Taraf de Ha´douks - Of Lovers, Gamblers And Parachute Skirts

Taraf de Ha´douksMet Of Lovers, Gamblers And Parachute Skirts zet Taraf de Ha´douks, tot nader order de belangrijkste exponent van de Roemeense lautari cultuur, zijn vijfentwintigjarige bestaan in de kijker. De ouderdomsdekens van de band (Ion Manole, Neculae Neacsu, Cacurice en Ilie Iorga) zijn ondertussen helaas allemaal overleden, maar er staat al een heel nieuwe generatie paraat om het vaandel van Taraf de Ha´douks hoog te houden: Tsagoi is de zoon van Neculae en Gheorghe Manole is de zoon van Ion. De band werkte voor dit album bovendien ook opnieuw samen met de flamboyante zangeres Viorica Rudareasa, met wie ze in het verleden al het iconische Dumbala Dumba opnamen. Op Of Lovers, Gamblers And Parachute Skirts serveert de taraf zowel de traditionele Roemeense zigeunerballades en liefdesliederen waarmee ze destijds bekend werden, maar ook meer modernere manele en de instrumentals vol Turkse invloeden waar ze zelf zo dol op zijn. Moest u zich afvragen waar de titel van het album precies naar verwijst: opener Balalau From Bucharest gaat over een muzikant die al gokkend en vechtend een geduchte reputatie opbouwt, Clejani Love Song is een nieuwe interpretatie van een traditioneel liefdeslied uit Clejani, de thuisbasis van de band, en I've Got A Parachute Skirt is dan weer een ondeugend nummer waarin een vrouw klaagt over de lange afwezigheden van haar man en er openlijk voor uitkomt klaar te zijn om andere mannen onder haar rokken te laten kijken. Meer dan overtuigende aanvulling in de discografie van deze iconische Roemeense band!

De lautari van Taraf de Ha´douks komen Of Lovers, Gamblers And Parachute Skirts live voorstellen in de Brusselse AB op 15 februrari!

www.crammed.be

De 10 strafste wereldmuziek albums van 2014

Ook dit jaar vonden er weer karre­vrachten albums vanuit elke uithoek van onze aardbol de weg naar de onverbiddelijke tropicalidad.be testbank. Uit die torenhoge stapel schijfjes visten we net zoals vorig jaar de tien strafste plaatjes van 2014. Hier zijn ze dan, in geheel willekeurige volgorde:

Jaro Milko & The Cubalkanics
Cigarros Explosivos!
Jaro Milko & The Cubalkanics / Cigarros Explosivos! Gooi invloeden uit cumbia, son, surf en zigeunermuziek bijeen en je krijgt de Tarantinoesque sound van Jaro Milko en zijn Cubalkanics! video
Black Flower
Abyssinia Afterlife
Black Flower / Abyssinia Afterlife Belgische saxofonist serveert eigen kijk op Ethio-jazz. video
Anansy Cissé
Mali Overdrive
Anansy Cissé / Mali Overdrive Lobi Traore meets JuJu op dit uitstekende debuut van de jonge Malinese zanger/guitarist Anansy Cissé. video


Lees verder