Radio Mukambo #264 Back to the Groove

Radio MukamboBij de start van het schooljaar blikt Radio Mukambo vooruit op de concerten en enkele cd-releases die we zeker niet mogen missen, ondermeer Terrakota, Lakuta, The Sea en Oghene Kologbo. Het album van de week is Essa é Nossa Musica van Ponto de Equilibrio, de grootste Braziliaanse reggaeband. Op 5 september zullen ze dat album voorstellen in Circo Voador in hun thuishaven Rio de Janeiro, met als voorprogramma de aanstekende Braziliaanse mandinka-ritmes van André Sampaio.

Lees verder

Smile! Antwerp Reggae Festival 2016

Jah9 (Smile! Antwerp Reggae Festival)Smile! Antwerp Reggae Festival 2016Een week na Colora festival waren de weergoden ons duidelijk beter gezind. Onder een stralende zon stapten we afgelopen zaterdag de groene oase van het Noordkasteel aan de Antwerpse haven binnen. Tussen de grote bomen troffen we de Magiq Spiegeltent en enkele DJ booths aan waarbij het stapelen van eigenhandig in elkaar getimmerde luidsprekers tot een kunstvorm verheven was. Enkele stappen verder stootten we ook op de Live + Unity stage, ons basiskamp voor de rest van de dag. Het terrein van het Antwerp Reggae Festival liep niet direct vol — ook niet echt tegen de late avond — maar het kleurde mooi rood, geel en groen. Als podia namen als Peace + Irie, Rspct + Unity en Love dragen, is de kans groot dat je met een vredelievend festival te maken hebt en we kunnen bevestigen dat er inderdaad een prima sfeertje heerste. U krijgt van ons het relaas van één van de laatste zomerfestivals van het jaar.

Lees verder

Renegades Of Jazz - Moyo Wangu

Renegades Of JazzOp Moyo Wangu (Swahili voor "mijn hart") geeft de Duitse muzikant en producer David Hanke, beter bekend als Renegades Of Jazz, aan waar zijn hart echt ligt. Hanke spendeerde een groot deel van zijn kinderjaren in Arusha, een stad in het noorden van Tanzania vlakbij de iconische Mount Kilimanjaro, en verkent op Moyo Wangu de wereld van de afrobeat, afro funk, afro jazz en makossa. In de tracklist duiken ook een hele reeks gasten op: voor Harambee' (Swahili voor "laat ons samenwerken", zie ook de gelijknamige hit van Rita Marley) nodigde Hanke de blazerssectie van het Amerikaanse Jungle Fire uit, in titelnummer Moyo Wangu is dan weer een hoofdrol weggelegd voor de fluit van multi-instrumentalist Hugo Kant, en in Zebra Talk treffen we tenslotte nog Kabanjak, de helft van duo Ancient Astronauts, aan. Als u wat goeie Afrikaanse groove wel genegen bent open dan ook uw hart en geef deze Moyo Wangu een kans; u zult het zich niet beklagen!

www.renegadesofjazz.com | www.agogo-records.com

Luisa Maita - Fio Da Memoria

Luisa MaitaFio Da Memoria, het tweede album van de Braziliaanse singer-songwriter Luisa Maita lijkt haast in niets op haar uit 2010 daterende debuut Lero Lero. Weg is de tropisch aandoende foto waarop Maita poseerde met een bloem in het haar, en in de plaats krijgen we een sober zwartwit exemplaar. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de muziek op Fio Da Memoria: van de lichtvoetige tropische sfeer op Lero Lero is geen spoor meer, want de tracks op deze nieuwe langspeler klinken stukken donkerder. In de plaats van het intieme getokkel op de akoestische gitaar van Lero Lero, koos Luisa voor Fio Da Memoria voor downtempo elektronica en dubstep, een sound waarvoor ze samenwerkte met producer Zé Nigro. Eentje voor de meer avontuurlijke liefhebbers van moderne Braziliaanse muziek.

www.luisamaita.com.br | www.cumbancha.com

Brazil Beyond Samba – Mashup of Brazilian Grooves Vol. 3

Radio MukamboRadio Mukambo was er even twee weekjes van tussen uit, maar volgende week zijn we terug op post. In afwachting kan je alvast naar Mukambo's laatste mixtape luisteren: Brazil Beyond Samba – Mashup of Brazilian Grooves Vol. 3.


Lees verder

Bounty Radio #20 Brothers & Sisters

Radio MukamboLakuta Brothers And SistersBounty Radio brengt graag een nieuwe generatie producers en bands, maar deze 20ste aflevering starten we met een nummer van wijlen Toots Thielemans. Thielemans bracht 2 albums uit (The Brasil Project) waarop hij Braziliaanse grootheden zoals Gilberto Gil en Caetano Veloso begeleide met gitaar en harmonica. Met deze ontroerende versie van Samba de Uma Nota Só, nemen we afscheid van een uniek Belgisch talent. Ons album van de week wordt geleverd door Lakuta, een nieuwe band op het Thru Thoughts label. Met Brothers & Sisters brengen ze een frisse soort afrobeat.

