The Ethiopian Millenium Collection, Mahmoud Ahmed & Aster Aweke

Tot voor kort beperkte het aanbod aan Ethiopische muziek zich tot de (overigens uitstekende) Ethiopiques reeks en enkele albums van Aster Aweke, maar ondertussen is er nu het in Addis Abeba gevestigde Ait Records dat ons met een waar najaarsoffensief van zijn bestaan op de hoogte brengt. We lichten met graagte enkele albums uit hun recente aanbod.

Ethiopian Millenium Collection: Chic-Chic-KaEthiopian Millenium Collection: TraditionalEthiopian Millenium Collection: InstrumentalWie nog niet vertrouwd is met de unieke sound die de Ethiopische muziek toch wel is, begint misschien best met eens te grasduinen in The Ethiopian Millenium Collection, een zes albums tellende reeks waarin het Ait label de belangrijkste Ethiopische artiesten voorstelt netjes onderverdeeld in de categorieën Memories of Ethiopia, Chic-Chic-Ka, Instrumental, Traditional, Ballads en Dance.

Mahmoud Ahmed - Tizita: The best of, Vol. 2Mahmoud Ahmed - Tizita: The Best of, Vol. 1Mahmoud Ahmed geldt in eigen land als een muzikale halfgod. De man is al zowat 40 (!) jaar actief, hoog tijd voor een carrièreoverzicht dus. Tizita: The Best Of — Tizita betekent 'herinnering' in het Amhaars en het nummer is zowat het onofficiële volkslied van Ethiopië — bestaat uit twee delen (Vol. 1 & Vol. 2) met daarop 18 van 's mans grootste hits. Ahmed's songs gaan van swingende dansnummers tot bijna kitscherige ballads en ademen in alles de spirit die Ethiopië zo apart maakt uit.

Aster Aweke - Aster's BalladsOok de catalogus van de hierboven vermeldde diva van de Ethiopische muziekscene, Aster Aweke, die nu al enkele jaren haar muziek op haar eigen Kabu label uitbrengt, wordt verdeeld door Ait Records. Wij kregen Aster's Ballads in handen, een leuk verzorgde box met een bloemlezing uit de ballads die Aster de afgelopen decennia op plaat vereeuwigde.

www.xmd.nl | www.aitrecords.com

Novalima - Coba Coba

NovalimaMet Coba Coba, het nieuwe album van de Afro-Peruviaanse sensatie Novalima, zorgt het Cumbancha label op de valreep nog voor een van de sterkste albums van 2008. Novalima is het verhaal van vier schoolvrienden (Ramon Perez-Prieto, Grimaldo del Solar, Rafael Morales en Carlos Li Carrillo) en hun zoektocht naar een geluid waarin ze hun passie voor de traditionele Afro-Peruviaanse muziek (een erfenis van het Spaanse slavernijsysteem) en de hedendaagse dance cultuur konden verenigen. Dat geluid is een eclectische mix van dub, reggae en elektronica gelardeerd met uit de latin muziek overgenomen vocalen en bezwerende cajón-percussie. Nu al mega in Peru en als het aan ons ligt binnenkort een van de revelaties op de zomerfestivals!

www.cumbancha.com | www.novalima.net

Magnifico - Grande Finale

MagnificoMagnifico is het alter ego van de in Ljubljana geboren Robert Pesut die het met een mengeling van balkanmuziek, pop en een dosis excentriciteit tot een grote ster wist te schoppen in zijn thuisland Slovenië. Magnifico's eclectische stijl lijkt de ideale act voor wat ondertussen het epicentrum van de kitsch is geworden: het Eurovisie Songfestival. Het zal dan ook weinig verbazen dat de man de kleuren van zijn land al menigmaal probeerde te verdedigen en dat zowel op (met het nummer Silvija dat uitgroeide tot een van de grootste Sloveense hits ooit) als naast het podium (als producer van het drag queen trio Sestre dat de Sloveense preselecties won in 2002). Magnifico mag dan termen als excentriciteit en kitscherigheid aan elkaar rijgen, met zijn songs stelt hij vaak ook serieuze thema's als chauvinisme, onverdraagzaamheid en homofobie (Halo Gospodicna) aan de kaak. Zijn nieuwste album, Grande Finale, is een ode aan de Spaghetti westerns van buurland Italië: de cover van het album zou een affiche voor een film van Serio Leone kunnen zijn en op enkele tracks zingt Magnifico zelfs in het Italiaans. Magnifico mikt met dit album duidelijk op een internationaal publiek en in zijn gebroken Engels doet hij bij momenten denken aan een Sloveense versie van Shantel, maar Grande Finale helt helaas wat te vaak over naar songfestivalniveau en dat is soms best grappig maar helaas niet voor een volledig album.

