Radio Mukambo #261 Reggae Nights

Radio MukamboWe starten met wat stevige dansmuziek van Bitori, de koning van de funaná. Zijn nieuwe album, uit bij Analog Africa, is onze cd van de week.
Radio Mukambo kondigt ook drie festivals aan in Vlaanderen die heel wat reggae op de planken zet: Sfinks in Antwerpen met reggaesterren Marcia Griffiths & Jesse Royal, Moods in Brugge met Tiken Jah Fakoly & Jamaican Jazz Orchestra, en Helden in het Park met Black Slate & Micah Shemaiah.

Lees verder

San Lazaro - La Despedida

San LazaroSan Lazaro is een achtkoppige band uit Melbourne met een ledenbestand dat zowel uit Chilenen, Colombianen als Catalanen bestaat. Met La Despedida ("het afscheid") leveren ze een dijk van een album af waarop invloeden van salsagrootheden als Hector Lavoe of Ruben Blades duidelijk hoorbaar zijn. San Lazaro mag dan vooral bekendstaan als een uitstekende salsa dura band, op La Despedida zijn net zo goed invloeden uit genres als chicha/cumbia (La Ola), Latin jazz/Afro Cubaanse rumba (Descarga Soledad) of nueva cancion Chilena (afsluiter Ladridos De Perros) te horen. Authentiek stukje Latijns-Amerika from Down Under!

www.sanlazaro.com.au | www.hopestreetrecordings.com

Radio Mukambo #260 Permanent Groove

Radio MukamboSir Jean & NMB Afrobeat Experience - Permanent WarThe groove slaat hard aan met een stomende boodschap op Permanent War van Sir Jean & NMB Afrobeat Experience, ons album van de week. De rest van de podcast focust op twee festivals: Polé Polé op de Gentse Feesten en Irie Vibes Roots Festival in Handzame. Cedric 'Congo' Myton, Addis Pablo & Jamaican Jazz Orchestra komen naar Irie Vibes, terwijl Polé Polé Debademba, Mokoomba en Antwerp Gipsy-Ska Orchestra op zijn podium langs de Leie verwelkomt. Bottle of Moonshine zal op beide festivals staan.

Lees verder

Rock Gitano presents Pandemonium Gitano

Rock GitanoRock Gitano is een Zwitserse deejay die eerst naam maakte in de Zürichse electro-scene maar uiteindelijk zijn eigen Jenische wortels herontdekte en nu een gevestigde waarde is in het Balkan-circuit. Met deze Rock Gitano presents Pandemonium Gitano stelt Rock nu ook zijn eerste album voor; een project waarvoor hij samenwerkte met een hoop namen uit het zigeunerwereldje en verder - Gogol Bordello, Mahala Rai Banda, Amsterdam Klezmer Band, Jaro Milko & The Cubalkanics, Jaakko Laitinen & Väärä Raha - die u wellicht al eerder op deze pagina's zag passeren, maar ook een hoop namen die dan weer niet onmiddellijk een belletje deden rinkelen. Met de stevige rockgetinte opener This Way van Palko Muski, doet Rock Gitano zijn naam meteen al alle eer aan, maar voor Romani Gili door Terno en Mahala Rai Banda krijgen we wel het ons vertrouwde Balkansfeertje. Dan gaat het richting Israel voor Ars Meduplam van Boom Pam en echt Balkanbeats krijgen we van het Duitse Äl Jawala met Heart Overload in een remix door Pelletronica en Sumakari. Gogol Bordello's Pala Tute gaat opnieuw meer de weg op van opener This Way, en met A Sheine Velt van Amsterdam Klezmer Band dan krijgen we een streepje klezmer. Dan is er zelfs wat ska-punk van de heren van het Oostenrijkse Russkaja, en ook het Kosovaarse Offchestra houdt het met Bajram op een ska-vibe. Iets traditioneler gaat het er opnieuw aan toe in het aanstekelijke Press The Balls van Gypsy Sound System uit Geneve, en het Londense Gypsy Hill kruid zijn Balkan-mix dan weer bij met wat drum & bass en surfgitaren. Dan gaat het helemaal naar het hoge noorden voor de Finse tango van Jaakko Laitinen & Väärä Raha, maar u mag meteen daarna weer opwarmen met de Spaanstalige raps van Haris Pilton en opnieuw Gypsy Sound System. Het Portugese Kumpania Algazarra infuseert hun Pudim dan weer met invloeden uit de fado, en het feestje wordt tenslotte afgesloten door de dronkenmans-polka-punk van het Canadese The Dreadnoughts. Pandemonium Gitano indeed!

