Lobi Traoré - Rainy Season Blues

Lobi TraoreRainy Season Blues, het nieuwe album van Lobi Traoré, is meteen 's mans muzikale testament geworden, want de Malinese gitarist/vocalist overleed geheel onverwacht in juni van dit jaar. Rainy Season Blues is Mali blues in zijn puurste eenvoud, want meer dan Lobi's stem en gitaar krijgt u op het album niet te horen; het principe "less is more" indachtig zeg maar. Waardig afscheid van een rasmuzikant.

www.glitterhouse.com

The Jolly Boys - Great Expectation

The Jolly BoysVoor ska, rocksteady en reggae was er op Jamaica mento; simpel samengevat het Jamaicaanse antwoord op de calypso uit Trinidad en Tobago (waar bij calypso muziek vooral de steeldrum gebruikt werd, een bewerkt olievat, stonden bij mento de rumba box, een uitvergrote versie van de Afrikaanse duimpiano en de banjo centraal). De geschiedenis van The Jolly Boys omspant al zowat zes decennia, want het combo kende al een eerste glorieperiode in de jaren '50. Hoewel de band door de jaren heen een aantal personeelswissels kende, is de centrale figuur nog steeds zanger/gitarist Albert Minott, die met zijn doorleefde stem een groot deel van de charme van The Jolly Boys uitmaakt.

Lees verder

Interview met Choq Quib Town @ Couleur Café

Interview met Choc Quib Town (Couleur Café 2010)Couleur Café 2010Met het nummer Somos Pacifico zette Choq Quib Town enkele jaren geleden de Afro-Colombiaanse cultuur in één klap op de wereld­kaart. Ondertussen zijn ze met hun frisse mix van hiphop, funk en dancehall met authentieke Afro-Colombiaanse ritmes al een vaste waarde op de Europese festivals geworden. Wij spraken Tostao en Goyo, gezicht en ruggegraat van de band, na een gesmaakte set op Couleur Café.

Lees verder

Interview met Quique Neira @ Festival Mundial

Interview met Quique Neira (Festival Mundial 2010)Festival Mundial 2010Echte reggae­fanaten zullen zich Quique Neira nog herinneren als frontman van het Chileense Gondwana, maar voor de rest van het Europese publiek is Jah Rock wellicht hun eerste kennismaking met de man. Op Festival Mundial vroegen wij de Zuid-Amerikaanse rasta alvast om wat tekst en uitleg.

Lees verder

Rango - Bride Of The Zar

RangoDeze Bride Of The Zar van het Egyptische Rango zal voor menigeen, ondergetekende incluis, de eerste kennismaking zijn met de aan voodoo verwante vorm van Soedanees mysticisme Zar en de daar deels uit voortgevloeide rangomuziek; iets waar het 30IPS label met een paar lachwekkende waarschuwings­teksten op de album hoes op inpikt: "No chickens were harmed and no malevolent spirits manifested during the making of this album." en "Illegal file sharing and unscrupulous downloading will, on the balance of probability, jeopardise your future enjoyment of rango and enrage the Sudani spirits and other entities that reside in the vintage gourd resonators!".

Lees verder

Tito Puente - Salsa, Salsa, Salsa + Indigenous Matter

Tito PuenteIn deze barre muziektijden zijn we hier bij tropicalidad.be maar al te blij als we nog eens een nieuw label mogen aankondigen. In The Woods Records focust met haar eerste twee releases in eerste instantie op de heruitgave van de catalogus van het kleine World Record label uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Dat label slaagde er toen onder andere in om muzieklegende Tito Puente en zijn voltallige band voor het eerst, met wat toen state of the art digitaal materiaal moet geweest zijn, op te nemen. Het resultaat is deze Salsa, Salsa, Salsa geworden, met daarop 7 extended versions van enkele van Puente’s grote hits als Oye Como Va en Babarabatiri.

Indigenous MatterOok op de compilatie Indigenous Matter staan enkele tracks van Tito Puente wat vreemd naast tracks van het Mexicaanse jarocho ensemble Conjunto Tlacotalpan, het Nigeriaanse Benue State Council For Arts And Culture en het Ivoriaanse Ensemble Traditionnel De L’Ecoupe Des Mondaingues; verre van slecht allemaal, maar het ontbreekt deze compilatie wat aan samenhang.

www.inthewoodsrecords.com | www.xmd.nl

Afro Celt Sound System - Capture 1995-2010

Afro Celt Sound SystemOndergetekende was al vanaf het begin fan van Afro Celt Sound System, die binnen de wereld­muziek een heel eigen eilandje creëerden waar Keltische zanglijnen (Iarla O'Lionard) moeiteloos samen­vloeien met West-Afrikaanse korapartijen (N'Faly Kouyaté) en Indische dholritmes (Johnny Kalsi). De band is één van de paradepaardjes van het Real World label en na vijftien jaar en 5 albums is het nu tijd voor een terugblik. Het label bundelde dat carrièreoverzicht netjes op twee CD’s waarbij de eerste (Verse) vooral focust op de verschillende stemmen die de muziek van Afro Celt Soundsystem de afgelopen jaren opluisterden (Peter Gabriel, Sinead O'Connor, Robert Plant, etc), terwijl op het tweede schijfje (Chorus) vooral de meer uptempo en instrumentale nummers zijn terug te vinden zoals bijvoorbeeld Dark Moon uit de soundtrack van Martin Scorsese's Gangs Of New York (2002, red.). Voorbeluisteren kan op realworldrecords.com

www.afroceltsoundsystem.net | www.realworldrecords.com | www.xmd.nl