www.xmd.nl | www.magnifico.info | www.turbolenza.net

Les Boukakes - Marra + Nour - En Blanc

Les BoukakesLes boukakes is wat men in Frankrijk une groupe métisse noemt, wat eigenlijk niet meer wil zeggen dan dat de leden van verschillende nationaliteiten en culturen zijn; in dit geval autochtone Fransen en Maghrebijnse inwijkelingen uit Algerije en Tunesië. Uit de samentrekking van de scheldwoorden 'bougnoule' (scheldwoord afgeleid van het uit het Wolof afkomstige woord ñuul, wat zwart betekent, gebruikt wordt tegenover personen van Afrikaanse origine) en 'macaque' (scheldwoord dat vaak gebruikt tegenover personen van Noord-Afrikaanse origine en verwijzend naar de apensoort van de makaken die ook in die streek voorkomen) distilleerden ze hun eigen geuzennaam: boukakes. Ook hun sound is een métissage (mengvorm) van westerse rockinvloeden met oriëntaalse raï en chaabi. Maroc-'n-roll zeg maar, zoals we die ook al hoorden bij Hoba Hoba Spirit of het recentste album van Orchestre National de Barbès.

NourOok Nour, een project van Yacine Belahcene Benet, een Catalaan met Arabische roots, tapt wat uit datzelfde vaatje. De muziek van Nour, licht in het Arabisch, gaat de dialoog aan tussen oost en west, maar door het afwisselen tussen Frans, Spaans, Arabisch en vooral Catalaans krijgen de songs een wat folky punkrock geluid waarin steeds de Arabische instrumentatie van Manolo Lopez overheerst. Interessant opzet, maar niet meteen de meest toegankelijke plaat die wij dit jaar onder onze neus kregen.

www.xmd.nl | www.boukakes.com | www.el-nour.com | www.kasbamusic.com

De 10 strafste concerten van 2008

Net zoals vorig jaar hebben we weer talloze concerten & festivals achter de kiezen en maken we de staat op van het afgelopen frontstage jaar. De keuze was wederom moordend en daarom presenteer ik u, waarde lezer, niet zonder enige trots de 10 concerten die mij het meest bijbleven in 2008:

01
Seun Kuti & Egypt 80
AB
verslag video
Seun Kuti & Egypt 80 (AB) Simpelweg dé beste afrobeat act van het moment: opzwepend, broeierig, vurig én meesterlijk verslavend.
02
Taraf de Haïdouks
AB
verslag video
Taraf de Haïdouks (AB) Deze authentieke balkan-band brengt — zonder de onvermijdelijke trompetjes — hun verfrissend geluid met een levensvreugde waar de gemiddelde Belg jaloers op mag zijn.
03
Werrason
Sfinks Mixed
verslag
Werrason (Sfinks Mixed) Congolese soukous op z'n best: een swingende, chaotische & exotische muzikale pletwals als afsluiter op Sfinks Mixed.
04
Zap Mama
Mano Mundo
verslag
Zap Mama (Mano Mundo) Na een kleine twintig jaar doet deze stem-goochelares, full-time schoon madam en first lady van de inlandse wereld­muziek haar ding nog steeds met een aanstekelijk joie de vivre.
05
Aly Keita & friends
Zuiderpershuis
verslag
Aly Keita & friends (Zuiderpershuis) De Ivoriaanse balafonist liet zich flankeren met de hemelse vocalen van Dobet Gnahoré en het kopergeluid van Gangbé Brass Band. Een succes-combinatie, deze "Contre Jour All Stars".


Lees verder

De laatste playlist van 2008

tropicalidad.be radioVoor we jullie met eindejaarslijstjes belagen, gooien we nog snel even 10 straffe tracks op de tropicalidad.be radio. Geen cumbia-jingle-bells deze keer, maar deze playlist is op z'n minst even hart­ver­warmend. Hier klikken is de boodschap.