Lees verder

Colora festival 2016

Oghene Kologbo & World Squad (Colora festival 2016)Colora festival 2016Het is van de duistere begindagen van tropicalidad.be geleden dat we present tekenden voor Colora festival. Lichtjes schandalig — niet in het minst omdat dit exotisch stadsfestival plaats­vindt in Leuven, de thuisstad van ondergetekende frontstage reporter. Ondertussen is Colora aan haar 26ste editie toe en afficheert de line-up als een "driedaagse muzikale wereldreis". En inderdaad, de vier wind­streken waren wel degelijk vertegenwoordigd in het gevarieerd programma. We keken, luisterden en doen met graagte uit de doeken wat we op die muzikale wereldreis tegenkwamen.

Lees verder

Pascuala Ilabaca y Fauna - Rey Loj

Pascuala Ilabaca y FaunaDe mooiste albumhoes van het jaar heeft de Chileense singer-songwriter Pascuala Ilabaca ongetwijfeld al te pakken, want bij het openklappen van Rey Loj krijgt u een prachtige pop-up van vadertje tijd te zien. Visueel gezien mag Rey Loj - de titel is vrij vertaalbaar als "vadertje tijd" en is een soort anagram van reloj, Spaans voor horloge - dan wel een pareltje zijn, het blijft natuurlijk in essentie om de muziek gaan. Pascuala Ilabaca is een kind van de wereld en hoewel ze tegenwoordig opnieuw in het Chileense Valparaíso woont, studeerde ze ook een tijd lang bij meestervocalist Pandith Pashupatinath Mishra in Varanasi, India (zie afsluiter Sabatanasa, een zowat twaalf minuten durend nummer dat ons ongewild aan het werk van Susheela Raman deed denken), en verbleef ze samen met haar ouders ook nog een aantal jaar in Mexico. Ilabaca begeleid zichzelf liefst op piano (Preguntas Al Rey, Cueca La Mariposa) of accordeon en verkent op Rey Loj alles tussen singer-songwriter, bolero (El Perdon), cumbia (het heerlijke Caminito Viejo), funkrock (Santa Caravana) en jazz (Sueño Con Un Rayo). Streling voor het oog en oor!

www.pascualailabaca.com | www.petitindie.com | www.xmd.nl

Graveola - Camaleão Borboleta

GraveolaAls u op zoek bent naar een stevig potje Braziliaanse feestmuziek, bent u bij Graveola niet meteen aan het juiste adres. De zeskoppige band uit Belo Horizonte wordt wel eens vergeleken met de tropicalia veteranen van Os Mutantes en de zes bandleden zijn daarbij zelfs niet te beduusd om het sociale engagement dat ze in hun songteksten tonen - op Camaleão Borboleta onder meer de macht van het internet (Sem Sentido), de legalisatie van marihuana (Tempero Segredo) en het lot van de Braziliaanse indianen (Indio Maracana) - ook in de praktijk om te zetten. Zo was Graveola bijvoorbeeld nauw betrokken bij de recente bezettingen van verschillende overheidsgebouwen als protest tegen de afzettingsprocedure die tegen presidente Dilma Rousseff liep en door een groot deel van de Braziliaanse bevolking beschouwd wordt als een illegitieme machtsgreep. Voor Camaleão Borboleta ("kameleonvlinder") werkte de band samen met producer Chico Neves en die zorgde voor de perfecte opvolger voor het uit 2013 daterende Eu Preciso Um Liquidificador. Graveola blijft een Braziliaanse band om in de gaten te houden!

www.graveola.com.br | www.maisumdiscos.com | www.xmd.nl

Nubiyan Twist - Siren Song EP

Nubiyan TwistNaast aan Afriquoi, die we u vorig jaar al voorstelden, biedt het Londense Wormfood Records ook nog onderdak aan het twaalfkoppige Nubiyan Twist dat met Siren Song een nieuwe 5 tracks tellende EP voorstelt. Het gelijknamige titelnummer deed ons onmiddellijk terugdenken aan het werk van acid jazz pioniers Galliano, maar voor een nummer als Work House Mode (een herwerking van Work House, een nummer uit het debuutalbum van de band) gaat Nubiyan Twist dan weer eerder de jazz toer op, Headhunter is een lekkere ska-tune en afrobeat-liefhebbers moeten tenslotte zeker het groovy Him Himself eens checken. Vocale spil van de band is Nubiya Brandon, die wij dan weer kenden van haar werk bij de Londense reggaeformatie The Hempolics.

