Staff Benda Bilili - Bouger Le Monde

Staff Benda BililiNaar het tweede album van de Congolese revelatie Staff Benda Bilili zal door menigeen met spanning worden uitgekeken. Hamvraag is natuurlijk of de handicapés uit Kinshasa de magie van het eerste album hebben kunnen bewaren. Wat vast staat is dat er sinds de opnames van Très Très Fort veel veranderd is. De bandleden leven niet langer op straat en ook de verwaarloosde zoo van de Congolese hoofdstad werd niet langer als achtergrond­decor en provisoire opnamelocatie gebruikt, want Vincent Kenis koos deze keer voor de Renapec studio, de plek waar ook Congolese legendes als Franco, Tabu Ley of Papa Wemba destijds hun platen kwamen opnemen.

Lees verder

Interview met Gogol Bordello @ Couleur Café

Tommy T (Gogol Bordello, Couleur Café 2012)Couleur Café 2012Thomas 'Tommy T' Gobena kregen we al eerder voor onze microfoon voor een babbel over zijn fan­tas­ti­sche soloproject, maar deze keer hadden we het met hem exclusief over de waanzinnige bende waar hij nu al een aantal jaren deel van uitmaakt: Gogol Bordello!

Lees verder

Carlinhos Brown - Mixturada Brasileira

Carlinhos BrownWaar is de tijd dat je op de vrijdagen van het Sfinks festival nog uitgebreid kon genieten van een Braziliaans menu? Het was daar dat ondergetekende kennismaakte met de sound van Carlinhos Brown, destijds nog een vernieuwer van de Braziliaanse muziek en uitvinder van de samba-reggae. Daar is op deze Mixturada Brasileira allemaal nog weinig van overgebleven; het album is een aaneenschakeling van platte poptunes van tien in een dozijn waarbij alleen het Portugees van Brown nog voor een Braziliaanse toets zorgt. Snel vergeten!

www.carlinhosbrown.com.br | www.xmd.nl

Interview met Boban Markovic @ Couleur Café

Boban Markovic (Couleur Café 2012)Couleur Café 2012Zoon Marko kregen we al eerder te spreken, maar het spreekt vanzelf dat we ook trompet­legende Boban Markovic zelf eens voor onze micro­foon wilden krijgen. De afgelopen editie van Couleur Café presenteerde zich als de ideale gelegenheid!

Lees verder

Omar Khorshid - Guitar El Chark

Omar KhorshidSublime Frequencies, het Amerikaanse label dat ons al eerder kennis liet maken met Omar Souleyman, haalt deze keer het werk van Omar Khorshid vanonder het stof. Deze veel te jong gestorven (Khorshid stierf al op zesendertigjarige leeftijd onder vrij verdachte omstandigheden) Egyptische gitarist was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zowat eigenhandig verantwoordelijk voor de introductie van de elektrische gitaar in de Arabische muziek en hoewel vrijwel onbekend in het westen heeft hij in de Arabische wereld nog steeds een haast iconische status. Khorshid was vooral populair in Libanon, in het Beiroet van voor de burgeroorlog, dat toen nog een reputatie genoot als het Parijs van het Oosten. Omar’s muziek klinkt als een psychedelische trip doorheen het Midden-Oosten, waarbij hij het typisch westerse geluid van de gitaar perfect wist te integreren in de oosterse traditie. Absolute ontdekking!

www.sublimefrequencies.com | www.omarkhorshid.org | www.xmd.nl

Antibalas - Antibalas

AntibalasEen beetje verrassend is dit titelloze vijfde album van Antibalas (Spaans voor "kogelvrij") voor ondergetekende de eerste kennismaking met dit afrobeatcollectief uit Brooklyn, New York. Antibalas speelt afrobeat zoals Fela het gewild zou hebben (de band was dan ook niet toevallig nauw betrokken bij de musical rond de Nigeriaanse afrobeatpionier): vet, funky, met veel ruimte voor de blazerssectie en een zanger (Duke Amayo) met een lekkere Nigeriaanse pidgintongval. Voor albumopener Dirty Money nam de band ondertussen al een grappige Muppets-achtige clip op. Zes tracks, daar moet u het mee doen, maar neemt u van ondergetekende aan dat dit schijfje één vet groovend feestje is!

www.antibalas.com | www.daptonerecords.com

Muyayo Rif - P'Alante!

Muyayo RifGeen idee hoe ze het blijven doen, maar het Kasba Music label blijft mestizo-albums afleveren als ware het hamburgers bij een niet nader genoemde fastfoodketen en deze P'Alante! van Muyayo Rif is dan ook nog eens zowat het meest aanstekelijke Kasba-schijfje dat dit jaar al op onze testbank belandde. De skapunk meets dub en reggae met een snuifje salsamuffin van deze bende uit Barcelona ligt dan ook uiterst vlot in het gehoor. Met titels als La Rebelion Del Sin Nada en C.R.I.S.I.S. is dit meteen ook het eerste mestizo album dat volop in het teken staat van de zware recessie waaronder Spanje gebukt gaat, al klinkt dat misschien zwaarder als de bedoeling is, want de heren van Muyayo Rif houden het te allen tijde feestelijk. Om het helemaal af te maken duiken op P'alante! ook nog een hoop gasten op zoals onder andere Joan Garriga en Maria Roch van La Troba Kung-Fú en Leo en Kachafaz van Che Sudaka. Als we u tenslotte nog vertellen dat de productie in handen was van Gambeat, dan weet u dat u met deze P’Alante! een uurtje feest in huis haalt.

www.muyayorif.org | www.kasbamusic.com | www.xmd.nl

Wereldculturencentrum Zuiderpershuis 1992 - 2012

ZuiderpershuisDe kogel is door de kerk, de strijd gestreden, na twintig jaar kleur gegeven te hebben aan het Antwerpse, en bij uitbreiding Belgische, cultuurbeeld moet het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis de deuren sluiten.

Al heeft de beslissing van het kabinet van minister Schauvliege om niet langer subsidies toe te kennen ongetwijfeld de doodsteek betekend, toch blijft ook de (oude) beleidsploeg van het Zuider­pers­huis zelf niet buiten schot. Het wereldculturencentrum kon al sinds 1996 op een rijke subsidietoelage rekenen, maar laat desondanks toch een financiële put van ruim 350.000 euro achter. Het is tekenend voor deze tijd en onze maatschappij; we steken onszelf almaar dieper in de schulden en gaan ondertussen fluitend door zonder aan eventuele gevolgen te denken. Als we terug een gezonde maatschappij willen worden, moeten we van dat kapitalistische nonsensbeleid afstappen!

Lees verder

Sfinks Mixed 2012 - Bonga schittert op zondag

Lazy sunday (Sfinks Mixed 2012)Sfinks MixedHet vertrouwde terrein van het Boe­chout­se Molenveld lag er op de laatste festival­dag nog piekfijn bij — al hebben we ons laten vertellen dat het qua onweer op vrijdag niet veel gescheeld heeft. Dat er subsidie­gewijs wél donkere wolken boven ons favoriet wereld­muziek­festival hangen wordt naar onze bescheiden mening door de media iets te veel in de verf gezet, wij hebben het liever over hoe heerlijk gedurfd en divers Sfinks Mixed desondanks blijft programmeren. Dit jaar lieten we zowel vrijdag als zaterdag aan onze neus voorbij gaan, maar gelukkig zat er op zondag nog een aanzienlijke portie muziek, dans, circus en ander multicultureel vertier ons op te wachten. Zoals u dat van ons gewoon bent focusten wij onze oren en lens voornamelijk op het muzikale luik.

Lees verder