoni's Afrobeat, en Arrest the Music (over Fela Kuti) van Tejumola Olaniyan. Spijtig genoeg stelt hun website niet bijster veel voor. Wie in de buurt van Lier vertoeft kan eens gaan snuisteren, maar ik denk dat ik het voorlopig hou bij Amazon of zelfs eBay...

Tiken Jah Fakoly in Brugge

Tiken Jah FakolyWe hadden 'm afgelopen zomer op Couleur Café gezien, maar op 10 november komt de Ivooriaanse reggae-man Tiken Jah Fakoly de belgen opnieuw verblijden met een concert in de Cactus (Brugge). Tiken Jah brengt solide roots reggae (vergelijkbaar met zijn landgenoot Alpha Blondy) mét een politieke boodschap: hij deelt rake klappen uit over de problemen van zijn continent. Op zijn website kun je twee fijne documentaires vinden over zijn twee jongste plaatjes: Coup de gueule (2004) en Françafrique (2002).

Tickets kun je hier bestellen, of je kan ze ook gewoon winnen deze vrijdag bij Club Tropical. Succes!