www.wormfood.co.uk | www.xmd.nl

Kel Assouf & Debademba @ OLT Rivierenhof

Kel Assouf & DebadembaOLT RivierenhofOp vrijdagavond biedt het OLT Rivierenhof in samenwerking met CC Deurne de hele zomer lang een reeks gratis concertavonden aan. Wij kozen voor een dubbelaffiche met Kel Assouf en Debademba. Als wij vrijdagmiddag in het OLT arriveren — we zijn wat vroeger vanwege een interview met Debademba — druppelt het openluchttheater nog leeg na een show van Gunter Neefs, die er vlotjes in sloeg om het hele complex te laten vollopen. Voor het avondprogramma zou er helaas iets minder volk opdagen.

Lees verder

Bounty Radio #19 Presenting Pale Penguin

Radio Mukambo19palepenguinOm het volgend seizoen van Bounty Radio gepast te starten, beginnen we deze show met een selectie die verzorgd en gemixed werd door Pale Penguin. Hij werkt als producer, organisator en DJ en is ook de oprichter is van enkele labels waaronder het jonge Shango Records. Dit label focust op producers die hun electronica met een aanstekelijke, dansbare invloed uit een of andere exotische streek ergens ter wereld. Wij behoren alvast bij de vroege supporters, in vorige episodes speelden we al enkele releases vanop het label.

Lees verder

Radio Mukambo #263 Afro-Caribbean & Beyond

Radio MukamboDeze week staat Radio Mukambo bijna volledig in het teken van het Afro C festival in Bredene met Israel Vibration, Meta and The Cornerstones, Arat Kilo, Brooklyn Funk Essentials, Vaudou Game en meer. We kondigen ook Helden in het Park (Eeklo) aan met Baba Zula uit Istanbul, alvorens naar de overkant van de oceaan te reizen voor de 65ste verjaardag van Filhos de Gandhi (Rio) met André Sampaio & DJ Mukambo, alsook het Festival Mundo Pensante (São Paulo) met BNegão & Projeto Nave.

Lees verder

Khmer Rouge Survivors: They Will Kill You If You Cry

Khmer Rouge SurvivorsNa een uitstapje naar Mali voor Every Song Has Its End, trekt Glitterbeat Records opnieuw naar Zuidoost Azië voor deze Khmer Rouge Survivors, het derde deel in hun Hidden Musics reeks. Na Vietnam, focuste producer Ian Brennan nu op een ander door oorlog verscheurd land uit de regio: Cambodja. Van 1975 tot en met 1979 werd Cambodja, of Democratisch Kampuchea zoals het toen heette, met harde hand bestuurd door de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot. Die bracht tijdens zijn schrikbewind een heuse genocide opgang, gericht tegen de hoger opgeleide klasse van het land. Ook zowat alle vormen van cultuur werden taboe en talloze artiesten kwamen zo als dwangarbeiders op de killing fields terecht of werden gewoon geëxecuteerd. Op een bepaald moment was het zelfs al voldoende om een bril op je neus te zetten om jezelf verdacht te maken. In totaal werd in die periode zowat een kwart van de Cambodjaanse bevolking uitgeroeid en het mag dan ook niet verbazen dat het land daar vandaag nog steeds de littekens van draagt. Van het Cambodjaanse muziekpatrimonium is zo goed als niets overgebleven en het vinden van de weinige overlevenden die aan deze compilatie hebben meegewerkt, was dan ook weer een waar huzarenstukje. Spek naar ieders bek is Khmer Rouge Survivors zeker niet en een feestje gaat u hier ook niet mee op gang trekken, maar die ambitie heeft deze compilatie ook helemaal niet. Eigenlijk kunt u deze compilatie nog het best beschouwen als een tijdscapsule met daarin de laatste restanten van een snel verdwijnende muziekcultuur.

Lees verder

Radio Mukambo #262 Próxima Estación: Música

Radio MukamboHet is alweer een topweek qua festivals: Esperanzah! brengt Ana Tijoux, Dub Inc en A-WA naar Floreffe, Reggae Geel nodigt ondermeer Tanya Stephens uit en Lee 'Scratch' Perry & Pura Vida komen naar beide festivals. Daarnaast is er een Londense afrobeatavond op Helden in het Park (Eeklo) met Dele Sosimi en London Afrobeat Collective en brengt Moods Jungle by Night naar Brugge. Muziek in de Wijk brengt de Colombiaanse Rancho Aparte naar de Antwerpse wijken.
De Cubaanse rapster La Dame Blanche levert met 'Dos' het album van de week. Stevige Latin hiphop met invloeden van reggae to reggaeton.

Lees verder