www.rockgitano.com | www.jasha-records.com

A-WA & Hindi Zahra @ OLT Rivierenhof

A-WA (OLT Rivierenhof)OLT RivierenhofOLT Rivierenhof biedt ook dit jaar weer een uitgelezen selectie concerten aan tijdens de zomermaanden. Wij kozen voor de dubbelaffiche met A-WA en Hindi Zahra. Maar de eerlijkheid gebied ons toe te geven dat wij toch vooral voor A-WA of de zusjes Haim naar het OLT afzakten. Liron, Tair en Tagel katapulteerden zich met hun debuutalbum Habib Galbi tot één van de wereld­muziek­revelaties van het afgelopen jaar en wij wilden hen dan ook absoluut eens live aan het werk zien. Op het podium worden de zussen bijgestaan door Tal Kohavi (drums), Yogev Glusman (gitaar/viool), Nitzan Eidenberg (bas) en toetsenist Hod Moshonov, die op een futuristisch aandoende keytar speelt.

Lees verder

Bounty Radio #18 Far From Home

Bounty RadioCalypso Rose - Far From HomeEpisode 18 staat vooral in het teken van de Caraïben. Eerder deden Lakou Mizik en The Afro-Haitian Experimental Orchestra ons dit jaar kennismaken met het muzikale potentieel van Haiti. Nu is het tijd voor Ostinato Records om ons mee te nemen naar Haiti met de verzamelaar Tanbou Toujou Lou: 20 tracks tonen de muzikale rijkdom uit de '60s, '70s en '80s, van diepe voodoo drums tot de opzwepende sound van het nachtleven. Meer uitstekende Caraïbische verzamelaars met Antilles Cheries (Fanon Records) en Digital Zandoli (Heavenly Sweetness). Die eerste verzamelt Kompa en Cadence uit Martinique en Guadaloupe, en Digital Zandoli doet ons kennis maken de digitale Zouk, Funk en Boogie uit diezelfde eilanden. Digital Zandoli, voorzien van veel uitleg over de geschiedenis van Zouk, zal menig muziekliefhebber kunnen overtuigen dat Zouk een ondergewaardeerd genre is. De belangrijkste vertegenwoordiger van het genre, Kassav', kon je trouwens onlangs aan het werk zien op Couleur Café. Voor een goede introductie in Zouk lees je hier meer.

Lees verder

Adama Dramé - Dakan

Adama DraméDakan laat zich vertalen als "het lot", waarmee de Burkinese djembefola Adama Dramé wil onderlijnen dat hij al zeer vroeg wist dat muziek zijn lotsbestemming zou worden. Bovendien zet Dramé met dit album zijn vijftigjarige (!) carrière in de spotlights (nog eens extra in de verf gezet in Sanbé Sanbé). Dat Adama een trotse Burkinees is mag blijken uit een nummer als 11 Décembre (de Onafhankelijkheidsdag van Burkina Faso), maar Dramé is vooral een muzikant in hart en nieren (Foliba, over de kracht van de muziek, Yanoubé, over de taak van een griot) al verliest hij daarbij de dagelijkse realiteit in Burkina Faso niet uit het oog: in opener Balimaya roept hij zijn landgenoten op tot verbroedering, in Zouloubou Zalaba heeft hij het over de volksopstand van 30 en 31 oktober 2014 en in Djomaya toont hij zich een aanhanger van de vermoorde marxistische president Thomas Sankara. Wie Adama's djembe in volle glorie wil horen, moet zeker Nouhoun eens checken, een 9 minuten durende solo instrumental waarin de meester zich helemaal kon uitleven.

