Yuliesky Gonzalez - Cubanero

Yuliesky GonzalezAls u een streepje uitstekende Latin-jazz wel kunt smaken, willen we u deze Cubanero van Yuliesky Gonzalez zeker warm aanbevelen! De Cubaanse trompettist uit Camagüey, een stad in centraal Cuba, heeft het muziekvirus in het bloed want ook zijn vader en grootvader bespeelden hetzelfde blaasinstrument. Op tienjarige leeftijd schreef Yuliesky zich in aan het conservatorium van Camagüey, waar hij op zijn negentiende afzwaaide. Tijdens zijn militaire dienstplicht vormde hij een eerste blazerskwintet en niet veel later begon hij het podium te delen met Cubaanse groten als Omara Portuondo, Felix Valoy, Changuito en Alexander Abreu, waarmee hij de hele wereld rondtoerde. Op zoek naar nieuwe muzikale horizonten verhuisde Gonzalez in 2010 naar Europa, waar hij, na een kort verblijf in de Franse hoofdstad, in Berlijn terechtkwam en daar de line up van de Berlin Big Band vervoegde. Eigen projecten als Cubanaché en Kind of Cuban volgden en sinds 2015 speelt Yuliesky bij het Deense televisieorkest The Antonelli Orchestra.

Lees verder

Black Umfolosi - Washabalal'umhlaba

Black UmfolosiBeetje vreemd dat deze Washabalal'umhlaba onze eerste kennismaking is met Black Umfolosi, want dit Zimbabwaanse muziekicoon timmert toch alweer aan de weg sinds 1982 en mag u rustig beschouwen als de Zimbabwaanse evenknie van de Zuid-Afrikaanse muzieklegende Ladysmith Black Mambazo. De band werd destijds opgericht door een groep bevriende studenten aan de George Slumdika School in Bulawayo, de hoofdstad van de Ndebele-sprekende minderheid in Zimbabwe. Over de naam van de band bestaan uiteenlopende versies. Volgens één bron vernoemden ze zichzelf naar het Black Umfolosi Regiment, negentiende-eeuwse Zoeloe-revolutionairen, maar even aannemelijk is dat ze de naam ontleenden aan de Umfolozirivier die in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazoeloe-Natal stroomt, meteen ook de herkomstplaats van de voorouders van de leden van Black Umfolosi.

Lees verder

Pedro Lima - Maguidala

Pedro LimaVolgend op het uitstekende compilatiealbum Léve Léve, waar ze de muziek uit de kleine Afrikaanse eilandstaat Sao Tomé en Principe in de kijker zetten, presenteert Les Disques Bongo Joe nu deze heruitgave van Maguidala, een zeldzame LP uit 1985 van de hand van de in 2019 overleden Pedro Lima. Lima begon zijn muziekcarrière toen hij zich als tiener aansloot bij familieorkest Os Leonenses, en was later één van de weinige artiesten uit Sao Tomé en Principe die erin sloegen om te gaan opnemen in Angola voor labels als N'Gola en Merengue, en zelfs in Portugal, waar hij in de jaren tachtig van de vorige eeuw samenwerkte met het Iefe Discos label. Lima's uitgesproken politieke mening en de steun die hij vaak uitsprak voor de revolutionaire socialistische Beweging voor de Bevrijding van Sao Tomé en Principe (MLSTP), de partij die na de onafhankelijkheid in 1975 aan de macht kwam, leverden hem al snel de bijnaam 'A voz do povo de Sao Tomé' ("de stem van het volk van Sao Tomé") op. Ook al telt Maguidala slechts vier tracks: twee puxas (Angola meets Sao Tomé) en twee rumba's, alleen al het negen minuten lange en stevig op de dansspieren werkende titelnummer Maguidala maakt dit album meer dan de moeite waard. Na zijn dood in 2019 kreeg Pedro Lima in zijn thuisland Sao Tomé een staatsbegrafenis die betaald werd door ex-president Manuel Pinto da Costa en bijgewoond werd door duizenden treurende landgenoten. Afrikaans pareltje!

www.bongojoe.ch