Franco et le TPOK Jazz
Minuit Eleki Lezi
uit Francophonic Vol. 1
Victor Démé
Tungan
uit Victor Démé
interview
Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou 
Hi Homlan Dadalé
uit The Vodoun Effect
Dub Colossus
Azmari Dub
uit In a town called Addis
Fanfare Ciocarlia
Que Dolor
uit Queens and Kings
interview
Oana Catalina Chitu
Zaraza
uit Bucharest Tango
La Cherga
Fake no more
uit Fake no more
Gangbé Brass Band
Nikki
uit Assiko
concert Zuiderpershuis
Aly Keita
Korodouga
uit Akwaba Iniséné
concert Zuiderpershuis
Malick Pathé Sow
Abdou Aziz Daabax
uit Maayo Men

Franco et le TPOK Jazz - Francophonic Vol. 1

Franco & le TPOK Jazz - FrancophonicMet het recente aantal re-releases en compilaties uit de pioniersjaren van de Afrikaanse muziek zou je haast beginnen denken dat de huidige Afrikaanse muziekscene aan spreek­woordelijke bloed­armoede lijdt — laat ons hopen dat niets minder waar is. Met deze release van Stern's Music reizen we terug naar de jaren '50 in het toenmalig Belgisch Congo alwaar de jonge gitarist François Luambo Makiadi experimenteerde met Cubaanse rumba en diverse Afrikaanse stijlen. En niet zonder resultaat want in 1955 debuteerde hij met zijn eigen band in de OK Bar in Kinshasa die later TPOK Jazz gedoopt werd — of "Tout Puissant Orchestre Kinshasa" voluit. Francois kreeg de bijnaam Franco en produceerde (naar eigen zeggen) in 30 jaar meer dan 150 albums met zijn band. Hoeveel het er nu exact waren zullen we wellicht nooit weten, maar wél dat Franco is uitgegroeid tot een begrip in de Congolese muziek­geschiedenis en aan de wieg stond van de Congolese rumba en niet te vergeten, de soukous — de meest swingende der Afrikaanse genres.

Lees verder

Interview met Victor Démé op Sfinks Mixed

Interview met Victor Démé op Sfinks MixedSfinks Mixed 2008Het heeft geen haar gescheeld of we hadden hier in het Westen nooit van Victor Démé gehoord. Afgelopen zomer was hij zonder twijfel de grote West-Afrikaanse revelatie op meer dan één festival, maar als de jongens van Makasound/Soundicate hem niet net op het juiste moment hadden overgehaald zijn muziek­carrière nog een kans te geven had hij de rest van zijn dagen waarschijnlijk als kleermaker (het metier dat hij erfde van zijn vader) in Bobo-Dioulasso gesleten. Tijdens Sfinks Mixed konden we hem strikken voor een interview.

Lees verder

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou - the Vodoun Effect

Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou - The Vodoun EffectOrchestre Poly-Rythmo de CotonouMet het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou zitten we opnieuw te grasduinen in de voor ons — op Angélique Kidjo en sinds kort ook Gangbé Brass Band na — onbekende muzikale tuin van Benin. Dit illustere orkest maakte begin jaren '70 furore in Cotonou (de grootste stad van Benin) en was ongemeen actief. In 10 jaar tijd namen ze een slordige 500 nummers op maar bleven desondanks praktisch onbekend buiten hun landsgrenzen. Samy Ben Redjeb, vinyl aficionado & bezieler van het Analog Africa label, sprokkelde in Benin een indrukwekkende collectie platen van het Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou bijeen en besloot het in twee delen de wijde wereld in te sturen, waarvan "The Vodoun Effect" 1973-1975 Funk & Sato from Benin's obscure labels als eerste het levenslicht ziet. Alweer een stukje Afrikaanse muziekgeschiedenis die we met veel plezier in onze CD-speler stoppen.

Lees verder

Dub Colossus - In A Town Called Addis

Dub Colossus / In A Town Called AddisMet In A Town Called Addis wist het Real World label eindelijk een schandvlek in hun aanbod uit. De catalogus van het label bevatte muziek uit zowat elke regio van Afrika behalve Ethiopië — iets wat voor een liefhebber van het land pijnlijk duidelijk werd toen voor de soundtrack van Long Way Down tijdens de aflevering met een traject door Ethiopië, Somalische muziek van Maryam Mursal gebruikt werd — maar nu is er dus Dub Colossus, een project waarvoor Nick Page aka. Dubulah (ex-Transglobal Underground) samenwerkte met een aantal van de beste Ethiopische muzikanten (zangeres Sintayehu "Mimi" Zenebe, de Ethiopische Edith Piaf, saxofonist Feleke Hailu, ...). Het resultaat is een trippy mix tussen reggae, dub en klassieke Ethiopische muziek en Ethio-jazz, nog het best te omschrijven als een taxirit op LSD doorheen de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Voor ondergetekende alvast zonder de minste twijfel één van dé albums van 2008. Voorsmaakjes vind je hier — Selamta!

www.realworldrecords.com | www.xmd.nl