www.adamadrame.com | www.budamusique.com

Clara Moreno - Samba Esquema Novo, De Novo

Clara_MorenoHet derde albumproject van Carioca Clara Moreno voor Far Out Recordings is een herinterpretatie geworden van Samba Esquema Novo, het ondertussen klassieke debuutalbum van Jorge Ben uit 1963. Het album opent met een uitstekende jazzy update van Mas Que Nada, vooral bekend in de versie van Sergio Mendes maar origineel dus van Jorge Ben, en zet meteen de toon voor de rest van het album. Je moet natuurlijk al aardig je best doen wil je een klassieker als Samba Esquema Novo om zeep helpen en met de hulp van producers Paulo Malheiros, Luis Paulo Serafim en Juliana Melo en vocaal bijgestaan door Wilson Simoninha en Jair Oliveira brengt Moreno het er dan ook alleraardigst vanaf of zoals de perstekst het stelt: "…a tour of Jorge Ben's Rio, through the eyes of Clara Moreno…".

www.faroutrecordings.com

Couleur Café 2016

Titan stage (Couleur Café 2016) — © Luc CheffertCouleur Café 2016Het afgelopen weekend was het weer drie dagen lang feesten geblazen op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel. Ook wij trokken naar Couleur Café en delen maar al te graag onze indrukken.

De 27ste editie van Couleur Café begint onder een grijze hemel met bijhorende plensbuien. Niet meteen de tropische sfeer waar dit festival om vraagt dus. Het kan natuurlijk aan de sombere weers­om­standig­heden liggen, maar toch misten we een beetje de ziel van het Couleur Café zoals we het festival we jarenlang gekend hebben. Aan de ingang is de Rue du Bien Manger nu al enkele jaren verdwenen, maar de kale toegangsweg blijft toch een trieste en weinig uitnodigende aanblik bieden. Ook de oude hangars zijn momenteel blijkbaar niet beschikbaar en dus werden de eetstalletjes nu wat weggemoffeld in een hoek van het terrein en ook van een expo is om budgettaire redenen geen sprake meer. Door de aanhoudende bouw- en verbouwwoede op de terreinen van Tour & Taxis wordt Couleur Café jaar na jaar verder achteruit gedrongen, maar ook daar lijkt de grens nu bereikt. Echt gezellig konden we deze editie dan ook niet noemen, maar gelukkig zat het muzikaal wel nog helemaal snor.

Lees verder

Bounty Radio #17 Wanga

Bounty RadioThroes + The Shine - WangaDe zon heeft nog wat moeite om door te breken dus verwarmen we de radiogolven met Bounty Radio, episode 17, voor het eerst op tropicalidad.be.

The Lickshots en Quantic voorzien ons van nieuwe reggae. Die eerste hebben hun plaat uitgebracht op het legendarische Rockers International label. Reden genoeg om die eens te beluisteren. Quantic a.k.a. Will Holland kennen we als een uiterst veelzijdige producer. Met Flowering Inferno, zijn roots reggae project, bracht hij zopas 1000 Watts uit, een plaat boordevol broeierige reggae.

Ons album van de week is het bijzonder feestelijke Wanga van Throes + The Shine, een band met Angolese en Portugese roots. Wanga raast erop los met heerlijke complexloze kuduro. Aanraders zijn de zomerhit Shake the Floor, het stampende Coisa Louca en Praça. Vooral geschikt voor zomerbarbecues die uit de hand mogen lopen.

Lees verder

Azymuth - Outubro

AzymuthBij Far Out Recordings weten ze nauwelijks blijf met hun enthousiasme na het nieuws dat de overgebleven leden (toetsenist Jose Roberto Bertrami overleed in 2012) van het Braziliaanse jazz-funk trio Azymuth de studio zijn ingedoken voor de opnames van een nieuw album. In afwachting serveert het label ons alvast een heruitgave van Outubro, het eerste album dat Azymuth in 1980 opnam voor het Milestone Records label en dat ondertussen is uitgegroeid tot een klassieker in de discografie van de band. In de tracklist heerlijke samba-jazz (check zeker eens het met Vocoder opgenomen Un Amigo), maar ook nummers als Maracana, een vroeg voorbeeld van de samba dodoi ("gekke samba") die later het handelsmerk van de band zou worden en zelfs een tweetal covers van nummers van Milton Nascimiento en Chick Corea (titeltrack Outubro en 500 Miles High). En laat dat nieuwe album nu maar komen!

www.azymuth.net | www.faroutrecordings.com